Otsikkotaso h1

Säteilyturvakeskus tarjoaa yrityksille ja yksityisille kansalaisille erilaisia säteilyyn liittyviä mittaus- ja asiantuntijapalveluita, mikäli ne tukevat STUKin toiminta-ajatusta säteilyn vahingollisten vaikutusten estämisestä ja rajoittamisesta.

Langattoman lähiverkon aiheuttama altistus on vähäistä

WLAN-laitteiden lähetystehot ovat pieniä ja radiotaajuisen säteilyn voimakkuus heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa. Tästä johtuen WLANien aiheuttama altistuminen alittaa voimassaolevat enimmäisarvot selvästi. Merkittävää altistumista ei synny vaikka samassa luokkahuoneessa tai toimistossa olisi useita WLAN-lähettimiä. Tämäntasoisella altistumisella ei tiedetä olevan terveysvaikutuksia, vaikka altistuminen olisi pitkäkestoista.

WLAN-verkkojen aiheuttamaa altistumista radiotaajuiselle säteilylle on selvitetty laajasti Iso-Britannian terveydensuojeluviraston PHE:n (Public Health England) tutkimusohjelmassa. Tutkimusten perusteella altistuminen 0,5 metrin päässä WLAN-tukiasemasta on noin sadasosan verran enimmäisarvoista, vaikka tukiasema lähettäisi radioaaltoja jatkuvasti.

 • Kissa
 • Koira
  • Rekku
  • Musti
 • Kettu
 • Kana
 1. Kissa
  1. Bella
  2. Sohvi
 2. Koira
 3. Kettu
 4. Kana

Taulukot

Otsikkotaso 1 Otsikko 2 Otsikko 3 Otsikko 4
Lorem Ipsum Soloei Lorem
Ipsum dolorei  foorem bar

Sitaatit

Säteilytoiminnan valvonta -osasto tekee tilauksesta säteilymittareiden kalibrointeja, toimintakunnon tarkastuksia, testauksia ja säteilytyksiä. Laadun takeena on  kansainvälinen CIPM-MRA tunnustamissopimus.

 

Lisätietoa

Pohjoismaiset säteilysuojeluviranomaiset (STUK, SSM, NRPA, SIS, IRSA) julkistivat 17.12.2013 yhteisen kannanoton langattoman teknologian säteilyturvallisuudesta. Kannanotossa todetaan, että tieteellinen tutkimustieto ei ole osoittanut haitallisia terveysvaikutuksia, kun altistutaan matkapuhelimien, tukiasemien tai langattomien verkkojen radiotaajuiselle säteilylle.
Exposure from mobile phones, base stations and wireless networks,
A statement by the Nordic radiation safety authorities
 (pdf)

Tietokoneen lähettimen aiheuttama altistus on murto-osa tukiaseman aiheuttamasta altistuksesta. Tutkimusohjelmassa arvioitiin myös altistumista koululuokassa, jossa oli yksi WLAN-tukiasema ja 30 WLAN-lähettimellä varustettua tietokonetta. Tietokoneiden lähettimien ja WLAN tukiaseman väliltä mitattiin suurin toimintasuhde, jota käytettiin altistuksen arvioinnissa. Mittauspiste oli puolen metrin päässä tukiasemasta ja altistumisen todettiin olevan reilusti alle sadasosan enimmäisarvoista.

WLAN-laitteissa ei ole adaptiivista tehonsäätöä, eli ne eivät matkapuhelinten tapaan itsestään säädä tehoa kuuluvuuden mukaan, vaan ne käyttävät lähettäessään aina samaa tehoa. WLAN säteilee vain, kun tietoa lähetetään. Esimerkiksi kannettavalla tietokoneella nettiä selatessa tietoa lähinnä vastaanotetaan, jolloin tietokoneen WLAN-lähetin ei säteile, mutta WLAN-tukiasema lähettää radioaaltoja. Etäämmällä olevan laitteen aiheuttama altistus on kuitenkin käytännössä merkityksetöntä.

Youtube-upotukset