Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, jos kotona on liikaa radonia? – kysy ja keskustele webinaarissa 21.9.

Julkaisuajankohta 14.9.2022 19.20
Tiedote

Säteilyturvakeskus järjestää keskiviikkona 21.9.2022 klo 18 webinaarin, jossa voi kysellä ja keskustella radonista ja radonkorjauksista.

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota syntyy jatkuvasti kaikessa kiviaineksessa: kalliossa, hiekassa ja kiviperäisissä rakennusmateriaaleissa. Rakennuksen alla ja ympärillä oleva maaperä on yleisin syy sisäilman kohonneeseen radonpitoisuuteen. Sisäilman radonin määrä selviää mittaamalla ja jos radonia on liikaa, kannattaa käydä toimeen radonpitoisuuden pienentämiseksi. Pitkäaikainen altistuminen radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Radonmittaukset tulee tehdä syyskuun alun ja toukokuun lopun välissä. Säteilyturvakeskuksen (STUK) viime mittauskaudella tekemissä mittauksissa löytyi 300 asuntoa, joissa olisi syytä vähentää sisäilman radonia. Jos radonpitoisuus on osoittautunut mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä radonpitoisuutta saa pienennettyä 70–90 prosenttia. Joissain tapauksissa riittävä parannus saadaan aikaan jo ilmanvaihtoa parantamalla.

Kysy, STUK vastaa verkossa

STUK järjestää keskiviikkona 21.9. kello 18.00 alkaen webinaarin, jossa ylitarkastaja Olli Holmgren neuvoo, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Tilaisuus alkaa viidentoista minuutin esityksellä radonkorjauksista. Suurin osa ajasta on varattu keskustelulle ja osallistujien kysymyksiin vastaamiselle. Tilaisuuteen voivat osallistua kaikki radonkorjauksista kiinnostuneet. Ilmoittaudu mukaan viimeistään tiistaina 20.9. klo 16 mennessä osoitteessa:
https://www.lyyti.in/Skypewebinaari_radonkorjauksista_4936

Mukaan mahtuu 250 asiasta kiinnostunutta. Tilaisuus on suomenkielinen.

Yhteyshenkilöt:
Ylitarkastaja Olli Holmgren, puh. (09) 759 88 555
Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761