Två decennier av lärande inom kärnbranschen – jubileumsåret för YJK-kursen

Den nationella kärnsäkerhets- och kärnavfallshanteringskursen (YJK-kursen) firade förra året sitt 20-årsjubileum. Kursen genomförs årligen i samarbete med olika organisationer inom kärnenergibranschen och riktar sig till dem som arbetar inom branschen. Hittills har sammanlagt cirka 1 500 personer deltagit i YJK-kursen, och den är också en viktig del av den utbildning som erbjuds anställda hos STUK. 

Ihmisiä luentosalissa YJK-kurssin luennoilla

YJK-kursen ordnas årligen i samarbete mellan aktörer inom kärnkrafts- och kärnsäkerhetsbranschen, bland annat kärnkraftsbolag, universitet, statliga ämbetsverk och institutioner. Den första riksomfattande kärnsäkerhetskursen inleddes hösten 2003 som fortbildning för nya experter koordinerad av Villmanstrands tekniska universitet. En av inspirationskällorna till kursen var arbetskraftsbehovet i Olkiluoto 3-projektet. Kursuppbyggnaden baserades till stor del på Internationella atomenergiorganet IAEA:s sex veckor långa grundläggande utbildningspaket om kärnsäkerhet.

YJK-kursens innehåll och uppbyggnad har förbättrats kontinuerligt sedan starten för att återspegla utvecklingen och förändringarna inom kärnkraftsbranschen. Vid utvecklingen av kursen har man också lyssnat på studerande och föreläsare: arrangörerna har samlat in både avsnitts- och kursspecifik respons, utifrån vilken innehållet och arrangemangen har finslipats. STUK har från början haft en aktiv roll i utvecklingen och handledningen av kursen.

Kursen förnyades i och med coronapandemin

YJK-kursen stannade upp med resten av världen år 2020. På grund av coronaviruspandemin var det inte säkert att ordna YJK18-kursen, och efter en lång diskussion bestämde sig kursplaneringsgruppen för att ta ett års time out vad gällde att ordna kursen. Under mellanåret satt man inte och rullade tummarna, utan tiden användes till att förnya kursen helt och hållet. 

Hösten 2021 såg YJK-kursen, som upplevt ett digitalt kliv framåt, dagens ljus och där hade den traditionella föreläsningsundervisningen fått komplement till distansstudier med digitalt innehåll. Med den förnyade kursen hade närundervisningen halverats jämfört med tidigare och de studerande fick tillgång till uppdaterat innehåll som bl.a. videoföreläsningar och podcasts. Baserat på den senaste kursresponsen har de studerande varit nöjda med hybridkursen. 

Den nuvarande kärnsäkerhets- och kärnavfallshanteringskursen är indelad i sex avsnitt, som var och en har sitt eget tema, från säkerhetsprinciper för kärnkraftverk och kärnavfallshantering till driftsäkerhet och beredskapsverksamhet. Varje avsnitt innehåller förutom självstudier två till tre närstudiedagar, då de studerande får bekanta sig med kärnenergibranschens verksamhetsställen runt om i Finland. 

Besöken och det personliga nätverkandet framhävdes i samband med förnyelsen av kursen när planeringsgruppen funderade över kursens grundläggande utgångspunkter. De laboratoriebesök, demonstrationer, grupparbeten och naturligtvis de mer fritt formade gemensamma kvällsprogrammen som kursen erbjuder har visat sig vara höjdpunkterna i studieavsnitten för många deltagare. Till exempel för dem, vars arbetsuppgifter inte omfattar så mycket konkret övervakning av kärnkraftverk kan ett besök på anläggningen vara en unik upplevelse som ger perspektiv på och förståelse för den egna rollen som en del av en större helhet.

Viktigt samarbete

Kursen har från början ordnats enligt talkomodellen. STUK, Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet (LUT), VTT, Posiva samt kraftbolagen Industrins Kraft (TVO) och Fortum tar var och en ansvar för att ordna en kursperiod och erbjuder sina experter som föreläsare även för andra avsnitt. Utöver avsnittsvärdarna deltar även representanter för andra aktörer inom kärnenergi- och kärnsäkerhetsbranschen i kursarrangemangen samt i föreläsningar och studier. Tillsammans bildar arrangörernas representanter en planeringsgrupp på tjugo personer som ansvarar för kursens årliga arrangemang, från finslipning av föreläsningsscheman till arrangemang under kursdagarna och kontroll av tentamenssvar.

Under kursen är kursdeltagarna studerande vid Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet (LUT).
Den avlagda kursen kan om man så önskar inkluderas i LUT:s och Aalto-universitetets fortsättningsstudier samt i studierna vid andra universitet eller yrkeshögskolor i enlighet med de ansvariga lärarnas riktlinjer.

Det 20:e genomförandet av den nationella YJK-kursen ordnades läsåret 2023–2024, och seminariet för 20-årsjubileet hölls i oktober 2024. Utvecklingsplaneraren Pilvikki Riipinen från STUK, som samordnar kursen, berättar att det är världsunikt att ordna YJK-kursen i samarbete mellan organisationer inom kärnenergibranschen.

"Kursen är fortfarande väldigt populär och eftertraktad bland olika organisationer. Även nya aktörer är villiga att delta i genomförandet, vilket innebär att denna helhet har ett mycket gott rykte inom branschen. Inga större förändringar i kursuppbyggnaden kan förväntas, men den förädlas och finjusteras naturligtvis fortfarande årligen. Kursen tar hänsyn till de förändringar som sker i branschen", konstaterar Riipinen.

Vad skulle Pilvikki säga till en person som arbetar i branschen och som fortfarande funderar på att gå en YJK-kurs?

"Jag uppmuntrar definitivt! Kursen upplevs som värd att satsa på. Kursens omfattning har särskilt berömts. Nätverkande med andra som arbetar inom branschen har också nämnts som en viktig tillgång i kursen."