Tietoa ja työkaluja säteilyturvallisuudesta: tutkimusprojektit 2024

Säteilyturvakeskus (STUK) kehittää omaa ja kansallista osaamista useissa tutkimus- ja kehitysprojekteissa yhteiskunnan ja kansalaisten säteilysuojelun varmistamiseksi. Projektit kehittävät säteilyn mittausmenetelmiä, tuottavat tietoa säteilyaltistuksista ja säteilyn esiintymisestä sekä auttavat altistusten optimoinnissa.

Kaksi henkilöä työtilassa kirjaamassa ajatuksia muistilapuille

STUKissa tehtävä tutkimus on pääosin soveltavaa. Tutkimus- ja kehitystyön päämääränä on tarjota tutkimustietoon pohjautuen päättäjille, viranomaisille, säteilyn käyttäjille, kansalaisille ja muille sidosryhmille oikeaa ja ymmärrettävää säteilyturvallisuustietoa. STUK osallistuu sellaisiin yhteisrahoitteisiin projekteihin, jotka soveltuvat STUKin toimialaan ja strategiaan. Osallistuminen projekteihin mahdollistaa mm. oman asiantuntemuksen ja tiedon lisäämisen STUKin tehtäväalueella.

Vuonna 2024 STUKissa oli käynnissä 11 yhteisrahoitteista EU-projektia, Fysiikan tutkimuslaitoksen rahoittama Säteilymetrologian sovellukset -projekti sekä yksi maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan (MATINE) rahoittama projekti. Vuosittain alkaa ja päättyy myös useita projekteja, joita rahoittavat Nordisk kärnsäkerhetsforskning (NKS) tai sosiaali- ja terveysministeriö.

Kansallista tutkimusyhteistyötä on lisäksi kehitetty mm. CORES-verkostossa (kansallinen säteilyturvallisuustutkimuksen yhteenliittymä). Verkosto on järjestänyt avoimia työpajoja mm. säteilyn lääketieteellisestä käytöstä ja pienten modulaaristen ydinreaktoreiden turvallisuudesta.

Painotus pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa yhteistyössä

Esimerkkejä vuonna 2024 käynnissä olleista EU-projekteista ovat ympäristön radioaktiivisten aineiden analytiikan kehittäminen massaspektrometrialla (MetroPOEM), valmiustilanteissa tarvittavien mittausten vaatimusten ja mittausstrategioiden kehittäminen (KANTTURA), valmiustilanteisiin liittyvien mittausten tietojärjestelmien kehitys (IDEAMETA), diagnostisen säteilyn lääketieteellisen käytön mittaustarkkuuden kehitys (TraMeXI) ja säteilysuojelumittausten tarkkuuden parantaminen ja standardien kehitys (GuideRadPROS). Eurooppalaista säteilyturvallisuustutkimusta koordinoiva Pianoforte-projekti kehittää tutkimusstrategioita ja rahoittaa erillisiä tutkimusprojekteja. STUK koordinoi edellä mainituista KANTTURA-, IDEAMETA-, TraMeXI- ja GuideRadPROS -projekteja.

Sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimassa RescEU-varastointihankekokonaisuudessa on varauduttu laajamittaisen onnettomuustilanteen hoitamiseen riittävällä suojavaruste- ja mittarikapasiteetillä. Varastoitavilla materiaaleilla varaudutaan kemiallisten (C) ja biologisten (B) aineiden, säteilyn (R) ja ydinaineiden (N) aiheuttamiin uhkatilanteisiin. RescEU-valmiusvarastot ovat EU:n rahoittamia yhteisiä strategisia reservejä. Niitä otetaan käyttöön Euroopan komission päätöksellä tilanteissa, joissa apua tarvitsevan maan omat voimavarat eivät riitä tilanteesta selviytymiseen. Suomi teki ensimmäisen toimituksen valmiusvarastostaan Ukrainaan tammikuussa 2025. 

STUK tekee paljon myös pohjoismaista tutkimus ja -kehitystyötä NKS-yhteistyön rahoittamana. NKS-projekteissa mm. arvioitiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia radionuklidien kulkeutumiseen pohjoismaisissa ja arktisissa meriympäristöissä sekä mallinnettiin eri nuklidien pitoisuuksia ydinräjähdyksen seurauksena syntyvässä laskeumassa eri etäisyyksillä räjähdyspisteestä.

Lue lisää STUKin tutkimusprojekteista (stuk.fi)