Rapportering om kärnsäkerhet

Inspektioner vid Lovisa kärnkraftverk

STUK utför inspektioner för att övervaka driften och användningen av Lovisa kärnkraftverk. Programmet för driftinspektioner omfattar säkerhetsledningen, de viktigaste driftprocesserna, förfarandena och systemens tekniska godtagbarhet.  

STUK gör upp en plan för inspektionen, av vilken framgår föremålet för inspektionen och eventuella förberedande åtgärder som krävs av tillståndshavaren. Resultatet av inspektionen och de krav som följer av den presenteras i inspektionsrapporten.

Driftsinspektionsprogram

Nedan följer sammandrag av de inspektioner som STUK utför 2024 i enlighet med driftsinspektionsprogrammet för kärnkraftverket i Lovisa.

Driftsinspektionsprogram Inspektion avslutad
Maskinteknik 7.5.2024
Mellanlager för använt kärnbränsle  
Drifterfarenhetsverksamhet 21–22.5.2024
Anläggningens underhåll  
Organisationens verksamhet 5–7.6.2024
Strategisk hantering av kompetens  
Brandskydd 26–27.3.2024
Strålskydd 9–10.4.2024
Effekter av effektreglering på säker drift av anläggningen  
Skyddsarrangemang – fysiskt skydd 8–9.4.2024
Skyddsarrangemang – informationssäkerhet 10.4.2024
Säkerhetsplanering 11–12.6.2024
Säkerhetsfunktioner  
Avfall från kraftverket 7–8.5.2024
Årsrevision

 

Från tertialrapporter till kontinuerlig rapportering

STUK har övergått från tertialrapporter till kontinuerlig rapportering av programmet för operativa inspektioner. Sammanfattningar av rapporterna om de operativa inspektionerna för 2023 finns i STUK:s årsrapport om myndighetstillsynen av användningen av kärnenergi.

Effektregleringens inverkan på säker drift av anläggningen, 4.6.2024

Regelbunden effektreglering är ett nytt användningssätt i elproduktionen vid kärnkraftverken i Finland och anläggningen i Lovisa har inte ursprungligen planerats för denna typ av drift. Syftet med inspektionen var att utreda hur regelbunden effektreglering påverkar och utmanar driften och anläggningen tekniskt samt hur Fortum har bedömt eventuella långsiktiga konsekvenser och risker.

Baserat på inspektionen har effektregleringen av anläggningen i Lovisa gjorts enligt kraven och med god hänsyn till säkerheten. Fortums interna utredningar i anslutning till effektregleringen vad gäller både bränsle, drift och kemi samt utnyttjande av externa drifterfarenheter har säkerställt organisationens tillräckliga beredskap att genomföra regelbunden effektreglering på ett säkert sätt.

Inga fel orsakade av effektreglering har upptäckts i Lovisa. Belastningsövervakning och utmattningsanalyser som en del av anläggningens åldringshantering stöder identifieringen av potentiella risker på lång sikt. Effektregleringen har inte heller orsakat några avvikelser vad gäller kemiska parametrar, och effektregleringarna har inte påverkat en ökning eller transport av aktiverade korrosionsprodukter.

Anläggningen i Lovisa har fortfarande ganska få erfarenheter av effektreglering, men Fortum har utnyttjat de väl insamlade erfarenheterna och utvecklat anvisningarna och verksamheten utifrån dem.

Organisationens verksamhet, 5–7.6.2024

Ämnena som behandlades i inspektionen var organisationsförändringar i hanteringen av investeringar och ändringsarbeten, praxis för att se till att leverantörerna har en god säkerhetskultur samt grupper och forum som utvärderar verksamheten och säkerheten vid kraftverket i Lovisa.

Utifrån inspektionen konstaterar STUK att tillståndshavaren har förberett sig för planeringen och genomförandet av framtida investeringar genom att organisera sig på ett ändamålsenligt sätt. Säkerheten beaktas när investeringsförslag motiveras och beslut fattas på både kraftverks- och koncernnivå. Organisationsförändringen av underhållsteknikenheten som genomfördes för ett år sedan har bedömts ha uppnått de mål som ställts upp för enheten.

För att säkerställa en god säkerhetskultur hos leverantörerna har man gjort framsteg i utvecklingen av konkreta rutiner och etableringen av dem i verksamheten. Interaktionen mellan olika parter i organisationen har ökats, men det övergripande ansvaret och samordningen för att säkerställa en god säkerhetskultur hos leverantörerna har inte fastställts, vilket kan göra utvecklingen långsammare.

Kraftverkets verksamhet och säkerhet behandlas och utvärderas mångsidigt och även oberoende i många olika forum. Från dessa forum tas rekommendationer och observationer upp för hantering och beslut i ledningen. En tydlig bild av vilken aktör eller vem som har ansvaret för bedömningsverksamheten och dess utveckling som helhet har inte bildats för STUK på grundval av inspektionen. STUK följer i sin övervakning i vilken riktning helheten av bedömningsfunktionerna som grupperna och forumen bildar utvecklas och hur effektiv den är.

Inga krav ställdes till följd av inspektionen. Kraftverket i Lovisa och tillståndshavarens verksamhet uppfyller för inspektionsområdets del kraven i lagstiftningen.

Säkerhetsplanering, 11–12.6.2024

Under inspektionen behandlades förfaranden och riktlinjer för konfigurations- och kravhantering med hjälp av förvalda exempel. Under inspektionen verifierades förfarandena i registreringar och dokument i systemen.

STUK ställde inga krav till följd av inspektionen. Baserat på inspektionen är anvisningarna aktuella och tillvägagångssätten uppfyller till centrala delar de uppställda kraven. En positiv observation var utvecklingen av en mall för kravhanteringsplaner. Under inspektionen identifierades behovet av en precisering av anvisningarna och en registrering av tolkningarna av myndighetskraven för att säkerställa spårbarheten om eventuella utvecklingsobjekt.

Drifterfarenhetsverksamhet 21–22.5.2024

Vid inspektionen utredde STUK behandlingen av Fortums egna drifterfarenheter och hur detta beaktas i underhållet. Dessutom utredde STUK Fortums förfaranden för att bedöma hur framgångsrikt man lärt sig av sina egna drifterfarenheter och huvudresultaten av utvärderingarna.

Utifrån inspektionen uppfyller Fortum dessa krav. Lovisa kärnkraftverks underhåll får god information om nya drifthändelser, och händelserna och lärdomarna från dessa behandlas. Enligt STUK:s uppfattning har Fortum tagit hand om förmedlingen av drifterfarenhetsdata till organisationens olika funktioner. Fortum har också olika sätt att säkerställa att man lär sig och får resultat genom drifterfarenhetsverksamhetens förfaranden.

Avfall från kraftverket, 7–8.5.2024

Under inspektionen fokuserade man på solidifieringsanläggningens verksamhet (LOKIT), behandlingen och slutförvaringen av kärnavfall och radioaktivt avfall som uppkommit i andra delar av Finland som möjliggörs av de förnyade tillstånden samt avfallshanteringens förfaranden för hantering av kontamination och minimering av stråldoser.

Det har skett få förändringar i personalen under de senaste två åren och STUK konstaterade att resurserna är tillräckliga. Anvisningarna är i huvudsak uppdaterade och nödvändiga uppdateringsbehov har identifierats i dessa. Baserat på inspektionen bedrivs utvecklingsverksamheten på ett planmässigt och omfattande sätt. Inom avfallshanteringen pågår till exempel flera utvecklingsprojekt för att minska avfallsmängden, såsom ett projekt för smältning av aktiv metall och utveckling av metoder för tömning av hartstankar. Det har gjorts mycket utvecklingsarbete i LOKIT i anslutning till anvisningarna och processen samt utredningsarbetet för modernisering av utrustningen har påbörjats. Fortum behandlar radioaktivt avfall även från andra källor, såsom forskningsreaktorn FiR 1. Den slutliga säkerhetsredovisningen (FSAR) innehåller gammal information om LOKIT, så STUK förutsatte uppdateringar av de kapitel i säkerhetsredovisningen som gäller LOKIT. Även hanteringen av externt avfall har ännu inte beaktats tillräckligt i säkerhetsbeskrivningen.

Baserat på STUK:s inspektion är strålskyddsförfarandena och -planerna tillräckliga. Projektet för ändring av slutförvaringskonceptet för underhållsavfallsutrymmet (HULMU) omfattar strukturella förbättringar av befintliga utrymmen, i samband med vilka avfallsfat flyttas från en lokal till en annan. För projektets del är strålskyddsplanen omfattande, men systemet för övervakning av luftutsläppen i kraftverksavfallsutrymmet kräver modernisering i något skede. STUK följer under sin fortlöpande övervakning upp hur ärendet framskrider.

Utifrån inspektionen konstaterades att Fortums verksamhet överensstämmer med kraven, men vissa kapitel i den slutliga säkerhetsbeskrivningen samt anvisningarna behöver uppdateras.

Maskinteknik 7.5.2024

Vid inspektionen bedömde STUK skicket på kärnkraftverkets maskintekniska utrustning och konstruktioner samt gick igenom situationen för det pågående utvecklingsarbetet.

Programmet för sprintberäkning som används för dimensionering av ventilställdon håller på att uppdateras senast januari 2025. På Fortum pågår dessutom ett utvecklingsprojekt för sprickberäkning (SÄRKI), som åtminstone hittills i huvudsak har bestått av ett diplomarbete i ämnet.

Under de senaste åren har orsakerna till läckage i huvudcirkulationspumparnas och förångarnas kollektorers dubbla tätningar systematiskt utretts. När det gäller läckage från dubbla tätningar testas nya tätningsalternativ och rengöringsmetoderna undersöks. Pumparna i nödkylnings- och nödtillsatsvattensystemen har fungerat bra och underhållsåtgärderna är tillräckliga.

STUK ställde inga krav baserat på inspektionen. Fortum fortsätter att utveckla beräkningsprogrammen för ventiler. STUK följer upp Fortums underhållsåtgärder för tätningar och pumpar.

Säkerhetsarrangemang – informationssäkerhet, 10.4.2024

Inspektionen riktades mot anläggningens informationssäkerhet i enlighet med inspektionens prioriteringar.

Som en slutsats av inspektionen konstaterar STUK att tillståndshavarens system för hantering av informationssäkerheten, tillgängliga resurser, kompetens samt utbildnings- och övningsverksamhet är vederbörlig och tillräcklig vid Lovisa kärnkraftverk. Under inspektionen observerades god praxis bl.a. i fråga om kontinuitetshantering och samarbete.

Tillståndsinnehavaren har också planer på att utveckla anläggningssystem i enlighet med principen om kontinuerlig förbättring i ändringsarbeten och utvecklingsprojekt med beaktande av informationssäkerheten. STUK följer kontinuerligt upp dessa frågor som en del av den normala verksamheten.

Säkerhetsarrangemang – fysiskt skydd, 8–9.4.2024

Inspektionen riktades mot anläggningens säkerhetsarrangemang, som anses omfatta strukturella, tekniska, operativa och organisatoriska arrangemang för att upptäcka, fördröja och förhindra olaglig eller obehörig verksamhet.

Som en slutsats av inspektionen konstaterade STUK att i säkerhetssarrangemangen är tillståndshavarens personalresurser, kompetens, utbildnings- och övningsverksamhet samt instruktionernas aktuella karaktär vederbörliga och tillräckliga vid kärnkraftverket i Lovisa. När det gäller externa driftserfarenheter har säkerhetsarrangemangen särskilda egenskaper, men tillståndshavaren utnyttjar aktivt de erfarenheter som erhållits på olika sätt och tillämpar dem i tillämpliga delar i praktiken.

Vid inspektionen identifierades ett flertal goda metoder. Fortum genomför till exempel bedömningen av risker relaterade till säkerhetsarrangemangen med olika metoder och enligt STUK:s observationer är riskbedömningen mycket aktiv med avseende på bland annat geopolitiska risker. Tillståndshavaren har också tillräckliga planer för att kontinuerligt förbättra säkerhetsarrangemangen för att garantera säkerheten i Lovisa kraftverk. Ändringsarbeten och andra utvecklingsområden i anslutning till säkerhetsarrangemangen fortskrider systematiskt.

Inga krav ställdes till följd av inspektionen. STUK följer utvecklingen i frågor som registrerats som observationer som en del av den normala övervakningen.

Strålskydd, 9–10.4.2024

Huvudtemat för granskningen av strålskyddet år 2024 var mätning av strålning. Vid inspektionen granskades de fast installerade och bärbara strålningsmätarnas funktionsduglighet. Baserat på inspektionen konstaterade STUK att kraftverkets strålningsmätningssystem är i gott skick och Fortum har utfört en omfattande kartläggning av mätarnas funktion och reservdelsläget. Baserat på kartläggningarna har Fortum inlett projekt för att säkerställa strålningsmätningarnas funktion under de kommande åren.

Under inspektionen gick man också igenom användningen av strålning enligt säkerhetstillståndet samt anvisningar och verksamhet i anslutning till detta. Inspektionen omfattade särskilt förvaringsmetoderna, bokföringen, kvalitetssäkringen och säkerhetsbedömningarna av strålkällorna vid Lovisa kraftverk. Andra teman i inspektionen var utnyttjande av externa driftserfarenheter, genomförandet av ALARA-åtgärdsprogrammet för att hålla stråldoserna så låga som möjligt samt andra aktuella åtgärder för att utveckla strålsäkerheten.

Som slutsats konstaterade STUK att Fortums verksamhet inom inspektionens ämnesområde är ändamålsenlig och att inga betydande avvikelser framkom under inspektionen. Bokföringen av öppna källor i anslutning till användningen av strålning förutsattes dock uppdateras.

Brandskydd 26–27.3.2024

Brandskyddsinspektionen 2024 vid Lovisa kärnkraftverk fokuserade på anläggningens strukturella, aktiva och operativa brandskyddsarrangemang. Under inspektionen utvärderades Fortums verksamhetssätt inom brandskydd, såsom övervakning och underhåll av utrustning och system samt utnyttjande av externa driftserfarenheter.

Som positiva observationer i inspektionen lyfte STUK fram utvecklingen på personalsidan genom nya rekryteringar samt utvecklingen av förfaranden för hantering och inspektion av branddörrar.

I sin helhet har anläggningens brandsäkerhet omhändertagits väl och STUK ställde inga krav på grundval av inspektionen. Inspektionsresultatet beskriver Fortums engagemang för underhåll och utveckling av brandskyddet.