Pääjohtajan katsaus

Vuosi 2024 oli Säteilyturvakeskukselle (STUK) merkittävä kehityksen ja muutoksen vuosi. Säteily- ja ydinturvallisuuden perusvalvonnan lisäksi vuoteen sisältyi STUKin strategian uudistaminen, säännöstöuudistuksen edistäminen, kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön seuranta sekä julkisen hallinnon talouden leikkauksiin valmistautuminen.

Pääjohtaja Petteri Tiippana
Petteri Tiippana

STUKin uusi visio, ”säteilyturvallista hyvinvointia”, korostaa entistä selvemmin turvallisen säteilyn ja ydinenergian käytön hyötyjä yhteiskunnalle ja yksilöille. Tavoittelemme säännöstön ja valvonnan parempaa tasapainoa muiden turvallisuusriskien kanssa sekä oikeaa suhdetta saataviin hyötyihin. Strategiset tavoitteemme, eli kokonaisturvallisuuden vastuullinen tekijä, ennakoiva ja uudistumiskykyinen viranomainen sekä hyvinvoiva virasto, toteutetaan kehittämällä ydinprosessejamme ja luomalla edellytykset uudistumiseen. 

Valvontatoimintamme oli riskitietoista. Puutuimme valvonnassa todettuihin epäkohtiin. Valvonnan perusteella totesimme, että säästöpaineet näkyvät joillakin toiminnanharjoittajilla aikataulukiireinä ja koulutuksen puutteina. Johtopäätöksemme isossa kuvassa on, että säteilyä ja ydinenergiaa käyttävät toiminnanharjoittajat toimivat pääsääntöisesti turvallisesti eikä käytöstä aiheudu olennaista turvallisuusriskiä työntekijöille, väestölle, yhteiskunnalle tai ympäristölle.

Toiminta- ja informaatioympäristön muutosten seurauksena tehostimme turvallisuustilanteen jatkuvaa seurantaa ja paransimme valmiutta sekä varautumistamme. Ylläpidimme aktiivista perusviestintää ja hyvää reagointivalmiutta erilaisiin tapahtumiin ja niiden herättämiin turvallisuushuoliin. Tuotimme toimialamme kansallista ja kansainvälistä tilannekuvaa, vaikutimme keskeisten kansallisten ohjausasiakirjojen valmisteluun ja osallistuimme useamman kansallisen varautumisen toimielimen tai yhteistyöverkoston toimintaan. Asiantuntija- ja turvallisuusviranomaisroolimme yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden toimijana on vahvistunut.

Edistimme aktiivisesti hallitusohjelman tavoitetta ydinenergialainsäädännön uudistamiseksi tukemalla työ- ja elinkeinoministeriötä uuden lain valmistelussa. Laadimme ensimmäiset luonnokset turvallisuusmääräyksiksi. Säteilylain osalta teimme arvion vuoden 2018 kokonaisuudistuksen onnistumisesta. Molemmat toimenpiteet ovat olennaisia säteilyn ja ydinenergian turvallisen käytön sujuvoittamiseksi ja valvonnan kohdentamiseksi turvallisuusmerkityksen mukaisesti.

Jotta olisimme valmiit arvioimaan myös uusien teknologioiden turvallisuutta lupakäsittelyissä ja valvomaan niiden rakentamista sekä käyttöä, osallistuimme aktiivisesti alan kansainväliseen yhteistyöhön ja perehdyimme uusiin ydinlaitoskonsepteihin. Keskustelimme ydinvoimalaitosten tulevaa käyttöä harkitsevien tahojen, kuten voimayhtiöiden, ydinenergian hyödyntämisestä kiinnostuneiden kaupunkien, ydinvoimalaitostoimittajien sekä uusien toimijoiden kanssa. Kerroimme edellytyksistä ja odotuksista ydinvoiman turvalliselle käytölle sekä laitosten sijoittamiseen liittyvistä kysymyksistä.

Kansainvälisen yhteistyömme kärkihankkeena oli tukea Ukrainan ydin- ja säteilyturvallisuusviranomaista sodan seurauksena syntyneissä akuuteissa turvallisuuskysymyksissä. Yhteistyötä tehdään yhdessä pohjoismaisten viranomaisten kanssa, ja sen puitteissa toimitetaan Ukrainaan myös säteilymittausauto. Valmistelimme pohjoismaista ydin- ja säteilyturvallisuusyhteistyötä koskevan strategian, jonka tavoitteena on vahvistaa säteily- ja ydinturvallisuuteen liittyvää turvallisuusyhteistyötä alueella.

STUKin taloustilanne säilyi vakaana, ja jatkoimme suunnittelutoimenpiteitä kustannustehokkaan toiminnan ja kestävän talouden vahvistamiseksi. STUKin keskeisimmät toimenpiteet tuottavuussäästöjen toteuttamiseksi ovat lähialueyhteistyön laajuuden ja rahoituksen uudelleentarkastelu, tilatehokkuuden nostaminen sekä kulurakennesäästöt. Kulurakennesäästöjen saavuttamista tuetaan strategisella henkilöstösuunnittelulla, sisäisillä tehtäväjärjestelyillä, valtion yhteisten palvelujen hyödyntämisellä sekä systemaattisella kulurakenteen seurannalla. 

Hyvinvoiva virasto luo perustan kaikelle STUKin tekemiselle. Tärkein voimavaramme on hyvinvoiva ja osaava, motivoitunut ja vastuuntuntoinen henkilöstö sekä näitä tukevat työ- ja toimintatavat ja organisaatiokulttuuri. Vuonna 2024 toteutettujen mittausten ja selvitysten perusteella henkilöstön työhyvinvointi ja työntekijäkokemus ovat hyvällä tasolla, ja monella osa-alueella kehitys on jatkunut positiivisena. Erityistä huomiota saivat lähiesihenkilötyötä koskevat tulokset, jotka olivat parantuneet merkittävästi edellisestä vuodesta. 

Epävarmassa ja turvattomaltakin tuntuvassa maailmassa on tärkeää, että ihmiset voivat luottaa meihin viranomaisena ja asiantuntijaorganisaationa. Luottamus on toimintamme perusedellytys. Loppuvuodesta julkaistun T-median Luottamus ja Maine -tutkimuksen mukaan STUKin kokonaismaine kansalaisten keskuudessa on hyvällä tasolla. Tulosten mukaan STUK nähdään avoimena ja läpinäkyvänä organisaationa. 

Viime vuonna strategiamme yhteydessä uudistetut arvomme kertovat, miten haluamme myös jatkossa toimia: avoimesti, arvostavasti, rohkeasti ja yhteistyössä.

Lämmin kiitos STUKin henkilöstölle, asiakkaille ja muille sidosryhmille vuodesta 2024. 

Petteri Tiippana
Pääjohtaja