#Dinhud är din enda hud – skydda den!

Skydd mot solen är inte bara förnuftigt, utan också verkligen viktigt. Lyckligtvis är det också väldigt enkelt att göra det. Så här gör du.  

Skugg

Det är bäst att vistas i skuggan vid klart väder. Att undvika den härliga, men bedrägliga hettan mitt på dagen minskar effektivt mängden UV-strålning som träffar huden. Visste du förresten att du får ungefär hälften av dagens UV-dos mellan klockan 11 och 15? Du kan undvika det värsta solgasset om du tar din löprunda tidigt på morgonen eller väljer ett svalkande kvällsdopp i stället för en beachtur mitt på dagen. 

  

 

Kläder  

Kläder är det bästa skyddet mot solen. Ta på dig en skjorta när det är hett, eftersom du kan bränna huden och skada den för resten av livet om du går lättklädd eller med en bar kropp. Kom också ihåg kepsen och solglasögonen så är stilen (och solskyddet) komplett! 

  

 

Skyddsfaktor

Huden älskar en ordentlig skyddsfaktor. Ju högre skyddsfaktor solkrämen har, desto bättre – vid soligt väder minst 30. Skyddsfaktorn anger produktens effekt, men bara en effektiv kräm räcker inte till. Ju längre man vistas i solen, desto mer UV-strålning får huden, trots krämen. Krämen skyddar huden mot den påfrestning som UV-strålningen orsakar och minskar strålningens inverkan på huden, men hindrar inte den helt. Kom ihåg att applicera mer kräm under dagen, särskilt efter att du simmat.

 

 

Kom ihåg också vattnet 

Vatten svalkar när det är hett. När vädret är varmt och solen gassar behöver kroppen extra mycket vätska. För att du inte ska glömma dricka är det bra att du har med dig en dricksflaska – du kan fylla på den om och om igen med friskt, kallt vatten.