Rapportering om kärnsäkerhet

Inspektioner vid Olkiluoto kärnkraftverk

STUK utför inspektioner för att övervaka driften och användningen av Olkiluoto kärnkraftverk. Programmet för driftinspektioner omfattar säkerhetsledningen, de viktigaste driftprocesserna, förfarandena och systemens tekniska godtagbarhet.

STUK gör upp en plan för inspektionen, av vilken framgår föremålet för inspektionen och eventuella förberedande åtgärder som krävs av tillståndshavaren. Resultatet av inspektionen och de krav som följer av den presenteras i inspektionsrapporten.

Driftsinspektionsprogram

Nedan följer sammandrag av de inspektioner som STUK utför 2025 i enlighet med driftsinspektionsprogrammet för kärnkraftverket i Olkiluoto.

Driftsinspektionsprogram Inspektion avslutad
Automationteknik  
Personalresurser och kompetens (gemensam granskning, Industrins Kraft och Posiva) 27–28.2.2025
Kemi  
Mellanlager för använt kärnbränsle  
Drifterfarenhetsverksamhet  
Anläggningens underhåll  
Anläggningens underhåll  
Hantering av periodiska tester  
Organisationens verksamhet  
Brandskydd 23–24.4.2025
Strålskydd 15–16.1.2025
Skyddsarrangemang 18–21.3.2025
Säkerhetsfunktioner (OL1/OL2)  
Säkerhetsfunktioner (OL3)  
Beredskapsarrangemang  
Avfall från kraftverket  
Årsrevision (OL1/OL2) 11.5–24.6.2025
Årsrevision (OL3) 1.3–29.4.2025

Periodiska inspektioner 2024

Sammanfattningar av driftsinspektioner 2024 finns i STUKs årsrapport på övervakning av användning av kärnenergi (kappen 1.1.5 och 1.2.5).

Säkerhetsarrangemang, 18–21.3.2025

Inspektionen gällde säkerhetsarrangemangen vid Olkiluoto kärnkraftverk (OL1/OL2/OL3) inklusive fysiska säkerhetsarrangemang och informationssäkerhet. Vid inspektionen behandlades utvecklingsprojektet för säkerhetsarrangemangen, övningsverksamheten och förfarandena för hantering av avvikelser, resultaten från övningen för hotfulla situationer 2024, hanteringen av informationssäkerhetsrisker och resursfördelningen för skyddsarrangemangen. Inspektionen omfattade övervakning av säkerhetsorganisationens verksamhet och intervjuer och i synnerhet inspektionsobjekt i anslutning till OL3-kraftverksenhetens årsrevisioner.

Industrins Kraft (TVO) har beslutat om byte av bevakningsföretag. TVO har förberett sig på förändringen genom riskbedömning och kartläggning av riskhanteringsåtgärder.

Utifrån inspektionen stängdes tidigare krav och det gjordes ett nytt krav som gällde riskhanteringsförfaranden.

Årsrevision OL3, 1.3–29.4.2025

Inspektionen gällde TVO:s årsrevision vid Olkiluoto 3. Vid inspektionen fokuserade man på att bedöma bland annat anläggningens säkerhet, arbetstillståndspraxis och strålskydd. Årets inspektion fokuserade särskilt på ett täthetsprov i skyddsbyggnaden.

Den andra årsrevisionen av Olkiluoto 3 genomfördes 1.3–29.4.2025. Vid årsrevisionen utfördes inspektioner av kärnbränslet, inspektioner av reaktorns primärkrets och dess viktigaste komponenter och andra arbeten som är viktiga med tanke på säkerheten.

TVO lyckades organisera underhållsarbetena väl och verksamheten var genomtänkt och systematisk. Oväntade fel och andra motgångar löstes utan att man kompromissade med säkerhetskraven. Enligt STUKs uppfattning reserverade bolaget den tid som behövdes för genomförandet och planeringen av de årliga underhållsarbetena och säkerheten prioriterades. Utifrån inspektionen konstaterades att TVO har utvecklat sin verksamhet utifrån erfarenheterna och lärdomarna från den första årsrevisionen.

Utifrån inspektionen krävde STUK en bedömning av TVO om att stärka förfarandena för hantering av anläggningen under årsrevisionen samt en bedömning om förfarandena och anvisningarna i anslutning till underleverantörsprocessen är tillräckliga. Dessutom framförde STUK krav på iakttagandet av urvals- och klassificeringskriterierna för behov av händelseutredningar samt hanteringen av dörrar vid gränssnitt i anslutning till strålskyddet.

Brandskydd, 23–24.4.2025

Under inspektionen utvärderades effektiviteten i kärnkraftverkens brandskyddsarrangemang och kraftföretagets verksamhet och man gick igenom ändringsplanerna för brandskyddsarrangemangen. Vid inspektionen behandlades utfallet av anläggningsbrandkårens utvecklingsprogram och dess inverkan på anläggningsbrandkårens verksamhet.

Anläggningsbrandkårens verksamhet har utvecklats betydligt under de senaste åren. De mest synliga förändringarna är att anläggningsbrandkårens skiftpersonal flyttas från underleverantören till TVO, skiftets storlek minskar och arbetsskiftssystemet ändras – vilket också påverkar kompetenskraven, planeringen och ledningen av utbildningarna. Personalen anser i huvudsak att ändringarna är mycket positiva – visserligen tar det tid att vänja sig vid det nya arbetsskiftssystemet och skiftets mindre storlek. I och med det nya arbetsskiftssystemet har antalet utbildningar ökat och brandförmännen har fått mer ansvar för planeringen av utbildningarna.

Vid inspektionen behandlades också behandlingen av de anställdas åtgärdsförslag. Utifrån resultaten konstaterades att åtgärdsförslagen i anslutning till brandsäkerheten genomförs med en god procent.

Under anläggningsrundturen gjordes några observationer vid OL2-kraftverksenheten, men anläggningens allmänna utseende var snyggt.

På grundval av inspektionen uppfyller anläggningens brandskydd de krav som ställs på den. Brandbekämpningssystemen är funktionsdugliga och underhålls-, inspektions- och provningsåtgärderna har utförts på behörigt sätt.

Årsrevision OL1/OL2, 11.5–24.6.2025

I inspektionen av årsrevisionen av Olkiluoto 1- och 2-kraftverksenheterna år 2025 bedömdes TVO:s och underleverantörernas verksamhet och förfaranden under årsrevisionerna. Tillsynen inriktades bland annat på områdena driftsäkerhet, mekaniska anordningar, el- och automationsteknik samt strålskydd.

Vid inspektionen 2025 valdes tidsbestämda prov som omfattas av de säkerhetstekniska användningsvillkoren (TTKE) som allmänt ämne. STUK övervakade utförandet och dokumenteringen av tidsbestämda proven i samband med andra inspektioner. Inga väsentliga brister observerades i de TTKE-tidsbestämda proven och administrationen av dem. I fråga om anvisningarna för de tidsbundna TTKE-proven av elsystem fortsätter behandlingen på hösten vid en inspektion i anslutning till ämnet.

De viktigaste observationerna vid inspektionen gällde förfarandena för uppföljning av ytaktiviteten i primärkretsen samt reaktorhallens förmåga att reagera på fasta strålningsmätningar vid lyft. För dessa krävde STUK preciserande utredningar om hur avtorkningsproverna tillämpas samt hur mätningen av strålning kan utvecklas i situationer där det sker en betydande ändring av doshastigheten i reaktorhallen, som det skedde den 1 juni 2025: Vid idrifttagningen av den nya laddningsmaskinen vid Olkiluoto 2 steg styrspaken för nära vattenytan på grund av ett fel i maskinen, varvid sex arbetstagare exponerades för mer strålning än normalt. TVO utarbetar också en händelserapport om det inträffade som STUK behandlar.

Under årsrevisionen hamnade lösa delar i reaktorn i Olkiluoto 2 på grund av två olika händelser (fel i laddningsmaskinens funktion och skadad utrustning för kontroll av reaktorn). Att söka och ta bort de lösa delarna gav TVO mycket arbete. Vid inspektionen följde STUK också i större utsträckning hanteringen av TVO:s lösa delar (FME). TVO:s satsning på utveckling under de senaste åren syns på arbetsplatserna och i verkets verksamhet. De anställda har tillägnat sig FME-praxisen som en del av sitt normala arbete och TVO förhåller sig tillräckligt allvarligt till lösa delar.

Utifrån inspektionen kan man konstatera att TVO:s årsrevision uppfyller kraven samt har lyckats tryggt och med iakttagande av en god säkerhetskultur.

Strålskydd, 15–16.1.2025

Inspektionen av strålskyddet inriktades år 2025 på mätning av arbetstagarnas stråldoser. Inspektionen omfattade samtliga anläggningsenheter (OL1, OL2 och OL3). Med inspektionen verifierades de organisatoriska frågor som ingår i godkännandet av dosimetritjänsten, såsom ansvar och användarrättigheter, verksamhet enligt anvisningarna och den utrustning som används i dosimetritjänsten. I inspektionen ingick också ett av STUK utfört på förhand anmält test, där ett litet antal dosmätare bestrålades med olika stråldoser i STUKs mätnormallaboratorium. Industrins Kraft uppnådde i testet de kriterier som fastställts vid bestämning av dosmätarnas stråldoser.

På grundval av inspektionen konstaterade STUK att Industrins Kraft har förfaranden som möjliggör högklassig verksamhet vid fastställandet av arbetstagarnas stråldoser. I inspektionen ställdes ett krav som gällde anmälan till STUK om ändringar i organiseringen av den godkända dosimetritjänsten.

Personalresurser och kompetens (gemensam granskning, Industrins Kraft och Posiva), 27–28.2.2025

Inspektionen inriktades på Posivas och Industrins Krafts gemensamma förfaranden för personalresurser och kompetens och bedömningen av deras tillräcklighet samt identifieringen och hanteringen av kompetensbehov. Det vill säga hur båda tillståndshavarnas förfaranden stöder att Posiva har tillgång till nödvändiga och kunniga resurser.

Posiva använder resurser och kompetens från Industrins Kraft i många funktioner. Även hos Industrins Kraft utförs personalplaneringsarbete på ett styrt sätt i samband med årsplaneringsprocessen och årsbudgeteringen. Resursbehoven samordnas i personalplaneringsprocessen. Enligt STUKs uppfattning säkerställer Industrins Kraft på många olika sätt att Posiva får tillgång till den kompetens som bolaget behöver. Posiva har dock fortfarande behov av att implementera praxis, såsom införandet av en personalplaneringsprocess och säkerställandet av att system- och enhetsansvariga har kompetens och tillräckligt med arbetstid. När det gäller anvisningarna är det viktigt att Industrins Kraft och Posiva identifierar vilka anvisningar som behövs för varje uppgift.

Industrins Kraft och Posiva har emellan sig etablerat en tjänsteavtalsmodell för reservering och anskaffning av resurser. Frågor som gäller Industrins Krafts och Posivas gemensamma personalresurser behandlas i många samarbetsforum och -grupper. Vid behov löses frågor som gäller resurser högre upp i linjen. På grundval av inspektionen verkar Posivas förfaranden för hantering av externa resurser vara ändamålsenliga enligt STUKs uppfattning.

STUK gjorde flera observationer under inspektionen som är väsentliga från synpunkten av att säkerställa säkerheten när Posiva närmar sig produktionsskedet. På grundval av inspektionen ställer STUK inga krav. På grundval av inspektionen man kan anse att Industrins Krafts verksamhet ligger på en godtagbar nivå i förhållande när det gäller personalplanering och resurskrav samt utveckling och bedömning.