På gården och i trädgården: Asta

Naishenkilö aurinkolaseissa ja lippalakissa polvistuneena puutarhaa hoitamassa

Jag odlar nyttoväxter och tror på giftfritt och täckodling. Nyttoväxter inkluderar blommor som är omtyckta av fjärilar och andra flygande pollinerare. Jag odlar inte exceptionella mängder av någon sort, om man inte beaktar att pumporna ibland kan överraska, men jag odlar ganska många sorter. Min man och jag har en arbetsfördelning: jag odlar och han lagar mat. Han är ett mycket kompetent fall som vet hur man utnyttjar skörden vid varje enskild tidpunkt. På grund av grönsakslandet innehåller vår mat mycket grönsaker.

En annan sak som väsentligt hör samman med vår gård är hönorna, som för närvarande består av nio hönor och en tupp som heter Kulta-Kullervo. Från början av juni kan de röra sig fritt på vår inhägnade gård, äta gräs, sniglar och fallna äpplen och smaka på bären i bärbuskarna redan som råa. År efter år har jag höjt staketet runt grönsakslandet, men de flyger gärna dit och gör skada. 

Jag spenderar allt som allt verkligt mycket tid ute på gården och i trädgården. Antingen gör jag något eller så gör jag det inte, jag gör det som faller mig in. Morgonkaffe och Hesari i växthuset vi byggt själva är det bästa som finns!

Min hud är nog en vanlig blond finländsk hud, som förr eller senare bränns när den utsätts för sol en längre tid.

Jag har alltid keps eller solskärm på mig när jag är ute på gården. Ofta också solglasögon. Jag gillar inte långa ärmar och byxben som känns obekväma på sommaren. Det är skönt att vara i skuggan. Jag har inte lyckats bli vän med solkräm än.

Särskilt när jag var liten brände jag mig flera gånger i solen. I forna tider talade man inte om farorna med solen. Även som ung vuxen kunde jag somna när jag låg på sida på stranden och halva ansiktet brändes. Då det var trevligt att gå ut på kvällen. Även idag när trädgårdsintresset tar fart på våren kan skyddet mot solen tillfälligt glömmas bort. Men bara tillfälligt. Idag förstår jag vikten av solskydd. Jag har också sett hur mycket och på vilka olika sätt man försöker dela information till människorna, vilket är bra.

Tips för gröna fingrar:

Planera trädgårdsarbete på morgonen eller senare på eftermiddagen när UV-strålningen inte är som mest intensiv

Hatt och tunna kläder med långa ärmar och byxben är lämpliga för trädgården, de kan också skydda mot insektsbett

Skydda nacken och öronsnibbarna med solkräm, de är ofta i riktning mot solen, oavsett arbetsposition

UV-strålar genomtränger tunna molnslöjor. Skydda dig även i molnigt väder. 

När det du gör är intressant kan det gå åt längre tid än planerat; ta pauser i skuggan och kom ihåg att vattna inte bara dina växter, utan också dig själv!

 Vid långvariga aktiviteter ska du applicera mer solkräm varannan timme eller om hackandet i jorden får dig att svettas.