Ydinenergian käyttö toteutui turvallisesti – säännöstöuudistus etenee
STUKin valvonnan perusteella vuonna 2024 ydinenergian käytöstä ei aiheutunut vaaraa väestölle, yhteiskunnalle, ympäristölle tai tuleville sukupolville. Ydinturvallisuussäännöstön uudistaminen eteni suunnitellusti. STUK kehitti ja laajensi pienydinvoimaloihin liittyvää osaamistaan erilaisin keinoin. Käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemusaineiston käsittely ja turvallisuusarvion laatiminen jatkui.

Ydinturvallisuussäännöstön uudistus etenee
STUK uudistaa ydinturvallisuussäännöstöä osana työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johtamaa ydinenergialain kokonaisuudistusta. Ydinturvallisuussäännöstöllä tarkoitetaan STUKin ydinenergialain nojalla antamia turvallisuusmääräyksiä. Uudistuksessa suositusluonteiset ohjeet ja velvoittavat vaatimukset eriytetään toisistaan. Säännöstöä sovelletaan ydinlaitosten kaikkiin elinkaaren vaiheisiin niiden suunnittelusta käytöstäpoistoon ja muuhun ydinenergian käyttöön (mm. ydinmateriaalien valvonta ja kuljetukset). Turvallisuusvaatimukset koskevat erilaisia ydinlaitoksia, laitospaikkaa, ydinlaitosta käyttävää organisaatiota sekä erilaisia toimintoja. Uudistuksella tavoitellaan nykyaikaista, riskitietoista ja uudet toimintatavat mahdollistavaa lainsäädäntöä – turvallisuustasosta tinkimättä.
”Verrattuna nykyisiin YVL-ohjeisiin vaatimusten kokonaismäärä vähenee noin viidesosaan. Tavoitteellisimmilla vaatimuksilla pyritään jatkossa mahdollistamaan erilaiset, uudenlaisetkin, tekniset ratkaisut ja organisaatioiden toimintatavat. Toisinpäin sanottuna sääntely ei saisi turhaan rajoittaa toimintaa. Meillä on nyt hyvä paikka pohtia uudestaan sääntelyn perusta ja oikeasuhtaisuus. Samalla on oltava tarkkana, että ydinturvallisuuden perusasiat ja jo hyväksi todetut mallit säilytetään”, sanoo säännöstöuudistuksesta vastaava johtaja Jussi Heinonen.
STUK laati vuoden 2024 aikana ensimmäiset luonnokset lähes kaikista uusista määräyksistä. Luonnokset on tarkoitettu ensisijaisesti STUKin sisäiseen valmisteluun, mutta myös keskeisille sidosryhmille annettiin mahdollisuus kommentoinnille jo tässä vaiheessa. Ensimmäisen lausuntokierroksen perusteella määräysluonnokset päivitetään ja viimeistellään sisällöltään ja esitystavaltaan. Seuraava versio lähetetään ulkoiselle lausuntokierrokselle sähköiseen lausuntopalveluun (lausuntopalvelu.fi) vuoden 2025 aikana. Uusi ydinenergialaki on tarkoitus antaa eduskunnan käsittelyyn vuoden 2025 lopussa. STUKin uudet määräykset tulevat voimaan aikaisintaan samaan aikaan lain kanssa.
Ydinenergialain ja määräysten uudistus on STUKin tämän hetken tärkeimpiä hankkeita. Kokonaisuudessaan STUK käytti uudistustyöhön viime vuonna noin 13 henkilötyövuotta. TEMin tukemiseen ja määräysten valmisteluun osallistui aktiivisesti noin 40 henkilöä.
Päivitettyä osaamista uudenlaisia ydinlaitoksia varten
STUK sai viime vuonna hallitukselta lisärahoitusta pienydinvoimaloiden (SMR, small modular reactor) luvittamisen kehittämiseen, ja tämä mahdollisti osallistumisen laajalti erilaiseen toimintaan tämän tavoitteen edistämiseksi. STUK kehitti ja laajensi viime vuonna pienydinvoimaloihin liittyvää osaamistaan erilaisin keinoin mm. tutustumalla erilaisiin laitoskonsepteihin ja niiden turvallisuus- ja luvituskysymyksiin. Perehtymisellä ja osaamisen kehittämisellä varaudutaan mahdollisten uusien ydinvoimalaitosten turvallisuuden arviointiin sekä kansainvälisen yhteistyön hyödyntämiseen arvioinneissa. STUKilla ei ole toistaiseksi käsittelyssään pienydinvoimaan liittyviä hakemuksia.
STUK järjesti vuonna 2024 koko henkilöstölleen pienydinvoimaan liittyviä sisäisiä infotilaisuuksia sekä erillisiä ydinlaitosten valvontaosastoille kohdennettuja teknisempiä koulutuksia SMR-osaamisen ja ymmärryksen laajentamiseksi.
Kansainvälisellä rintamalla STUK osallistui SMR-teknologioista keskustelevien ja valvonnan periaatteita ja toimintamalleja kehittävien kansainvälisten työryhmien toimintaan. STUK osallistui myös Isossa-Britanniassa käynnissä olevan Rolls Royce SMR:n viranomaisarvioinnin (Generic Design Assessment, GDA) seurantaan ulkopuolisena tarkkailijana. Tarkkailija-asemassa olevat viranomaiset seuraavat Rolls-Roycen ja brittiviranomaisten välisiä GDA-kokouksia puuttumatta osapuolten väliseen keskusteluun.
STUK piti aktiivisesti yhteyttä kotimaisiin toimijoihin, mm. nykyisiin ydinvoimalaitoksia käyttäviin voimayhtiöihin sekä ydinenergian hyödyntämisestä kiinnostuneisiin kaupunkeihin, ydinvoimalaitostoimittajiin ja alan uusiin toimijoihin. Keskusteluja on käyty edellytyksistä ja odotuksista laitosten toiminnan, teknologian ja sijoittamisen suhteen. Työ on ollut varhaisen vaiheen viranomaisneuvontaa.
Maksullisen valvontatyön puolella STUK teki Fortum Power and Heat Oy:lle esiarviointeja erillisistä teknisistä kysymyksistä useiden ydinvoimalaitoskonseptien osalta sekä käynnisti Steady Energy Oy:n pyytämän konseptiarvioinnin LDR-50-pienreaktorilaitoksesta. Lisäksi STUK osallistui ranskalaisen NUWARD-laitoskonseptin esiarviointiin yhdessä Ranskan ja Tšekin ydinturvallisuusviranomaisten kanssa.
STUK edisti kansalaisten, median ja muiden sidosryhmien tietoa ja ymmärrystä ydinvoimalaitosten sijoittamisesta ja käytöstä osallistumalla erilaisiin yleisötilaisuuksiin (Kuntamarkkinat, kuntien omat tilaisuudet) sekä pitämällä tammikuussa 2024 mediatilaisuuden ydinvoimalaitosten suojavyöhykkeen ja varautumisalueen määräysmuutoksesta.
Käyvien laitosten valvonnassa ei suuria yllätyksiä
Nykyisillä käyvillä ydinvoimalaitoksilla ei sattunut vuoden 2024 aikana vakavia ydin- ja säteilyturvallisuuteen vaikuttavia tapahtumia. Ydinvoimalaitoksilla ilmenee vuosittain joitain STUKille raportoitavia tapahtumia, joiden perusteella voimayhtiöt tekevät korjaavia toimenpiteitä ja kehittävät toimintaansa vastaavien tapahtumien välttämiseksi jatkossa. Nämä tapahtumat ovat tavallisesti turvallisuusmerkitykseltään vähäisiä (ns. INES-luokka tyypillisesti 0 tai 1), eikä niillä ole vaikutusta työntekijöiden tai ympäristön säteilyaltistukseen. Tapahtumista kerrotaan tarkemmin Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonnan vuosiraportissa 2024, joka julkaistiin maaliskuussa.
STUK käsitteli mahdollisen Olkiluoto 1:n ja 2:n tehonkorotushankkeen periaatesuunnitelman, sen turvallisuusarvion sekä näiden liitteenä toimitetut selvitykset ja analyysit. Päätös periaatesuunnitelmasta tehtiin lokakuussa 2024. STUKin käsittelyn perusteella TVO:n toimittama periaatesuunnitelman aineisto on kattava ja siinä kuvataan hankkeen turvallisuuden kannalta oleelliset asiat ydin- ja säteilyturvallisuussäännöstön edellyttämällä tavalla. STUK kiinnitti tarkastuksessaan huomiota eräisiin asioihin, joiden osalta TVO:n on joko täydennettävä periaatesuunnitelmaa tai joita on selvitettävä mahdollisessa käyttölupahakemuksessa. STUK ei käsittelynsä perusteella tunnistanut asioita, jotka olisivat periaatteellisena esteenä tehonkorotuksen toteuttamiselle.
Olkiluoto 3 -yksikön ensimmäisen vuosihuollon valvonta toteutui suunnitellusti. Koska vuosihuolto oli laitosyksikön ensimmäinen, STUK valvoi erityisesti sitä, kuinka TVO valmistautui vuosihuoltoon ja varmisti, että huolto tehtiin turvallisesti. STUK tarkasti lisäksi TVO:n sille toimittamat selvitykset sekä valvoi laitospaikalla tehtyjä tarkastuksia sekä testaus- ja huoltotöitä.
OL1 ja 2 -laitosten vuosihuolloissa TVO teki pääasiassa tavanomaisia huolto- ja tarkastustöitä sekä vaihtoi käytettyä ydinpolttoainetta tuoreeseen polttoaineeseen. STUKin valvontahavaintojen mukaan vuosihuollot sujuivat turvallisesti.
Loviisa 1 ja 2 -laitosyksiköiden käyttöiän pidentämiseen liittyvien muutosten ja muiden ikääntymisen hallintaan liittyvien toimenpiteiden etenemistä valvottiin suunnitellusti. Myös Loviisan ydinlaitoksen vuosihuollot elo-lokakuussa 2024 sujuivat ongelmitta ja säännösten mukaisesti. Vuosihuoltoja oli valvomassa noin 30 STUKin asiantuntijaa.
Loppusijoituslaitoksen käyttöluvan arviointi jatkui
STUK jatkoi vuonna 2024 käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemusaineiston käsittelyä ja turvallisuusarvion laatimista. Posiva Oy jätti käytetyn ydinpolttoaineen maanpäällistä kapselointilaitosta ja kallion sisään rakennettavia loppusijoitustiloja koskevan käyttölupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön vuoden 2021 lopussa. Alun perin työ- ja elinkeinoministeriö odotti STUKin lausuntoa vuoden 2023 loppuun mennessä. Määräaikaa on kuitenkin siirretty kahteen otteeseen, viimeksi syksyllä 2024.
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin. Aineiston laajuus ja toisaalta sen päivitystarpeet ovat viivästyttäneet prosessia. Vuoden 2024 viimeisellä kolmanneksella STUK sai Posivalta tarkastettavakseen useita päivitettyjä käyttölupahakemusaineistoja. STUKin turvallisuusarvion valmistautuminen etenee sitä mukaa, kun aineisto todetaan vaatimuksen mukaiseksi.
Jos asiat sujuvat hyvin, Säteilyturvakeskus saa kotimaisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttöluvan arvioinnin valmiiksi ja jättää lausuntonsa työ- ja elinkeinoministeriölle hyvissä ajoin ennen vuoden 2025 loppua.
Ydinmateriaalivalvonta on yksi ydinenergian rauhanomaisen käytön edellytyksistä. STUK toteutti ydinmateriaalivalvontaa kansallisen valvontasuunnitelman mukaisesti. STUKin valvonnan ja tarkastusten tulosten perusteella toimijat ovat täyttäneet vuonna 2024 ydinmateriaalivalvonnan velvoitteet.
Kesäkuussa 2024 STUK teki päätöksen, jonka mukaan Terrafame Oy:n uraanin talteenottolaitos Sotkamon Talvivaarassa on käyttöönottovalmis. STUK totesi, että laitoksen käytölle asetetut turvallisuusvaatimukset täyttyvät, kun dokumentoituja menettelyjä noudatetaan. Uraanin talteenottolaitos on STUKin valvonnassa, mutta laitoksessa käsiteltävät ja tuotettavat aineet eivät ole kovin radioaktiivisia. Kansainväliset sopimukset ja Suomen lainsäädäntö kuitenkin edellyttävät, että kaikkia uraanituotteita valvotaan Suomessa tarkasti.
Tutustu myös
Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonta: Vuosiraportti 2024 (Julkari.fi, pdf)