Näin suojaudut auringolta

Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy. 

Varjo 

Varjoon hakeutuminen kirkkaalla säällä kannattaa. Ihanan mutta petollisen paahteen välttäminen keskipäivän tunteina vähentää iholle osuvan UV-säteilyn määrää tehokkaasti. Tiesitkö muuten, että päivän UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11:n ja 15:n välillä? Vältät pahimman porotuksen, kun lähdet lenkille heti aamulla tai valitset keskipäivän rantareissun sijaan vilvoittavan iltauinnin.

Vaate 

Vaate on paras suoja auringolta. Pue paita päälle hellekelillä, sillä vähissä vaatteissa saatat polttaa ihosi ja vaurioittaa sitä loppuiäksesi. Muista myös hattu ja aurinkolasit niin tyyli (ja aurinkosuoja) on täydellinen!

Voide 

Iho rakastaa kunnon suojakerrointa. Mitä korkeampi suojakerroin aurinkovoiteessa, sen parempi – aurinkoisella säällä vähintään 30. Suojakerroin kertoo tuotteen tehosta, mutta vahvakaan voide ei yksin riitä. Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän UV-säteilyä, mitä kauemmin auringossa oleilee. Voide suojaa ihoa UV-säteilyn aiheuttamalta rasitukselta ja vähentää säteilyn vaikutusta iholla, mutta ei estä sitä kokonaan. Muista lisätä voidetta pitkin päivää, etenkin aina uinnin jälkeen.

Muista myös vesi 

Vesi viilentää helteellä. Kun on kuuma ja aurinko porottaa, kroppa kaipaa erityisen paljon nesteytystä. Jotta juominen ei unohtuisi, kannattaa kantaa omaa juomapulloa mukana – sen voi täyttää aina uudestaan raikkaalla, kylmällä vedellä. 
 

 

Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein

Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta. Yhden iho palaa herkästi, toisen sietää aurinkoa hyvin. On yksilöllistä, miten kauan auringossa voi oleskella palamatta. Kun tunnet oman ihotyyppisi, on helpompi suojautua oikein. Auringosta nauttiessa kannattaa muistaa, että rusketuksen hankkiminen ei karaise ihoa. Rusketus ei myöskään juurikaan vaikuta aikaan, jonka auringossa voi oleskella palamatta. Ruskettunutkin iho kaipaa siis aina suojaa. 

Ihotyyppejä on kuusi erilaista 

Ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Harva kuuluu selkeästi yhteen ihotyyppiin.

  • I-tyyppiin kuuluvat ovat usein hyvin vaaleaihoisia, punatukkaisia ja pisamaisia, palavat auringossa hyvin nopeasti eivätkä rusketu lainkaan, ja heidän ihonsa tarvitsee paljon suojaa auringolta. 
  • II-tyypin ihmiset ovat vaaleaihoisia ja vaaleatukkaisia sekä sini- tai vihreäsilmäisiä, jotka palavat usein ja ruskettuvat hieman. I- ja II-ihotyyppiin kuuluvilla ihmisillä on muita suurempi riski sairastua ihosyöpään. 
  • III-tyyppiin kuuluvat ovat tyypillisesti ruskeatukkaisia ja harmaa- tai ruskeasilmäisiä. He kestävät aurinkoa suhteellisen hyvin, palavat joskus ja ruskettuvat hyvin. Vaikka iho palaisi satunnaisemmin, II- ja III-ihotyyppiin kuuluvien on tärkeää suojata ihoaan auringolta.
  • IV-tyyppiin kuuluvilla on vaaleanruskea/oliivinvärinen iho, ruskeat silmät ja tummanruskea tai musta tukka. He palavat harvoin ja ruskettuvat hyvin.   
  • Ihotyyppiin V ja VI kuuluvat ovat luonnostaan tummaihoisia ja -tukkaisia sekä sietävät hyvin aurinkoa. V-tyyppiin kuuluvat ovat ruskeaihoisia ja mustatukkaisia, esimerkiksi pohjoisafrikkalaiset ja intialaiset kuuluvat ihotyyppiin V. Ihotyyppiin VI kuuluvilla on musta iho ja musta tukka, tyypillisesti afrikkalaiset kuuluvat ihotyyppiin VI. Näillä ihotyypeillä ihosyöpä on harvinainen. 


 

UV-indeksi kertoo, milloin suojautua

Auringolta suojautuminen ei ole vain paahteisten kesäpäivien tai lomamatkojen juttu. UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta ja iho kaipaa suojaa. UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat etenkin kellonaika, vuodenaika, korkeus merenpinnasta ja sijainti maapallolla. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa.  

Vaikka UV-indeksi on korkeimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä, iho voi palaa myös talvella tai pilvisellä ilmalla. UV-säteily on voimakkainta keskipäivällä, kun aurinko paistaa korkealta. Säteilystä osa läpäisee myös ohuen pilvikerroksen. Ympäristökin vaikuttaa säteilyn voimakkuuteen: vesi, hiekka ja lumi heijastavat auringon säteitä ja siten voimistavat UV-säteilyaltistusta. Rannalla, vesillä ja hangilla ihosi kiittää, kun suojaat sen kunnolla. 



UV-säteily on heikkoa, kun UV-indeksi on 0–2. Aurinkosuojausta ei yleensä tarvita, mutta jos ulkona oleskellaan hyvin kauan, suojautuminen voi olla tarpeen. 

UV-säteily on kohtalaista, kun UV-indeksi on 3–5 ja voimakasta, kun UV-indeksi on 6–8. Suojautuminen on tarpeen. Hakeudu varjoon keskipäivällä, pue paita, käytä aurinkovoidetta, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF) sekä käytä hattua ja aurinkolaseja. Hakeudu varjoon keskipäivällä, pue paita ja käytä hattua, aurinkolaseja sekä aurinkovoidetta, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF). 

UV-säteily on hyvin voimakasta, kun UV-indeksi on 8–10 ja äärimmäisen voimakasta, kun UV-indeksi on yli 11. Tällöin ulkona olemista tulee välttää keskipäivällä ja ulkona ollessa tulee hakeutua varjoon.  Paita, aurinkovoide, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF), aurinkolasit ja hattu ovat välttämättömiä. 

Voit tarkistaa päivän UV-indeksin Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai Sää-sovelluksesta. 

Muista ainakin nämä

  • Suojaa iho, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä enemmän suojaa ihosi tarvitsee.
  • Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä voimakkaampaa UV-säteily on. Hakeudu siis keskipäivän paahteella varjoon.
  • Hiekka, vesi ja lumi heijastavat UV-säteilyä tehokkaasti – muista siis aurinkosuoja keväthangilla, vesillä ja rannalla.
  • Auringossa makoillessa iho saa isomman annoksen UV-säteilyä kuin liikkuessa. Ihosi kiittää, kun pysyttelet pystyasennossa. 
  • Etelän lomakohteissa UV-säteily on voimakkaampaa kuin Suomessa. Myös vuoristossa UV-säteily on voimakkaampaa kuin merenpinnan tasolla.
  • Solariumin UV-säteily on paljon auringon säteilyä voimakkaampaa ja siten erittäin haitallista. Solariumin käyttöä kannattaa välttää.