Rapportering om kärnsäkerhet

Inspektioner vid Lovisa kärnkraftverk

STUK utför inspektioner för att övervaka driften och användningen av Lovisa kärnkraftverk. Programmet för driftinspektioner omfattar säkerhetsledningen, de viktigaste driftprocesserna, förfarandena och systemens tekniska godtagbarhet.

STUK gör upp en plan för inspektionen, av vilken framgår föremålet för inspektionen och eventuella förberedande åtgärder som krävs av tillståndshavaren. Resultatet av inspektionen och de krav som följer av den presenteras i inspektionsrapporten.

Driftsinspektionsprogram

Nedan följer sammandrag av de inspektioner som STUK utför 2025 i enlighet med driftsinspektionsprogrammet för kärnkraftverket i Lovisa.

Driftsinspektionsprogram Inspektion avslutad
Automationteknik  
Hantering av HFE i planeringen 3–4.6.2025
Mellanlager för använt kärnbränsle  
Kemi 12–14.3.2025
Anläggningens underhåll 26–27.5.2025
Förverkligande av odefinierade TTKE-reparationstider 22.1.2025
Organisationens verksamhet  
Användning av PRA 2.6 och 4.6.2025
Strålskydd 8–9.4.2025
Skyddsarrangemang – informationssäkerhet 3–24.4.2025
Säkerhetsfunktioner 23–24.4.2025
Beredskapsarrangemang 1–2.4.2025
Årsrevision  
Kärnämneskontroll 28.–29.4.2025

Periodiska inspektioner 2024

Sammanfattningar av driftsinspektioner 2024 finns i STUKs årsrapport på övervakning av användning av kärnenergi (kappen 1.1.5 och 1.2.5).

Användning av PRA, 2.6 och 4.6.2025

Inspektionen var inriktad på upprättandet av kärnkraftverkets sannolikhetsbaserade riskanalys (PRA, Probabilistic Risk Assessment) och de förfaranden som är relaterade till dess tillämpning, samt användningen av PRA i kärnkraftverkets säkerhetshantering. Vid inspektionen gick man igenom följande i fråga om kärnkraftverksenheterna Lovisa 1 och 2 och KPA-lagret:

  • Situationen kring PRA-modellerna och applikationerna
  • Pågående utökningar och uppdateringar och deras tidtabeller
  • Organisationen, resurserna och anvisningarna för upprättandet av PRA
  • Aktuell bedömning av externa hot
  • PRA:s roll i verkets säkerhetsförbättringar.

På basis av inspektionen har det inte skett någon väsentlig förändring i Fortums PRA-resurser och det finns inget att anmärka på i fråga om personalens kompetenshantering. Anvisningarna för PRA är uppdaterade, PRA har utvecklats som planerat och används på olika sätt för att stödja säkerhetshanteringen. Uppdateringen av den seismiska PRA:n fortsätter åtminstone under 2025 och även i fråga om andra externa hot pågår utredningar, av vilka hård vind kan bli ett allt mer framstående fenomen. Fortum anser att oljerisken inte är betydande trots förändringarna i förhållandena i Finska viken, eftersom den gamla analysen i PRA har varit konservativ. Även de kyltorn som togs i användning 2015 och som är oberoende av havsvattnet har avsevärt minskat oljeriskens betydelse.

PRA används på många sätt vid planeringen och utvärderingen av verkets säkerhetsförbättringar. Under de senaste åren har det förekommit få förbättringar som enbart utgår från PRA, men förbättringarna har kunnat genomföras i samband med andra anläggningsändringsprojekt, varvid PRA-experterna är med redan i början av projekten och kan påverka planeringen. I övrigt beror hur en PRA-baserad anläggningsändring framskrider på förändringens omfattning och observationssätt. De nuvarande PRA-anvisningarna beskriver inte helt det verkliga spektret av alternativa tillvägagångssätt. STUK anser att det kunde vara nyttigt att systematisera tillvägagångssätten.

På basis av inspektionen uppfyller Fortums tillvägagångssätt för att utnyttja PRA de fastställda bestämmelserna. STUK framställer inga krav utifrån inspektionen.

Hantering av mänskliga faktorer i planeringen, 3–4.6.2025

Inspektionen behandlade beaktandet av mänskliga faktorer (HFE, Human Factors Engineering) i planeringen.

Fortum utarbetade 2023 ett HFE-program, vars förväntade nivå ska integreras i Fortums befintliga tillvägagångssätt för planering och genomförande av anläggningsändringar. Detta arbete har redan utförts och HFE-programmets tillvägagångssätt tillämpas vid nya anläggningsändringar. Det finns fortfarande begränsad erfarenhet av tillämpningen.

På basis av inspektionen har Fortum resurser och kompetens för HFE-uppgifter, men det finns fortfarande skäl att granska organisationens mer omfattande kompetensutveckling och rapportering om HFE-verksamheten (inkl. bedömning av verkets nuläge ur HFE-perspektiv). STUK framställde ett krav i anslutning till ovan nämnda ärenden.

Anläggningens underhåll, 26–27.5.2025

Syftet med inspektionen var att verifiera att tillståndshavaren sörjer för funktionsförmågan hos systemen, konstruktionerna och anordningarna vid kraftverksenheterna Lovisa 1 och 2 på kort och lång sikt. Med de valda inspektionstemana bedömdes tillräckligheten av resurserna för tillståndsövervakning och underhåll samt tillräckliga funktioner, deras anvisningar och uppgifter för att säkerställa en säker användning av kraftverksenheterna under planeringsbaserade drifts- och miljöförhållanden.

Vid inspektionen konstaterades bland annat tillvägagångssättet för upprätthållande av anläggningsdatabasen, tillräckliga resurser för hantering av åldrande och kvalitetskontroll och långsiktig planering av årsrevisioner. Dessutom granskades bedömningar och utredningar om användbarheten och underhållet av RR- och reserv-RR-system som används för avledning av eftervärme.

Tillvägagångssätten och resurserna för Fortums underhåll och hantering av åldrandet konstaterades uppfylla de fastställda bestämmelserna. Vid granskningen konstaterades att RR och reserv-RR för systemen för bortförande av resteffekt är i gott skick, men man bör fästa uppmärksamhet vid hanteringen av reservdelar i fråga om vissa föråldrade reservdelsbeteckningar.

Utifrån inspektionen ställde STUK inga krav.

Beredskapsarrangemang, 1–2.4.2025

Vid inspektionen av beredskapsarrangemangen fastställdes bland annat beredskapsorganisationens utbildningssituation, den automatiska strålningsövervakningen i omgivningen, meteorologiska mätningar och förfarandena för utarbetande av spridningsprognoser. I samband med inspektionen fastställdes dessutom utrustningen och arrangemangen vid Kägelvikens reservberedskapscentral.

Fortum har utifrån inspektionen utvecklat beredskapsverksamheten aktivt och i gott samarbete med myndigheterna. Fortums beredskapsarrangemang konstaterades motsvara Fortums egna planer och STUKs krav. Utifrån inspektionen framställde STUK ett krav som gällde responstiden i beredskapssituationer för de strålsäkerhetsexperter som utsetts för beredskapsorganisationen. STUK ålade Fortum att uppdatera anvisningen om detta så att den planerade responstiden förverkligas på ett tillförlitligt sätt.

Strålskydd, 8–9.4.2025

År 2025 inriktades strålskyddsinspektionen på dosimetritjänsten vid Lovisa kraftverk och på mätning av arbetstagarnas stråldoser.

Inspektionen omfattade ett test som STUK hade meddelat på förhand. I testet bestrålades en liten mängd dosimetrar med olika stråldoser i STUKs mätnormallaboratorium. De dosbedömningar som dosimetritjänsten i Lovisa hade gjort uppfyllde kriterierna för testet.

Utifrån inspektionen handlar Fortums dosimetritjänst i enlighet med bestämmelserna och arbetstagarnas stråldoser fastställs på ändamålsenligt sätt. Utifrån granskningen framställde STUK ett krav. I mars 2025 gjordes en intern omorganisering inom strålskyddet vid Lovisa kraftverk och i samband med detta ändrade också de ansvariga personerna i dosimetritjänsten. Fortum ålades att beskriva ändringarna i dosimetritjänstens organisation och skicka informationen till STUK för kännedom.

Säkerhetsfunktioner, 23–24.4.2025

Vid inspektionen av säkerhetsfunktionerna inspekterades särskilt skyddsbyggnaden och hanteringen av allvarliga olyckor. Beträffande dessa inspekterades kontrollsystemen för väte i skyddsbyggnaden, sprutningssystemet utanför skyddsbyggnaden och de elsystem som behövs för att hantera allvarliga olyckor.

Utifrån inspektionen motsvarar systemen för hantering av allvarliga olyckor kraven. Vid inspektionen observerades inga betydande brister i anvisningarna om dessa, i resurserna eller i förfarandena som gäller åtgärder i anslutning till driftserfarenhet. Utifrån inspektionen framställde STUK ett krav som ålade Fortum att redogöra för provningsförfarandet för skyddsbyggnadens sprutningssystem efter servicen av värmeväxlaren.

Informationssäkerhet, 23–24.4.2025

Inspektionen gällde en oberoende bedömning av hanteringssystemet för informationssäkerheten vid Lovisa kraftverk, hanteringen av informationssäkerhetsrisker och hanteringen av informationssäkerheten i leverantörsrelationer och leveranskedjor.

Utifrån inspektionen är hanteringen av informationssäkerheten vid Lovisa kraftverk ändamålsenlig och uppfyller de fastställda bestämmelserna. STUK framställde inga krav utifrån inspektionen.

Kärnämneskontroll, 28–29.4.2025

Vid inspektionen granskade STUK Fortums system för kärnämneskontroll vid Lovisa kraftverk och utredde hur Fortum fullgör sina skyldigheter beträffande kärnämneskontroll. Inspektionen gällde i första hand Fortums förfaranden i anslutning till skrotning av annat kärnmaterial och myndighetsanmälningar om skrotning samt förfaranden i anslutning till kontrollutrustning och kontrollsigill vid IAEA:s och Euratoms anläggning.

Utifrån inspektionen är Fortums metoder för skrotningsanmälningar och kontrollutrustning ändamålsenliga. STUK fäste uppmärksamhet vid att kommunikationen mellan teamen samt hanteringen och lagringen av avfall har förbättrats under den senaste tiden. Enligt STUKs observationer kunde märkningen av kontrollutrustningen vid anläggningen utvecklas och hindren för kontrollutrustningens funktion identifieras bättre.

Utifrån inspektionen framställde STUK ett krav som ålade Fortum att uppdatera beskrivningarna av anläggningens tekniska basuppgifter som gäller svåråtkomliga lagringsplatser.

Förverkligande av odefinierade TTKE-reparationstider, 22.1.2025

I inspektionen bedömdes uppföljningen och genomförandet av driftbegränsningsarbeten vid kärnkraftverket i Lovisa. I inspektionen bedömdes situationen särskilt för de arbeten för vilka det inte har fastställts någon driftbegränsningstid i de säkerhetstekniska driftsvillkoren (TTKE), dvs. så kallade X-arbeten.

Vid inspektionen konstaterades att Fortum har omfattande förfaranden för uppföljning av X-arbeten. Arbetena och deras riskbetydelse utvärderas regelbundet i olika möten och rapporter. I arbetshanteringssystemet används klassificeringen X-arbete även för andra arbeten än arbeten i enlighet med TTKE. Enligt STUKs uppfattning är det bättre att begränsa X-arbeten till endast de driftbegränsningsarbeten som avses i TTKE och grunda en separat klassificering för arbeten som inte är TTKE-arbeten. STUK framförde en observation om ämnet i inspektionsprotokollet.

Utifrån de mätare som Fortum presenterat har varaktigheten av driftbegränsningsarbeten med en tillåten reparationstid på 3 dygn förkortats avsevärt under de senaste åren. Det finns dock inga motsvarande mätare för andra kategorier av driftbegränsningar, vilket försvårar uppföljningen av deras varaktighet. STUK bedömer att skapandet av sådana mätare skulle kunna främja verksamheten och säkerställa den positiva utvecklingens omfattning.

I bedömningen av risken som driftbegränsningsarbeten medför använder Fortum olika prioriteringsmått för att prioritera kritiska arbeten. X-arbeten följs upp på samma sätt som andra driftbegränsningsarbeten och riskanalysen täcker deras konsekvenser. STUK bedömer att en närmare analys av fördelningen av X-arbeten i olika system skulle kunna förbättra utvecklingen av praxis.

STUK ställde inga krav baserat på inspektionen.

Kemi, 12–14.3.2025

Inspektionen inriktades på uppföljningen av förhållandena och aktiviteterna i vattenkemin i primär- och sekundärkretsen i enheterna 1 och 2 vid kärnkraftverket i Lovisa. Vid inspektionen övervakades att laboratorieutrustningen och lokalerna som används för uppföljningen är lämpliga. I inspektionen verifierade man provtagningen vid anläggningen och gick igenom kemiorganisationen.

Utifrån inspektionen kan kemiorganisationen svara på anläggningens analysbehov och nödvändiga utvecklingsuppgifter på ett lämpligt sätt. Laboratoriet som ligger i övervakningsområdet har utvidgats, men lokalerna är ännu inte i bruk. STUK gjorde en observation om behörighetskraven för den ansvariga person för säkerhetsåtgärden inom delområdet kemi som fungerar som ersättare enligt anläggningens instruktion, med särskilt beaktande av styrbehörigheten inom vattenkemi.

STUK ställde inga krav baserat på inspektionen.