Pihalla ja puutarhassa: Asta

Naishenkilö aurinkolaseissa ja lippalakissa polvistuneena puutarhaa hoitamassa

Olen hyötyviljelijä, joka uskoo myrkyttömyyteen ja kateviljelyyn. Hyötykasveiksi lasketaan sellaiset kukat, joista perhoset ja muut lentävät pörriäiset pitävät. En kasvata mitään sorttia mahdottomia määriä, mitä nyt kurpitsat pääsevät joskus yllättämään, mutta lajeja on aika monia.

Minulla ja miehelläni on työnjako: minä kasvatan ja hän laittaa ruokaa. Hän onkin hyvin pätevä tapaus, joka osaa hyödyntää kulloinkin maasta pukkaavaa satoa. Kasvimaan vuoksi ruokamme sisältää paljon kasviksia.

Toinen pihaamme oleellisesti liittyvä asia ovat kanamme, joita on tällä hetkellä yhdeksän rouvaa ja kukko nimeltään Kulta-Kullervo. Kesäkuun alusta lähtien ne saavat vapaasti ulkoilla aidatulla pihallamme syöden ruohoa, etanoita ja maahan pudonneita omenoita sekä napostellen marjapensaiden marjat jo raakoina. Olen vuosi vuodelta korottanut kasvimaata ympäröivää aitausta, mutta sinnehän ne iloisesti lentelevät tuhojaan tekemään.

Kaiken kaikkiaan vietän aikaa ulkona pihalla ja puutarhassa tosi paljon. Touhuan jotain tai olen touhuamatta, vedän vain lonkkaa. Aamukahvi ja Hesari itse askartelemassamme kasvihuoneessa ovat ihan parasta!

Ihoni lienee laadultaan tavallinen vaalea suomalainen, joka ennen pitkää palaa, kun pitkään poltetaan. Lippis tai aurinkolippa ovat aina minulla päässä, kun olen pihalla. Usein myös aurinkolasit. En tykkää kesällä tukalilta tuntuvista pitkistä hihoista ja lahkeista. Varjossa on mukava olla. Aurinkovoiteiden kanssa en ole onnistunut vielä ystävystymään.

Varsinkin lapsena olen polttanut itseni useita kertoja auringossa. Ammoisina aikoina ei auringon vaaroista puhuttu mitään. Saattoipa käydä vielä nuorena aikuisenakin niin, että nukahdin rannalle kyljelleni ja puolet naamasta kärähti. Siitäpä olikin sitten hyvä lähteä illan rientoihin. Nykyäänkin keväällä puutarhainnostuksen vallatessa auringolta suojautuminen saattaa hetkellisesti unohtua. Mutta vain hetkellisesti. Nykyään ymmärrän auringolta suojautumisen merkityksen. Olen myös nähnyt, miten paljon ja eri tavoin tätä tietoa yritetään ihmisille jakaa, mikä on hyvä.

Vinkit viherpeukalolle:

Ajoita puutarhatyöt aamuun tai myöhäisempään iltapäivään, kun UV-säteily ei ole voimakkaimmillaan.

Hattu ja ohuet pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat omiaan puutarhaan, ne saattavat suojata myös hyönteisten puremilta.

Suojaa niska ja korvalehdet aurinkovoiteella, ne ovat usein työasennosta riippumatta kohti aurinkoa.

UV-säteet läpäisevät ohuen pilviverhon. Suojaudu myös pilvisellä säällä.

Innostavassa puuhassa voi vierähtää enemmän aikaa, kun ajattelit; pidä taukoja varjossa ja muista nesteyttää kasvien lisäksi myös itsesi!

Pitkään jatkuvassa puuhailussa lisää aurinkovoidetta parin tunnin välein tai jos kuokkiminen saa hien virtaamaan.