Kesä kaupungissa: Leena



Voin myöntää sen: rakastan lämpöä ja aurinkoa. Tiedostan toki auringon terveyshaitat. Valo ja lämpö ovat kuitenkin minulle sen verran tärkeitä asioita, etten halua suorastaan vältelläkään aurinkoa. Saan kesästä iloa, energiaa ja hyvinvointia. Onhan auringosta hyötyäkin, kuten d-vitamiinin saanti. Tasapainoilen auringosta nauttimisen ja siltä suojautumisen välimaastossa. 

Ihotyyppini kestää aurinkoa suhteellisen hyvin. Rusketun helposti. Tiedän kyllä, että rusketus on merkki ihovaurioista eikä olemassa oleva rusketus suojaa auringolta. Olen polttanut joskus ihoni auringossa, etenkin nuorempana. Ihon palaminen tuntuu todella ikävältä enkä sitä halua enää kokea. 

Ulkoilen paljon kesäisin, ja matkustelen silloin tällöin myös eteläisempiin kohteisiin. Aurinkoisina päivinä minulla on suorastaan tarve päästä ulos, mutta kun lähden oleskelemaan ulkona, vaikka pyöräilemään tai piknikille, levitän ehdottomasti iholle kunnon suojakertoimet ja puen päälle hihallisen paidan ja suojaan pääni. Samoin teen aina, jos matkustan etelämmäs.

UV-säteilyn terveyshaittojen vuoksi pyrin nauttimaan auringosta kohtuullisesti ja vähän kerrallaan, tekemistä vaihdellen. Käyn vaikka uimassa ja sitten taas istuskelen varjossa lueskelemassa. En kuitenkaan varsinaisesti ”ota” aurinkoa.

Vinkit kesäpäivään: 

UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivän (klo 11–15) aikaan. Silloin kannattaa pysyä sisätiloissa. Miten olisi vaikka tutustuminen museoon tai mukava lounas paikallisessa ravintolassa?

Jos kuitenkin päädyt keskipäivällä ulos aurinkoon, suojaa ihosi hyvin. Varjo, vaate, voide – niillä pärjäät. Aurinkosuojavoiteen suojakertoimen tulee olla vähintään 30. Sitä on myös hyvä lisäillä iholle pitkin päivää.

UV-säteilyllä on myös positiivisia vaikutuksia, sillä UV-säteilyn vaikutuksesta iholla muodostuu D-vitamiinia.  D-vitamiinin saamiseksi ei tarvitse kuitenkaan paahtaa itseään auringossa, sillä iho alkaa tuottaa vitamiinia hyvinkin nopeasti. D-vitamiinitaso pysyy tavallisesti riittävänä, kun oleilee keväisin ja kesäisin ulkona muutaman kerran viikossa noin 15 minuuttia kerrallaan, esimerkiksi käsivarret tai sääret paljaina. D-vitamiinia saa myös ravinnosta ja tarvittaessa lisäravinteista. 

Auringosta nauttiessa kannattaa muistaa, että rusketuksen hankkiminen ei karaise ihoa. Rusketus ei myöskään juurikaan vaikuta aikaan, jonka auringossa voi oleskella palamatta. Ruskettunutkin iho kaipaa siis aina suojaa.

Nauti päivästäsi ja auringosta viisaasti ja ihoasi suojaten – vältä haitalliset terveysvaikutukset.