#Dinhud är din enda hud – skydda den! 

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.  

Skugg

Det är bäst att vistas i skuggan vid klart väder. Att undvika den härliga, men bedrägliga hettan mitt på dagen minskar effektivt mängden UV-strålning som träffar huden. Visste du förresten att du får ungefär hälften av dagens UV-dos mellan klockan 11 och 15? Du kan undvika det värsta solgasset om du tar din löprunda tidigt på morgonen eller väljer ett svalkande kvällsdopp i stället för en beachtur mitt på dagen. 

Kläder  

Kläder är det bästa skyddet mot solen. Ta på dig en skjorta när det är hett, eftersom du kan bränna huden och skada den för resten av livet om du går lättklädd eller med en bar kropp. Kom också ihåg kepsen och solglasögonen så är stilen (och solskyddet) komplett! 

  

 

Skyddsfaktor

Huden älskar en ordentlig skyddsfaktor. Ju högre skyddsfaktor solkrämen har, desto bättre – vid soligt väder minst 30. Skyddsfaktorn anger produktens effekt, men bara en effektiv kräm räcker inte till. Ju längre man vistas i solen, desto mer UV-strålning får huden, trots krämen. Krämen skyddar huden mot den påfrestning som UV-strålningen orsakar och minskar strålningens inverkan på huden, men hindrar inte den helt. Kom ihåg att applicera mer kräm under dagen, särskilt efter att du simmat.

Kom ihåg också vattnet 

Vatten svalkar när det är hett. När vädret är varmt och solen gassar behöver kroppen extra mycket vätska. För att du inte ska glömma dricka är det bra att du har med dig en dricksflaska – du kan fylla på den om och om igen med friskt, kallt vatten. 

 

 

 

Känn din hudtyp, skydda dig rätt

Det är lätt att känna igen sin hudtyp, och det hjälper dig skapa en uppfattning om hur mycket skydd mot solen du behöver.  Hos somliga blir huden lätt bränd, medan andra tål mycket sol. Hur länge man kan vistas i solen utan att bli bränd är individuellt. När du känner till din hudtyp blir det lättare att välja rätt skydd. När man njuter av solen är det värt att minnas att en solbränna inte härdar huden. Solbrännan påverkar inte heller i någon större grad den tid som man kan vistas i solen utan att bli bränd. Därför behöver också en brunbränd hud alltid skydd.  

Det finns sex olika hudtyper  

Människor kan grovt delas in i sex olika hudtyper efter hur väl huden tål sol. Få av oss hör tydligt till bara en hudtyp. 

  • Till typ I hör oftast rödhåriga och fräkniga människor som bränner sig snabbt i solen och aldrig blir bruna, och deras hud behöver mycket skydd mot solen. 
  • Till typ II hör blonda och blåögda eller grönögda människor som bränner sig ofta och blir bara lite bruna. Dessa två typers hud bränns lätt, vilket utgör en riskfaktor för hudcancer. 
  • Till typ III hör vanligtvis människor med brunt hår och gråa eller bruna ögon. De tål solen relativt väl, blir ibland brända och lätt brunbrända. Även om huden skulle bli bränd mer sporadiskt, så är det viktigt för dem som hör till den andra och tredje hudtypen att skydda huden mot solen.
  • Till typ IV hör människor med bruna ögon och mörkbrunt eller svart hår. De bränner sig sällan och blir lätt bruna. 
  • Till typ V och VI hör de som av naturen har mörk hy och tål sol väl. Till typ V hör mörkhyande och svarthåriga, t.ex. nordafrikaner och indier. Till typ IV hör de som har svart hy och svart hår, typiskt afrikaner. Hos dessa typer förekommer hudcancer sällan. 


 

UV-indexet berättar när huden behöver skydd

Skydd mot solen hör inte bara till gassande sommardagar eller semesterresor. UV-indexet är en enkel indikator för när UV-strålningen är stark. UV-strålningens styrka påverkas särskilt av klockslaget, årstiden, höjden från havsnivån och platsen på jorden. Ju högre UV-indexet är, desto snabbare blir huden bränd. 

Trots att UV-indexet är som högst under soliga sommardagar, så kan huden bli bränd också på vintern eller vid mulet väder. UV-strålningen är starkast mitt på dagen, då solen står högt på himlen. En del av strålningen tränger också igenom ett tunt molnlager. Omgivningen påverkar också strålningens styrka: vatten, sand och snö reflekterar solstrålarna och stärker UV-strålningsexponeringen. På stranden, till sjöss och på snö tackar din hud när du skyddar den ordentligt. 


 

UV-strålningen är svag när UV-indexet är 0–2. Solskydd behövs vanligtvis inte, men om du vistas utomhus under mycket långa perioder kan det vara nödvändigt att skydda dig. 

UV-strålningen är måttlig med ett UV-index på 3–5 och stark med ett UV-index på 6–8. Skydd är nödvändigt. Ta skydd i skuggan vid middagstid, bär en skjorta, använd en solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF), en hatt och solglasögon. 

UV-strålningen är mycket stark när UV-indexet ligger mellan 8 och 10 och extremt stark när UV-indexet ligger över 11. Undvik därför att vistas utomhus vid middagstid och sök skugga när du är utomhus.  En skjorta, solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF), solglasögon och en hatt är viktigt.

Prognosen för dagens UV-index finns på Meteorologiska institutets webbplats.

Kom ihåg åtminstone dessa

  • Skydda huden när UV-indexet är tre eller högre. Ju högre UV-index, desto mer skydd behöver din hud. 
  • Ju högre upp på himlen solen skiner, desto starkare är UV-strålningen. Därför ska du söka dig i skuggan i middagssolen. 
  • Huden kan bli bränd också vid halvmulet väder.
  • På sandstränder, nära vatten och på snö stärks UV-strålningen – kom alltså ihåg solskyddet på snö på våren, till sjöss och på stranden..
  • När du ligger i solen får huden en större dos UV-strålning än när du rör på dig. Din hud tackar när du håller dig upprätt.  
  • I sydliga semestermål är UV-strålningen starkare än i Finland. Även i bergen är UV-strålningen starkare än vid havsnivå. Packa med dig solskyddskrämen för semesterresan och kom ihåg skugga, kläder och solglasögon. 
  • UV-strålningen i solarier är mycket starkare än solens strålning och därför är den också mycket skadlig. Det är bäst att undvika att använda solarier.