Information och verktyg om strålsäkerhet: forskningsprojekt 2024

Strålsäkerhetscentralen (STUK) utvecklar sin egen och den nationella kompetensen i flera forsknings- och utvecklingsprojekt för att säkerställa strålskyddet för samhället och medborgarna. Projekten utvecklar metoder för strålningsmätning, producerar information om strålningsexponering och förekomst av strålning samt hjälper till att optimera exponeringarna.

Kaksi henkilöä työtilassa kirjaamassa ajatuksia muistilapuille

Den forskning som bedrivs i STUK är i huvudsak tillämplig. Målet med FoU-arbetet är att ge beslutsfattare, myndigheter, användare av strålning, medborgare och andra intressentgrupper korrekt och begriplig information om strålsäkerhet baserat på forskningsdata. STUK deltar i sådana samfinansierade projekt som lämpar sig för STUKs bransch och strategi. Deltagande i projekt möjliggör bland annat att man kan öka den egna expertisen och kunskapen inom STUKs uppgiftsområde.

År 2024 pågick 11 samfinansierade EU-projekt vid STUK, projektet Applikationer för strålningsmetrologi som finansierades av Avdelningen för fysik samt ett projekt som finansierades av Försvarets vetenskapliga delegation (MATINE). Varje år startar och avslutas även flera projekt som finansieras av Nordisk kärnsäkerhetsforskning (NKS) eller social- och hälsovårdsministeriet.

Det nationella forskningssamarbetet har dessutom utvecklats bland annat i nätverket CORES (nationella sammanslutningen för strålsäkerhetsundersökning). Nätverket har anordnat öppna workshoppar om bland annat medicinsk användning av strålning och säkerheten i små modulära kärnreaktorer.

Fokus på nordiskt och europeiskt samarbete

Exempel på EU-projekt som pågick år 2024 är utvecklingen av ämnesanalys av radioaktiva ämnen med masspektrometri (MetroPOEM), utvecklling av nödvändiga mätkrav och mätstrategier i beredskapssituationer (KANTTURA), utveckling av datasystem för mätningar i anslutning till beredskapssituationer (IDEAMETA), utveckling av mätnoggrannheten för medicinsk användning av diagnostisk strålning (TraMeXI) och förbättring av noggrannheten för strålskyddsmätningar och utveckling av standarder (GuideRadPROS). Pianoforte-projektet, som samordnar europeisk strålsäkerhetsforskning, utvecklar forskningsstrategier och finansierar separata forskningsprojekt. STUK samordnar ovan nämnda projekt KANTTURA, IDEAMETA, TraMeXI och GuideRadPROS.

I RescEU-lagringsprojekthelheten, som samordnats av inrikesministeriet och social- och hälsovårdsministeriet, har man förberett sig för hantering av en omfattande olyckssituation med tillräcklig skyddsutrustnings- och mätarkapacitet. Med de material som lagras förbereder man sig på hotsituationer som orsakas av kemiska (C) och biologiska (B) ämnen, strålning (R) och kärnämnen (N). RescEU-reserverna är gemensamma strategiska reserver som finansieras av EU. De införs genom ett beslut av Europeiska kommissionen i situationer där det land som behöver hjälp inte har tillräckliga egna resurser för att klara av situationen. Finland gjorde sin första leverans från sitt beredskapslager till Ukraina i januari 2025. 

STUK bedriver också mycket nordiskt forsknings- och utvecklingsarbete som finansieras av NKS-samarbetet. I NKS-projekten bedömdes bland annat klimatförändringens effekter på transporten av radionuklider i nordiska och arktiska havsmiljöer samt modellerades halterna av olika nuklider i nedfallet som uppstår till följd av en kärnexplosion på olika avstånd från explosionspunkten.