Lasten kanssa: Matti-isä, Niilo ja Lenni

Kaksi lasta istuu aurinkoisella kalliolla

12- ja 5-vuotiaat poikani odottavat aina innolla kesää. Kukapa ei, Suomen pitkähkön talven jälkeen. Esikoinen on kyllä vuoden ympäri pitkälti myös jäähallin uumenissa jääkiekkoharrastuksen parissa. Kesätauolla lätkä vaihtuu ulkolajeihin kuten jalkapalloon, pyöräilyyn tai uimiseen. Myös mökin pihalla voi laukoa kiekkoja ulkomaaliin, kesälläkin. Kuopus käy viikoittain jalkapallokoulussa ja viihtyy myös puistojen hiekkalaatikoilla leikeissään.

Lapset eivät vielä osaa miettiä (tai ainakaan aina muistaa) auringolta suojautumista, joten vastuu siitä on vanhemmalla. Harkitsemme lasten äidin kanssa, mitä lapsille kannattaa milloinkin pukea, jotta turhan paljon ihoa ei jäisi auringolle alttiiksi mutta toisaalta ei tulisi myöskään liian kuuma. Lyhythiuksisilla pojilla niska tuntuu aina jäävän lippisten alta näkyviin, joten niskojen rasvaaminen korkeakertoimisella aurinkovoiteella on tärkeää muistaa. Pyrimme myös välttämään pitkää ulkoilua päivän kuumimpaan aikaan. Meidän perheessämme kukaan ei sillä tavalla nauti auringosta, että suorassa paisteessa edes niin viihtyisi. Useammin meidät löytää varjosta.

Minua on ilahduttanut vanhempana se, miten kuopuksen päiväkoti on huomioinut ja ohjeistanut auringolta suojautumisen päiväkotipäivän aikana. Vanhempia on muistutettu lasten hatuista, aurinkovoiteesta ja lisäksi vesipullosta kehon nesteytykseen. Meillä on käynyt kai tuuri, kun päiväkotimme on metsän laidassa ja pihalla on yllin kyllin varjopaikkoja.

Lasteni iho ei ole ikinä palanut, enkä halua, että niin käy jatkossakaan, koska palanut iho voi olla tosi kivulias. Puhumattakaan tietysti auringon pitkäaikaisemmista vaikutuksista iholle. Uskon, että kun lapsille opetetaan jo pienestä asti auringolta suojautumisen tärkeys ja keinot, he muistavat sen paremmin myös aikuisina.

Vinkit lapsiperheille:

Lasten iho on ohuempi ja herkempi kuin aikuisten. Mitä nuorempana iho altistuu haitalliselle UV-säteilylle, sitä pidemmän aikaa ihovaurioilla on aikaa kehittyä ja pahimmillaan muuttua ihosyöväksi.

Huomioi kellonaika: auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä (klo 11-15). Pysyttele lasten kanssa sisällä tai hakeudu varjoon.

Pienten lasten vaunuihin ja rattaisiin on hyvä hankkia varjo tai peittävä harso.
Ohut, pitkähihainen ja -lahkeinen vaatetus on hyvä suoja. Tarjolla on myös erityisiä UV-suojavaatteita esimerkiksi uintia tai rannalla leikkimistä varten.

Lierihattu on paras suoja lapsen päälle ja korvalehdille. Laadukkaat aurinkolasit suojaavat silmiä.

Lasten on hyvä käyttää korkean suojakertoimen 50 voidetta. Voidetta tulee laittaa reilusti ja lisätä sitä tarpeen mukaan.  Erityisesti lapsille kehitetyissä suojavoiteissa ei yleensä ole ihoa ärsyttäviä kemiallisia ainesosia, kuten voimakkaita hajusteita. Huomioi, että aivan pienelle vauvalle ei aurinkovoidetta suositella. Kysy esimerkiksi apteekista lisätietoa ja sopivia tuotteita.