Kaksi vuosikymmentä ydinalan oppimista – YJK-kurssin juhlavuosi

Kansallinen ydinturvallisuus- ja ydinjätehuoltokurssi (YJK-kurssi) juhli viime vuonna 20-vuotista taipalettaan. Vuosittain yhteistyössä eri ydinenergia-alan organisaatioiden kanssa toteutettava kurssi on suunnattu toimialalla työskenteleville. Tähän mennessä yhteensä noin 1500 henkilöä on osallistunut YJK-kurssille, ja se on tärkeä osa myös STUKlaisille tarjottavaa koulutusta. 

Ihmisiä luentosalissa YJK-kurssin luennoilla

YJK-kurssi järjestetään vuosittain ydinvoima- ja ydinturvallisuusalan toimijoiden, mm. ydinvoimayhtiöiden, yliopistojen, valtion virastojen ja laitosten, yhteistyönä. Ensimmäinen valtakunnallinen ydinturvallisuuskurssi alkoi syksyllä 2003 Lappeenrannan teknillisen yliopiston koordinoimana täydennyskoulutuksena uusille asiantuntijoille. Yhtenä kurssin perustamisen innoittajana oli Olkiluoto 3 -projektin työvoimatarve. Kurssirakenne pohjautui pitkälti kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kuusi viikkoa kestäneeseen ydinturvallisuuden peruskoulutuspakettiin.

YJK-kurssin sisältöä ja rakennetta on aloitusvuodesta eteenpäin jatkuvasti paranneltu heijastelemaan ydinalan kehitystä ja muutoksia. Kurssin kehittämisessä on kuunneltu myös opiskelijoita ja luennoitsijoita: järjestäjät ovat keränneet sekä jakso- että kurssikohtaista palautetta, jonka perusteella sisältöjä ja järjestelyjä on hiottu. STUKilla on ollut alusta asti aktiivinen rooli kurssin kehittämisessä ja ohjauksessa.

Kurssi uudistui koronapandemian myötä

YJK-kurssi pysähtyi muun maailman mukana vuonna 2020. Koronaviruspandemian vuoksi YJK18-kurssia ei ollut turvallista järjestää, ja kurssin suunnitteluryhmä päätyikin pitkällisen keskustelun jälkeen ottamaan vuoden mittaisen aikalisän kurssin järjestämisessä. Välivuosi ei kuitenkaan kulunut peukaloja pyöritellen, vaan aika käytettiin hyväksi kurssin täydelliseen uudistamiseen. 

Syksyllä 2021 valon näki digiloikan kokenut YJK-kurssi, jossa perinteinen luento-opetus oli saanut rinnalleen etäopiskelua digitaalisine sisältöineen. Uudistuneella kurssilla lähiopetusta oli karsittu puoleen aiemmasta ja opiskelijat saivat opiskeltaviksi ajantasaistettuja sisältöjä mm. videoluentoina ja podcasteina. Viimeisimpien kurssipalautteiden perusteella opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä hybridikurssiin.

Nykyinen ydinturvallisuus- ja ydinjätehuoltokurssi on jaettu kuuteen jaksoon, joilla on jokaisella oma teemansa ydinvoimalaitosten ja ydinjätehuollon turvallisuusperiaatteista käyttöturvallisuuteen ja valmiustoimintaan. Kukin jakso sisältää itseopiskelun lisäksi kahdesta kolmeen lähipäivää, jolloin opiskelijat pääsevät tutustumaan ydinenergia-alan toimipaikkoihin eri puolilla Suomea. 

Vierailut ja kasvokkain tapahtuva verkostoituminen korostuivat kurssin uudistamisen yhteydessä, kun suunnitteluryhmä pohti kurssin peruslähtökohtia. Kurssin tarjoamat laboratoriovierailut, demonstraatiot, ryhmätyöt sekä tietysti vapaamuotoisemmat yhteiset iltaohjelmat ovat osoittautuneet monille osallistujille opiskelujaksojen kohokohdiksi. Esimerkiksi niille, joiden työtehtäviin ei kuulu juurikaan konkreettista valvontaa ydinvoimalaitoksilla, voi vierailu laitoksella olla ainutkertainen kokemus, joka antaa perspektiiviä ja ymmärrystä omasta roolista osana suurempaa kokonaisuutta.

Tärkeää yhteistyötä

Kurssia on järjestetty alusta lähtien talkoomallilla. STUK, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT), VTT, Posiva sekä voimayhtiöt Teollisuuden Voima (TVO) ja Fortum ottavat kukin vastuun yhden kurssijakson järjestämisestä ja tarjoavat asiantuntijoitaan luennoimaan myös muille jaksoille. Jaksoisäntien lisäksi kurssin järjestelyissä sekä luennoimassa ja opiskelemassa on muidenkin ydinenergia- ja ydinturvallisuusalan toimijoiden edustajia. Yhdessä järjestäjien edustajat muodostavat parikymmenhenkisen suunnitteluryhmän, joka vastaa kurssin vuosittaisesta järjestämisestä aina luentoaikataulujen hiomisesta kurssipäivien järjestelyihin ja tenttivastausten tarkistamiseen.

Kurssin ajan osallistujat ovat opiskelijoita Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT). Suoritetun kurssin voi halutessaan sisällyttää LUTin ja Aalto-yliopiston jatko-opintoihin sekä muiden yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen opintoihin vastuuopettajien linjausten mukaisesti.

Kansallisesta YJK-kurssista järjestettiin 20. toteutus lukuvuonna 2023–2024, ja 20-vuotisjuhlaseminaari pidettiin lokakuussa 2024. Kurssia koordinoiva kehittämissuunnittelija Pilvikki Riipinen STUKista kertoo, että YJK-kurssin järjestäminen yhteistyössä ydinenergia-alan organisaatioiden kesken on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista.

”Kurssi on edelleen todella suosittu ja haluttu eri organisaatioiden keskuudessa. Myös uudet toimijat ovat halukkaita liittymään mukaan toteutukseen, eli tällä kokonaisuudella on oikein hyvä maine alalla. Mitään suurempia muutoksia kurssirakenteeseen ei ole odotettavissa, mutta sitä toki edelleen jatkojalostetaan ja hienosäädetään vuosittain. Kurssi huomioi alalla tapahtuvat muutokset”, toteaa Riipinen.

Entä mitä Pilvikki sanoisi alalla työskentelevälle henkilölle, joka vielä miettii YJK-kurssille tulemista?

”Ehdottomasti kannustan! Kurssi koetaan panostuksen arvoiseksi. Erityisesti kurssin laaja-alaisuutta on kehuttu. Verkostoituminen muiden alalla työskentelevien kanssa on myös mainittu kurssin tärkeänä antina.”