Övervakningsrapporter för slutförvaringsanläggning
STUK utför inspektioner av anläggningen för inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle i Olkiluoto i enlighet med inspektionsprogrammet under byggtiden. STUK rapporterar kvartalsvis om övervakningen av anläggningen under uppförande.
Övervakningsrapporter för 2024
Tertialrapport 2/2024, maj–august
Under andra tertialet 2024 har STUK mottagit Posivas uppdaterade material för ansökan om drifttillstånd och fortsatt att behandla dem. Dessutom har STUK övervakat driftsättningen av Posivas kärntekniska anläggning och planerat tillsynen under driften. I slutet av tertialet inledde Posiva ett samverkanstest på inkapslingsanläggningen, där man testar slutförvaringens funktion utan använt kärnbränsle.
STUK utarbetar en säkerhetsbedömning i slutet av behandlingen av materialet för ansökan om drifttillstånd, och denna bedömning bifogas till STUK:s säkerhetsutlåtande. Statsrådet kan bevilja Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning drifttillstånd endast om STUK:s säkerhetsutlåtande stödjer det.
Som helhet har behandlingen av ansökan om drifttillstånd vid STUK gått bra, men arbetet pågår fortfarande. STUK har fått en rad uppdaterade material från Posiva i början av september. Utan detta material kan behandlingen inte slutföras. STUK väntar fortfarande på en del material. Materialens omfattning och behandlingen av nödvändiga uppdateringar har fördröjt behandlingen av ansökningsmaterialet mer än förväntat.
Ursprungligen begärde arbets- och näringsministeriet (ANM) som tillståndsmyndighet STUK:s utlåtande före slutet av 2023, men STUK har begärt ytterligare tid fram till slutet av 2024, eftersom behandlingen av materialet fortfarande pågår.
STUK övervakar säkerheten inom flera delområden, och nedan presenteras de centrala tillsynsåtgärderna från början av maj till slutet av augusti 2024.
Byggande och driftsättning
STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner för att säkerställa att anordningarna har installerats enligt godkända planer och metoder.
Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK fokuserar på systemen som är säkerhetsklassade, dvs. system, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdriften på plats.
Mängden behandlat systemmaterial har minskat under det sista tertialet och majoriteten av de nödvändiga dokumenten har redan levererats till STUK.
Med tester av hela anläggningen visar man att de olika systemen och funktionerna som helhet fungerar som planerat under normala driftsförhållanden och att anläggningen kan användas i enlighet med anvisningarna. STUK har behandlat planerna för tester som gäller anläggningens drift och övervakat provdriften under sommaren.
Anvisningar och drift av anläggningen
STUK kan inte utarbeta en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan inte börja använda anläggningen förrän STUK har godkänt anläggningens säkerhetstekniska användningsvillkor. Det uppdaterade materialet behandlas för närvarande av STUK.
STUK har också granskat Posivas administrativa anvisningar, drift- och larmanvisningar samt anvisningar för nödsituationer som behövs när anläggningen tas i drift. STUK har följt valideringen av anvisningarna som görs i samband med anläggningens driftsättningstester. En del av anvisningarna och deras valideringar pågår fortfarande eller ska uppdateras.
Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang
Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har avancerat. Posiva har ännu gjort ändringar i en del av utsläppsmätningsinstrumenten, så materialet behöver ännu uppdateras. STUK har också förutsatt att Posiva kompletterar materialet för ansökan om drifttillstånd i fråga om mätning och uppföljning av utsläpp. Posiva har gett svar på dessa i september.
STUK har förutsatt att Posiva och Industrins Kraft uppdaterar den gemensamma beredskapsplanen. Skyddszonen och beredskapsområdet för Posivas kärntekniska anläggningar är desamma som för Industrins Krafts anläggningar. Miljökonsekvenserna av potentiella olyckor vid Posivas kärntekniska anläggningar är avsevärt mindre än konsekvenserna av en allvarlig reaktorolycka vid ett kärnkraftverk.
Posivas samverkanstest
Posiva inledde ett samverkanstest i slutet av augusti. Under samverkanstestet gör STUK en inspektion under byggtiden, där Posivas organisations verksamhet, anvisningarnas funktionsduglighet och de olika systemens samverkan bedöms. Samtidigt testar STUK också sina egna övervakningsmetoder i driftsfasen för att övervakningen under driften ska vara smidig och i rätt tid. Samverkanstestet pågår i flera månader och först utförs testet på inkapslingsanläggningen, varefter testet fortsätter på slutförvaringsanläggningen. Inspektionen avslutas när samverkanstestet har avslutats.
Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer
Posiva har inte helt uppfyllt de tekniska krav som ställts vid tillverkning och installation av naturliga och tekniska barriärer. Posiva har levererat planer till STUK för att lösa dessa problem, och STUK väntar under hösten på slutrapporter om procedurprovningar för tillverkningen. Därför har Posiva gjort och gör ändringar i sina egna krav. Ändringarna påverkar även andra system, vilket måste beaktas när ändringarna görs. Detta har försenat leveransen av material till STUK. STUK har under sommaren fått bland annat procedurprovningsrapporter för kapselns botten och lock samt tillverkningen av bentonitbufferten för behandling.
STUK förväntar sig att Posiva under hösten kommer att gå vidare med procedurprovningar för installation av tekniska barriärer. Dessa måste vara klara innan Posiva övergår till samverkanstestet under jord på slutförvarsanläggningen. Under sommaren har STUK fått planer för procedurprovning för installationen vad gäller tunnelfyllnad, och resten av planerna väntas i början av hösten.
Övervakning av kärnmaterial
Internationella atomenergiorganet IAEA och Europeiska kommissionen har fortsatt att installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. STUK har konstaterat dessa i sina inspektioner. Installationsarbetet är nästan klart och slutinstallationerna kan göras under hösten eller nästa vår. Posivas samverkanstest har ingen betydande inverkan på tidtabellerna för installationen av övervakningsanordningarna.
I samband med IAEA:s installationsbesök i augusti upptäcktes att två av IAEA:s och kommissionens gemensamt installerade tillsynsförseglingar hade brutits under sommaren. På grund av händelsen måste en del av enheterna bakom förseglingarna bytas ut mot nya. STUK har till följd av händelsen krävt att Posiva ska överlämna en specialrapport om kärnmaterialtillsynen till STUK och kommissionen.
De rapporteringsmetoder som behövs för tillsynen samt den datasäkra överföringen av uppgifter har diskuterats med IAEA, kommissionen och Posiva. Diskussionerna fortsätter och metoderna för dataöverföring utvecklas ännu under 2024.
Avsikten är att en del av de installerade övervakningsanordningarna samt rapporteringsrutinerna som krävs för övervakningen ska testas under Posivas samverkanstest.
Skyddsarrangemang
Posiva har fortsatt att förmedla material till STUK som svar på STUK:s krav. Trots detta har Posiva fortfarande några öppna krav som är kopplade till driftsättningen. Även material om säkerhetsarrangemang som gäller transporter av använt kärnbränsle har förmedlats till STUK för behandling. Medan Posiva förbereder sig för samverkanstestet planerar STUK egna kontroller av säkerhetsarrangemangen under samverkanstestet för att verifiera att Posivas verksamhet överensstämmer med anvisningarna och planerna.
Organisationsövervakning
STUK har i tillsynen fäst uppmärksamhet vid organisationen och förfarandena för Posivas egenkontroll som är oberoende av myndighetstillsynen och STUK följer genomförandet av de praktiska förfarandena för egenkontroll under samverkanstestet. Under samverkanstestet är det tänkt att Posiva ska samla in omfattande lärdomar från egenkontrollen för framtida drift.
STUK har konstaterat att Posiva inte alltid har tillräckliga resurser för bland annat drifterfarenhetsverksamheten och för att utbildningarna ska avancera. Inom drifterfarenhetsverksamheten strävar man efter att identifiera eller inleda händelseutredningar för att förbättra strål- och kärnsäkerheten. STUK fäster i sin tillsyn uppmärksamhet vid tillräckligheten av de resurser som behövs för att säkerställa kompetensen och säkerheten även i fortsättningen.
Posiva har uppdaterat sitt ledningssystem och dess centrala dokument i samband med övergången till produktionsfasens organisation. STUK har utvärderat och följt förfarandena för Posivas organisationsförändring, säkerhetsbedömningarna av förändringen och ledningen av förändringen. Dessutom utvärderar och följer STUK de förväntningar som riktas mot säkerhetskulturen i Posivas produktionsfas och främjandet av dessa.
Ur STUK:s perspektiv har Posivas brådskande tidtabell på senare tid betonats bland annat vid inledningen av samverkanstestet. Testet inleddes trots att en del av provdriften av anläggningens system pågår och all personal på Posiva inte har hunnit utbildas. Detta har i STUK:s tillsyn även visat sig som ofullständiga ärenden samt delvis bristfälliga dokumentleveranser och verksamhet i anslutning till kvalitetssäkring. STUK fortsätter tillsynen av Posivas verksamhet både under samverkanstestet och som en del av normal tillsyn.
Bedömning av den långsiktiga säkerheten
STUK har fortsatt granskningen av den säkerhetsmotivering som syftar till att påvisa långsiktig säkerhet som inkluderats i ansökan om drifttillstånd.
STUK har under årets andra tertial lämnat in en begäran om utredning till Posiva, i vilken återstående frågor har ställts i anknytning till påvisandet av slutförvaringens långsiktiga säkerhet. Tyngdpunkten ligger på bedömningen av ändringar i planerna och deras inverkan på den långsiktiga säkerheten.
Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK fortsatt att göra analyser av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider. Dessa är kopplade till bedömningen av radionuklidernas biosfäröverföring och doser. Posiva förväntas svara på de återstående frågorna under hösten. När STUK har fått svaren kan det fortsätta att genomföra inspektionerna.
Tertialrapport 1/2024, januari–april
Under första tertialet 2024 har STUK fortsatt att behandla Posivas ansökan om drifttillstånd, övervakat idrifttagningen och planerat övervakningen av driften av Posivas kärntekniska anläggning.
Efter behandlingen av materialet gällande ansökan om drifttillstånd utarbetar STUK en säkerhetsbedömning som bifogas det säkerhetsutlåtande som krävs för ansökan om drifttillstånd. Ett positivt säkerhetsutlåtande från STUK är en förutsättning för att statsrådet ska kunna bevilja ett drifttillstånd för Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning.
Sammantaget har behandlingen av ansökan om drifttillstånd gått bra vid STUK, men behandlingen av materialet pågår fortfarande. På grund av materialets omfattning och behandlingen av de uppdateringar av materialet som STUK har begärt av Posiva har behandlingen som helhet tagit längre tid än väntat.
Ursprungligen begärde Arbets- och näringsministeriet (ANM) som tillståndsmyndighet att STUK om möjligt skulle ge sitt utlåtande senast den 31 december 2023. I slutet av 2023 bad STUK att ANM skulle förlänga tidsfristen för utlåtandet till slutet av 2024, eftersom behandlingen av ansökan om drifttillstånd fortfarande pågår i STUK.
STUK:s tillsyn består av flera delområden. Nedan följer en beskrivning av huvudpunkterna i tillsynen av de olika områdena från början av januari till slutet av april 2024.
Byggande och driftsättning
STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner. Vid konstruktionsinspektionerna konstateras att konstruktionen har förverkligats och installerats i enlighet med konstruktionsplanerna och godkända tillverknings- och installationsmetoder.
Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK fokuserar på systemen som är säkerhetsklassade, dvs. system, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdriften på plats.
Antalet ovannämnda systemmaterial som behandlas av STUK minskar hela tiden, eftersom merparten av dokumenten redan har levererats till STUK.
Driftsättningen av hela anläggningen inleddes i april med testning av slutförvaringsanläggningens ventilationssystem och testerna fortsätter under sommaren. Syftet med testerna är att visa att anläggningens olika system sammantaget fungerar som planerat och att anläggningen kan användas i enlighet med bruksanvisningarna. STUK behandlar planerna för tester som gäller hela anläggningens verksamhet samt övervakar provdriften och valideringen av instruktionerna i samband med testerna.
Anvisningar och drift av anläggningen
Innan STUK kan göra en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan börja använda anläggningen, måste STUK också godkänna anläggningens säkerhetstekniska användningsvillkor. STUK förväntar sig att få en uppdaterad version av de säkerhetstekniska användningsvillkoren för granskning före sommaren.
STUK har bland annat behandlat Posivas administrativa anvisningar samt de drift- och larmanvisningar som behövs när anläggningarna tas i drift. STUK väntar ännu på att flera bruksanvisningar ska färdigställas och levereras till STUK för att STUK ska kunna utvärdera de förfaranden som beskrivs i bruksanvisningarna i sin helhet. STUK bedömer situationen för Posivas bruksanvisningar innan den egentliga användningen av Posivas anläggningar inleds.
Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang
Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har inletts i februari 2024. Posiva måste fortfarande göra ändringar i en del av utsläppsmätningsinstrumenten. STUK har också krävt att Posiva kompletterar materialet gällande ansökan om drifttillstånd för mätning och uppföljning av utsläppen, och Posiva väntas ge svar på dessa senare.
STUK behandlar just nu en uppdaterad beredskapsplan. Posivas plan är gemensam med Industrins Kraft-koncernen. Skyddszonen och beredskapsområdet som definierats för Posivas kärntekniska anläggningar med avseende på beredskapssituationer är desamma som TVO:s motsvarande områden. Konsekvenserna av potentiella olyckor vid Posivas kärntekniska anläggningar på miljön är avsevärt mindre än konsekvenserna av en allvarlig reaktorolycka vid ett kärnkraftverk.
Posivas samverkanstest
I samverkanstestet testar Posiva slutförvaringens funktion med övningsbränsle utan använt kärnbränsle. I testet övas överföring av använt kärnbränsle till inkapslingsanläggningen, inkapsling på inkapslingsanläggningen samt överföring och slutförvaring av kapseln på slutförvaringsanläggningen. Före samverkanstestet har alla system testats och på anläggningarna har man genomfört tester av hela anläggningens funktion. Samverkanstestet genomförs utifrån Posivas egna utgångspunkter och endast ett fåtal myndighetskrav riktas mot verksamheten.
STUK har planerat övervakningen av samverkanstestet och uppskattar att planeringen kommer att vara klar under början av sommaren. I samverkanstestet utvärderar STUK Posivas organisations funktion, huruvida riktlinjerna fungerar och huruvida de olika systemen samverkar sömlöst. STUK:s mål är att testa driftsfasens övervakningsmetoder i samverkanstestet för att säkerställa att övervakningen i driftsfasen sker smidigt och i rätt tid.
Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer
Posiva har stött på utmaningar med att bygga slutförvaringshål enligt sina noggrannhetskrav. Slutförvaringshålen är hål som slutförvaringskapslarna avslutningsvis flyttas till. STUK följer situationen och bedömer problemets eventuella effekter på säkerheten när STUK får material från Posiva.
Kvalificeringen av produktionsmetoderna för slutförvaringskapseln, lerkomponenterna och andra tekniska barriärer som förhindrar och fördröjer utsläpp av kärnavfall i miljön har fortskridit. Som en del av tillverkningskvalificeringen har STUK deltagit i Posivas leverantörsbedömningar som observatör. Vad gäller tillverkningen av lerkomponenter har kvalificeringen redan genomförts. STUK har under våren mottagit kvalificeringsmaterial för tillverkningsmetoder för svetsning av kapselns botten och lock. När det gäller tillverkningen av kopparrör för slutförvaringskapseln har Posiva haft utmaningar med att tillverka kapslar som uppfyller de ställda kraven. I slutet av april fick STUK Posivas material om hur Posiva fortskrider i kvalificeringen av tillverkningen av kopparrör.
STUK förväntar sig att få material gällande kvalificeringen av installationen av lerkomponenter och slutförvaringskapseln under sommaren.
Övervakning av kärnmaterial
STUK:s kontroll av kärnmaterialet visar att Posiva har fullgjort sina förpliktelser i fråga om kontrollen av kärnmaterial. Internationella atomenergiorganet IAEA och Europeiska kommissionen har fortsatt att installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. Installationerna kommer att fortsätta ännu under 2024. Avsikten är att en del av övervakningsanordningarna samt rapporteringsrutinerna som krävs för övervakningen ska testas under Posivas samverkanstest.
I mars genomförde IAEA ett kompletterande inspektionsbesök vid Posivas anläggningar. Europeiska kommissionen och STUK deltog i inspektionen.
Skyddsarrangemang
Posiva har gjort framsteg när det gäller att införa säkerhetsarrangemang. Posiva har också överlämnat till STUK diverse material förknippade med säkerhetsarrangemangen, som kan användas för att bedöma arrangemangens tillräcklighet. Posiva har fortfarande vissa öppna krav som det måste ta hänsyn till före driftsättningen. STUK har övervakat säkerhetsarrangemangens effektivitet och tillräcklighet genom att granska dokument och genomföra fältinspektioner.
Organisationsövervakning
STUK har i sin övervakning ägnat uppmärksamhet åt brister i Posivas kvalitetskontrollverksamhet samt åt hur de hanteras. Vid inspektionen av hanteringen av avvikelser förutsatte STUK att Posiva bedömer tillräckligheten av de befintliga förfarandena. Dessutom förutsatte STUK att Posiva säkerställer att alla förfaranden har tillräckliga anvisningar och uppmärksammar upprätthållandet och behörigheten av kvalitetskontrollpersonalens kompetens.
STUK har övervakat utvecklingen av Posivas organisatoriska beredskap under drift och tillståndshavarens egen uppföljning av beredskapen. Posiva har utvecklat rutiner för att fastställa användningsfasens organisatoriska beredskap. STUK följer upp tillämpningen av rutinerna bland annat vad gäller utvecklingen av säkerhetskulturen. STUK har konstaterat att det finns vissa brister i Posivas omfattande materialhelheter och har krävt att Posiva kompletterar materialet. Utifrån övervakningen har STUK observerat behovet av förbättringar i bedömningen av konsekvenserna av förändringar av stora helheter och delvis i hanteringen av helheten. Dessutom har det vid STUK:s övervakning framkommit iakttagelser om resursutmaningar. STUK kommer även i fortsättningen att övervaka tillräckligheten av Posivas resurser.
Bedömning av den långsiktiga säkerheten
STUK har fortsatt bedömningen av den säkerhetsmotivering för att påvisa långsiktig säkerhet som lämnats in som en del av ansökan om drifttillstånd. I början av året lämnade STUK en begäran om utredning till Posiva, där STUK krävde bakgrundsdokument förknippade med bytet av buffertmaterialet runt slutförvaringskapseln. Posiva har under behandlingen av ansökan om drifttillstånd gjort ändringar i planerna gällande barriärer, och STUK ska också utvärdera dessa ändringar med tanke på långsiktig säkerhet. Detta påverkar tiden som STUK behöver för att behandla materialet kring ansökan om drifttillstånd.
Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK också fortsatt att göra analyser av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider som en del av utvärderingen av radionuklidernas biosfäröverföring och doser.
Övervakningsrapporter för 2023
År 2023 övervakade STUK både installationen och testdriften av utrustning vid inkapslingsanläggningen för använt kärnbränsle och de pågående bergbrytningsarbetena i de underjordiska slutförvaringsanläggningarna. STUK inspekterade också säkerhetsarrangemangen vid Posivas slutförvaringsanläggning, organisationens säkerhetskultur och Posivas beredskap att inleda slutförvaringsverksamheten.
Utöver tillsynen utarbetade STUK säkerhetsbedömningen för Posivas ansökan om tillstånd att driva anläggningen och det utlåtande som ska lämnas till arbets- och näringsministeriet.
Tertialrapport 3/2023, september-december
Under sista tertialet 2023 har STUK fortsatt att granska Posivas ansökan om drifttillstånd, övervakat idrifttagningen och planerat övervakningen av driften av Posivas kärntekniska anläggning.
Efter behandlingen av materialet i ansökan om drifttillstånd utarbetar STUK en säkerhetsbedömning som bifogas det säkerhetsutlåtande som krävs för ansökan om drifttillstånd. Ett positivt säkerhetsutlåtande från STUK är en förutsättning för att statsrådet ska kunna bevilja ett drifttillstånd för Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning.
Sammantaget har behandlingen av ansökan om drifttillstånd gått bra vid STUK, men behandlingen av materialet pågår fortfarande. På grund av materialets omfattning och behandlingen av de uppdateringar av materialet som STUK har begärt av Posiva har behandlingen som helhet tagit längre tid än väntat.
Arbets- och näringsministeriet (ANM) har som tillståndsmyndighet begärt STUKs utlåtande om möjligt senast den 31.12.2023. Eftersom behandlingen av ansökan om drifttillstånd fortfarande pågår vid STUK har STUK begärt att arbets- och näringsministeriet ska förlänga tidsfristen för att avge sitt utlåtande till slutet av år 2024.
STUKs tillsyn består av flera delområden. Nedan följer en beskrivning av huvudpunkterna i tillsynen av de olika områdena från början av september till slutet av december 2023.
STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner. Vid konstruktionsinspektionerna konstateras att konstruktionen har förverkligats i enlighet med konstruktionsplanerna och godkända tillverkningsmetoder.
Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. Vissa av systemen är säkerhetsklassade, vilket innebär att deras funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdriften på plats.
STUK inspekterade strålskyddsarrangemangen i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar vid inspektionen av bygginspektionsprogrammet i november. STUK bedömer situationen och beredskapen för strålskyddsarrangemang med tanke på anläggningarnas verksamhet under driftstiden. På basis av inspektionen fick STUK en positiv bild av statusen för Posivas strålskyddsarrangemang. När det gäller strålskyddsarrangemang har förberedelserna för användningen av Posivas kärntekniska anläggningar kommit långt. Alla strålskyddsarrangemang är ännu inte klara, men STUK upptäckte inga betydande brister i strålskyddets olika delområden.
Slutförvaringsanläggningens bergsbyggnad har huvudsakligen framskridit väl, även om Posiva för slutförvaringshålens del har haft utmaningar med att nå den noggrannhet som har ställts. I detta avseende har Posiva en verksamhetsplan, enligt vilken dessa frågor borde förtydligas i början av året.
Kvalificeringen av produktionsmetoderna för slutförvaringskapseln, lerkomponenterna och andra tekniska barriärer som förhindrar och fördröjer utsläpp av kärnavfall i miljön har fortskridit. Flera kapseldelsresultat förväntas slutföras i början av året, även om slutförandet av de sista delarna kommer ske nästa sommar. Slutförandet av designmaterialen för slutförvaringskapseln har försenats, men kvaliteten på designmaterialen har dock förbättrats tack vare Posivas åtgärder.
STUKs kontroll av kärnmaterialet visar att Posiva har fullgjort sina förpliktelser i fråga om kontrollen av kärnmaterial. Redan i början av 2023 började Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Europeiska kommissionen installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. Installationerna kommer att fortsätta i början av 2024.
I september var Posiva värd för ESARDAs (European Safeguards Research & Development Association) arbetsgruppsmöte för slutförvaring i Olkiluoto. Mötet var ett bra tillfälle att presentera slutförvaringen för experter från Europa och världen.
I november genomförde IAEA, Europeiska kommissionen och STUK en fyra dagars periodisk inspektion av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen, då man med hjälp av laserskanningsmätningar granskade att lokalerna har byggts enligt det som har angetts.
På det hela taget framskrider ibruktagningen av Posivas skyddsarrangemang väl. Posiva har dock fortfarande öppna krav på skyddsarrangemangen som måste uppfyllas innan drifttillståndet beviljas. Posiva har till STUK inlämnat material relaterat till skyddsarrangemang för behandling, som kan användas för att bättre bedöma om skyddsarrangemangen är tillräckliga. STUK följer upp hur Posivas skyddsarrangemang framskrider och övervakar att de är tillräckliga i enlighet med kärnenergilagen.
STUK beställde en utredning av VTT om Posivas säkerhetskultur. Baserat på utredningen är de olika delområdena i Posivas säkerhetskultur på en bra eller ganska bra nivå jämfört med livscykelfasen för en kärnteknisk anläggning som förbereder driftsfasen. Ur STUKs synvinkel var de rekommendationer som lyfts fram i VTT:s utredning i rätt riktning och motsvarade väl de observationer som gjorts under STUKs tillsyn. Baserat på STUKs tillsyn kan Posiva vidareutveckla sina kunskaper och rutiner för hantering av säkerhetsrelaterade mänskliga faktorer.
STUK har i sina inspektioner uppmärksammat hur Posivas ledning följer upp organisationens beredskap att påbörja driften av den kärntekniska anläggningen. STUK kräver att Posiva utvecklar organisationens beredskaps- och uppföljningsmätare för att vara mer transparenta och tydligare än i dag. Dessutom har STUK krävt att Posiva i större utsträckning utnyttjar den information som genereras av tillståndshavarens egen verksamhet för att utveckla organisationens verksamhet. STUK har konstaterat att resursplaneringen av Posivas nyckelfunktioner fortskrider som planerat för Posivas produktionsfas.
STUK har fortsatt att granska motiveringarna för den långsiktiga säkerheten som ingår i Posivas ansökan om drifttillstånd. På grundval av inspektionen lämnade STUK en tredje begäran om utredning till Posiva år 2023. Dessutom har STUK genomfört jämförande analyser av radionukliders spridning i när- och fjärrområdet enligt Posivas beräkningar till följd av olika utsläpp. STUK har också påbörjat en bedömning av spridning och doser av radionuklider i biosfären.
Tertialrapport 2/2023, maj–augusti
Under andra tertialet 2023 har STUK fortsatt att granska Posivas ansökan om drifttillstånd, övervakat idrifttagningen och planerat övervakningen av driften av Posivas kärntekniska anläggning.
Sammantaget har behandlingen av ansökan om drifttillstånd gått bra vid STUK, men behandlingen av materialet pågår fortfarande. På grund av materialets omfattning och behandlingen av de uppdateringar av materialet som STUK har begärt av Posiva har behandlingen som helhet tagit längre än väntat.
Efter behandlingen av materialet i ansökan om drifttillstånd utarbetar STUK en säkerhetsbedömning som bifogas det säkerhetsutlåtande som krävs för ansökan om drifttillstånd. Ett positivt säkerhetsutlåtande från STUK är en förutsättning för att statsrådet ska kunna bevilja ett drifttillstånd. Arbets- och näringsministeriet (ANM) har som tillståndsmyndighet begärt STUKs utlåtande om möjligt senast den 31.12.2023. Enligt den nuvarande uppskattningen kommer STUK att lämna in ett förslag till ANM under slutet av året om att förlänga tidsfristen.
STUKs tillsyn består av flera delområden. Nedan följer en beskrivning av huvudpunkterna i tillsynen av de olika områdena från början av maj till slutet av augusti 2023.
STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner. Vid konstruktionsinspektionerna konstateras att konstruktionen har förverkligats i enlighet med konstruktionsplanerna och godkända tillverkningsmetoder.
Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. Vissa av systemen är säkerhetsklassade, vilket innebär att deras funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdrifterna på plats.
Byggandet av de underjordiska utrymmena i slutförvaringsanläggningen för idrifttagningen är nästan klart. STUK har behandlat några uppdateringar i planeringsmaterialet för byggande i berg.
Slutförvaringskapseln, bentonitbufferten runt den och fyllnadsmaterialet i slutförvaringstunnlarna utgör tekniska barriärer för utsläpp av radioaktivt material från använt kärnbränsle. Som en del av godkännandet av planerna för de tekniska barriärerna måste Posiva visa att de klarar av att tillverka barriärerna enligt planerna. Posiva måste därför genomföra procedurprovningar för tillverkningen av dessa komponenter.
Kapseln består av flera delar och procedurprovningarna för att tillverka dessa har påbörjats, men det kommer att ta flera månader innan resultaten är klara. Procedurprovningarna för tillverkningen av bentonitbufferten har utförts och procedurprovningsrapporten för fyllnadsmaterialet har behandlats av STUK.
STUKs kontroll av kärnmaterialet har visat att Posiva har fullgjort sina förpliktelser i fråga om kontrollen av kärnmaterial. Redan i början av 2023 började Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Europeiska kommissionen installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. Installationen av utrustningen fortsatte i juli och STUK kontrollerade att installationerna var korrekt utförda i slutet av installationsarbetet. Det finns många nya frågor som rör kontrollen av kärnmaterial vid slutförvaring, och Posivas rapporteringsskyldigheter och kontrollanternas tillsynsverksamhet måste definieras tydligt. Denna definition vidareutvecklades i en workshop mellan STUK, Posiva, IAEA och Europeiska kommissionen i augusti.
På det hela taget framskrider ibruktagningen av Posivas skyddsarrangemang väl. Posiva har emellertid ännu några frågor med anknytning till skyddsarrangemangen kvar att lösa innan den kärntekniska anläggningen tas i drift. Under hösten 2023 kommer Posiva att lämna in material om skyddsarrangemangen till STUK för behandling, vilket möjliggör en bättre bedömning av skyddsarrangemangens tillräcklighet.
STUK har även övervakat förberedelserna inom Posivas organisation inför den kärntekniska anläggningens driftsfas. Under andra tertialet 2023 godkände STUK Posivas instruktion för driftsfasen samt kvalitetsledningsprogrammet som en del av materialet i ansökan om drifttillstånd. I instruktionen beskriver Posiva de viktigaste säkerhetsrelaterade uppgifterna, forum för beslutsfattande samt nyckelrollernas befogenheter och ansvar. I kvalitetsledningsprogrammet anges principer, huvudprocesser och förfaranden för kvalitetsledning under driftsfasen. STUK följer hur Posivas arbete med driftsinstruktionerna och valideringen av instruktionerna framskrider.
STUK har uppmärksammat Posivas kvalitetsledning vid tillverkningen av enskilda systemkomponenter och följt Posivas korrigerande åtgärder. STUK säkerställer att Posiva identifierar de bakomliggande orsakerna till bristerna på ett heltäckande sätt och förbättrar sin verksamhet.
STUK har beställt en oberoende utredning av säkerhetskulturen inom Posiva av VTT. Utredningen blir klar i september 2023. Syftet med utredningen är att bedöma Posivas beredskap att övergå till driftsfasen ur ett säkerhetskulturellt perspektiv.
Granskningen av säkerhetsmotiveringen för säkerheten efter stängning vid Posivas slutförvaringsanläggning har fortsatt. I samband med granskningen har en begäran om utredning och information utarbetats. Dessutom har Posiva och STUK träffats för att diskutera några av de frågor som framkom under STUKs inspektion. Utöver granskningen av material har STUK främjat jämförande modellering för att få en djupare förståelse för de händelser och konsekvenser som Posiva har gjort uträkningar för.
Tertialrapport 1/2023, januari–april
Under första tertialet år 2023 fortsatte STUK behandlingen av materialet i Posivas ansökan om drifttillstånd. STUK konstaterade att inte allt material som inlämnades uppfyllde de krav som ställdes för material i en ansökan om drifttillstånd.
I takt med att behandlingen fortskrider utarbetar STUK en begäran om utredning av det bristfälliga materialet till Posiva, på grundval av vilken Posiva ska uppdatera materialet och skicka in det på nytt till STUK för behandling. Under första tertialet skickade STUK en begäran om utredning av den slutliga säkerhetsbeskrivningen och säkerhetsmotiveringarna för långsiktig säkerhet.
STUK observerade brister särskilt i beskrivningarna av systemen i den slutliga säkerhetsbeskrivningen. I den slutliga säkerhetsbeskrivningen ska Posiva presentera information om de kärntekniska anläggningarna som beskriver anläggningarna innan inkapslingen av kärnbränslet påbörjas. För närvarande beskriver en del av den information som presenteras inte de slutliga anläggningarna, utan snarare hur de har planerats. STUK fann dessutom att den slutliga säkerhetsbeskrivningen inte innehöll tillräckligt noggrann information som Strålsäkerhetscentralen utgående från YVL-anvisningarna kräver att presenteras i den slutliga säkerhetsbeskrivningen. Kraven i begäran om utredning avser komplettering av dessa frågor.
Vid granskningen av Posivas säkerhetsmotiveringar för långsiktig säkerhet gjorde STUK vissa granskningsobservationer och observationer på grundval av vilka STUK kräver kompletterande uppgifter. I den första begäran om utredning ställer STUK frågor om bland annat det inledande skedet efter stängning och dess avvikelser samt systemets beteende på lång sikt. STUK har under första tredjedelen av året även inlett beredningen av nästa begäran om utredning gällande säkerhetsmotiveringarna.
Under det första tertialet tillverkade, installerade och driftsatte Posiva de system som krävs för inkapsling och slutförvaring. Inkapslings- och slutförvaringsanläggningen kräver lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar.
STUK övervakar även tillverkningen av lyft- och flyttanordningarna. STUK har genomfört bygginspektioner för utrustning vars tillverkning har framskridit tillräckligt. Vid inspektionerna konstateras att konstruktionen har förverkligats i enlighet med planerna och de godkända tillverkningsmetoderna.
Posivas driftsättning av den kärntekniska anläggningen innefattar testning av systemen. Med testningen säkerställer Posiva att systemen fungerar som planerat. Vissa av systemen är säkerhetsklassade, vilket innebär att deras funktion är avgörande för kärn- och strålsäkerheten. STUK övervakar provdriften av sådana system, granskar testningsplanerna för systemen och följer provdrifterna på plats. Under första tertialet genomförde Posiva den första provdriften av ett säkerhetsklassat system. Planerna för följande provdrifter är under behandling på STUK.
STUK genomförde två inspektioner som en del av bygginspektionsprogrammet, varav den första fokuserade på hanteringen av förändringar i Posivas projekt och organisation för operativa ändamål. Baserat på inspektionen förefaller Posivas rutiner för ändringshantering lämpliga och uppfyller huvudsakligen de relevanta säkerhetskraven. Den organisatoriska förändringen i samband med övergången till driftskedet är betydande ur säkerhetssynpunkt, och Posiva kommer att göra en bedömning av den organisatoriska förändringens inverkan på säkerheten. Kravet som STUK ställer under inspektionen gäller metoderna för bedömning av en framtida organisationsförändring.
Den andra inspektionen av bygginspektionsprogrammet fokuserade på driftsinstruktionerna för Posivas kärntekniska anläggning, utbildningen av anläggningsoperatörer och hanteringen av mänskliga faktorer. Vid inspektionen konstaterades att Posiva fortfarande håller på att utarbeta bruksanvisningen för den kärntekniska anläggningen och de metoder som krävs för att driva den.
Vid inspektionen konstaterades att metoderna för godkännande av operatörerna vid Posivas kärntekniska anläggning ännu inte är helt slutförda. STUK övervakar utvecklingen och genomförandet av metoderna för godkännande. Vid inspektionen behandlades hanteringen av mänskliga faktorer i planeringen och förbättringen och uppföljningen av tillförlitligheten hos mänskliga handlingar. Vid inspektionen konstaterades att Posivas plan för integrerad systemvalidering inte i tillräcklig utsträckning omfattar störningar och nödsituationer. STUK har under inspektionen krävt att detta ska rättas till.