Internationellt samarbete har en tydlig riktning och ett tydligt syfte
År 2024 stödde STUK den ukrainska strålsäkerhetsmyndighetens verksamhet samt EU:s gemensamma lägesbild och beredskap i större utsträckning. Dessutom stärkte STUK sin kompetens inom kärnmaterialövervakning i Afrika och deltog i utvecklingen av IAEA:s kärnmaterialövervakning och bekämpningen av global kärnterrorism. Även nya internationella samarbetsprojekt förbereddes.

STUKs experter deltar aktivt i flera internationella expertarbetsgrupper och projekt. Samarbetet omfattar myndighetssamarbete med internationella organisationer (bl.a. IAEA, Europeiska kommissionen och OECD/NEA), bilateralt samarbete med andra länders strål- och kärnsäkerhetsmyndigheter, internationella expertuppgifter samt samarbete med STUK International Oy. Internationellt samarbete är för STUK ett sätt att svara på de globala utmaningarna inom strål- och kärnsäkerhet. Det internationella samarbetet hjälper STUK att utveckla myndighetstillsynen, bekämpningen av hot mot kärn- och strålsäkerheten samt att upprätthålla kompetensen.
Stöd till Ukrainas strål- och kärnsäkerhetsmyndighet
Förra året stödde STUK Ukrainas strålsäkerhetsmyndighet (SNRIU) och dess tekniska stödorganisation (SSTC NRS) med projektet FURN-IKI som finansierades av utrikesministeriet. Syftet med projektet är att leverera ett strålmätningsfordon till Ukraina och erbjuda Ukraina expertstöd för hanteringen av aktuella utmaningar inom strål- och kärnsäkerheten. Våren 2024 ordnades ett startmöte för FURN-projektet i Polen och ett besök till Finland, under vilket de ukrainska myndigheterna bekantade sig med strålningsövervakningen av miljön.
STUK stöder Ukraina i samarbete med de nordiska länderna bland annat genom regelbunden gemensam uppföljning av situationen, genomförande av ett utvecklingsprogram för regionalt samarbete och beredning av projekt som stöder återuppbyggnaden av Ukraina. Med hjälp av samarbetet effektiviseras samordningen av det internationella stödet till Ukraina och resurserna används effektivt.
Stödet till Ukraina stärks också av det nya PEUSA-projektet (Preparation for EURATOM Safeguards Alignment in EU (potential) Candidate Countries) som finansieras av Europeiska kommissionen och Finland och som stöder en utvidgning av Europeiska unionen. Syftet med programmet är att stödja anpassningen av kärnmaterialsystemen och effektiva redovisnings- och kontrollsystem i EU:s kandidatländer och länder som avser att ansöka om medlemskap i EU.
Det nordiska och regionala samarbetet stärks
Som svar på den förändrade säkerhetssituationen har STUK i samarbete med andra
utarbetat en samarbetsstrategi med de nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna, vars syfte är att stärka säkerhetssamarbetet i anknytning till strål- och kärnsäkerhet i området. Utkastet till den nordiska strategin gick under 2024 in i slutfasen.
Utöver det föregående har även ett utvecklingsprogram för regionalt samarbete utarbetats och dess genomförande kan inledas år 2025. Programmet är ett av STUKs strategiska utvecklingsprogram och omfattar Norden, Östersjöområdet och Ukraina.
Arbetet med att stärka kärnmaterialkontrollen i Afrika fortsatte
I Afrika lever nästan hälften av befolkningen, cirka 600 miljoner människor, utan anslutning till elnätet. Därför är kärnkraften intressant för Afrika som håller på att industrialiseras och växer snabbt. I Afrika har cirka tio länder långsiktiga planer på att börja använda kärnenergi. För närvarande är det bara Sydafrika som producerar el med kärnkraft. Innan man börjar använda kärnenergi ska man se till att det finns internationella avtal om bland annat förhindrande av spridning av kärnvapen och att man uppfyller de skyldigheter som avtalen förutsätter, till exempel ordnande av myndighetstillsyn.
Med projektet Uplifting Nuclear Safeguards in Africa (2023–2027) har STUK utvecklat och stärkt kärnmaterialkontrollen i Afrika genom att ordna utbildningstillfällen för myndigheter i Sydafrika och Namibia i samarbete med Afrikanska kärnenergikommissionen AFCONE. Hittills har man utbildat myndigheter i 26 afrikanska länder som ansvarar för att ordna de nationella förfaranden för IAEA:s kontroll av kärnmaterial som förutsätts av icke-spridningsavtalet (NPT). Projektet finansieras av Europeiska unionen och finska staten via INSC-instrumentet (Instrument for Nuclear Safety Co-operation).
Visste du detta om vår verksamhet?
STUKs enhet för internationellt samarbete ansvarar för samordningen av samarbetet med internationella organisationer och olika länders strål- och kärnsäkerhetsmyndigheter. Dessutom arbetar enheten i nära samarbete med ministerier och beskickningar för att strål- och kärnsäkerhetsexpertis ska beaktas i beslutsfattande och ställningstaganden i internationella sammanhang. Enheten administrerar också STUKs internationella stöd- och serviceprojekt och stöder STUKs ledning i dess arbete i internationella forum.
"STUKs enhet för internationellt samarbete grundades bara 24 dagar innan Ryssland anföll Ukraina 2022. Krigets början och händelserna efter det förändrade världsordningen och de välbekanta internationella samarbetsmönstren slog en kullerbytta. I takt med att världen har vänts upp och ner finns det en efterfrågan på STUKs strål- och kärnsäkerhetsexpertis när vi för vår del kan hjälpa till att lösa akuta utmaningar globalt. Det viktigaste i det här kaoset har varit att se att de goda internationella relationerna med både organisationer och myndigheter i olika länder nu är ännu bättre. Tillsammans har vi en tydlig riktning och ett tydligt syfte, mot säkerhet och fred", säger Elina Martikka, chef för internationellt samarbete.
