Loviisan ydinvoimalaitoksen tarkastukset
STUK valvoo tarkastuksilla Loviisan ydinvoimalaitoksen luvanhaltijan toimintaa ja ydinvoimalaitoksen käyttöä. Käytön tarkastusohjelmassa käydään läpi turvallisuusjohtamista, toiminnan pääprosesseja sekä menettelytapoja ja järjestelmien teknistä hyväksyttävyyttä.
STUK laatii tarkastusta varten suunnitelman, jossa esitetään tarkastuksen kohde ja luvanhaltijalta mahdollisesti edellytettävät valmistelevat toimet. Tarkastuksen tulos ja sen pohjalta asetetut vaatimukset esitetään tarkastuspöytäkirjassa.
Käytön tarkastukset
Alta löytyvät yhteenvedot STUKin vuonna 2024 tekemistä käytön tarkastusohjelman mukaisista tarkastuksista Loviisan ydinvoimalaitokselle.
Tarkastusohjelma | Tarkastus toteutunut |
---|---|
Konetekniikka | 7.5.2024 |
Käytetyn ydinpolttoaineen välivarasto | 13.–14.11.2024 |
Käyttökokemustoiminta | 21.–22.5.2024 |
Laitoksen ylläpito | 10.–11.10.2024 |
Organisaation toiminta | 5.–7.6.2024 |
Osaamisen strateginen hallinta | 6.–8.11.2024 |
Palontorjunta | 26.–27.3.2024 |
Säteilysuojelu | 9.–10.4.2024 |
Tehonsäädön vaikutukset laitoksen turvalliseen käyttöön | 4.6.2024 |
Turvajärjestelyt – fyysinen suojaus | 8.–9.4.2024 |
Turvajärjestelyt – tietoturvallisuus | 10.4.2024 |
Turvallisuussuunnittelu | 11.–12.6.2024 |
Turvallisuustoiminnot | 7.–8.10.2024 |
Voimalaitosjätteet | 7.–8.5.2024 |
Vuosihuolto | 4.8.–2.10.2024 |
Osaamisen strateginen hallinta 6.–8.11.2024
Tarkastuksessa käsiteltiin periaatteita, menettelyjä ja suunnitelmia, joilla Fortum varmistaa riittävät resurssit ja osaamisen niin käyvän ydinvoimalaitoksen turvallisen käyttämisenkuin laitokselle tulevina vuosina toteutettavien investointien (Loviisa Long-Term Operation program eli LTOP) tarpeisiin. Investointiohjelma on tärkeä osa laitoksen ikääntymisen hallintaa.
Henkilöstö ja osaaminen ovat keskeisessä roolissa Fortumin ydinvoimatoimintojen strategiassa. Tarkastuksen perusteella STUK toteaa, että Fortumilla on organisaatio, menettelyt ja toimintasuunnitelmassa tavoitteet, joilla se pyrkii varmistamaan Loviisan voimalaitoksen pitkälle aikavälille suunniteltujen hankkeiden tarvitsemat resurssit ja osaaminen. Menettelyjen toimivuudesta resurssien varmistamiseksi saadaan kokemusta siinä vaiheessa, kun investointiprojekteja alkaa käynnistyä enemmän. Vastuujako linjaorganisaation ja projektien välillä resurssien hallinnan suhteen vaikuttaa selvältä. STUK ei esittänyt tarkastuksen perusteella vaatimuksia.
Käytetyn ydinpolttoaineen välivarastot 13.–14.11.2024
Tarkastus kohdistui käytetyn ydinpolttoaineen välivaraston (KPA-varasto) toimintaan. Tarkastuksen perusteella KPA-varaston hallinta on kehittynyt kokonaisuudessaan systemaattisemmaksi, ja vastuut sekä toiminnan koordinointi ovat tarkastuksen perusteella pääosin kunnossa. KPA-varaston toimintaan osallistuvien organisaatioiden resurssit vaikuttavat olevan tällä hetkellä riittävät, mutta suunniteltujen töiden suuri määrä voi aiheuttaa tulevaisuudessa haasteita.
KPA-varastoon liittyvät ohjeet ovat ajan tasalla. Fortumin sisäisessä auditoinnissa on havaittu kehittämiskohteita ja niiden osalta on käynnistetty asianmukaiset toimenpiteet.
Omaan ohjelmaan keskitetyt muutostyöt ja investoinnit vaikuttavat auttaneen muutostöiden hallintaa ja edistämistä. Meneillään olevia ja tulevia KPA-varastoon liittyviä muutostöitä on paljon, mutta Fortum on onnistunut tunnistamaan hyvin varaston tulevia tarpeita ja on tehnyt aikataulutusta monen projektin osalta. Tarkastuksessa tarkasteltiin erityisesti nostin- ja siirtolaitteissa ilmenneitä vikoja. Tarkastuksen perusteella Fortumin toiminta on kyseisten ongelmien hoidon ja selvityksen suhteen ollut hyvää. Fortum on myös suunnitellut muutostöitä ikääntyneiden nosto- ja siirtolaiteosien korjaamiseksi. Tarkastuksen perusteella STUK ei esitä vaatimuksia.
Tehonsäädön vaikutukset laitoksen turvalliseen käyttöön, 4.6.2024
Säännöllinen tehonsäätö on Suomen ydinvoimalaitoksien sähköntuotannossa uusi käyttötapa eikä Loviisan laitosta ole alun perin suunniteltu tämän tyyppiseen käyttötapaan. Tarkastuksen tavoitteena oli selvittää, miten säännöllinen tehonsäätö vaikuttaa ja haastaa käyttötoimintaa ja laitosta teknisessä mielessä sekä miten Fortum on arvioinut mahdollisia pitkän aikavälin vaikutuksia sekä riskejä.
Tarkastuksen perusteella Loviisan laitosten tehonsäätöä on tehty vaatimusten mukaan ja turvallisuus hyvin huomioiden. Fortumin tehonsäätöön liittyvät sisäiset selvitykset niin polttoaineen, käytön kuin kemiankin osalta sekä ulkoisten käyttökokemusten hyödyntäminen ovat varmistaneet organisaation riittävän valmiuden toteuttaa säännöllistä tehonsäätöä turvallisesti.
Loviisassa ei ole havaittu tehonsäädöstä johtuvia vikoja. Laitoksen ikääntymisen hallinnan osana tehtävä kuormitusseuranta ja väsymisanalyysit tukevat mahdollisten riskien tunnistamista pitkällä aikavälillä. Tehonsäätö ei ole myöskään aiheuttanut poikkeamia kemian parametrien osalta, eikä tehonsäädöt ole vaikuttaneet aktivoituneiden korroosiotuotteiden kasvuun tai kulkeutumiseen.
Loviisan laitoksella on tehonsäädöistä käyttökokemuksia vielä melko vähän, mutta Fortum on hyödyntänyt hyvin kerättyjä kokemuksia ja kehittänyt ohjeistoa sekä toimintaa niiden pohjalta.
Organisaation toiminta, 5.–7.6.2024
Tarkastuksessa käsiteltäviä aiheita olivat investointien ja muutostöiden hallinnan organisaatiomuutokset, käytännöt toimittajien hyvästä turvallisuuskulttuurista huolehtimiseksi sekä Loviisan voimalaitoksen toimintaa ja turvallisuutta arvioivat ryhmät ja foorumit.
Tarkastuksen perusteella STUK toteaa, että luvanhaltija on valmistautunut tulevien investointien suunnitteluun ja toteuttamiseen organisoitumalla tarkoituksenmukaisesti. Turvallisuus huomioidaan investointiehdotuksia perusteltaessa ja päätöksenteossa sekä voimalaitos- että konsernitasolla. Vuosi sitten tehdyllä kunnossapitotekniikkayksikön organisaatiomuutoksella on arvioitu saavutetun sille asetetut tavoitteet.
Toimittajien hyvästä turvallisuuskulttuurista varmistumiseksi on edistytty konkreettisten menettelyjen kehittämisessä ja niiden vakiinnuttamisessa toimintaan. Vuorovaikutusta organisaatiossa eri osapuolten välillä on lisätty, mutta kokonaisvastuuta ja koordinointia toimittajien hyvästä turvallisuuskulttuurista varmistumiseksi ei ole määritetty, mikä voi hidastaa kehittämistä.
Voimalaitoksen toimintaa ja turvallisuutta käsitellään ja arvioidaan monipuolisesti ja myös riippumattomasti monissa eri foorumeissa. Näistä foorumeista nostetaan suosituksia ja havaintoja johdon käsittelyyn ja päätettäväksi. Selvää kuvaa siitä, millä taholla tai kenellä on vastuu arviointitoiminnasta ja sen kehittämisestä kokonaisuutena, STUKille ei tarkastuksen perusteella muodostunut. STUK seuraa valvonnassaan, mihin suuntaan ryhmien ja foorumien muodostama arviointitoimintojen kokonaisuus kehittyy ja miten vaikuttavaa se on.
Tarkastuksen perusteella ei esitetty vaatimuksia. Loviisan voimalaitos ja luvanhaltijan toiminta täyttää tarkastusalueen osalta lainsäädännön vaatimukset.
Turvallisuussuunnittelu 11.–12.6.2024
Tarkastuksessa käsiteltiin konfiguraation- ja vaatimustenhallinnan menettelyitä ja ohjeistusta etukäteen valittujen esimerkkien avulla. Tarkastuksessa menettelyitä todennettiin järjestelmissä olevista tallenteista ja asiakirjoista.
Tarkastuksen perusteella STUK ei esitä vaatimuksia. Tarkastuksen perusteella ohjeisto on ajan tasalla ja menettelytavat täyttävät asetetut vaatimukset keskeisiltä osilta. Positiivisena havaintona tehtiin mallipohjan kehittäminen vaatimustenhallintasuunnitelmiin. Tarkastuksessa mahdollisina kehityskohteina tunnistettiin ohjeiston tarkennustarpeet ja viranomaisvaatimusten tulkintojen tallentaminen jäljitettävyyden varmistamiseksi.
Vuosihuolto 4.8.–2.10.2024
Loviisan vuosihuoltoihin kohdistuvassa tarkastuksessa arvioitiin ja todennettiin laitosyksikköjen vuosihuoltojen turvalliseen toteutukseen liittyviä toimia. Tarkastukseen osallistui useita eri tekniikan alojen tarkastajia, jotka tekivät laitoskierroksia, seurasivat toimintaa, haastattelivat henkilöstöä ja valvoivat suunniteltujen töiden etenemistä. Vuosihuollon aikana kiinnitettiin erityistä huomiota Loviisan vuosihuoltoteemana olevaan erotusten hallintaan, jota laitos on pyrkinyt kehittämään lähivuosien kokemusten perusteella mm. teematutkinnan keinoin.
Tämän vuoden tarkastuksessa muita kohteita olivat muun muassa:
- Vuosihuoltotöiden aloituspalaverit sekä töiden ydinturvallisuuteen liittyvän riskimerkityksen huomioiminen.
- Vuosihuollon aikaiset säteilysuojelumenettelyt ja säteilytasot.
- Muutostöinä erityisesti LO2:n yhden höyrystimen jatkuvan ulospuhalluslinjan uusinta, pääkiertopumppujen huoltotyöt ja kannen tiivistevaihdot sekä LO1:n 4-hätädieselin moottorin ja generaattorin vaihto.
- Työmääräinten palautetietojen riittävyys sähkö- ja automaatiotöissä käyttökokemusnäkökulmasta.
- 2024 pilotoitu Point of No Return (PONR)-menettely, jonka avulla seurataan systemaattisesti projektien ja muutostöiden etenemistä, ja siten pyritään varmistamaan valmius laitokselle vientiin vuosihuollossa.
- Turvaluokiteltujen tarveaineiden (TLTA) käyttöön liittyvät menettelyt ja käytännöt, jotka varmistavat, ettei käytetä vääriä kemikaaleja ja heikennetä voimalaitoskomponenttien elinikää tai vaikuteta haitallisesti esim. primääripiiriin vesikemiaan.
- Palontorjuntajärjestelyt laitoksella.
- Irtokappaleiden hallinta.
- Jätehuolto, erityisesti jätepakkaamon toiminta ja työkohteiden muovitukset.
Fortumin toiminnassa ei todettu vuosihuollon aikana poikkeamia, jotka olisivat edellyttäneet STUKin välitöntä puuttumista asiaan. Tarkastuksen perusteella voidaan todeta Fortumin vuosihuoltotoiminnan olevan vaatimusten mukaista.
Tarkastuksen perusteella STUK esitti useita havaintoja toiminnan edelleen kehittämiseksi tulevissa vuosihuolloissa koskien mm. aloituskokouksia, erotusten hallintaa, turvaluokiteltujen tarveaineiden menettelyjen toteutumista ja työmääräinten palautetietoja. Tarkastuksen perusteella STUK edellytti Fortumia toimittamaan tiedoksi arvion ja siihen liittyvät mahdolliset toimenpiteet koskien aloituspalavereihin liittyviä havaintoja.
Käyttökokemustoiminta 21.–22.5.2024
STUK selvitti tarkastuksessa Fortumin omien käyttökokemusten käsittelyä ja huomioimista kunnossapidossa. Lisäksi STUK selvitti Fortumin menettelyjä arvioida omista käyttökokemuksista oppimisen onnistumista ja arviointien päätuloksia.
Tarkastuksen perusteella Fortum täyttää näitä koskevat vaatimukset. Loviisan ydinvoimalaitoksen kunnossapito saa hyvin tietoa uusista käyttötapahtumista, ja tapahtumia sekä näiden oppeja käsitellään. STUKin näkemyksen mukaan Fortum on huolehtinut käyttökokemustiedon levittymisestä organisaation eri toimintoihin. Fortumilla on myös käytössä erilaisia tapoja varmistua siitä, että käyttökokemustoiminnan menettelyillä opitaan ja saadaan tuloksia.
Kolmannesvuosista jatkuvaan raportointiin
STUK on siirtynyt raportoimaan käytön tarkastusohjelman tarkastuksista niiden valmistumisen jälkeen aiemman kolmannesvuosittaisen raportoinnin sijaan. Vuoden 2023 käytön tarkastusohjelman yhteenvedot ovat löydettävissä STUKin ydinenergian käytön valvonnan vuosiraportista.
Laitoksen ylläpito 10.–11.10.2024
Tarkastuksessa arvioitiin automaatiokunnossapidon, laadunvalvonnan ja ikääntymisen hallinnan resurssien riittävyyttä ja koulutustilannetta.
Tarkastuksessa käsiteltiin lisäksi onnettomuustilanteissa tarvittavien suojarakennuksen sisäpuolisen jäälauhduttimen järjestelmien tilannetta käyttökuntoisuusnäkökulmasta. Erityisesti tarkasteltiin vikakorjauksien määrää, varaosatilannetta sekä muutos- ja kunnostustöiden suunnittelutilannetta. Tarkastuksen perusteella voidaan todeta, että järjestelmät ovat käyttökunnossa.
Tarkastuksen perusteella STUK toteaa, että käsitelty asiakokonaisuus on hyvällä tasolla. Aikarajoitteiden analyysien ja kelpoistusten päivitystyö laitoksen ikääntymisen hallinnan tietokantaan (LOAM) on edennyt, mutta kahden järjestelmän laitetietojen vieminen tietokantaan oli tarkastusajankohtana kesken. STUK edellytti Fortumia päivitystyön loppuunsaattamista 31.10.2025 mennessä.
Voimalaitosjätteet 7.–8.5.2024
Tarkastuksessa keskityttiin kiinteytyslaitoksen (LOKIT) toimintaan, uusittujen käyttölupien mahdollistamaan muualla Suomessa syntyneiden ydin- ja radioaktiivisten jätteiden käsittelyyn ja loppusijoitukseen sekä jätehuollon menettelyihin kontaminaation hallinnassa ja säteilyannosten minimoinnissa.
Henkilöstössä on ollut viimeisten kahden vuoden aikana vähäisiä muutoksia, ja STUK totesi resurssit riittäviksi. Ohjeet ovat pääosin ajan tasalla, ja tarvittavat päivitystarpeet niissä on tunnistettu. Tarkastuksen perusteella kehitystoimintaa tehdään suunnitelmallisesti ja laaja-alaisesti. Jätehuollossa on käynnissä esimerkiksi useita kehityshankkeita jätemäärän pienentämiseksi, kuten aktiivisen metallin sulatusprojekti ja hartsisäiliöiden tyhjennysmenettelyjen kehittäminen. LOKITissa on tehty paljon ohjeistukseen ja prosessiin liittyvää kehitystyötä sekä laitteiden modernisoinnin selvitystyö on aloitettu. Fortum käsittelee radioaktiivisia jätteitä myös muista lähteistä, kuten FiR 1 -tutkimusreaktorilta. Lopullisessa turvallisuusselosteessa (FSAR) on LOKITin osalta vanhaa tietoa, joten STUK edellytti sitä koskeviin turvallisuusselosteen lukuihin päivityksiä. Myös ulkopuolisten jätteiden käsittelyä ei ole vielä riittävästi huomioitu turvallisuusselosteessa.
STUKin tarkastuksen perusteella säteilysuojelumenettelyt ja -suunnitelmat ovat riittäviä. Huoltojätetilojen loppusijoituskonseptin muutosprojektiin (HULMU) liittyy nykyisten tilojen rakenteellisia parannuksia, minkä yhteydessä jätetynnyreitä siirretään tiloista toiseen. Projektin osalta säteilysuojelusuunnitelma on kattava, mutta voimalaitosjätetilan ilmapäästöjen valvontajärjestelmä vaatii jossain vaiheessa modernisointia. STUK seuraa asian etenemistä jatkuvassa valvonnassaan.
Tarkastuksen perusteella Fortumin toiminnan todettiin olevan vaatimusten mukaista, mutta eräät lopullisen turvallisuusselosteen luvut sekä ohjeistukset kaipaavat päivitystä.
Konetekniikka 7.5.2024
Tarkastuksessa STUK arvioi ydinvoimalaitoksen koneteknisten laitteiden ja rakenteiden kuntoa sekä kävi läpi meneillään olevien kehitystöiden tilannetta.
Venttiilien toimilaitemitoituksiin käytettävää karalaskentaohjelmaa ollaan päivittämässä tammikuuhun 2025 mennessä. Fortumilla on lisäksi meneillään särölaskennan kehitysprojekti (SÄRKI), joka ainakin tähän mennessä on koostunut pääasiassa aiheeseen liittyvästä diplomityöstä.
Viime vuosina pääkiertopumppujen sekä höyrystimien kollektoreiden kaksoistiivisteissä havaittujen vuotojen syitä on selvitetty systemaattisesti. Kaksoistiivisteiden vuotojen osalta testataan uusia tiivistevaihtoehtoja ja puhdistusmenetelmiä tutkitaan. Hätäjäähdytys- ja hätälisävesijärjestelmien pumput ovat toimineet hyvin, ja kunnossapitotoimenpiteet ovat riittäviä.
STUK ei esitä tarkastuksen perusteella vaatimuksia. Fortum jatkaa venttiilien laskentaohjelmien kehittämistä edelleen. STUK seuraa Fortumin tiivisteiden ja pumppujen kunnossapitotoimenpiteitä.
Turvallisuustoiminnot 7.–8.10.2024
Vuoden 2024 tarkastuksen aiheena oli polttoaineen jäähdytys ja jälkilämmönpoisto, jonka osalta tarkastukseen valittiin järjestelminä reaktorirakennuksen polttoainealtaiden jäähdytysjärjestelmä ja laitoslisävesijärjestelmän osat, jotka huolehtivat laitoksen vedenjakelusta turvallisuuden kannalta merkittäviin kohteisiin. Tarkastuksessa käytiin myös läpi, miten järjestelmien vastuuhenkilöt seuraavat ulkoisten ja sisäisten käyttötapahtumien hyödyntämistä työssään.
Tarkastusalueen järjestelmien tila oli hyvä. Turvallisuusteknisten käyttöehtojen (TTKE) alaiset määräaikaiskoestukset on suoritettu asianmukaisesti molemmissa järjestelmissä. Samoin järjestelmiin liittyvä ohjeisto on ajan tasalla. Polttoainealtaiden jäähdytysjärjestelmässä on käynnissä muutostöitä, joilla parannetaan sen kuntoa. Käyttökokemuksina hyödynnetään niin omia kuin muidenkin laitosten tapahtumia.
Tarkastuksen perusteella ei esitetty vaatimuksia. Tarkastuksen perusteella aihealue on vaatimusten mukaisessa kunnossa.
Turvajärjestelyt – tietoturvallisuus 10.4.2024
Tarkastus kohdistui laitoksen tietoturvallisuuteen tarkastuksen painopistealueiden mukaisesti.
Tarkastuksen johtopäätöksenä STUK totesi, että tietoturvallisuuden osa-alueella luvanhaltijan tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä, käytettävissä olevat resurssit, osaaminen sekä koulutus- ja harjoitusjärjestelmä ovat Loviisan ydinvoimalaitoksella asianmukaiset ja riittävät. Tarkastuksessa havaittiin hyviä käytänteitä mm. jatkuvuudenhallintaan ja yhteistyöhön liittyen.
Luvanhaltijalla on niin ikään suunnitelmia kehittää jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti laitosjärjestelmiä muutostöissä ja kehitysprojekteissa tietoturvallisuus huomioiden. STUK seuraa näitä asioita jatkuvasti osana normaalia toimintaa.
Turvajärjestelyt – fyysinen suojaus 8.–9.4.2024
Tarkastus kohdistui laitoksen turvajärjestelyihin, joihin katsotaan kuuluvan rakenteellisia, teknisiä, operatiivisia ja organisatorisia järjestelyjä lainvastaisen tai luvattoman toiminnan havaitsemiseksi, viivyttämiseksi ja estämiseksi.
Tarkastuksen johtopäätöksenä STUK totesi, että turvajärjestelyissä luvanhaltijan henkilöstöresurssit, osaaminen, koulutus- ja harjoitustoiminta sekä ohjeiden ajantasaisuus ja kattavuus ovat Loviisan ydinvoimalaitoksella asianmukaiset ja riittävät. Ulkoisten käyttökokemusten osalta turvajärjestelyihin liittyy erityispiirteitä, mutta luvanhaltija hyödyntää eri tavoin saadut kokemukset aktiivisesti ja vie ne soveltuvin osin käytäntöön.
Tarkastuksessa havaittiin useita hyviä käytäntöjä. Fortum esimerkiksi toteuttaa turvajärjestelyriskien arviointia eri menettelyin ja STUKin havaintojen mukaan riskien arviointi on hyvin aktiivista kohdistuen mm. geopoliittisiin riskeihin. Luvanhaltijalla on niin ikään riittävät suunnitelmat turvajärjestelyjen jatkuvaan parantamiseen Loviisan voimalaitoksen turvallisuuden varmistamiseksi. Tähän tähtäävät turvajärjestelyihinliittyvät muutostyöt ja muut kehityskohteet etenevät suunnitelmallisesti.
Tarkastuksen perusteella ei esitetty vaatimuksia. STUK seuraa tarkastuksessa havaintoina kirjaamiensa asioiden edistymistä osana normaalia valvontaa.
Säteilysuojelu 9.–10.4.2024
Säteilysuojelun tarkastuksen pääteemana vuonna 2024 oli säteilyn mittaaminen. Tarkastuksessa käytiin läpi kiinteästi asennettujen ja kannettavien säteilymittalaitteiden toimintakuntoa. Tarkastuksen perusteella STUK totesi, että voimalaitoksen säteilymittausjärjestelmät ovat kunnossa, ja Fortum on kartoittanut kattavasti mittalaitteiden toimivuutta ja varaosatilannetta. Kartoitusten perusteella Fortum on käynnistänyt projekteja, joilla voidaan varmistaa säteilymittausten toiminta tuleville vuosille.
Tarkastuksessa käytiin läpi myös turvallisuusluvan mukaista säteilyn käyttöä ja tähän liittyvää ohjeistusta ja toimintaa. Tarkastuksen kohteina olivat erityisesti Loviisan voimalaitoksen säteilylähteiden varastointimenettelyt, kirjanpito, laadunvarmistus ja turvallisuusarviot. Tarkastuksen muita aiheita olivat ulkoisten käyttökokemusten hyödyntäminen, ALARA-toimenpideohjelman toteutuminen säteilyannosten mahdollisimman pienenä pitämiseksi sekä muut ajankohtaiset toimenpiteet säteilyturvallisuuden kehittämiseksi.
Johtopäätöksenä STUK totesi, että Fortumin toiminta tarkastuksen aihealueella on asianmukaista eikä tarkastuksessa noussut esille merkittäviä poikkeamia. Säteilyn käyttöön liittyvä avolähteiden kirjanpito edellytettiin kuitenkin saatettavan ajan tasalle.
Palontorjunta 26.–27.3.2024
Vuoden 2024 palontorjuntatarkastus Loviisan ydinvoimalaitoksella keskittyi laitoksen rakenteellisiin, aktiivisiin ja operatiivisiin palontorjuntajärjestelyihin. Tarkastuksessa arvioitiin Fortumin toimintatapoja palontorjunnassa, kuten laitteiden ja järjestelmien kunnonvalvontaa ja kunnossapitoa, sekä ulkoisten käyttökokemusten hyödyntämistä.
Positiivisina havaintoina tarkastukselta STUK nosti esiin henkilöstöpuolen kehityksen uusien rekrytointien kautta sekä palo-ovien hallinnointi- ja tarkastusmenettelyjen kehittämisen.
Kokonaisuudessaan laitoksen paloturvallisuudesta on huolehdittu hyvin, eikä STUK esittänyt tarkastuksen perusteella vaatimuksia. Tarkastustulos kuvaa Fortumin sitoutumista palontorjunnan ylläpitoon ja kehittämiseen.