Generaldirektörens översikt

2024 var ett år med betydande utveckling och förändring för Strålsäkerhetscentralen (STUK). Utöver den grundläggande övervakningen av strål- och kärnsäkerheten omfattade året en förnyelse av STUKs strategi, främjande av regelverksreformen, uppföljning av den nationella och internationella verksamhetsmiljön samt förberedelser inför nedskärningar i den offentliga förvaltningens ekonomi.

Pääjohtaja Petteri Tiippana
Petteri Tiippana

STUKs nya vision, ”strålsäkert välbefinnande”, betonar allt tydligare fördelarna med säker användning av strålning och kärnenergi för samhället och individerna. Vi arbetar för bättre balans mellan regelverket och övervakningen med andra säkerhetsrisker och rätt förhållande till de fördelar vi vill uppnå. Våra strategiska mål, det vill säga att vara en ansvarsfull aktör inom den övergripande säkerheten, en förutseende myndighet med förmåga att förnyas samt ett välmående ämbetsverk, genomförs genom att utveckla våra kärnprocesser och skapa förutsättningar för förnyelse. 

Vår övervakningsverksamhet var riskmedveten. Vi ingrep i de brister som konstaterades i övervakningen. Utifrån övervakningen konstaterade vi att besparingstrycket hos vissa verksamhetsutövare syns som brådskande tidtabeller och brister i utbildningen. Vår slutsats är i stort att verksamhetsutövare som använder strålning och kärnenergi i regel agerar säkert och att användningen inte orsakar någon väsentlig säkerhetsrisk för arbetstagarna, befolkningen, samhället eller miljön.

Till följd av förändringarna i verksamhets- och informationsmiljön effektiviserade vi den kontinuerliga
uppföljningen av säkerhetssituationen och förbättrade vår beredskap. Vi upprätthöll en aktiv grundläggande kommunikation och god beredskap att reagera på olika händelser och vad den oro för säkerheten som de kan orsaka. Vi producerade en nationell och internationell lägesbild av vår bransch, påverkade beredningen av centrala nationella styrdokument och deltog i verksamheten i flera nationella beredskapsorgan eller samarbetsnätverk. Vår expert- och säkerhetsmyndighetsroll som aktör inom samhällets övergripande säkerhet har stärkts.

Vi främjade aktivt regeringsprogrammets mål att förnya kärnenergilagstiftningen genom att stödja arbets- och näringsministeriet i beredningen av den nya lagen. Vi tar fram de första utkasten till säkerhetsföreskrifter. När det gäller strålsäkerhetslagen gjorde vi en bedömning av hur väl den totala reformen 2018 lyckades. Båda åtgärderna är väsentliga för en säker användning av strålning och kärnenergi, att göra den smidigare och rikta övervakningen i enlighet med säkerhetssyftet.

För att vara beredda att även i tillståndsbehandlingen bedöma säkerheten hos nya tekniker och övervaka deras byggande och användning deltog vi aktivt i det internationella samarbetet inom branschen och bekantade oss med nya kärntekniska anläggningskoncept. Vi diskuterade med aktörer som överväger framtida användning av kärnkraftverk, såsom kraftbolag, städer som är intresserade av att utnyttja kärnenergi, kärnkraftverksleverantörer och nya aktörer. Vi berättade om förutsättningarna för och förväntningarna på säker användning av kärnkraft samt frågor som gäller placering av anläggningar.

Spetsprojektet i vårt internationella samarbete var att stödja Ukrainas kärn- och strålsäkerhetsmyndighet med de akuta säkerhetsfrågor som uppstått till följd av kriget. Samarbete görs tillsammans med de nordiska myndigheterna och inom ramen för detta levereras även en strålmätningsbil till Ukraina. Vi beredde strategin för det nordiska kärn- och strålsäkerhetssamarbetet, vars syfte är att stärka säkerhetssamarbetet inom strål- och kärnsäkerheten i området.

STUKs ekonomiska situation förblev stabil och vi fortsatte planeringsåtgärderna för en kostnadseffektiv
verksamhet och en hållbar ekonomi. STUKs viktigaste åtgärder för att genomföra produktivitetsbesparingar är en omprövning av närområdessamarbetets omfattning och finansiering, en ökning av lokaleffektiviteten samt kostnadsstrukturbesparingar. Uppnåendet av kostnadsstrukturbesparingar stöds genom strategisk personalplanering, interna uppgiftsarrangemang, utnyttjande av statens gemensamma tjänster samt systematisk uppföljning av kostnadsstrukturen. 

Ett välmående ämbetsverk utgör grunden för allt STUK gör. Vår viktigaste resurs är välmående och kunnig, motiverad och ansvarsfull personal samt arbets- och verksamhetssätt och organisationskultur som stöder dessa. Enligt mätningarna och utredningarna som genomfördes år 2024 är personalens arbetshälsa och arbetstagarupplevelse på en god nivå, och utvecklingen har fortsatt positivt inom många delområden. Särskild uppmärksamhet ägnades åt resultaten gällande arbetet som närmaste chef, som hade förbättrats avsevärt jämfört med föregående år. 

I en osäker och otrygg värld är det viktigt att människorna kan lita på oss som myndighet och sakkunnigorganisation. Förtroende är en grundläggande förutsättning för vår verksamhet. 
Enligt T-medias undersökning Luottamus ja Maine, som publicerades i slutet av året, är STUKs totala rykte bland medborgarna på en god nivå. Enligt resultaten ses STUK som en öppen och transparent organisation. 

Våra värderingar, som förnyades förra året tillsammans med vår strategi, visar hur vi vill agera även i fortsättningen: öppet, uppskattande, modigt och i samarbete. 

Ett varmt tack till STUKs personal, kunder och andra intressentgrupper för året 2024. 

Petteri Tiippana
Generaldirektör