Ett år med beredskapsutveckling 

Strålsäkerhetscentralen (STUK) upprätthåller och utvecklar kontinuerligt beredskapen att svara på olika strålrisksituationer och förbereder sig för att trygga kontinuiteten i sin verksamhet under alla förhållanden. Under år 2024 startade STUK ett beredskapsutvecklingsprogram (VALKEHO) för att samordna utvecklingsåtgärder. Dessutom främjade STUK den nationella beredskapen för hot mot kärn- och strålsäkerheten genom att i stor utsträckning delta i utvecklingen av nationella beredskapsarrangemang och utbildning av olika aktörer i samhället.



År 2024 fortsatte STUK att utveckla sin egen beredskap utifrån den föregående år uppdaterade hotbedömningen. Utifrån hotbedömningen fastställde STUK fyra centrala fokusområden för utveckling av beredskapen:

  • strålrisksituationer i kärntekniska anläggningar
  • användning av kärnvapen
  • olaglig användning av RN-ämnen (radioaktiva ämnen och kärnämnen) och
  • verksamhetens kontinuitet i hotsituationer.

Med programmet för beredskapsutveckling strävar STUK efter att förbättra de beredskaps- och responsfunktioner som skapats för strålrisksituationer och andra avvikande situationer. Beredskapen minskar förverkligandet av hot och främjar samhällets beredskap att möta kriser. Reaktionen minskar i sin tur effekterna av realiserade hot och främjar samhällets återhämtning från kriser. I centrum för utvecklingsarbetet står STUKs egen förmåga att hantera mer mångsidiga hot och risker. De viktigaste inom utvecklingen är beredskapsplanering, lägesbildsverksamhet, övningar och utbildning samt informations- och kommunikationssystem. 

Förra året deltog STUK också i utvecklingen av nationella beredskapsarrangemang i samordning med olika ministerier, ämbetsverk och regionala aktörer. Som en konkret produkt skapades en rapport om den nationella beredskapen för kärn- och strålrisksituationer som krävdes av delegationen för undantagsförhållanden (PONK) under social- och hälsovårdsministeriet och som producerades under ledning av STUK. Dessutom deltog STUK i utarbetandet av den nationella CBRNE-strategin som har beretts under ledning av försvarsministeriet samt den förnyade säkerhetsstrategin för samhället som samordnats av Säkerhetskommittén.

Övning upprätthåller och utvecklar beredskapen

En central del av STUKs beredskap är den egna personalens kompetens samt samarbetsberedskapen med olika myndigheter och aktörer. Regelbundna övningar är en viktig del av att upprätthålla och utveckla beredskapen. År 2024 deltog STUK i flera olika typer av beredskapsövningar. Dessutom ordnade STUK egna interna övningar. Totalt sett förblev antalet övningar ungefär oförändrat jämfört med året innan.

STUK ordnade en INEX-6-övning i Finland, som är en del av den internationella INEX-övningsserien (The International Nuclear Emergency Exercise). Över 30 organisationer deltog i övningen och fokus låg på samhällets återhämtning efter en strålningsolycka. Resultaten av övningen har använts i många organisationer som grund för vidareutveckling. 

År 2024 ordnades tre fortbildningskurser (personmätningsplats, lednings- och lägesbild samt mätningar av den byggda miljön) samt utbildning i hantering av utrustning för strålmätningsteamet som består av frivilliga. För laget ordnades också övningar som utbildningsevenemang av Försvarsutbildningsföreningen (MPK) och i dem fokuserades på mätningar av befolkningens kontaminering i en strålrisksituation. På våren övade laget på att starta verksamheten, och i början av hösten hölls en övning i att grunda och driva en personmätningsplats i Borgå.

Ny utrustning för strålningsmätstationer

I Finland finns ett nätverk för automatisk övervakning av extern strålning, som består av cirka 250 mätstationer runt om i landet. Nätverket har två huvuduppgifter: att producera en lägesbild över strålningssituationen i realtid och att larma om strålningsnivån ökar. Förra året inledde STUK en gradvis uppdatering av stationerna och deras utrustning. Nya handmätare skaffades till stationerna för att göra verifieringsmätningar. Utdelningen av mätare till stationerna inleds i år. Upphandlingen av förnyelse av stationernas elektronik har inletts. Upphandlingsbeslutet torde fattas under våren i år. Genom dessa åtgärder utvecklas den nationella strålningsmätningsförmågan och man säkerställer att man kontinuerligt får information om strålningssituationen i Finland. 

Läs även dessa 

En frivillig strålningsmätningsgrupp stärker Finlands mätningsberedskap (stuk.fi)
Strålningsläget idag (stuk.fi)