På vårsnön: Siiri-Maria

Hymyilevä nainen seisoo suksien ja sauvojen kanssa hangella

Jag har åkt skidor sedan jag köpte mina första ordentliga skidor från en sportbutik tillsammans med en god vän för 20 år sedan. Jag åker skidor nästan varje dag på vintern. Jag började åka skidor ännu mer aktivt än tidigare under den första coronavintern, eftersom det var en vinter med mycket snö och de närliggande spåren var i mycket gott skick. Jag gjorde det till en vana att skida varje dag på lunchpausen. Det som lockar mig med skidåkning är att skidspåret som körs av staden börjar nästan från gårdsplanen och det tar ingen tid att ta sig dit. När man skidar får man dessutom vara utomhus och konditionen hålls bra och till och med förbättras utan att man lägger märke till det. Jag och min familj tycker även i övrigt om vintergrenarna. Jag åker skridskor, antingen på havet eller sjöis, när jag har möjlighet. Jag åker också pulka med mina barn eller åker skridskor med dem.

Jag har sällan under mitt liv bränt mig i solen. Jag kommer ihåg att jag har bränt mina axlar och övre ryggen en eller två gånger för att jag glömde att lägga till solkräm efter att ha simmat på sommaren. Dekolletaget har också ibland varit rött efter att jag har varit utomhus, även om jag inte direkt har solat. Mina föräldrar smorde mig på sommaren redan under min barndom på 1980-talet, eller alternativt var jag på stranden med en t-shirt. På vintern har jag inte bränt mig, eftersom jag skyddar mitt ansikte från februari till oktober med minst en solskyddsfaktor på 30. På sommaren använder jag solskyddsfaktor 50. Jag får lätt leverfläckar i ansiktet och av den anledningen har jag skyddat mitt ansikte med solkräm nästan hela året. 

Barnen i vår familj åker också skidor med oss på vintern. Vi använder solglasögon på vintern när vi skidar och när vi vistas utomhus på sommaren. De behövs förvånansvärt ofta även i halvmolnigt vinterväder, eftersom vit snö reflekterar så mycket solljus. På vintern brukar jag inte skydda mina barns hud mycket om vi inte är ute hela dagen. Från och med våren, så snart solen lyser mer, skyddar jag barnens hud med långa ärmar, hattar med brätten och vid behov solskydd om skydd med kläder inte är möjligt. Vi lägger solkräm på till exempel kindbenen, örsnibbarna och hakan.
 
Jag har förklarat för barnen varför det är viktigt att skydda sig mot solen. Om vi till exempel går till stranden föredrar vi förmiddagen när värmen inte är så stark. Vi solbadar inte heller egentligen.

Tips för vänner av vårsnö:

På vintern finns det knappt någon UV-strålning från solen (UV-indexet är nästan noll i Finland), men skydd krävs redan på den soliga vårsnön och i slalombackarna. 

Snö reflekterar solens UV-strålning och kan till och med fördubbla dess effekt.

På vintern utsätts främst ansiktet och ögonen för solens UV-strålning; kom ihåg en solskyddskräm med hög skyddsfaktor för ansiktet, läppbalsam med UV-skydd och solglasögon för ögonen

En stor mängd UV-strålning kan orsaka smärtsam hornhinneinflammation i ögats yttre delar, något som i folkmun kallas snöblindhet.