Ydinturvallisuudesta raportointi

Loviisan ydinvoimalaitoksen tarkastukset

STUK valvoo tarkastuksilla Loviisan ydinvoimalaitoksen luvanhaltijan toimintaa ja ydinvoimalaitoksen käyttöä. Käytön tarkastusohjelmassa käydään läpi turvallisuusjohtamista, toiminnan pääprosesseja sekä menettelytapoja ja järjestelmien teknistä hyväksyttävyyttä.

STUK laatii tarkastusta varten suunnitelman, jossa esitetään tarkastuksen kohde ja luvanhaltijalta mahdollisesti edellytettävät valmistelevat toimet. Tarkastuksen tulos ja sen pohjalta asetetut vaatimukset esitetään tarkastuspöytäkirjassa.

Käytön tarkastukset

Alta löytyvät yhteenvedot STUKin vuonna 2025 tekemistä käytön tarkastusohjelman mukaisista tarkastuksista Loviisan ydinvoimalaitokselle.

Tarkastusohjelma Tarkastus toteutunut
Automaatiotekniikka  
Jätteiden loppusijoitustilat  
Kemia 12.–14.3.2025
Konetekniikka  
Käytetyn ydinpolttoaineen välivarasto  
Käyttökokemustoiminta  
Laitoksen ylläpito  
Määrittelemättömien TTKE-korjausaikojen toteutuminen 22.1.2025
Organisaation toiminta  
Osaamisen strateginen hallinta  
Palontorjunta  
Säteilysuojelu 8.–9.4.2025
Tehonsäädön vaikutukset laitoksen turvalliseen käyttöön  
Turvajärjestelyt – fyysinen suojaus  
Turvajärjestelyt – tietoturvallisuus 23.–24.4.2025
Turvallisuussuunnittelu  
Turvallisuustoiminnot 23.–24.4.2025
Valmiusjärjestelyt 1.–2.4.2025
Voimalaitosjätteet  
Vuosihuolto  
Ydinmateriaalivalvonta 28.–29.4.2025

Vuoden 2024 KTO-tarkastukset

Vuoden 2024 käytön tarkastusohjelman yhteenvedot ovat löydettävissä STUKin ydinenergian käytön valvonnan vuosiraportista 2024 (luvut 1.1.5 ja 1.2.5).

Valmiusjärjestelyt, 1.–2.4.2025

Valmiusjärjestelyihin kohdistuneessa tarkastuksessa todennettiin muun muussa valmiusorganisaation koulutusten tilannetta, ympäristön automaattista säteilyvalvontaa, meteorologisia mittauksia ja leviämisennusteiden laatimisen menettelyjä. Lisäksi tarkastuksen yhteydessä todennettiin Keilalahden varavalmiuskeskuksen varusteet ja järjestelyt.

Tarkastuksen perusteella Fortum on kehittänyt valmiustoimintaa aktiivisesti ja hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Fortumin valmiusjärjestelyjen todettiin vastaavan Fortumin omia suunnitelmia ja STUKin vaatimuksia. Tarkastuksen perusteella STUK esitti yhden vaatimuksen kohdistuen valmiusorganisaatioon nimettyjen säteilyturvallisuusasiantuntijoiden vasteaikaan valmiustilanteissa. STUK edellytti Fortumia päivittämään asiaa koskevan ohjeen siten, että suunniteltu vasteaika toteutuu luotettavasti.

Säteilysuojelu, 8.–9.4.2025

Säteilysuojelua koskeva tarkastus kohdennettiin vuonna 2025 Loviisan voimalaitoksen annosmittauspalveluun sekä työntekijöiden säteilyannosten mittaamisessa.

Tarkastukseen sisältyi STUKin tekemä ennalta ilmoitettu testi, jossa pieni määrä dosimetrejä säteilytettiin erilaisilla säteilyannoksilla STUKin mittanormaalilaboratoriossa. Loviisan annosmittauspalvelun tekemät annosmääritykset täyttivät testille asetetut kriteerit.

Tarkastuksen perusteella Fortumin annosmittauspalvelu toimii säädösten mukaisesti ja työntekijöiden säteilyannosten määritykset toteutetaan laadukkaasti. Tarkastuksen perusteella STUK esitti yhden vaatimuksen. Loviisan voimalaitoksella tehtiin maaliskuussa 2025 säteilysuojelun sisäinen organisaatiomuutos, jonka yhteydessä myös annosmittauspalvelun vastuuhenkilöissä tapahtui muutoksia. Fortumilta edellytettiin annosmittauspalvelun organisaatiossa tapahtuneiden muutosten kuvaamista ja toimittamista STUKille tiedoksi.

Turvallisuustoiminnot, 23.–24.4.2025

Turvallisuustoimintoihin kohdistuneessa tarkastuksessa olivat erityisaiheena suojarakennus ja vakavien onnettomuuksien hallinta. Näiden osalta tarkasteltiin suojarakennuksen vedyn hallintajärjestelmiä, suojarakennuksen ulkopuolista ruiskutusjärjestelmää sekä vakavien onnettomuuksien hallinnassa tarvittavia sähköjärjestelmiä.

Tarkastuksen perusteella vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmät ovat vaatimusten mukaisessa kunnossa. Tarkastuksessa ei havaittu merkittäviä puutteita näihin liittyvässä ohjeistossa, resursseissa tai käyttökokemustoiminnan menettelyissä. Tarkastuksen perusteella STUK esitti yhden vaatimuksen, jolla edellytettiin Fortumia selvittämään suojarakennuksen ruiskutusjärjestelmän koestusmenettelyä lämmönsiirtimen huoltotyön jälkeen.

Tietoturvallisuus, 23.–24.4.2025

Tarkastus kohdistui Loviisan voimalaitoksen tietoturvallisuuden hallintajärjestelmän riippumattoman arvioinnin suorittamiseen, tietoturvallisuusriskien hallintaan sekä tietoturvallisuuden hallintaan toimittajasuhteissa ja toimitusketjuissa.

Tarkastuksen perusteella tietoturvallisuuden hallinta Loviisan voimalaitoksella on asianmukaista ja täyttää asetetut säädökset. STUK ei esittänyt vaatimuksia tarkastuksen perusteella.

Ydinmateriaalivalvonta, 28.–29.4.2025

Tarkastuksessa STUK tarkasti Fortumin Loviisan voimalaitoksen ydinmateriaalivalvontajärjestelmää ja selvitti, kuinka Fortum suoriutuu ydinmateriaalivalvonnan velvoitteistaan. Pääaiheina tarkastuksella olivat Fortumin muun ydinmateriaalin romutuksiin liittyvät menettelyt ja romutuksista tehtävät viranomaisilmoitukset, sekä IAEA:n ja Euratomin laitoksella sijaitseviin valvontalaitteisiin ja valvontasinetteihin liittyvät menettelyt.

Tarkastuksen perusteella Fortumin menetelmät romutusilmoituksiin ja valvontalaitteisiin liittyen ovat asianmukaiset. STUK kiinnitti huomiota viime aikoina parantuneeseen tiimien väliseen kommunikaatioon sekä jätteiden käsittelyyn ja varastointiin. STUKin havaintojen mukaan valvontalaitteiden merkitsemistä laitoksella voisi kehittää ja valvontalaitteiden toiminnan esteitä tunnistaa paremmin.

STUK esitti tarkastuksen perusteella yhden vaatimuksen, jolla edellytettiin Fortumia päivittämään laitoksen teknisiin perustietoihin kuvaukset, jotka koskevat hankalasti saavutettavia varastopaikkoja.

Määrittelemättömien TTKE-korjausaikojen toteutuminen, 22.1.2025

Tarkastuksessa arvioitiin Loviisan ydinvoimalaitoksella tehtävien käyttörajoitustöiden seurantaa ja toteutusta. Tarkastuksessa arvioitiin tilannetta erityisesti niiden töiden osalta, joille ei ole määritelty käyttörajoitusaikaa turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa (TTKE), eli jotka ovat niin sanottuja X-töitä.

Tarkastuksessa havaittiin, että Fortumilla on kattavat menettelyt X-töiden seurantaan. Työt ja niiden riskimerkitys arvioidaan säännöllisesti erilaisissa palavereissa ja raporteissa. Töidenhallintajärjestelmässä X-työ-luokitusta käytetään myös muihin kuin TTKE:n mukaisiin töihin. STUKin näkemyksen mukaan X-työt olisi parempi rajata vain TTKE:n tarkoittamiin käyttörajoitustöihin ja perustaa ei-TTKE-töille erillinen luokitus. STUK esitti aiheesta havainnon tarkastuspöytäkirjassa.

Fortumin esittämien mittarien perusteella 3 vuorokauden sallitun korjausajan mukaisten käyttörajoitustöiden kesto on lyhentynyt merkittävästi viime vuosina. Muille käyttörajoitusluokille ei kuitenkaan ole vastaavia mittareita, mikä vaikeuttaa niiden keston seurantaa. STUK arvioi, että tällaisen mittariston luominen voisi edistää toimintaa ja varmistaa myönteisen kehityksen kattavuuden.

Käyttörajoitustöistä aiheutuvan riskin arvioinnissa Fortum käyttää erilaisia tärkeysmittoja priorisoidakseen kriittisiä töitä. X-töitä seurataan muiden käyttörajoitustöiden tapaan, ja riskianalyysi kattaa niiden vaikutukset. STUK arvioi, että tarkempi analyysi X-töiden jakautumisesta eri järjestelmiin voisi parantaa käytäntöjen kehittämistä.

Tarkastuksen perusteella STUK ei esittänyt vaatimuksia.

Kemia, 12.–14.3.2025

Tarkastus kohdistui Loviisan ydinvoimalaitoksen 1 ja 2 yksiköiden primääri- ja sekundääripiirin vesikemian olosuhteiden ja aktiivisuuksien seurantaan. Tarkastuksessa valvottiin seurantaan käytettävien laboratoriolaitteiden ja tilojen asianmukaisuutta. Tarkastuksessa todennettiin laitoksella tapahtuvaa näytteenottoa ja käytiin läpi kemian organisaatio.

Tarkastuksen perusteella kemian organisaatio kykenee vastaamaan laitoksen analyysitarpeisiin ja vaadittuihin kehitystehtäviin asianmukaisesti. Valvonta-alueella sijaitsevaa laboratoriota on laajennettu, mutta tilojen käyttöönotto on vielä kesken. STUK teki havainnon laitoksen johtosäännössä kuvatusta sijaisena toimivan kemian osa-alueen turvallisuustoimen vastuuhenkilön pätevyysvaatimuksista huomioiden erityisesti vesikemian ohjauspätevyyden.

Tarkastuksen perusteella STUK ei esittänyt vaatimuksia.