Med barn: Matti, Niilo och Lenni

Kaksi lasta istuu aurinkoisella kalliolla

Mina 12 och 5 år gamla pojkar ser alltid fram emot sommaren. Vem gör inte det, efter Finlands relativt långa vinter. Min förstfödde tillbringar nog också mycket i ishallen året om tack vare att ishockey är hans hobby. Under sommarpausen ersätts ishockey av utomhussporter, såsom fotboll, cykling eller simning. På sommarstugans gårdsplan kan man skjuta puckar i ett utomhusmål, även på sommaren. Den yngre går på fotbollsskola varje vecka och tycker också om att leka i parkernas sandlådor.

Barn tänker ännu inte på (eller kommer inte alltid ihåg) solskydd, så ansvaret för detta ligger hos föräldern. Med barnens mamma överväger vi vilka kläder barnen ska ha, så att onödigt mycket hud inte utsätts för solen, men att det å andra sidan inte heller blir för varmt. För korthåriga pojkar verkar nacken alltid vara synlig under kepsen, så det är viktigt att komma ihåg att smörja nacken med en solkräm med hög skyddsfaktor. Vi försöker också undvika långa vistelser utomhus under de varmaste timmarna på dagen. I vår familj njuter ingen av solen så mycket att de ens skulle trivas i direkt solljus. Ofta hittar man oss på skuggiga platser.

Som förälder har jag varit glad över hur man i den yngres daghem har tagit hänsyn till och gett anvisningar om hur man skyddar sig mot solen under tiden i daghemmet. Föräldrar har blivit påminda om barns hattar, solkräm och dessutom en vattenflaska för att tillföra kroppen vätska. Jag antar att vi har tur att ha ett dagis vid en skogskant och gott om skugga på gården. 

Mina barns hud har aldrig bränts, och jag vill inte att det ska hända i framtiden heller, eftersom bränd hud kan vara mycket smärtsamt. För att inte tala om solens långsiktiga effekter på huden. Jag tror att när barn lär sig från en tidig ålder om hur viktigt det är att skydda sig mot solen och på vilket sätt man kan göra det, kommer de att komma ihåg det bättre även som vuxna. 

Tips för barnfamiljer: 

Barnens hud är tunnare och känsligare än vuxnas. Ju tidigare huden utsätts för skadlig UV-strålning, desto längre tid kan hudskadorna utvecklas och i värsta fall förvandlas till hudcancer.

Kom ihåg klockslag: solens UV-strålning är som starkast mitt på dagen (kl. 11–15). Stanna inne med barnen eller sök skugga.

Det är bra att ha ett solskydd eller en täckande gasbinda på barnvagnar för små barn.

Tunna kläder med långa ärmar och byxben är ett bra skydd. Det finns också särskilda UV-skyddskläder, till exempel för simning eller lekar på stranden.

En hatt med brätten är det bästa skyddet för barnets huvud och örsnibbar. Solglasögon av hög kvalitet skyddar ögonen.

Det är bra för barn att använda en solkräm med hög skyddsfaktor, 50. Krämen ska appliceras i ett tjockt lager och tillsättas efter behov.  Skyddskrämer som utvecklats speciellt för barn innehåller vanligtvis inte kemiska substanser som irriterar huden, såsom starka dofter. Observera att solkräm inte rekommenderas för spädbarn. Fråga till exempel på apoteket om mer information och lämpliga produkter.