Användningen av kärnenergi förverkligades säkert – regelverksreformen framskrider
Enligt STUKs övervakning orsakade användningen av kärnenergi ingen fara för befolkningen, samhället, miljön eller kommande generationer år 2024. Reformen av kärnsäkerhetsregelverket fortskred som planerat. STUK utvecklade och utökade sin kompetens inom små kärnkraftverk på olika sätt. Behandlingen av tillståndsansökningsmaterialet för anläggningen för inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle och utarbetandet av säkerhetsbedömningen fortsatte.

Reformen av kärnsäkerhetsregelverket framskrider
STUK förnyar kärnsäkerhetsregelverket som en del av den övergripande reformen av kärnenergilagen som leds av arbets- och näringsministeriet (ANM). Med kärnsäkerhetsregelverk avses de säkerhetsföreskrifter som STUK utfärdat med stöd av kärnenergilagen. I och med reformen kommer de rekommenderade anvisningarna och de förpliktande kraven att separeras. Regelverket tillämpas för alla faser i en kärnteknisk anläggnings livscykel, från planering till avveckling, samt för annan kärnenergianvändning (t.ex. övervakning och transporter av kärnmaterial). Säkerhetskraven gäller för olika kärntekniska anläggningar, anläggningsplatser, organisationer som använder kärntekniska anläggningar samt olika verksamheter. Reformen syftar till en modern, riskmedveten lagstiftning som möjliggör nya verksamhetssätt – utan att kompromissa med säkerhetsnivån.
"Jämfört med de nuvarande YVL-anvisningarna minskar det totala antalet krav till cirka en femtedel. De mest målinriktade kraven syftar i fortsättningen till att möjliggöra olika, även nya, tekniska lösningar och organisationernas verksamhetssätt. Med andra ord bör regleringen inte begränsa verksamheten i onödan. Nu är ett bra tillfälle att ompröva grunden för regleringen och proportionaliteten. Samtidigt måste man vara noga med att bevara kärnsäkerhetens grunder och de redan beprövade modellerna", säger Jussi Heinonen, ansvarig direktör för regelverksreformen.
Under år 2024 utarbetade STUK de första utkasten till nästan alla nya bestämmelser. Utkasten är i första hand avsedda för STUKs interna beredning, men även centrala intressentgrupper gavs möjlighet att kommentera redan i detta skede. Utgående från den första remissbehandlingen uppdateras och färdigställs föreskriftsutkasten med avseende på innehåll och presentationssätt. Nästa version skickas till den elektroniska utlåtandetjänsten (lausuntopalvelu.fi) för en extern remissbehandling under år 2025. Avsikten är att den nya kärnenergilagen ska läggas fram för riksdagens behandling i slutet av 2025. STUKs nya bestämmelser träder i kraft tidigast samtidigt som lagen.
Reformen av kärnenergilagen och bestämmelserna är för närvarande ett av STUKs viktigaste projekt. Totalt använde STUK cirka 13 årsverken på reformarbetet förra året. Cirka 40 personer deltog aktivt i stödet för ANM och beredningen av bestämmelserna.
Uppdaterad kompetens för nya typer av kärnkraftverk
Förra året fick STUK ytterligare finansiering från regeringen för att utveckla tillstånd för små kärnkraftverk (SMR, small modular reactor), vilket gjorde det möjligt att delta i en mängd olika aktiviteter för att främja detta mål. Förra året utvecklade och utökade STUK sin kunskap om små kärnkraftverk på olika sätt, bland annat genom att bekanta sig med olika anläggningskoncept och deras säkerhets- och tillståndsfrågor. Genom introduktion och kompetensutveckling förbereder man sig för bedömningen av säkerheten i eventuella nya kärnkraftverk samt utnyttjandet av internationellt samarbete i bedömningarna. STUK har hittills inga ansökningar om små kärnkraftverk under behandling.
År 2024 anordnade STUK interna informationsmöten om småskalig kärnkraft för hela sin personal samt separata mer tekniska utbildningar som riktats till kärntekniska anläggningars tillsynsavdelningar för att utvidga SMR-kompetensen och förståelsen för dessa.
På den internationella fronten deltog STUK i verksamheten i internationella arbetsgrupper som diskuterar SMR-tekniker och utvecklar principer och verksamhetsmodeller för övervakning. STUK deltog också som extern observatör i uppföljningen av den pågående myndighetsbedömningen av Rolls Royce SMR (Generic Design Assessment, GDA) i Storbritannien. Myndigheterna med observatörsstatus följer GDA-mötena mellan Rolls-Royce och de brittiska myndigheterna utan att ingripa i diskussionen mellan parterna.
STUK höll aktivt kontakt med inhemska aktörer, bland annat befintliga kraftbolag som använder kärnkraftverk samt städer som är intresserade av att utnyttja kärnenergi, kärnkraftverksleverantörer och nya aktörer i branschen. Förutsättningarna för och förväntningarna på anläggningarnas verksamhet, teknik och placering har diskuterats. Arbetet har varit myndighetsrådgivning i ett tidigt skede.
På den avgiftsbelagda sidan av övervakningsarbetet gjorde STUK förhandsbedömningar av separata tekniska frågor för Fortum Power and Heat Oy i fråga om flera kärnkraftverkskoncept och inledde en konceptbedömning av LDR-50-småreaktoranläggningen som Steady Energy Oy begärde. Dessutom deltog STUK i förhandsutvärderingen av det franska anläggningskonceptet NUWARD tillsammans med de franska och tjeckiska kärnsäkerhetsmyndigheterna.
STUK främjade medborgarnas, mediernas och andra intressentgruppers kunskap om och förståelse för placering och användning av kärnkraftverk genom att delta i olika publikevenemang (Kommunmarknaden, kommunernas egna evenemang) samt genom att i januari 2024 hålla ett mediaevenemang om ändringen av bestämmelserna om kärnkraftverkens skyddszon och beredskapsområde.
Inga stora överraskningar vid övervakning av aktiva anläggningar
Inga allvarliga händelser som påverkar kärn- och strålsäkerheten inträffade i de nuvarande kärnkraftverken under år 2024. På kärnkraftverken förekommer årligen vissa händelser som ska rapporteras till STUK, utifrån vilka kraftbolagen vidtar korrigerande åtgärder och utvecklar sin verksamhet för att undvika liknande händelser i framtiden. Dessa händelser är vanligtvis av ringa betydelse för säkerheten (s.k. INES-klass vanligtvis 0 eller 1) och de har ingen inverkan på arbetstagarnas eller miljöns strålningsexponering. Händelserna beskrivs närmare i årsrapporten 2024 om säkerhetsövervakningen av användningen av kärnenergi, som publicerades i mars.
STUK behandlade principplanen för det eventuella effekthöjningsprojektet för Olkiluoto 1 och 2, dess säkerhetsbedömning samt de utredningar och analyser som bifogats dem. Beslutet om principplanen fattades i oktober 2024. Utgående från STUKs behandling är materialet i principplanen som Industrins Kraft lämnat in omfattande och beskriver de frågor som är väsentliga för projektets säkerhet på det sätt som kärn- och strålsäkerhetsbestämmelserna kräver. STUK fäste i sin granskning uppmärksamhet vid vissa frågor, för vilka Industrins Kraft antingen ska komplettera principplanen eller som ska utredas i en eventuell ansökan om drifttillstånd. Utifrån sin behandling identifierade STUK inga frågor som skulle utgöra ett principiellt hinder för genomförandet av effekthöjningen.
Övervakningen av den första årsrevisionen av Olkiluoto 3-enheten genomfördes som planerat. Eftersom årsrevisionen var anläggningsenhetens första, övervakade STUK i synnerhet hur Industrins Kraft förberedde sig inför årsrevisionen och säkerställde att revisionen utfördes på ett säkert sätt. STUK granskade dessutom de utredningar som Industrins Kraft lämnat in till STUK och övervakade de inspektioner samt testnings- och underhållsarbeten som utfördes på anläggningsplatsen.
Vid det årliga underhållet av OL1- och OL2-anläggningarna utförde Industrins Kraft huvudsakligen sedvanliga underhålls- och inspektionsarbeten samt bytte ut använt kärnbränsle mot färskt bränsle. Årsrevisionen förflöt säkert baserat på STUKs övervakningsobservationer.
Framskridandet av förändringar i anslutning till förlängningen av anläggningsenheterna Lovisa 1 och 2 och andra åtgärder i anslutning till hanteringen av åldrandet övervakades enligt plan. Även årsrevisionen av Lovisa kärnkraftverk i augusti–oktober 2024 gick utan problem och i enlighet med bestämmelserna. Cirka 30 av STUKs sakkunniga övervakade årsrevisionen.
Bedömningen av drifttillståndet för slutförvaringsanläggningen fortsatte
År 2024 fortsatte STUK behandlingen av materialet för ansökan om driftstillstånd för anläggningen för inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle och utarbetandet av säkerhetsbedömningen. Posiva Oy lämnade i slutet av 2021 in en ansökan om drifttillstånd för en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle som ligger ovan jord och slutförvaringsutrymmen som byggs inuti berggrunden till arbets- och näringsministeriet. Ursprungligen väntade arbets- och näringsministeriet på STUKs utlåtande före utgången av år 2023. Tidsfristen har dock skjutits upp två gånger, senast hösten 2024.
Som helhet har behandlingen av ansökan om drifttillstånd vid STUK gått bra. Materialets omfattning och å andra sidan dess uppdateringsbehov har fördröjt processen. Under det sista kvartalet 2024 fick STUK ett flertal uppdaterade handlingar från Posiva gällande ansökan om drifttillstånd och som nu ska granskas. STUKs beredning av säkerhetsbedömningen framskrider i takt med att materialet konstateras uppfylla kravet.
Om saker och ting går bra kommer Strålsäkerhetscentralen att slutföra bedömningen av driftstillståndet för en finländsk slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle och lämna sitt utlåtande till arbets- och näringsministeriet i god tid före slutet av år 2025.
Övervakning av kärnmaterial är en av förutsättningarna för fredlig användning av kärnenergi. STUK genomförde kärnmaterialövervakningen i enlighet med den nationella övervakningsplanen. Utgående från resultaten av STUKs övervakning och inspektioner har aktörerna uppfyllt skyldigheterna för kärnmaterialövervakningen år 2024.
Strålsäkerhetscentralen fattade i juni 2024 beslut om att Terrafame Ab:s uranutvinningsanläggning i Talvivaara i Sotkamo är klar för driftsättning. STUK konstaterar att de säkerhetskrav som ställts för drift av anläggningen uppfylls när de dokumenterade rutinerna följs. Uranutvinningsanläggningen övervakas av STUK, men de ämnen som hanteras och produceras i anläggningen är inte särskilt radioaktiva. Internationella avtal och den finländska lagstiftningen kräver dock att alla uranprodukter övervakas noga i Finland.