STUKs ekonomi 2024
År 2024 använde Strålsäkerhetscentralen (STUK) cirka 41 miljoner euro till sin verksamhet. Ungefär 45 procent (18,5 miljoner) av finansieringen av verksamheten kom från statens budgetanslag. Nästan hälften av finansieringen (18 miljoner) bestod av tillsynsavgifter som STUK samlade in av de övervakade organisationerna. Den överlägset största delen (17,2 miljoner) av tillsynsavgifterna härstammade från övervakningen av användningen av kärnenergi och resten från övervakning av strålningsverksamhet. Andra finansieringskällor är serviceverksamhet, samfinansierad verksamhet och samverkan.

År 2024 använde STUK nästan två miljoner euro mer av statens anslag än året innan. Trots detta överfördes 13,1 miljoner euro från 2024 till 2025 och det överförda anslaget ökade med 3,7 miljoner euro. STUKs anslag förra året var exceptionellt högt, vilket berodde på tillfälliga tillägg i anslutning till reformen av kärnenergilagen, förberedelserna för säker idrifttagning av små kärnkraftverk samt reformen av övervakningsnätet för extern strålning.
Under 2024 inleddes flera planerade investeringar och andra upphandlingar som överförs till betalning 2025. Även under de kommande åren planeras stora investeringar, såsom förnyelse av tillstånds- och övervakningssystemet, vars konkurrensutsättning inleds år 2025. Kostnaderna förväntas tillfälligt öka under de närmaste åren, och det överförda anslaget kommer att spela en betydande roll för att uppnå dessa investeringsmål. STUK förbereder sig också på effekterna av statsförvaltningens produktivitetsprogram och satsar fortsättningsvis målmedvetet på kostnadseffektiv verksamhet och på att stärka en hållbar ekonomi.
STUKs personalutgifter ökade något (0,4 miljoner) jämfört med året innan. De uppgick nu till 25,1 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 62 procent av de totala utgifterna. Ökningen av personalkostnaderna har påverkats av både ett något ökat personalantal och löneförhöjningar enligt tjänste- och kollektivavtalet. Anskaffningsutgifterna år 2024 uppgick till cirka 15,6 miljoner euro. De största utgiftskategorierna kommer från köp av tjänster (t.ex. Valtoris tjänster samt olika expert- och forskningstjänster) samt hyran för lokalerna som ägs av Senatfastigheter.
Direktören för administrationsavdelningen Markku Kivioja anser att STUKs ekonomiska situation tills vidare är stabil.
"Vi har gjort upp planer enligt produktivitetsprogrammet för att uppnå sparmålen för åren 2025–2027. Den betydande nedskärningen i finansieringen av närområdessamarbetet flyttar valen av insatsområden och resursfördelningen inom samarbetet allt starkare till en del av ämbetsverkets strategiska ledning. Bättre lokaleffektivitet utsågs till ett annat betydande sparobjekt. För att uppnå målet har vi tillsammans med vårt partnerämbetsverk startat ett lokalprojekt där vi intensifierar vår egen verksamhet i våra nuvarande lokaler och överlåter en del av våra laboratorielokaler till partnerämbetsverket. Som en del av reformen av kärnenergilagen inleddes beredningen av reformen av avgiftssystemet för myndighetsverksamhet för att hantera ekonomin på längre sikt och i synnerhet för att trygga verksamhetsförutsättningarna för kärnsäkerhetstillsynen."
Läs mer om ekonomi: STUKs bokslut och verksamhetsberättelse 2024 (pdf, på finska)