Ydinturvallisuudesta raportointi

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tarkastukset

STUK valvoo tarkastuksilla Olkiluodon ydinvoimalaitoksen luvanhaltijan toimintaa ja ydinvoimalaitoksen käyttöä. Käytön tarkastusohjelmassa käydään läpi turvallisuusjohtamista, toiminnan pääprosesseja sekä menettelytapoja ja järjestelmien teknistä hyväksyttävyyttä.

STUK laatii tarkastusta varten suunnitelman, jossa esitetään tarkastuksen kohde ja luvanhaltijalta mahdollisesti edellytettävät valmistelevat toimet. Tarkastuksen tulos ja sen pohjalta asetetut vaatimukset esitetään tarkastuspöytäkirjassa.

Käytön tarkastukset

Alta löytyvät STUKin vuonna 2025 tekemät käytön tarkastusohjelman mukaiset tarkastukset Olkiluodon ydinvoimalaitokselle.

Tarkastusohjelma Tarkastus toteutunut
Automaatiotekniikka  
Henkilöstöresurssit ja osaaminen (TVO–Posiva yhteistarkastus) 27.–28.2.2025
Jätteiden loppusijoitustilat  
Kemia  
Käytetyn polttoaineen välivarasto  
Käyttökokemustoiminta  
Laitoksen ylläpito  
Laitoksen ylläpito  
Määräaikaiskokeiden hallinta  
OL1/2/3 Käyttötoiminnan riippumaton valvonta  
Organisaation toiminta  
PRA:n käyttö  
Rakenteet ja rakennukset  
Sähkötekniikka  
Säteilysuojelu 15.–16.1.2025
Turvajärjestelyt  
Turvallisuussuunnittelu  
Turvallisuustoiminnot (OL1/OL2)  
Turvallisuustoiminnot (OL3)  
Valmiusjärjestelyt  
Vuosihuolto (OL1/OL2)  
Vuosihuolto (OL3)  
Ydinmateriaalivalvonta  

Säteilysuojelu, 15.–16.1.2025

Säteilysuojelua koskeva tarkastus kohdennettiin vuonna 2025 työntekijöiden säteilyannosten mittaamiseen. Tarkastus kattoi kaikki laitosyksiköt (OL1&2 ja OL3). Tarkastuksella todennetiin annosmittauspalvelun hyväksyntään sisältyvät organisatoriset asiat kuten vastuut ja käyttöoikeudet, ohjeiden mukainen toiminta sekä annosmittauspalvelussa käytettävät laitteet. Tarkastukseen sisältyi myös STUKin tekemä ennalta ilmoitettu testi, jossa pieni määrä dosimetrejä säteilytettiin erilaisilla säteilyannoksilla STUKin mittanormaalilaboratoriossa. TVO saavutti testissä dosimetrien säteilyannosten määrittämisessä asetetut kriteerit.

Tarkastuksen perusteella STUK totesi, että TVO:lla on hallussaan menettelyt, jotka mahdollistavat laadukkaan toiminnan työntekijöiden säteilyannosten määrityksessä. Tarkastuksessa esitettiin yksi vaatimus, joka koski hyväksytyn annosmittauspalvelun organisaatiossa tapahtuneiden muutosten ilmoittamista STUKille.

Henkilöstöresurssit ja osaaminen (TVO-Posiva yhteistarkastus), 27.–28.2.2025

Tarkastus kohdistui Posivan ja TVOn yhteisten henkilöstöresurssien- ja osaamisen menettelyihin ja niiden riittävyyden arviointiin sekä osaamistarpeiden tunnistamiseen ja hallintaan. Eli miten molempien luvanhaltijoiden menettelyt tukevat sitä, että Posivalla on tarpeen mukaiset ja osaavat resurssit käytössään.

Posiva käyttää monissa toiminnoissa TVO:n resurssia ja osaamista. TVO:nkin henkilöstösuunnittelutyötä tehdään ohjatusti vuosisuunnitteluprosessin ja vuosibudjetoinnin yhteydessä. Resurssitarpeet sovitetaan yhteen henkilöstösuunnitteluprosessissa. STUKin näkemyksen mukaan TVO varmistaa monella eri tavalla, että Posiva saa käyttöönsä tarvitsemansa osaamisen. Posivalla on kuitenkin edelleen käytäntöjen jalkauttamisen tarvetta kuten henkilöstösuunnitteluprosessin käyttöönotto ja erilaisiin järjestelmä- ja laitevastaavien osaamisen ja työajan riittävyyden varmistaminen. Ohjeiston kohdalla on tärkeää TVO:n ja Posivan tunnistaa, mitä ohjeistoja kussakin tehtävässä tarvitaan.

TVO:n ja Posivan kesken on vakiintunut käyttöön palvelusopimusmalli resurssien varaamista ja hankkimista varten. TVO:lle ja Posivalle yhteisiä henkilöresursseja koskevia asioita käsitellään monissa yhteistyöfoorumeissa ja -ryhmissä. Tarvittaessa resursseihin liittyvät asiat viedään ratkaistavaksi linjassa ylöspäin. STUKin näkemyksen mukaan Posivan ulkopuolisten resurssien hallinnan menettelyt vaikuttavat tarkastuksen perusteella tarkoituksenmukaisilta.

STUK teki tarkastuksella useita havaintoja, jotka ovat oleellisia turvallisuuden varmistamisen näkökulmasta Posivan lähestyessä tuotantovaihetta. Tarkastuksen perusteella STUK ei esitä vaatimuksia. Tarkastuksen perusteella voidaan katsoa, että tarkastettu aihealue on hyväksyttävällä tasolla henkilöstösuunnittelun ja resurssivaatimusten sekä osaamisen kehittämisen ja arvioinnin, osalta.