Kansainvälisellä yhteistyöllä on selkeä suunta ja tarkoitus

Vuonna 2024 STUK tuki Ukrainan säteilyviranomaisen toimintaa sekä laajemmin EU:n yhteistä tilannekuvaa ja varautumista. Lisäksi STUK vahvisti ydinmateriaalivalvonnan osaamista Afrikassa sekä osallistui IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan kehittämiseen ja globaalin ydinterrorismin torjuntaan. Myös uusia kansainvälisiä yhteistyöhankkeita valmisteltiin. 

Ylitarkastaja Juha Sorri esittelee kansainvälisille vieraille ulkoisen säteilyn mittaria.

STUKin asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana useissa kansainvälisissä asiantuntijatyöryhmissä ja hankkeissa. Yhteistyö kattaa viranomaisyhteistyön kansainvälisten järjestöjen (mm. IAEA, Euroopan komissio ja OECD/NEA) kanssa, kahdenvälisen yhteistyön muiden maiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisten kanssa, kansainväliset asiantuntijatehtävät sekä yhteistyön STUK International Oy:n kanssa. Kansainvälinen yhteistyö on STUKille keino vastata maailmanlaajuisiin säteily- ja ydinturvallisuushaasteisiin. Kansainvälinen yhteistyö auttaa STUKia kehittämään viranomaisvalvontaa, ydin- ja säteilyturvallisuusuhkien torjuntaa sekä osaamisen ylläpitoa.

Tukea Ukrainan säteily- ja ydinturvallisuusviranomaiselle 

STUK tuki viime vuonna Ukrainan säteilyturvallisuusviranomaista (SNRIU) ja sen teknistä tukiorganisaatiota (SSTC NRS) ulkoministeriön rahoittamalla FURN-IKI-hankkeella.  Hankkeen tavoitteena on toimittaa Ukrainaan säteilymittausajoneuvo sekä tarjota Ukrainalle asiantuntijatukea ajankohtaisten säteily- ja ydinturvallisuushaasteiden hallintaan. Keväällä 2024 järjestettiin FURN-hankkeen käynnistyskokous Puolassa ja vierailu Suomeen, jonka aikana Ukrainan viranomaiset tutustuivat ympäristön säteilyvalvontaan. 

STUK tukee Ukrainaa yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa mm. säännöllisellä yhteisellä tilanneseurannalla, toimeenpanemalla alueellisen yhteistyön kehittämisohjelman ja valmistelemalla Ukrainan jälleenrakennusta tukevia hankkeita. Yhteistyön avulla tehostetaan kansainvälisen Ukraina-tuen koordinaatiota ja käytetään resursseja tehokkaasti.

Ukrainan tukea vahvistaa myös uusi Euroopan komission ja Suomen rahoittama PEUSA-projekti (Preparation for EURATOM Safeguards Alignment in EU (potential) Candidate Countries), joka antaa tukea Euroopan Unionin laajentumisessa. Ohjelman tavoitteena on tukea EU-jäsenkandidaattimaiden ja kandidaatiksi aikovien maiden ydinmateriaalijärjestelmien ja tehokkaiden kirjanpito- ja valvontajärjestelmien yhteensovittamista EU:n jäsenyysvaatimuksiin. 

Pohjoismainen ja alueellinen yhteistyö vahvistuu

Vastauksena muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen STUK on valmistellut yhteistyössä muiden pohjoismaisten säteilyturvallisuusviranomaisten kanssa yhteistyöstrategian, jonka tavoitteena on vahvistaa säteily- ja ydinturvallisuuteen liittyvää turvallisuusyhteistyötä alueella. Pohjoismaisen strategian luonnos eteni vuonna 2024 viimeistelyvaiheeseen. 

Edellisen lisäksi myös alueellisen yhteistyön kehittämisohjelma on laadittu ja sen toteuttaminen voidaan aloittaa vuonna 2025. Ohjelma on yksi STUKin strategisista kehittämisohjelmista ja se kattaa Pohjoismaat, Itämeren alueen sekä Ukrainan.

Työ ydinmateriaalivalvonnan vahvistamiseksi Afrikassa jatkui

Afrikassa lähes puolet väestöstä, noin 600 miljoonaa ihmistä, elää ilman yhteyttä sähköverkkoon. Tämän vuoksi ydinenergia kiinnostaa teollistuvaa ja nopeasti kasvavaa Afrikkaa. Afrikassa noin kymmenellä valtiolla on pitkän aikavälin suunnitelmissa ydinenergian käytön aloittaminen. Tällä hetkellä ainoastaan Etelä-Afrikka tuottaa sähköä ydinvoimalla. Ennen ydinenergian käytön aloittamista on huolehdittava kansainvälisistä sopimuksista mm. ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja täytettävä sopimusten edellyttämät velvoitteet, joihin kuuluu esimerkiksi viranomaisvalvonnan järjestäminen. 

Uplifting Nuclear Safeguards in Africa -hankkeella (2023–2027) STUK on kehittänyt ja vahvistanut ydinmateriaalivalvontaa Afrikassa järjestämällä viranomaisille suunnattuja koulutustilaisuuksia Etelä-Afrikassa ja Namibiassa yhteistyössä Afrikan ydinenergiakomission AFCONE:n kanssa. Koulutettavina on tähän mennessä ollut 26 Afrikan maan viranomaisia, joiden vastuulla on järjestää ydinsulkusopimuksen (NPT) edellyttämän IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan kansalliset menettelyt.  Hankkeen rahoittaa Euroopan unioni ja Suomen valtio INSC-instrumentin kautta (Instrument for Nuclear Safety Co-operation).

Tiesitkö tämän toiminnastamme?

STUKin kansainvälisen yhteistyön yksikkö vastaa kansainvälisten järjestöjen ja eri maiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön koordinoinnista. Lisäksi se toimii tiiviissä yhteistyössä ministeriöiden ja edustustojen kanssa, jotta säteily- ja ydinturvallisuusasiantuntemus huomioidaan päätöksenteossa ja kannanotoissa kansainvälisissä yhteyksissä. Yksikkö hallinnoi myös STUKin kansainvälisiä tuki- ja palveluhankkeita ja tukee STUKin johtoa sen työskentelyssä kansainvälisillä foorumeilla.

”STUKin kansainvälisen yhteistyön yksikkö perustettiin vain 24 päivää ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022. Sodan alkaminen ja sen jälkeiset tapahtumat muuttivat maailmanjärjestystä, ja totutut kansainväliset yhteistyökuviot heittivät volttia. Maailman myllertäessä STUKin säteily- ja ydinturvallisuusasiantuntemukselle on kysyntää, kun voimme osaltamme auttaa akuuttien haasteiden ratkaisemisessa maailmanlaajuisesti. Tärkeintä tässä sekamelskassa on ollut huomata, että hyvät kansainväliset suhteet niin järjestöjen kuin eri maiden viranomaistahojen kanssa ovat nyt entistäkin paremmat. Yhdessä tekemisellä on selkeä suunta ja tarkoitus, kohti turvallisuutta ja rauhaa”, sanoo kansainvälisen yhteistyön päällikkö Elina Martikka.

STUKin kansainvälisen yhteistyön yksikkö