Loppusijoituslaitoksen valvonnan raportit
STUK raportoi kolmannesvuosittain rakenteilla olevan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen valvonnasta Olkiluodossa.
Vuoden 2025 valvontaraportit
Kolmannesvuosiraportti 1/2025, tammi–huhtikuu
Posiva jätti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen vuoden 2021 lopulla työ- ja elinkeinoministeriölle. Ministeriö pyysi alun perin STUKia toimittamaan lausuntonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Koska lausuntoa ei ollut mahdollista antaa alkuperäisessä aikataulussa, määräaikaa jatkettiin. Arviointityön edelleen jatkuessa STUK on saanut lisäaikaa ja toimittaa lausuntonsa 31.12.2025 mennessä, mikäli mahdollista. Lausunnon valmistuminen riippuu siitä, milloin STUKilla on käsiteltävänään kaikki turvallisuusarvion laatimiseen tarvittava aineisto.
Kun Posiva on osoittanut, että laitosten käyttö ja loppusijoituksen turvallisuus vastaavat vaatimuksia, turvallisuusarvio voidaan valmistella loppuun. Mikäli tulevat Posivan aineistopäivitykset eivät aiheuta lisää selvitettävää, on mahdollista, että käyttölupahakemusaineiston tarkastustyö saadaan valmiiksi hyvissä ajoin ennen vuoden loppua.
Vuoden 2025 ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana STUK on vastaanottanut vain yksittäisiä aineistopäivityksiä Posivan käyttölupahakemusaineistoon. Selvityspyyntöihin liittyen Posiva on pyytänyt STUKilta lisäaikaa vaatimuksiin vastaamiseksi. STUK odottaa saavansa loput aineistopäivitykset toisen vuosikolmanneksen aikana.
Käyttölupahakemusaineiston käsittelyn päätteeksi STUK laatii turvallisuusarvion, joka liitetään STUKin turvallisuuslausuntoon. Valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan vain, jos STUKin lausunto puoltaa luvan myöntämistä.
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin, mutta työ on vielä kesken. STUKin aineistoissa havaitsemat puutteet, Posivan tekemistä laitosmuutoksista johtuneet aineistopäivitykset ja tarvittavien päivitysten laajuus ovat viivästyttäneet käsittelyä ennakoitua enemmän.
Vuoden 2025 ensimmäisen kolmanneksen aikana STUK teki päätöksen, jossa se vaati Posivaa selvittämään järjestelmien ja laitostason koekäyttöjen tilannetta. STUK ei ole vielä saanut suurinta osaa turvallisuusluokiteltujen järjestelmien koekäyttöraporteista. Sen takia koekäyttöjä ei ole voitu arvioida kokonaisuutena. Myös koekäyttöjen vaiheistukseen liittyy selvitettävää.
Osana turvallisuusarviota STUK arvioi, minkälainen on Posivan organisaation valmius aloittaa loppusijoituslaitoksen käyttö. STUK on jatkanut syksyllä 2024 aloittamaansa Posivan organisaation tehostettua valvontaa varmistaakseen, että toiminta täyttää asetetut turvallisuusvaatimukset ja edellytykset. Tehostetun valvonnan rinnalla STUK on valvontatoimenpiteenä ottanut käyttöön tapahtumatutkintamenetelmiä syventääkseen ymmärrystään organisaatiosta tekemistään havainnoista ja niiden taustalla vaikuttavista tekijöistä. Tapahtumatutkintamenetelmien avulla STUK pyrkii myös tunnistamaan kehittämiskohteita, joita voidaan hyödyntää valvonnan suunnittelussa, kohdentamisessa ja kehittämisessä sekä säädösten ja STUKin määräysten ja ohjeiden päivityksessä.
STUK valvoo monia turvallisuuden osa-alueita, ja alla esitetään keskeiset valvontatoimet tammikuun alusta huhtikuun loppuun 2025.
STUK siirtyy loppusijoituslaitoksen valvonnan raportoinnissa kolmannesvuosittaisesta raportoinnista puolivuosittaiseen raportointiin. Ensimmäinen puolivuotisraportti on tarkoitus julkaista viimeisellä vuosikolmanneksella 2025.
Rakentaminen ja käyttöönotto
Vuoden 2025 ensimmäisellä kolmanneksella STUK on jatkanut Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttöönoton valvontaa. STUK on tarkastanut käyttöönottoon liittyviä asiakirjoja ja ollut laitospaikalla seuraamassa toimintaa.
Ydinlaitoksen järjestelmien koekäytöllä Posiva varmistaa, että järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla. STUKin valvoo erityisesti turvallisuusluokiteltuja järjestelmiä, joiden toiminta on tärkeää ydin- ja säteilyturvallisuuden kannalta. Laitostasoisilla eli koko loppusijoituslaitoksen toimintaa koskevilla kokeilla Posiva osoittaa, että eri järjestelmät ja toiminnot toimivat kokonaisuutena suunnitellusti normaaleissa käyttötilanteissa ja laitosta voidaan käyttää käyttöohjeiden mukaisesti.
Turvallisuusluokiteltujen järjestelmien koekäyttöraportit ovat pääosin vielä toimittamatta STUKille, minkä vuoksi koekäyttöjen arviointi kokonaisuutena ei ole ollut vielä mahdollista. STUK voi arvioida käyttöönoton, kun vaatimusten mukaiset raportit on sille toimitettu.
Ohjeet ja laitoksen käyttö
STUK on käsitellyt Posivan hallinnollisia ohjeita, käyttö- ja hälytysohjeita sekä hätätilanteisiin liittyviä ohjeita, joita tarvitaan laitoksen käytön alkaessa. STUK on myös seurannut ohjeiden validointia. Ohjeita on vielä laatimatta tai päivitettävänä ja niiden validointeja on vielä kesken.
STUK on aiemmin esittänyt selvityspyynnön Posivan turvallisuusteknisistä käyttöehdoista (TTKE). STUK odottaa Posivan päivittävän aineistoa selvityspyynnön mukaisesti toukokuussa 2025. TTKE on osa käyttölupahakemusta, ja sen on oltava hyväksytty ennen kuin STUK voi tehdä turvallisuusarvion valmiiksi.
Säteilymittaukset ja valmiusjärjestelyt
Säteily- ja päästömittausjärjestelmien käyttöönotot ovat edenneet, mutta Posivan ydinlaitosten päästöjen hallintaan liittyvät asiat ovat edelleen kesken. STUK odottaa kyseisiin asioihin selvennystä, kun Posiva toimittaa STUKille käyttölupahakemusaineiston päivityksiä. Lisäksi STUK on saanut käsiteltäväkseen hakemuksia, joissa haetaan poikkeamia radioaktiivisten aineiden leviämisen teknisiä esteitä koskeviin YVL-ohjeiden vaatimuksiin. STUK ei voi antaa myönteistä turvallisuusarviota kapselointi- ja loppusijoituslaitoksesta, eikä Posiva voi aloittaa laitoksen käyttöä, ennen kuin edellä mainitut asiat on saatettu asianmukaisesti kuntoon.
Valmiusjärjestelyjen osalta STUK on edellyttänyt Posivaa ja TVO:ta päivittämään yhteistä valmiussuunnitelmaa. Päivitetty valmiussuunnitelma on STUKissa käsittelyssä.
Posivan yhteistoimintakoe
Posiva sai yhteistoimintakokeen kapselointilaitoksen osalta valmiiksi helmikuun alussa 2025. Nykyisten tietojen mukaan Posiva jatkaa yhteistoimintakoetta maanalaisella osuudella syksyllä 2025. STUK tarkastaa yhteistoimintakokeen maanalaisen osuuden vastaavaan tapaan kuin kapselointilaitoksenkin.
STUK teki kapselointilaitoksen yhteistoimintakokeen tarkastuksessa paljon havaintoja siitä, kuinka valmis Posivan ohjeisto on. STUK myös esitti päätöksenteon jäljitettävyydestä yhden vaatimuksen. STUK on käynyt valvontakokemuksiaan läpi, eikä merkittäviä muutostarpeita suunniteltuun valvontaan ole tunnistettu.
Loppusijoituslaitoksen luonnolliset ja tekniset vapautumisesteet
Posivan on osoitettava menetelmäkokeilla, että suunniteltujen radioaktiivisten aineiden vapautumisesteiden valmistus-, asennus-, rakentamis- ja käyttömenetelmät soveltuvat suunniteltuun käyttötarkoitukseen ja täyttävät vaaditut laatu- ja turvallisuusvaatimukset.
Posiva toimitti kolmannesvuoden aikana useita loppusijoituskapselin menetelmäkoeraportteja STUKille käsittelyyn. Toimitetuista aineistoista STUK on havainnut asioita, joita pitää selventää lisää. Vaadittuja lisäselvennyksiä sekä pursotetun kupariputken menetelmäkoeraporttia STUK odottaa käsittelyyn kesän aikana.
Kapselin järjestelmäkuvausaineisto ja sen osana muuttuneet tekniset vaatimukset on STUKissa hyväksytty, mikä toivottavasti vähentää valmistuksen pätevöintiin liittyviä epäselvyyksiä.
STUK odottaa saavansa loppusijoitusreikien ja bentoniittipuskurin järjestelmäkuvauksia lähiaikoina. Kun ne on hyväksytty, STUK voi käsitellä näiden järjestelmien toteutussuunnitelmat.
Tunnelitäytön osalta Posiva on suorittanut asennuksen menetelmäkokeen, ja sen raportointia odotetaan käsittelyyn lähiaikoina. Lisäksi STUK on sopinut Posivan kanssa tunnelitäyttömateriaalin valmistamisen aloitusvalmiustarkastuksesta, minkä jälkeen Posiva voi alkaa valmistaa materiaalia ensimmäistä loppusijoitustunnelia varten.
Asennuslaitteiden valmistuksessa ja käyttöönotossa on ollut viipeitä, jonka vuoksi bentoniittipuskurin ja kapselin asennuksen menetelmäkokeet ovat siirtyneet syksyyn.
Onnistuneet menetelmäkokeet ovat osoitus siitä, että vapautumisesteet voidaan valmistaa ja asentaa suunnitellusti. STUK arvioi turvallisuusarviossaan menetelmäkokeiden tuloksia osana kokonaisarviota loppusijoitusratkaisun turvallisuudesta.
Ydinmateriaalivalvonta
Posivan vuodenvaihteessa toimittamat ydinmateriaalivalvontaraportit ovat riittävän oikeanlaisia ja STUK on niiden perusteella toimittanut Kansainväliselle atomienergiajärjestölle, IAEA:lle vaaditut raportit.
IAEA:n ja Euroopan komission valvontalaitteiden asennustyöt ovat lähes valmiit ja loppuasennukset voidaan tehdä vuoden 2025 aikana.
Valvontaa varten tarvittavista raportointikäytännöistä sekä tietojen tietoturvallisesta siirrosta on keskusteltu IAEA:n, komission ja Posivan kanssa ja tiedonsiirtomenetelmiä kehitetään vielä tänä vuonna.
Turvajärjestelyt
Posiva on toimittanut STUKille turvajärjestelyjen toteutukseen liittyviä aineistoja. STUK on hyväksynyt aineistot, mutta esittänyt niihin joitain vaatimuksia. Posiva ei kuitenkaan ole vielä toimittanut kaikkia turvajärjestelyiden käyttöönottoon liittyviä aineistoja, joten STUK ei vielä pysty antamaan myönteistä turvallisuusarviota turvajärjestelyistä.
Posivalla on myös edelleen avoinna tiettyjä käytön aloittamiseen sidottuja turvajärjestelyvaatimuksia, joiden täyttymisen STUK todentaa, kun Posiva on edistynyt turvajärjestelyjen käyttöönotossa. Lisäksi STUK on suunnitellut tulevaa kevään turvajärjestelytarkastusta.
Organisaatiovalvonta
Posiva on toteuttanut laajan johtamisjärjestelmän ja turvallisuuskulttuurin itsearvioinnin ja päivittänyt turvallisuuskulttuurin toimenpideohjelmansa. STUK hyödyntää näitä arvioita arvioidessaan Posivan kyvykkyyttä tunnistaa johtamisen ja turvallisuuskulttuurin kehittämistarpeita sekä miten Posiva ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Lisäksi STUK osallistui Posivan järjestämään turvallisuuskulttuuriseminaariin. Seminaarissa STUK esitti aiheeseen liittyviä viranomaisvaatimuksia sekä odotuksia luvanhaltijan turvallisuuskulttuurille. STUK on korostanut Posivalle, että aikataulupaine ei saa vaikuttaa turvallisuusasioiden huolelliseen käsittelyyn ja toiminnan laatuun.
Tarkastuksessa STUK on arvioinut Posivan sisäistä kokemuksista oppimista ja tapahtumien tutkimista. Tarkastuksessa STUK totesi, että Posiva on lisännyt resursointia käyttökokemustoimintaan, mutta ei ole vielä tehnyt ydin- ja säteilyturvallisuuteen liittyviä tapahtumatutkintoja. STUK edellytti Posivaa huolehtimaan käyttökokemustoimintaosaamisen kehittämisestä sekä toiminnan arvioimisesta ja kehittämisestä säädösten edellyttämällä tavalla. Lisäksi STUK totesi, että inhimillisten ja organisatoristen tekijöiden käsittelyssä havaintojen ja poikkeamien yhteydessä on kehitettävää.
Tarkastuksessa STUK on arvioinut Posivan hankintatoiminnan ja toimittajavalvonnan valmiutta tuotantovaiheeseen sekä kehitystarpeiden tunnistamista. Posivan resurssiarviot todettiin asianmukaisiksi, ja niitä aiotaan päivittää tuotannon alettua. Posiva on varautunut varaosahankintoihin, mutta työ on edennyt odotettua hitaammin. Toimittajavalvonnassa käytetään asianmukaisia ohjeita, ja Posiva kehittää valvontaa kohdennetummaksi. STUK aikoo seurata valvonnassa varaosahallinnan ja toimittajavalvonnan kehitystä.
Valvonnassa STUK kiinnittää edelleen huomiota turvallisuuden varmistamiseksi tarvittavien resurssien ja osaamisen riittävyyteen, mikä on erityisen tärkeää Posivan siirtyessä kohti käyttövaihetta. STUK arvioi kevään tarkastuksessa Posivan resurssisuunnittelua ja osaamisen varmistamisen yleisiä menettelyitä, joissa Posiva hyödyntää monelta osin TVO-konsernin resursseja ja osaamista. Yhtiöiden välillä on suhteellisen vakiintunut käytäntö tarvittavien osaamisten ja resurssien varaamiseksi ja hankkimiseksi. Myös ulkopuolisten resurssien hallinnan menettelyt vaikuttavat tarkoituksenmukaisilta.
STUK pitää tärkeänä jatkossa, että pitkäaikaisturvallisuuden kannalta merkittävät osaamisalueet ja niihin liittyvät resurssitarpeet tunnistetaan sekä arvioidaan mahdolliset resurssien saatavuuteen liittyvät riskit. STUK seuraa Posivalla käynnissä olevaa osaamisen varmistamiseen tähtäävää hanketta, jossa analyysin avulla tunnistetaan tehtäväkohtaisia osaamisvaatimuksia sekä varmistetaan tarvittava koulutus ja osaamisen kehittäminen oikea-aikaisesti.
Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi
STUK on viimeistellyt käyttölupahakemukseen sisältyvän pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseen tähtäävän turvallisuusperustelun tarkastusta. Samaan aikaan STUK on tehnyt turvallisuusperustelun tarkastusraporttia sekä laatinut pitkäaikaisturvallisuutta koskevia turvallisuusarviotekstejä. Lisäksi osana turvallisuusperustelun tarkastamista STUK ja ulkopuoliset asiantuntijat ovat laatineet viimeisiä täydentäviä radionuklidien päästö-, kulkeutumis- ja seurausanalyyseja.
Vuoden 2025 ensimmäisellä kolmanneksella STUK on arvioinut Posivan vastineita vuoden 2024 toisella kolmanneksella esitettyyn selvityspyyntöön. Lisäksi STUK sai vuoden 2025 ensimmäisen kolmanneksen lopussa selvityspyyntöön viimeisen vastineen, joka koskee suunnittelumuutosten vaikutuksia pitkäaikaisturvallisuuteen.
Huhtikuussa STUK toimitti Posivalle vuoden 2025 ensimmäisen selvityspyynnön, joka koskee turvallisuusperustelua. Selvityspyyntö sisältää kysymyksiä koskien todennäköisyyspohjaisia ja seurausanalyyseja, analyyseja erilaisilla kulkeutumisoletuksilla sekä erilaisilla ajoituksilla.
Vuoden 2024 valvontaraportit
Kolmannesvuosiraportti 3/2024, syys–joulukuu
Posiva jätti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen vuoden 2021 lopulla työ- ja elinkeinoministeriölle. Ministeriö pyysi alun perin STUKia toimittamaan lausuntonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. Koska lausunnon antaminen ei ollut mahdollista alkuperäisessä aikataulussa, sovittiin vuosi sitten tämän vuoden loppuun kestävästä lisäajasta. Koska arviointityö on edelleen kesken, STUK esitti ministeriölle joulukuussa, että se toimittaa lausunnon 31.12.2025 mennessä, mikäli mahdollista. Ministeriö hyväksyi STUKin esityksen. Lausunnon valmistuminen riippuu siitä, milloin STUKilla on käsiteltävänään kaikki turvallisuusarvion tekemiseen tarvittava aineisto.
Kun Posiva on osoittanut, että laitosten käyttö ja loppusijoituksen turvallisuus vastaavat vaatimuksia, turvallisuusarvio valmistuu ripeästi. Mikäli tulevat Posivan aineistopäivitykset eivät aiheuta lisää selvitettävää, on mahdollista, että työ saadaan valmiiksi hyvissä ajoin ennen vuoden loppua.
Vuoden 2024 viimeisen vuosikolmanneksen aikana STUK on vastaanottanut Posivan päivitettyjä käyttölupahakemusaineistoja ja jatkanut niiden käsittelyä. Lisäksi STUK on valvonut Posivan ydinlaitoksen käyttöönottoa ja käyttötoimintaan valmistautumista. Elokuun 30. päivä Posiva aloitti kapselointilaitoksella yhteistoimintakokeen, jossa testataan loppusijoituksen toimintaa ilman käytettyä ydinpolttoainetta. Tämä koe jatkuu vuoden 2025 aikana.
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin, mutta työ on vielä kesken. Aineistoissa havaitut puutteet, Posivan laitosmuutoksista johtuneet aineistopäivitykset ja tarvittavien päivitysten laajuus ovat viivästyttäneet käsittelyä ennakoitua enemmän. STUK on saanut Posivalta vuosikolmanneksen aikana joukon päivitettyjä aineistoja. STUK on tehnyt myös uuden selvityspyynnön käyttölupahakemusaineistoon liittyen ja odottaa vastauksia joihinkin aiempiin selvityspyyntöihin.
STUK on kiinnittänyt erityistä huomiota Posivan organisaation toimintaan. Osana turvallisuusarviota STUK arvioi Posivan organisaation valmiutta käyttövaiheen kannalta. STUK on tehostanut valvontaa varmistaakseen, että Posivan organisaation toiminta täyttää asetetut turvallisuusvaatimukset ja edellytykset.
Käyttölupahakemusaineiston käsittelyn päätteeksi STUK laatii turvallisuusarvion, ja tämä arvio liitetään STUKin turvallisuuslausuntoon. Valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan vain, jos STUKin lausunto puoltaa luvan myöntämistä.
STUK ei voi laatia puoltavaa arvioita ennen kuin se on hyväksynyt Posivan lopullisen turvallisuusselosteen, turvallisuustekniset käyttöehdot, pitkäaikaisturvallisuutta käsittelevän turvallisuusperustelun sekä todennut valvonnassaan, että Posivan organisaation toiminta täyttää kaikki sille asetetut vaatimukset.
STUK valvoo monia turvallisuuden osa-alueita, ja alla esitetään keskeiset valvontatoimet syyskyyn alusta joulukuun loppuun 2024.
Rakentaminen ja käyttöönotto
Vuoden 2024 viimeisellä kolmanneksella STUK on valvonut Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksissa tarvittavien järjestelmien valmistusta, asennusta ja käyttöönottoa. Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksessa tarvitaan nosto- ja siirtolaitteita, joilla siirretään käytettyä ydinpolttoainetta sekä sitä sisältävää siirtosäiliötä ja kapselia. STUK on tarkastanut näiden nosto- ja siirtolaitteiden päivitettyjä rakennesuunnitelmia.
Ydinlaitoksen järjestelmien koekäytöllä Posiva varmistaa, että järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla. STUKin huomio on järjestelmissä, jotka ovat turvallisuusluokiteltuja eli niiden toiminta on tärkeää ydin- ja säteilyturvallisuuden kannalta. Koko laitosta koskevilla kokeilla osoitetaan, että eri järjestelmät ja toiminnot toimivat kokonaisuutena suunnitellusti normaaleissa käyttötilanteissa ja laitosta voidaan käyttää käyttöohjeiden mukaisesti. Kapselointilaitoksen kokeista laadittu raportti on STUKissa käsiteltävänä. STUKille ei ole vielä toimitettu turvaluokiteltujen järjestelmien koekäyttöraportteja kuin yhdestä järjestelmästä, ja sen perusteella koekäyttöjä ei ole voitu arvioida kokonaisuutena. Käyttöönoton arviointi tehdään, kun STUKille on toimitettu vaatimusten mukaiset raportit.
Käsiteltyjen järjestelmäaineistojen määrä on vähentynyt viimeisellä vuosikolmanneksella, ja suurin osa tarvittavista asiakirjoista on jo toimitettu STUKille. Järjestelmäaineistoihin liittynee joitakin selvitettäviä asioita eikä STUK ole voinut hyväksyä Posivan lopullisesta turvallisuusselostetta, joka on yksi käyttölupahakemuksen aineistoista.
Ohjeet ja laitoksen käyttö
STUK laati selvityspyynnön turvallisuusteknisistä käyttöehdoista. STUK odottaa Posivan päivittävän aineistoa alkuvuoden 2025 aikana STUKin selvityspyynnön mukaisesti. Turvallisuustekniset käyttöehdot ovat osa käyttölupahakemusta, ja sen on oltava hyväksytty ennen kuin STUK laatii turvallisuusarvion loppuun.
STUK on myös käsitellyt Posivan hallinnollisia ohjeita, käyttö- ja hälytysohjeita sekä hätätilanteisiin liittyviä ohjeita, joita tarvitaan laitoksen käytön alkaessa. STUK on seurannut laitoksen käyttöönottokokeiden ja yhteistoimintakokeen yhteydessä tehtävää ohjeiden validointia. Ohjeita on vielä laatimatta tai päivitettävänä ja niiden validointeja on vielä kesken.
Säteilymittaukset ja valmiusjärjestelyt
Säteily- ja päästömittausjärjestelmien käyttöönotot ovat edenneet, mutta Posivan ydinlaitosten päästöjen hallintaan liittyen asiat ovat vielä keskeneräisiä. STUK ei voi laatia myönteistä turvallisuusarviota kapselointi- ja loppusijoituslaitoksesta, eikä Posiva voi aloittaa laitoksen käyttöä ennen kuin nämä asiat ovat asianmukaisessa kunnossa.
Posivan valmiusjärjestelyjen osalta STUK on edellyttänyt Posivaa ja TVO:ta päivittämään yhteistä valmiussuunnitelmaa.
Posivan yhteistoimintakoe
Posiva aloitti yhteistoimintakokeen elokuun lopussa, ja koe eteni suunnitellusti ensimmäisten kolmen kapselin aikana. STUK seurasi yhteistoimintakoetta ja teki useita havaintoja. Havaintojen mukaan Posiva paransi toimintaa kokeen aikana. Kolmen kapselin jälkeen Posiva päätti pitää noin kahden kuukauden mittaisen teknisen tauon, jonka aikana tehtiin teknisiä muutoksia sekä toimintaa kehitettiin. Kokeita jatkettiin ennen joulua neljännellä kapselilla. Kapselointilaitoksen yhteistoimintakoe jatkuu vuoden 2025 alkupuolelle. Maanalaisen toiminnan yhteistoimintakokeen odotetaan käynnistyvän myöhemmin vuoden 2025 aikana.
Loppusijoituslaitoksen luonnolliset ja tekniset vapautumisesteet
Posivan haasteet saavuttaa määrittämiään teknisiä vaatimuksia ovat jatkuneet, mutta edistystä on tapahtunut Posivan omien teknisten vaatimustensa uudelleenarvioinnissa. Syksyn aikana STUK on käsitellyt joitakin uudelleen määritettyjä Posivan vaatimuksia, mutta aineistojen perusteella STUK ei ole voinut arvioida tehtyjen muutosten vaikutusta turvallisuuteen kokonaisuutena. STUK odottaa yhä aineistoja, jotka liittyvät Posivan tekemiin teknisiin muutoksiin.
STUK on hyväksynyt kapselin ensimmäisen menetelmäkoeraportin, joka koskee pohjan ja kannen valmistusta. Seuraavaksi odotetaan tähän liittyvän rakennesuunnitelman toimittamista. STUK on myös keskeyttänyt käsittelyitä ja tehnyt selvityspyyntöjä puutteellisista ja huonolaatuisista aineistoista.
Tunnelitäytön osalta STUK on hyväksynyt asennuksen menetelmäkoesuunnitelman, mutta odottaa edelleen päivitettyä järjestelmäkuvausta. Tunnelitäytön asennuksen menetelmäkokeen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 alkupuolella.
Bentoniittipuskurin järjestelmäkuvausta ja asennuksen rakennesuunnitelmaa ei ole toimitettu STUKille. STUK keskeytti bentoniittipuskurin ja kapselin asennuksen menetelmäkoesuunnitelman käsittelyn, koska aineistossa esitarkastuksen aikana havaittiin merkittäviä puutteita ja ristiriitaisuuksia. Suunnitelmaa ei ole toistaiseksi toimitettu uudelleen, mikä voi viivästyttää menetelmäkokeen suorittamista.
STUK on tehnyt osarakennetarkastuksia loppusijoitustunneleissa sekä tarkastanut yhteistoimintakokeessa käytettävät loppusijoitusreiät sekä loppusijoitustunnelin vaatimuksenmukaisuuden. Muutoin Posivan kalliorakentamisen työt kohdentuvat lähinnä tunneleiden pohjan tasoittamiseen rouhimalla.
Ydinmateriaalivalvonta
Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan komissio ovat jatkaneet kansainvälisen ydinmateriaalivalvonnan valvontalaitteiden asennuksia Posivan kapselointilaitoksella. Asennustyöt ovat lähes valmiit ja loppuasennukset voidaan tehdä kevään 2025 aikana.
Valvontaa varten tarvittavista raportointikäytännöistä sekä tietojen tietoturvallisesta siirrosta on keskusteltu IAEA:n, komission ja Posivan kanssa ja tiedonsiirtomenetelmiä kehitetään vielä kevään 2025 aikana.
Asennettuja valvontalaitteita sekä valvontaan vaadittavia raportointikäytäntöjä on testattu yhteistoimintakokeen aikana.
Turvajärjestelyt
Tulevien aineistotoimitusten ja käyttöönottoon liittyvien tarkastusten vuoksi turvallisuusarvion johtopäätelmää turvajärjestelyjen osalta ei voida vielä antaa.
STUK on käsitellyt käytetyn ydinpolttoaineen siirtoon liittyvät turvajärjestelyaineistot sekä valvonut Posivan yhteistoimintakokeeseen liittyvää siirtotoimintaa. STUK on myös tehnyt vuosittaisen tarkastuksen, jossa käsiteltiin erityisesti kapselointilaitoksen fyysisiä turvajärjestelyjä, ottaen huomioon käyttöönottoon valmistautuminen.
Posivalla on edelleen avoinna tiettyjä käytön aloittamiseen sidottuja turvajärjestelyvaatimuksia, joiden täyttymisen STUK todentaa, kun Posiva on edistynyt turvajärjestelyjen käyttöönotossa.
Organisaatiovalvonta
STUK on seurannut Posivan riippumattoman omavalvonnan organisointia ja menettelyiden kehittymistä. Yhteistoimintakokeen aikana Posivan tavoitteena on kerätä kattavasti oppeja tulevaa käyttötoimintaa varten. STUKin näkökulmasta Posivan toiminnassa näkyy edelleen aikataulupaine niin, että asioissa saatetaan edetä, vaikka suunnitelmat tai ydinalan vaatimukset eivät ole kaikilta osin huomioituina. Valvonnassa tämä on ilmennyt muun muassa asioiden keskeneräisyytenä. Lisäksi keskeisten käyttölupa-aineistojen hyväksymiskäsittelyissä sekä syksyn aikana toimitetuissa järjestelmiin liittyvissä aineistoissa on havaittu puutteita.
STUK on korostanut, että Posivan on määritettävä tarkemmin, millaista ydinturvallisuuskulttuuria se tavoittelee käyttövaiheelle. Tämän lisäksi Posivan on täsmennettävä konkreettisia toimenpiteitä turvallisuuskulttuurin kehittämiseksi. STUK on myös havainnut hitautta joidenkin kehitystoimien toteuttamisessa, jotka on määritetty ulkopuolisten arviointien perusteella tehtyjen havaintojen pohjalta.
STUK kiinnittää edelleen valvonnassaan huomiota osaamisen ja turvallisuuden varmistamiseksi tarvittavien resurssien riittävyyteen. STUK on tehostanut valvontaa erityisesti niiltä osin, joissa tarvitaan lisätietoja ja osoituksia turvallisuusarvion laatimista varten.
Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi
STUK on jatkanut käyttölupahakemukseen sisältyvän pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseen tähtäävän turvallisuusperustelun tarkastusta.
STUK on vuoden viimeisellä kolmanneksella arvioinut vastineita, jotka Posiva toimitti STUKille toisella kolmanneksella lähettämään selvityspyyntöön. STUK odottaa vielä vastauksia kahteen selvityspyyntökysymykseen koskien puskuria ja tunnelitäyttöä sekä suunnittelumuutosten vaikutusta pitkäaikaisturvallisuuteen.
Osana turvallisuusperustelun tarkastamista STUK on jatkanut radionuklidien päästö-, kulkeutumis- ja seurausanalyysien tekemistä. Nämä liittyvät radionuklidien biosfäärikulkeutumisen ja annosten arviointiin.
Posivalta odotetaan vastauksia jäljellä oleviin kysymyksiin talven ja kevään 2025 aikana. Kun STUK on saanut vastaukset esittämiinsä kysymyksiin, se voi viimeistellä pitkäaikaisturvallisuutta koskevan arviointinsa.
Kolmannesvuosiraportti 2/2024, touko–elokuu
Vuoden 2024 toisen vuosikolmanneksen aikana STUK on vastaanottanut Posivan päivitettyjä käyttölupahakemusaineistoja ja jatkanut niiden käsittelyä. Lisäksi STUK on valvonut Posivan ydinlaitoksen käyttöönottoa ja suunnitellut käytön aikaista valvontaa. Vuosikolmanneksen lopussa Posiva aloitti kapselointilaitoksella yhteistoimintakokeen, jossa testataan loppusijoituksen toimintaa ilman käytettyä ydinpolttoainetta.
STUK laatii turvallisuusarvion käyttölupahakemusaineiston käsittelyn päätteeksi, ja tämä arvio liitetään STUKin turvallisuuslausuntoon. Valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan vain, jos STUKin turvallisuuslausunto on sitä puoltava.
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin, mutta työ on vielä kesken. STUK on saanut Posivalta syyskuun alussa joukon päivitettyjä aineistoja. Ilman näitä aineistoja käsittelyä ei voi saattaa loppuun. STUK odottaa vielä joitakin aineistoja. Aineistojen laajuus ja tarvittavien päivitysten käsittely ovat viivästyttäneet hakemusaineiston käsittelyä ennakoitua enemmän.
Alun perin työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyysi lupaviranomaisena STUKin lausuntoa vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta STUK on pyytänyt lisäaikaa vuoden 2024 loppuun, koska aineiston käsittely on vielä kesken.
STUK valvoo monia turvallisuuden osa-alueita, ja alla esitetään keskeiset valvontatoimet toukokuun alusta elokuun loppuun 2024.
Rakentaminen ja käyttöönotto
STUK on valvonut Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksissa tarvittavien järjestelmien valmistusta, asennusta ja käyttöönottoa. Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksessa tarvitaan nosto- ja siirtolaitteita, joilla siirretään käytettyä ydinpolttoainetta sekä sitä sisältävää siirtosäiliötä tai kapselia. STUK on tarkastanut näiden nosto- ja siirtolaitteiden rakennesuunnitelmia sekä tehnyt rakennetarkastuksia sen varmistamiseksi, että laitteet on asennettu hyväksyttyjen suunnitelmien ja menetelmien mukaisesti.
Ydinlaitoksen järjestelmien koekäytöllä Posiva varmistaa, että järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla. STUKin huomio on järjestelmissä, jotka ovat turvallisuusluokiteltuja eli niiden toiminta on tärkeää ydin- ja säteilyturvallisuuden kannalta. Koekäytön valvonnassa STUK on käsitellyt järjestelmien koekäyttösuunnitelmia ja seurannut koekäyttöjä paikan päällä.
Käsiteltyjen järjestelmäaineistojen määrä on vähentynyt viimeisellä vuosikolmanneksella, ja suurin osa tarvittavista asiakirjoista on jo toimitettu STUKille.
Koko laitosta koskevilla kokeilla osoitetaan, että eri järjestelmät ja toiminnot toimivat kokonaisuutena suunnitellusti normaaleissa käyttötilanteissa ja laitosta voidaan käyttää käyttöohjeiden mukaisesti. STUK on käsitellyt laitoksen toimintaa koskevien kokeiden suunnitelmat ja valvonut koekäyttöjen toteutetusta kesän aikana.
Ohjeet ja laitoksen käyttö
STUK ei voi laatia kapselointi ja loppusijoituslaitoksesta myönteistä turvallisuusarviota eikä Posiva voi aloittaa laitoksen käyttöä, ennen kuin STUKin on hyväksynyt laitoksen turvallisuustekniset käyttöehdot. Päivitetty aineisto on parhaillaan STUKin käsittelyssä.
STUK on myös tarkastanut Posivan hallinnollisia ohjeita, käyttö- ja hälytysohjeita sekä hätätilanteisiin liittyviä ohjeita, joita tarvitaan laitoksen käytön alkaessa. STUK on seurannut laitoksen käyttöönottokokeiden yhteydessä tehtävää ohjeiden validointia. Osa ohjeista ja niiden validoinneista on vielä kesken tai päivitettävänä.
Säteilymittaukset ja valmiusjärjestelyt
Säteily- ja päästömittausjärjestelmien käyttöönotot ovat edistyneet. Posiva on tehnyt vielä muutoksia osaan päästömittauslaitteista, joten aineistoja pitää vielä päivittää. STUK on myös edellyttänyt Posivaa täydentämään käyttölupahakemusaineistoa päästöjen mittaamisen ja seurannan osalta. Näihin on saatu Posivalta vastauksia syyskuussa.
STUK on edellyttänyt Posivaa ja TVO:ta päivittämään yhteistä valmiussuunnitelmaa. Posivan ydinlaitoksille määritellyt suojavyöhyke ja varautumisalue ovat samat kuin TVO:n laitoksilla. Posivan ydinlaitosten mahdollisten onnettomuuksien ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin ydinvoimalaitoksen vakavan reaktorionnettomuuden seuraukset.
Posivan yhteistoimintakoe
Posiva aloitti yhteistoimintakokeen elokuun lopussa. STUK tekee yhteistoimintakokeen aikana rakentamisen aikaisen tarkastuksen, jossa arvioidaan Posivan organisaation toimintaa, ohjeistuksen toimivuutta sekä eri järjestelmien yhteistoimintaa. STUK myös testaa kokeen yhteydessä omia käyttövaiheen valvontatapojaan, jotta käytön aikainen valvonta olisi sujuvaa ja oikea-aikaista. Yhteistoimintakoe kestää useita kuukausia ja ensiksi koe tehdään kapselointilaitoksella, jonka jälkeen koe jatkuu loppusijoituslaitoksessa. Tarkastus päättyy yhteistoimintakokeen päätyttyä.
Loppusijoituslaitoksen luonnolliset ja tekniset vapautumisesteet
Posiva ei ole saavuttanut kaikilta osin asetettuja teknisiä vaatimuksia luonnollisten ja teknisten vapautumisesteiden valmistuksessa ja asennuksessa. Posiva on toimittanut STUKille suunnitelmia näiden ongelmien ratkaisemiseksi, ja STUK odottaa syksyn aikana loppujaraportteja valmistuksen menetelmäkokeista. Tämän vuoksi Posiva on tehnyt ja tekee muutoksia omiin vaatimuksiinsa. Muutoksilla on vaikutusta myös muihin järjestelmiin, mitkä pitää huomioida muutosta tehdessä. Tämä on viivästyttänyt aineistojen toimittamista STUKille. STUK on saanut kesällä käsittelyyn muun muassa kapselin pohjan ja kannen sekä bentoniittipuskurin valmistuksen menetelmäkoeraportteja.
STUK odottaa Posivan etenevän syksyn aikana teknisten vapautumisesteiden asennuksen menetelmäkokeisiin. Näiden kokeiden on oltava valmiita ennen kuin Posiva siirtyy yhteistoimintakokeeseen maan alla loppusijoituslaitoksessa. Kesällä STUK on saanut asennuksen menetelmäkoesuunnitelmia tunnelitäytön osalta, ja loppuja suunnitelmia odotetaan alkusyksystä.
Ydinmateriaalivalvonta
Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan komissio ovat jatkaneet kansainvälisen ydinmateriaalivalvonnan valvontalaitteiden asentamista Posivan kapselointilaitokselle. STUK on tarkastuksissaan näitä todennut. Asennustyöt ovat lähes valmiit ja loppuasennukset voidaan tehdä syksyn tai ensi kevään aikana. Posivan yhteistoimintakokeella ei ole merkittävää vaikutusta valvontalaitteiden asentamisen aikatauluihin.
Elokuussa IAEA:n suorittaman asennuskäynnin yhteydessä huomattiin, että kaksi IAEA:n ja komission yhteisesti asentamia valvontasinettiä oli kesän aikana rikottu. Tapauksen takia osa sinettien takana olevista laitteista joudutaan vaihtamaan uusiin. STUK on vaatinut tapauksen seurauksena Posivaa toimittamaan ydinmateriaalivalvonnan erikoisraportin STUKille ja komissiolle.
Valvontaa varten tarvittavista raportointikäytännöistä sekä tietojen tietoturvallisesta siirrosta on keskusteltu IAEA:n, komission ja Posivan kanssa. Keskustelut jatkuvat ja tiedonsiirtomenetelmiä kehitetään vielä vuoden 2024 aikana.
Asennetut valvontalaitteet sekä valvontaan vaadittavat raportointikäytännöt on tarkoitus testata Posivan yhteistoimintakokeen aikana.
Turvajärjestelyt
Posiva on jatkanut aineistojen toimittamista STUKille vastauksina STUKin asettamiin vaatimuksiin. Siitä huolimatta Posivalla on vielä joitakin avoimia vaatimuksia, jotka liittyvät käytön aloittamiseen. Myös käytetyn ydinpolttoaineen siirtoihin liittyvää turvajärjestelyaineistoa on toimitettu STUKille käsittelyyn. Posivan valmistautuessa yhteistoimintakokeeseen, STUK suunnittelee omia yhteistoimintakokeen aikaisia turvajärjestelytarkastuksia, joilla voidaan todentaa, että Posivan toiminta on ohjeiden ja suunnitelmien mukaista.
Organisaatiovalvonta
STUK on kiinnittänyt valvonnassa huomiota viranomaisvalvonnasta riippumattoman Posivan omavalvonnan organisointiin ja menettelyihin ja STUK seuraa omavalvonnan käytännön menettelyiden toteutumista yhteistoimintakokeen aikana. Yhteistoimintakokeen aikana Posivan on tarkoitus kerätä omavalvonnasta kattavasti oppeja tulevaa käyttötoimintaa varten.
STUK on havainnut, että Posivalla ei aina ole riittävästi resursseja muun muassa käyttökokemustoimintaan eikä koulutuksien edistymiseen. Käyttökokemustoiminnassa pyritään tunnistamaan tai käynnistämään tapahtumatutkintoja säteily- ja ydinturvallisuuden parantamiseksi. STUK kiinnittää valvonnassaan huomion osaamisen ja turvallisuuden varmistamiseksi tarpeellisten resurssien riittävyyteen jatkossakin.
Posiva on päivittänyt johtamisjärjestelmäänsä ja sen keskeisiä dokumentteja siirtyessään tuotantovaiheen organisaatioon. STUK on arvioinut sekä seurannut Posivan organisaatiomuutoksen menettelyitä, muutoksen turvallisuusarvioita ja muutoksen johtamista. Lisäksi STUK arvioi ja seuraa Posivan tuotantovaiheen turvallisuuskulttuuriin kohdistuvia odotuksia ja niiden edistämistä.
STUKin näkökulmasta Posivan kiireellinen aikataulu on viime aikoina korostunut muun muassa yhteistoimintakokeen aloittamisessa. Koe aloitettiin, vaikka osa laitoksen järjestelmien koekäytöstä on kesken eikä Posivan koko henkilöstöä ole ehditty kouluttaa. Tämä on näkynyt STUKin valvonnassa myös asioiden keskeneräisyytenä sekä osittain puutteellisina asiakirjatoimituksina ja laadunvarmistukseen liittyvässä toiminnassa. STUK jatkaa Posivan toiminnan valvontaa sekä yhteistoimintakokeen aikana että osana normaalivalvontaa.
Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi
STUK on jatkanut käyttölupahakemukseen sisältyvän pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseen tähtäävän turvallisuusperustelun tarkastusta.
STUK on vuoden toisella kolmanneksella toimittanut Posivalle selvityspyynnön, jossa on esitetty jäljellä olevia loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden osoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Painopiste on suunnittelumuutosten vaikutusten arvioinnissa pitkäaikaisturvallisuuteen.
Osana turvallisuusperustelun tarkastamista STUK on jatkanut radionuklidien päästö-, kulkeutumis- ja seurausanalyysien tekemistä. Nämä liittyvät radionuklidien biosfäärikulkeutumisen ja annosten arviointiin.
Posivalta odotetaan vastauksia jäljellä oleviin kysymyksiin syksyn aikana. Kun STUK on saanut vastaukset, se voi jatkaa tarkastusten tekemistä.
Kolmannesvuosiraportti 1/2024, tammi–huhtikuu
Vuoden 2024 ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana STUK on jatkanut Posivan käyttölupahakemuksen käsittelyä, valvonut käyttöönottoa sekä suunnitellut Posivan ydinlaitoksen käytön aikaista valvontaa.
Käyttölupahakemusaineiston käsittelyn johtopäätöksenä STUK laatii turvallisuusarvion, joka liitetään käyttölupahakemuksesta laadittavan turvallisuuslausunnon liitteeksi. STUKin puoltava lausunto turvallisuudesta on edellytyksenä sille, että valtioneuvosto voi myöntää Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.
Lue lisää
Kokonaisuutena käyttölupahakemuksen käsittely on edennyt STUKissa hyvin, mutta aineiston käsittely on vielä kesken. Aineiston laajuuden sekä STUKin Posivalta edellyttämien aineistopäivitysten käsittelyn vuoksi käsittely on kokonaisuudessaan vienyt ennakoitua pitempään.
Alkujaan työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyysi lupaviranomaisena STUKin lausuntoa 31.12.2023 mennessä, mikäli mahdollista. Vuoden 2023 lopulla STUK pyysi TEMistä lisäaikaa lausunnon antamiselle vuoden 2024 loppuun saakka, koska käyttölupahakemusaineiston käsittely on STUKissa edelleen kesken.
STUKin valvonta koostuu useasta osa-alueesta ja alla kerrotaan valvonnan eri osa-alueiden pääkohdat tammikuun alusta huhtikuun loppuun 2024.
Rakentaminen ja käyttöönotto
STUK on valvonut Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksissa tarvittavien järjestelmien valmistusta, asentamista ja käyttöönottoa. Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksessa tarvitaan nosto- ja siirtolaitteita, joilla siirretään käytettyä ydinpolttoainetta sekä sitä sisältävää siirtosäiliötä tai kapselia. STUK on tarkastanut näiden nosto- ja siirtolaitteiden rakennesuunnitelmia sekä tehnyt rakennetarkastuksia. Rakennetarkastuksissa todennetaan, että rakenne on toteutettu ja asennettu rakennesuunnitelmien ja hyväksyttyjen valmistus- ja asennustapojen mukaisesti.
Ydinlaitoksen järjestelmien koekäytöllä Posiva varmistaa, että järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla. STUKin huomio on järjestelmissä, jotka ovat turvallisuusluokiteltuja eli niiden toiminta on tärkeää ydin- ja säteilyturvallisuuden kannalta. Koekäytön valvonnassa STUK on käsitellyt järjestelmien koekäyttösuunnitelmia ja seurannut koekäyttöjä paikan päällä.
STUKin käsittelyssä olevien yllä mainittujen järjestelmäaineistojen määrä vähenee koko ajan, sillä suurin osa asiakirjoista on jo toimitettu STUKille.
Koko laitoksen käyttöönotto alkoi huhtikuussa loppusijoituslaitoksen ilmanvaihtojärjestelmien kokeilla ja kokeet jatkuvat kesän ajan. Kokeilla osoitetaan, että laitoksen eri järjestelmät toimivat kokonaisuutena suunnitellusti ja laitosta voidaan käyttää käyttöohjeiden mukaisesti. STUK käsittelee koko laitoksen toimintaa koskevien kokeiden suunnitelmat, valvoo koekäyttöä sekä kokeiden yhteydessä tehtävää ohjeiden validointia.
Ohjeet ja laitoksen käyttö
Ennen kuin STUK voi tehdä kapselointi ja loppusijoituslaitoksesta myönteisen turvallisuusarvion ja Posiva voi alkaa käyttää laitosta, on STUKin hyväksyttävä myös laitoksen turvallisuustekniset käyttöehdot. STUK odottaa saavansa päivitetyn version turvallisuusteknisistä käyttöehdoista tarkastettavakseen ennen kesää.
STUK on käsitellyt muun muassa Posivan hallinnollisia ohjeita sekä käyttö- ja hälytysohjeita, joita tarvitaan, kun laitosten käyttö alkaa. STUK odottaa vielä usean käyttöohjeen valmistumista ja toimittamista STUKille, jotta STUK voi arvioida käyttöohjeissa esitettyjä menettelyjä kokonaisuudessaan. STUK arvioi Posivan käyttöohjeiden tilanteen ennen kuin varsinainen Posivan laitosten käyttö alkaa.
Säteilymittaukset ja valmiusjärjestelyt
Säteily- ja päästömittausjärjestelmien käyttöönotot ovat alkaneet helmikuussa 2024. Posiva joutuu tekemään vielä muutoksia osaan päästömittauslaitteista. STUK on myös edellyttänyt Posivaa täydentämään käyttölupahakemusaineistoa päästöjen mittaamisen ja seurannan osalta, ja näihin odotetaan Posivalta vastauksia myöhemmin.
STUK on käsittelemässä päivitettyä valmiussuunnitelmaa. Posivan suunnitelma on yhteinen TVO-konsernin kanssa. Valmiustilanteiden ja varautumisen kannalta Posivan ydinlaitoksille määritellyt suojavyöhyke ja varautumisalue ovat samat kuin vastaavat TVO:n alueet. Posivan ydinlaitosten mahdollisten onnettomuuksien seuraukset ympäristössä ovat merkittävästi pienemmät kuin ydinvoimalaitoksen vakavan reaktorionnettomuuden seuraukset.
Posivan yhteistoimintakoe
Yhteistoimintakokeessa Posiva testaa loppusijoituksen toimintaa harjoituspolttoaineella ilman käytettyä ydinpolttoainetta. Kokeessa harjoitellaan käytetyn ydinpolttoaineen siirtoa kapselointilaitokselle, kapselointia kapselointilaitoksella sekä kapselin siirtoa ja loppusijoitusta loppusijoituslaitoksella. Ennen yhteistoimintakoetta kaikki järjestelmät on testattu sekä laitoksilla on tehty koko laitoksen toimintaa koskevat kokeet. Yhteistoimintakoe toteutetaan Posivan omista lähtökohdista, ja toimintaan kohdentuu vain vähän viranomaisvaatimuksia.
STUK on suunnitellut yhteistoimintakokeen valvontaa, ja uskoo saavansa suunnittelun valmiiksi alkukesän aikana. STUK arvioi yhteistoimintakokeessa Posivan organisaation toimintaa, ohjeistuksen toimivuutta sekä eri järjestelmien saumatonta yhteistoimintaa. STUKin tavoitteena on testata käyttövaiheen valvontatapoja yhteistoimintakokeessa, jotta käyttövaiheessa valvonta olisi sujuvaa ja oikea-aikaista.
Loppusijoituslaitoksen luonnolliset ja tekniset vapautumisesteet
Posivalla on haasteita rakentaa loppusijoitusreiät asettamiensa tarkkuusvaatimusten mukaisesti. Loppusijoitusreiät ovat reikiä, joihin loppusijoituskapselit lopuksi siirretään. STUK seuraa tilannetta ja arvioi ongelman mahdollisia vaikutuksia turvallisuuteen, kun STUK saa Posivalta aineistoja.
Loppusijoituskapselin, savikomponenttien ja muiden ydinjätteen ympäristöön kulkeutumista estävien ja hidastavien teknisten vapautumisesteiden valmistusmenetelmien pätevöinti on edennyt. Osana valmistuksen pätevöintiä STUK on osallistunut Posivan suorittamiin toimittaja-arviointeihin tarkkailijana Savikomponenttien valmistuksen osalta pätevöinti on valmistunut. STUK on saanut käsiteltäväksi kapselin pohjan, kannen ja pohjan hitsauksen valmistusmenetelmien pätevöintiaineiston kevään aikana. Loppusijoituskapselin kupariputken valmistuksen osalta Posivalla on ollut haasteita valmistaa asetettujen vaatimuksien mukaisia kapseleita. STUK on saanut huhtikuun lopulla käsiteltäväksi Posivan aineiston siitä, millä tavalla Posiva etenee kupariputken valmistuksen pätevöinnissä.
STUK odottaa saavansa loppusijoituskapselin ja savikomponenttien asennuksen pätevöintiä koskevia aineistoja kesän aikana.
Ydinmateriaalivalvonta
STUKin ydinmateriaalivalvonta osoittaa, että Posiva on täyttänyt ydinmateriaalivalvonnan velvoitteensa. Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan komissio ovat jatkaneet kansainvälisen ydinmateriaalivalvonnan valvontalaitteiden asentamista Posivan kapselointilaitokselle. Asennukset jatkuvat vielä vuoden 2024 aikana. Osa valvontalaitteista sekä valvontaan vaadittavat raportointikäytännöt on tarkoitus testata Posivan yhteistoimintakokeen aikana.
Maaliskuussa IAEA teki täydentävän tarkastuskäynnin Posivan laitoksille. Euroopan komissio ja STUK osallistuivat tarkastukseen.
Turvajärjestelyt
Posiva on edistynyt turvajärjestelyjen käyttöönotossa. Posiva on myös toimittanut STUKille käsittelyyn erinäisiä turvajärjestelyihin liittyviä aineistoja, joiden avulla turvajärjestelyjen riittävyyttä voidaan arvioida. Posivalla on edelleen avoinna tiettyjä vaatimuksia, jotka sen täytyy ottaa huomioon ennen käyttöönottoa. STUK on valvonut turvajärjestelyjen vaikuttavuutta ja riittävyyttä tarkastamalla asiakirjoja ja tekemällä kenttätarkastuksia.
Organisaatiovalvonta
STUK on kiinnittänyt huomiota Posivan laaduntarkastustoiminnassa oleviin puutteisiin ja niiden käsittelyyn. STUK edellytti poikkeamien hallintaan kohdistuvassa tarkastuksessa, että Posiva arvioi nykyisten menettelyiden riittävyyttä. Lisäksi STUK edellytti, että Posiva varmistaa, että kaikki menettelyt on riittävästi ohjeistettu ja kiinnittää huomiota laaduntarkastushenkilöstön osaamisen ylläpitoon ja pätevyyteen.
STUK on valvonut Posivan käytön aikaisen organisatorisen valmiuden kehittymistä ja luvanhaltijan omaa käyttövalmiuden seurantaa. Posiva on kehittänyt menettelyitä käyttövaiheen organisatorisen valmiuden toteamiseksi. STUK seuraa menettelyiden soveltamista muun muassa turvallisuuskulttuurin kehittämisen osalta. STUK on todennut Posivan laajoissa aineistokokonaisuuksissa olevan joitakin puutteita ja edellyttänyt Posivaa täydentämään aineistoja. Valvonnan perusteella STUK näkee parannettavaa isojen asiakokonaisuuksien muutosten vaikutusten arvioinnissa ja osin kokonaisuuden hallinnassa. Lisäksi STUKin valvonnassa on tullut esiin havaintoja resurssihaasteista. STUK seuraa jatkossakin valvonnassaan Posivan resurssien riittävyyttä.
Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi
STUK on jatkanut käyttölupahakemuksen osana toimitetun pitkäaikaisturvallisuuden osoittamista koskevan turvallisuusperustelun arviointia. Vuoden alussa STUK teki Posivalle selvityspyynnön, jossa se edellytti loppusijoituskapselia ympäröivän puskurimateriaalin vaihtamiseen liittyviä taustadokumentteja. Posiva on tehnyt käyttölupahakemuksen käsittelyn aikana suunnittelumuutoksia vapautumisesteisiin, ja STUKin on arvioitava myös tehdyt suunnittelumuutokset pitkäaikaisturvallisuuden kannalta. Tällä on vaikutusta STUKin käyttölupahakemusaineiston käsittelyaikaan.
STUK on myös osana turvallisuusperustelun tarkastamista jatkanut radionuklidien päästö-, kulkeutumis- ja seurausanalyysien tekemistä osana radionuklidien biosfäärikulkeutumisen ja annosten arviointia.