Valmiuden kehittämisen vuosi
Säteilyturvakeskus (STUK) ylläpitää ja kehittää jatkuvaa valmiutta vastata erilaisiin säteilyvaaratilanteisiin sekä varautuu turvaamaan toimintansa jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa. Vuoden 2024 aikana STUKissa käynnistyi valmiuden kehittämisohjelma (VALKEHO) koordinoimaan kehittämistoimenpiteitä. Lisäksi STUK edisti kansallista varautumista ydin- ja säteilyturvallisuusuhkiin osallistumalla laajasti kansallisten varautumisjärjestelyiden kehittämiseen ja yhteiskunnan eri toimijoiden kouluttamiseen.
STUK jatkoi vuonna 2024 oman varautumisensa kehittämistä edellisvuonna päivitetyn uhka-arvion pohjalta. Uhka-arvioon perustuen STUK määritti neljä keskeistä painopistettä valmiuden kehittämiseksi:
- ydinlaitosten säteilyvaaratilanteet
- ydinaseiden käyttö
- RN-aineiden (radioaktiivisten ja ydinaineiden) lainvastainen käyttö ja
- toiminnan jatkuvuus uhkatilanteissa.
Valmiuden kehittämisohjelmalla STUK pyrkii säteilyvaaratilanteiden ja muiden poikkeavien tilanteiden varalta luotujen varautumis- ja vastetoiminnallisuuksien parantamiseen. Varautumisella vähennetään uhkien realisoitumista ja edistetään yhteiskunnan valmiutta kohdata kriisejä. Vasteella puolestaan vähennetään realisoituneiden uhkien vaikutuksia ja edistetään yhteiskunnan toipumista kriiseistä. Kehittämistyön keskiössä on STUKin oma kyvykkyys hallita monimuotoisempia uhkia ja riskejä. Kehittämisen kärkiä ovat valmiussuunnittelu, tilannekuvatoiminta, harjoitukset ja koulutus sekä tieto- ja viestintäjärjestelmät.
STUK osallistui viime vuonna myös kansallisten varautumisjärjestelyiden kehittämiseen koordinoidusti yhteistyössä eri ministeriöiden, virastojen ja alueellisten toimijoiden kanssa. Yhtenä konkreettisena tuotteena syntyi sosiaali- ja terveysministeriön alaisen Poikkeusolojen neuvottelukunnan (PONK) edellyttämä ja STUKin johdolla tuotettu raportti kansallisesta ydin- ja säteilyvaaratilannevalmiudesta. Lisäksi STUK osallistui puolustusministeriön johdolla valmistellun kansallisen CBRNE-strategian sekä Turvallisuuskomitean koordinoiman, uudistetun yhteiskunnan turvallisuusstrategian laadintaan.
Harjoittelu ylläpitää ja kehittää valmiutta
Keskeinen osa STUKin valmiutta on oman henkilöstön osaaminen sekä yhteistoimintavalmius eri viranomaisten ja toimijoiden kanssa. Säännöllinen harjoittelu on tärkeä osa valmiuksien ylläpitoa ja kehittämistä. Vuonna 2024 STUK osallistui useaan erityyppiseen valmiusharjoitukseen. Lisäksi STUK järjesti omia sisäisiä harjoituksia. Kokonaisuudessaan harjoitusten määrä pysyi suunnilleen samana kuin edellisvuosina.
STUK järjesti Suomessa INEX-6-harjoituksen, joka on osa kansainvälistä INEX (The International Nuclear Emergency Exercise) -harjoitussarjaa. Harjoitukseen osallistui yli 30 organisaatiota, ja siinä keskityttiin yhteiskunnan toipumiseen säteilyonnettomuuden jälkeen. Harjoituksen tuloksia on käytetty monessa organisaatiossa jatkokehittämisen perusteena.
Vapaaehtoisista muodostuvalle säteilymittausjoukkueelle järjestettiin vuonna 2024 kolme jatkokurssia (henkilömittauspaikka, johto- ja tilannekuva sekä rakennetun ympäristön mittaukset) sekä laitteiden käsittelykoulutus. Joukkueelle järjestettiin myös harjoituksia Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutustapahtumina ja niissä keskityttiin väestön kontaminaatiomittauksiin säteilyvaaratilanteessa. Keväällä joukkue harjoitteli toiminnan käynnistämistä, ja alkusyksystä pidettiin Porvoossa henkilömittauspaikan perustamis- ja operointiharjoitus.
Säteilymittausasemille uutta välineistöä
Suomessa on automaattinen ulkoisen säteilyn valvontaverkko, johon kuuluu noin 250 mittausasemaa eri puolilla Suomea. Säteilyvalvontaverkolla on kaksi päätehtävää: reaaliaikaisen säteilytilannekuvan tuottaminen ja hälyttäminen säteilytason kohotessa. STUK aloitti viime vuonna asemien ja niiden varusteiden asteittaisen päivittämisen. Asemille hankittiin uudet käsimittarit varmistusmittausten tekemiseen. Mittarien jakaminen asemille aloitetaan tänä vuonna. Asemien elektroniikan uusinnasta on käynnistetty hankinta. Hankintapäätös tehtäneen kuluvan vuoden keväällä. Näillä toimilla kehitetään kansallista säteilymittauskyvykkyyttä ja varmistetaan, että Suomen säteilytilanteesta saadaan tietoa jatkuvasti.
Tutustu myös näihin
Vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue vahvistaa Suomen mittausvalmiutta (stuk.fi)
STUKin valvontaraportit (stuk.fi)
Säteilytilanne tänään (stuk.fi)
Säteilytilanne tänään, Teksti-TV (yle.fi)
Lisätietoa INEX-6-harjoituksesta sekä harjoitukseen liittyvät suositukset löytyvät harjoitusraportista (pdf)