Säteilyturvakeskus (STUK) tarjoaa mm. yrityksille, kunnille, valtion muille virastoille ja yksityisille kansalaisille erilaisia säteilyyn liittyviä mittaus-, kalibrointi- ja asiantuntijapalveluita. Osa mittaustiedoista saadaan automaattisen valvontaverkon kautta, osa STUKin laboratorioiden analysoimana.
Ympäristön säteilyvalvonta
STUK vastaa Suomen alueella ympäristön säteilyvalvonnasta, ydinlaitosten ympäristövalvonnasta sekä ydinkoekieltosopimuksen valvontaverkkoon kuuluvan radionuklidilaboratorion toiminnasta. Suomessa on automaattinen ulkoista säteilyä mittaava valvontaverkko, johon kuuluun noin 250 mittausasemaa eri puolilla Suomea. Säteilyvalvontaverkko tuotti vuoden 2024 aikana yli 13 miljoonaa ulkoisen säteilyn annosnopeuden mittausta. Lisäksi verkko tuotti noin 1,5 miljoonaa spektrometristä mittausta erityisesti kotimaisten ydinvoimalaitosten ympäristöön sijoitetuilta asemilta. Ulkoilman radioaktiivisuusvalvontaan käytettävät hiukkaskerääjät tuottivat noin 400 000 mittausta.
Mittaus ja analyysit -laboratorio
Mittaus ja analyysit -laboratorio vastaa radioaktiivisten aineiden aktiivisuusmäärityksistä ja kehittää mittaus- ja analyysimenetelmiä STUKin omaan käyttöön. Laboratorio ylläpitää ja kehittää laboratoriotoimintaan liittyvää laatujärjestelmää. Ympäristön säteilyvalvonnan näytteitä analysoitiin viime vuonna noin 1700 kappaletta. Palveluna tuotettuja radiokemiallisia ja gammaspektrometrisiä laboratorioanalyysejä tehtiin 2200 ja sisäilman radonmittauksia 8600 kappaletta.
Dosimetrialaboratorio
Dosimetrialaboratorio ylläpitää ionisoivan säteilyn annossuureiden ja radonin aktiivisuussuureen mittanormaaleita. Lisäksi laboratorio tarjoaa palveluna säteilymittareiden kalibrointeja, passiivisten kohtioiden säteilytyksiä, säteilymittareiden tarkistuksia ja säteilylaitteiden testauksia. Vuonna 2024 kirjoitettiin asiakkaille yhteensä 315 kalibrointi- ja säteilytystodistusta. Vuoden aikana kalibroitiin yli 800 säteilymittaria ja säteilytyksiä tehtiin reilut 1000.
Ionisoimattoman säteilyn valvonta
Ionisoimattoman säteilyn valvonta -yksikön optisessa laboratoriossa kalibroidaan mittalaitteita sekä testataan laitteita, jotka tuottavat ultraviolettisäteilyä tai valoa mukaan lukien laserit. Radiolaboratoriossa tarkistetaan sähkömagneettisia kenttiä mittaavien mittareiden kalibrointeja sekä mitataan erityisesti kuluttajatuotteiden muodostamaa altistusta käyttäjilleen. Radiolaboratorioon kuuluvassa SAR-laboratoriossa mitataan esimerkiksi matkapuhelimien ja älykellojen muodostamaa altistusta. Tuotteiden mittaukset tehdään osana markkinavalvontaa. Vuonna 2024 SAR-laboratoriossa testattiin matkapuhelimien tuottamaa sähkömagneettista säteilyä. Optisessa laboratoriossa tutkittiin ripsienpidennysten kiinnityksessä käytettävän liiman kovettamiseen tarkoitettujen laitteiden tuottaman ultraviolettisäteilyn voimakkuutta. Palvelusuoritteita yksikkö voi tehdä tahoille, jotka eivät ole STUKin valvonnan piirissä. Näitä ovat tyypillisesti muun muassa yliopistot ja sairaalat. Vuonna 2024 yksikkö teki yhden palvelusuoritteen asiakkaalle tämän toimitiloissa.
Kenttä ja tilannekuva -laboratorio
Kenttä ja tilannekuva -laboratorion vastuualueita ovat kenttämittaustoiminta ja säteilyvalvonta sekä niiden tarvitsema etä- ja asiantuntijatuki. Laboratorio antaa etä- ja asiantuntijatukea esim. Suomen tullille ja poliisille.
STUK vastaa Tullin toimipisteisiin sijoitettujen säteilyvalvontalaitteistojen ylläpidosta. Järjestelmät lähettävät reaaliaikaista säteilymittaustietoa STUKin keskustietokantaan asiantuntijoiden saataville. Vuonna 2024 säteilyvalvontalaitteet tuottivat reilut 190 miljoonaa automaattista mittausta. STUKissa asiantuntijat tarkistivat noin 2300 havainnon alkuperän ja antoivat tarvittaessa etänä apua Tullin kenttätoimijoille. Tulli teki ilmoituksen noin 80 säteilyhavainnosta, joista noin 13 % edellytti yhteydenottoa STUKin päivystäjään ja mahdollisia jatkotoimia STUKin asiantuntijoilta.
STUK on tehnyt rajavalvonnan mittausstrategian, joka on käyty läpi yhdessä Tullin kanssa ja jota käytetään pohjana uusien mittalaitteiden hankinnassa. Tullin ja STUKin yhteinen tilannekuvajärjestelmä on testauskäytössä ja Tullin henkilökuntaa on koulutettu järjestelmän käyttöön.