Henkilöstön työhyvinvointi ja työntekijäkokemus hyvällä tasolla
Säteilyturvakeskuksessa aloitti vuoden 2024 alussa uusi henkilöstöpäällikkö, Riikka Heinikoski. Haastattelussa Riikka tiivistää viime vuoden henkilöstöasioiden näkökulmasta.
Mitä asioita erityisesti oli henkilöstötyömme keskiössä viime vuonna?
Vuosi 2024 sujui vauhdikkaasti ja antoisasti. Toteutimme useita rekrytointeja ja kehitimme henkilöstösuunnittelua edelleen. Teimme henkilöstökyselyn, turvallisuuskulttuurin ulkoisen arvioinnin ja esihenkilöille suunnatun psykososiaalista kuormitusta koskevan selvityksen. Osaamisen kehittämisessä edettiin myös erilaisin toimenpitein. Kehitimme myös sisäisiä prosessejamme ja päivitimme ohjeistuksia. Paljon on tehty ja saatu aikaiseksi.
Tapahtuiko henkilöstöasioissa yllättäviä muutoksia?
Muutoksia kyllä, mutta ei yllättäviä. Valtion ensimmäinen yhteinen henkilöstöstrategia lanseerattiin vuonna 2024. Sen tavoitteena on uudistaa henkilöstöpolitiikkaa sekä ohjata valtion henkilöstöjohtamista yhdenmukaisemmaksi. Monia toimenpiteitä olemmekin jo tehneet, mutta myös uusia toimenpiteitä alamme toteuttaa osana STUKin uutta strategiaa. Otimme vuonna 2024 käyttöön valtionhallinnon uuden rekrytointijärjestelmän sekä uuden työhyvinvointikyselyn. Eli tällaisia koko valtionhallinnossa käyttöön otettuja järjestelmäuudistuksia meilläkin on ollut.
STUKissa on tavoitteena, että henkilöstön osaaminen ja ammattitaito ovat korkealla tasolla. Miten tästä pidettiin huolta vuonna 2024?
Vuonna 2024 teimme STUKissa osaamiskartoitusten tarkennuksia, rakensimme pätevyyskoulutuksia ja kartoitimme tulevaisuuden osaamistarpeita. Tavoitteena on rakentaa kattava ja systemaattinen sisäinen koulutusohjelma, joka vastaisi tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Tämä työ jatkuu edelleen. STUKin osaamisen johtamisen kehittäminen, henkilöstösuunnittelun vahvistaminen sekä henkilöstöpoliittisten periaatteiden uudistaminen ovat osa STUKissa alkavaa kestävän talouden ja vaikuttavan johtamisen strategista kehittämisohjelmaa.
Nyt kun olet ollut STUKissa vuoden, mitkä koet STUKin vahvuuksiksi työnantajana? Mitä tulisi mielestäsi vielä kehittää?
STUKissa huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. Työhyvinvointi koostuu monesta osa-alueesta. Kun ne ovat tasapainossa, henkilöstö on hyvinvoiva, osaava ja motivoitunut, ja näin mielestäni STUKissa on. Myös erilaisten kyselyjen ja selvitysten perusteella henkilöstön työhyvinvointi ja työntekijäkokemus ovat hyvällä tasolla. Kehittämistoimenpiteinä meidän tulee vahvistaa vielä enemmän strategisuutta niin henkilöstösuunnittelussa kuin osaamisen johtamisessa.
Miten tiivistäisit STUKin vuoden 2024 kolmeen sanaan?
Strategia, työhyvinvointi ja osaaminen.
Tiesitkö, että...
Säteilyturvakeskuksessa työskenteli vuoden 2024 lopussa 311 henkilöä. Henkilömäärä nousi 10 henkilöllä edellisestä vuodesta. Vuoden 2024 aikana STUKissa työskenteli 13 harjoittelijaa tai lopputyöntekijää.
Valtion yhteinen työtyytyväisyyskysely toteutettiin STUKissa uudella Tutka-järjestelmällä. Kyselyn vastausprosentti oli 86,9. Kokonaistyytyväisyysindeksi STUKissa oli 3,91 (miehillä 3,94 ja naisilla 3,88), ja se pysyi näin selvästi parempana kuin valtiolla keskimäärin (3,70).
Henkilöstön avainlukuja 2024
- Naisia henkilöstöstä 43,6 % ja miehiä 56,4 %
- Henkilöstön keski-ikä 48,3 vuotta
- Keskimääräinen työskentelyaika STUKissa 15,4 vuotta. Lähtövaihtuvuus vakinaisissa tehtävissä oli 3,0 %.
- STUKin vakinaisesta henkilöstöstä 89,6 % on suorittanut korkeakoulutason tutkinnon.
- Ylemmän korkeakoulututkinnon tai tutkijakoulutuksen (tohtorit ja lisensiaatit) suorittaneiden osuus STUKin henkilöstöstä on 73,5 %.
- Suurimmalla osalla STUKlaisista on tekniikan alan (47,8 %), luonnontieteellinen (25,9 %) tai kaupallinen/yhteiskuntatieteellinen (16,9 %) koulutus.
- Henkilöstökoulutukseen käytettiin 5,8 työpäivää henkilötyövuotta kohden. Tähän sisältyy valmiuskoulutukseen ja -harjoituksiin osallistuminen, johon käytettiin 0,66 työpäivää henkilötyövuotta kohden.
- Sairaudesta johtuneiden poissaolopäivien määrä oli 4,53 päivää henkilötyövuotta kohden. Poissaolojen määrä oli pienempi kuin valtionhallinnossa keskimäärin. Työtapaturmat eivät aiheuttaneet ollenkaan poissaoloja vuonna 2024.
- Avoimia työpaikkoja STUK ilmoitti julkiseen hakuun 19 kappaletta.