Rapportering om kärnsäkerhet

Övervakningsrapporter för slutförvaringsanläggning

STUK utför inspektioner av anläggningen för inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle i Olkiluoto i enlighet med inspektionsprogrammet under byggtiden. STUK rapporterar kvartalsvis om övervakningen av anläggningen under uppförande.

Övervakningsrapporter för 2025

Tertialrapport 1/2025, januari–april

Posiva lämnade i slutet av 2021 in en ansökan om drifttillstånd för en slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle till arbets- och näringsministeriet. Ministeriet bad ursprungligen STUK att lämna in ett utlåtande före utgången av 2023. Tidsfristen förlängdes eftersom det inte var möjligt att avge ett utlåtande enligt den ursprungliga tidtabellen. I och med att bedömningsarbetet fortfarande pågår har STUK fått extra tid och ska lämna in sitt utlåtande senast 31.12.2025, om möjligt. Färdigställandet av utlåtandet beror på när STUK har allt material som behövs för att göra en säkerhetsbedömning.

Säkerhetsbedömningen kan slutföras när Posiva har visat att användningen av anläggningarna och säkerheten vid slutförvaringen motsvarar kraven. Om de kommande uppdateringarna av Posivas material inte orsakar mer att utreda, är det möjligt att granskningen av materialet för ansökan om drifttillstånd kan slutföras i god tid före årets slut.

Under det första tertialet av 2025 har STUK endast mottagit enskilda materialuppdateringar av Posivas material för ansökan om drifttillstånd. I anslutning till begäran om utredning har Posiva bett STUK om mer tid för att svara på kraven. STUK förväntar sig att få de återstående materialuppdateringarna under det andra tertialet.

STUK avslutar behandlingen av materialet för ansökan om drifttillstånd med att utarbeta en säkerhetsbedömning, och denna bedömning bifogas till STUK:s säkerhetsutlåtande. Statsrådet kan bevilja Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning drifttillstånd endast om STUK:s utlåtande stöder beviljandet.

Som helhet har behandlingen av ansökan om drifttillstånd vid STUK gått bra, men arbetet pågår fortfarande. De brister som STUK observerat i materialet, materialuppdateringar som orsakats av Posivas ändringar i anläggningarna och omfattningen av de nödvändiga uppdateringarna har fördröjt behandlingen mer än förväntat.

Under det första tertialet av 2025 fattade STUK ett beslut där det krävde att Posiva utreder läget för provdrift av systemen och på anläggningsnivå. STUK har ännu inte fått största delen av provdriftsrapporterna för säkerhetsklassade system. Därför har provdrifterna inte kunnat bedömas som helhet. Det finns också saker att utreda i samband med fasningen av provdrifter.

Som en del av säkerhetsbedömningen bedömer STUK hur beredd Posivas organisation är att börja använda slutförvaringsanläggningen. STUK har fortsatt den intensifierade tillsynen av Posivas organisation som STUK inledde hösten 2024 för att säkerställa att verksamheten uppfyller de säkerhetskrav och förutsättningar som ställts. Vid sidan av den intensifierade tillsynen har STUK som tillsynsåtgärd tagit i bruk metoder för händelseutredning för att fördjupa sin förståelse för de observationer som STUK gjort om organisationen och de faktorer som påverkar dem. Med hjälp av händelseutredningsmetoder strävar STUK också efter att identifiera utvecklingsobjekt som kan utnyttjas i planeringen, inriktningen och utvecklingen av tillsynen samt i uppdateringen av rättsakter och STUK:s föreskrifter och anvisningar.

STUK övervakar säkerheten inom flera delområden, och nedan presenteras de centrala tillsynsåtgärderna från början av januari till slutet av april 2025.

STUK övergår från tertialrapportering till halvårsrapportering i rapporteringen av tillsynen över slutförvaringsanläggningen. Avsikten är att den första halvårsrapporten publiceras under det sista tertialet av 2025.

Byggande och driftsättning

Under det första tertialet av 2025 har STUK fortsatt att övervaka driftsättningen av Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning. STUK har granskat handlingar som anknyter till driftsättningen och besökt anläggningsplatsen för att följa verksamheten.

Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK övervakar i synnerhet de säkerhetsklassade systemen, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Med tester på anläggningsnivå, dvs. tester som gäller hela slutförvaringsanläggningens verksamhet, visar Posiva att de olika systemen och funktionerna som helhet fungerar som planerat under normala driftsförhållanden och att anläggningen kan användas i enlighet med anvisningarna.

Provdriftsrapporterna för säkerhetsklassade system har i huvudsak ännu inte lämnats in till STUK, och därför har det ännu inte varit möjligt att bedöma provdrifterna som helhet. STUK kan bedöma driftsättningen när rapporterna som uppfyller kraven har lämnats till STUK.

Anvisningar och drift av anläggningen

STUK har behandlat Posivas administrativa anvisningar, drift- och larmanvisningar och anvisningar för nödsituationer, som behövs när anläggningen tas i drift. STUK har också följt valideringen av anvisningarna. Alla anvisningar har ännu inte utarbetats eller uppdaterats och valideringen av dem pågår fortfarande.

STUK har tidigare framfört en begäran om utredning om Posivas säkerhetstekniska användningsvillkor (TTKE). STUK förväntar sig att Posiva uppdaterar materialet i enlighet med begäran om utredning i maj 2025. TTKE är en del av ansökan om drifttillstånd och måste godkännas innan STUK kan färdigställa säkerhetsbedömningen.

Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang

Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har framskridit, men ärenden som gäller hanteringen av utsläppen från Posivas kärntekniska anläggningar pågår fortfarande. STUK förväntar klarhet i dessa frågor när Posiva skickar uppdateringar av materialet för ansökan om drifttillstånd till STUK. Dessutom har STUK fått för behandling ansökningar där man ansöker om avvikelser från kraven i YVL-anvisningarna på tekniska hinder för spridning av radioaktiva ämnen. STUK kan inte ge en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan inte börja använda anläggningen förrän ovan nämnda ärenden har slutförts på ett ändamålsenligt sätt.

Vad gäller beredskapsarrangemang har STUK förutsatt att Posiva och Industrins Kraft uppdaterar den gemensamma beredskapsplanen. Den uppdaterade beredskapsplanen behandlas för närvarande av STUK.

Posivas samverkanstest

Posiva slutförde samverkanstestet för inkapslingsanläggningen i början av februari 2025. Enligt nuvarande uppgifter kommer Posiva att fortsätta samverkanstestet med den underjordiska delen på hösten 2025. STUK inspekterar samverkanstestets underjordiska del på samma sätt som inkapslingsanläggningens test.

Vid inspektionen av inkapslingsanläggningens samverkanstest gjorde STUK många observationer om hur färdiga Posivas anvisningar är. STUK ställde också ett krav på spårbarheten av beslutsfattandet. STUK har gått igenom sina tillsynserfarenheter och inga betydande ändringsbehov har identifierats för den planerade tillsynen.

Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer

Posiva måste med procedurprovningar visa att metoderna för tillverkning, installation, konstruktion och användning av de planerade barriärerna för radioaktiva ämnen lämpar sig för det planerade användningsändamålet och uppfyller de krav på kvalitet och säkerhet som ställts.

Posiva skickade under tertialet flera procedurprovningsrapporter för slutförvaringskapseln till STUK för behandling. Av det inlämnade materialet har STUK observerat saker som behöver förtydligas ytterligare. STUK förväntar sig att få de nödvändiga tilläggsutredningarna och procedurprovningsrapporten för det strängsprutade kopparröret för behandling under sommaren.

Kapselns systembeskrivningsmaterial och de tekniska krav som har ändrats som en del av materialet har godkänts av STUK, vilket förhoppningsvis minskar oklarheterna i anslutning till kvalificeringen av tillverkningen.

STUK förväntar sig att få systembeskrivningar av slutförvaringshålen och bentonitbufferten inom den närmaste framtiden. När de har godkänts kan STUK behandla genomförandeplanerna för dessa system.

Vad gäller tunnelfyllnad har Posiva genomfört en procedurprovning för installationen, och rapporteringen av detta förväntas fås för behandling inom kort. Dessutom har STUK avtalat med Posiva om en inspektion av beredskapen att inleda tillverkningen av tunnelfyllnadsmaterial, varefter Posiva kan börja tillverka material för den första slutförvaringstunneln.

Det har förekommit förseningar i tillverkningen och ibruktagandet av installationsutrustningen, vilket har lett till att procedurprovningarna för installationen av bentonitbufferten och kapseln har skjutits upp till hösten.

Framgångsrika procedurprovningar är ett bevis på att barriärerna kan tillverkas och installeras på planerat sätt. I sin säkerhetsbedömning bedömer STUK resultaten av procedurprovningarna som en del av den övergripande bedömningen av slutförvaringslösningens säkerhet.

Kärnämneskontroll

De rapporter om övervakning av kärnmaterial som Posiva lämnade in vid årsskiftet är tillräckligt korrekta och STUK har utifrån dem lämnat in de rapporter som krävs till Internationella atomenergiorganet IAEA.

Installationsarbetet för IAEA:s och Europeiska kommissionens övervakningsutrustning är nästan klart och de slutliga installationerna kan genomföras under år 2025.

De rapporteringsmetoder som behövs för övervakningen samt den datasäkra överföringen av uppgifter har diskuterats med IAEA, kommissionen och Posiva, och metoderna för dataöverföring utvecklas ännu under 2025.

Skyddsarrangemang

Posiva har levererat material till STUK som gäller genomförandet av säkerhetsarrangemang. STUK har godkänt materialet, men ställt vissa krav på det. Posiva har dock ännu inte levererat allt material som gäller införandet av säkerhetsarrangemang, så STUK kan ännu inte ge en positiv säkerhetsbedömning av säkerhetsarrangemangen.

Posiva har också fortfarande vissa öppna krav på säkerhetsarrangemang som är bundna till driftsättningen, vars uppfyllande STUK verifierar när Posiva har framskridit i införandet av säkerhetsarrangemangen. Dessutom har STUK planerat vårens kommande inspektion av säkerhetsarrangemangen.

Organisationsövervakning

Posiva har genomfört en omfattande självutvärdering av ledningssystemet och säkerhetskulturen och uppdaterat sitt åtgärdsprogram för säkerhetskulturen. STUK utnyttjar dessa bedömningar i sin bedömning av Posivas förmåga att identifiera utvecklingsbehov inom ledarskap och säkerhetskultur samt hur Posiva vidtar nödvändiga åtgärder. Dessutom deltog STUK i ett seminarium om säkerhetskultur som anordnades av Posiva. På seminariet presenterade STUK såväl myndighetskrav förknippade med ämnet som förväntningar på tillståndshavarens säkerhetskultur. STUK har betonat för Posiva att tidspressen inte får påverka den noggranna behandlingen av säkerhetsfrågor och verksamhetens kvalitet.

I inspektionen har STUK bedömt Posivas interna lärande utifrån erfarenheter och undersökning av händelser. I inspektionen konstaterade STUK att Posiva har ökat resurserna för driftserfarenhetsverksamheten, men har ännu inte genomfört händelseutredningar förknippade med kärn- och strålsäkerhet. STUK förutsatte att Posiva sköter om utvecklingen av kompetensen gällande driftserfarenhetsverksamheten samt bedömningen och utvecklingen av verksamheten på det sätt som förutsätts i rättsakterna. Dessutom konstaterade STUK att hanteringen av mänskliga och organisatoriska faktorer i samband med observationer och avvikelser behöver utvecklas.

I inspektionen har STUK bedömt beredskapen av Posivas upphandlingsverksamhet och leverantörsövervakning för produktionsskedet samt identifieringen av utvecklingsbehov. Posivas resursuppskattningar konstaterades vara lämpliga och kommer att uppdateras efter att produktionen har inletts. Posiva har förberett sig på anskaffningar av reservdelar, men arbetet har framskridit långsammare än förväntat. Lämpliga anvisningar tillämpas i leverantörsövervakningen och Posiva utvecklar övervakningen för att göra den mer riktad. STUK har för avsikt att följa utvecklingen av reservdelshanteringen och leverantörsövervakningen i tillsynen.

I tillsynen ägnar STUK fortfarande uppmärksamhet åt tillräckligheten av de resurser och den kompetens som behövs för att säkerställa säkerheten, vilket är särskilt viktigt när Posiva övergår mot driftsfasen. I vårens inspektion utvärderar STUK Posivas resursplanering och allmänna förfaranden för säkerställande av kompetens, i vilka Posiva till många delar utnyttjar resurser och kompetens från Industrins Kraft. Det finns en relativt etablerad praxis mellan bolagen för reservering och anskaffning av nödvändig kompetens och nödvändiga resurser. Även förfarandena för hantering av externa resurser verkar vara ändamålsenliga.

STUK anser att det i fortsättningen är viktigt att kompetensområden som är betydande med tanke på den långsiktiga säkerheten och resursbehov relaterade till dessa områden identifieras samt att eventuella risker i anslutning till tillgången på resurser bedöms. STUK följer Posivas pågående projekt som syftar till att säkerställa kompetens. I projektet identifierar man med hjälp av analys uppgiftsspecifika kompetenskrav och säkerställer nödvändig utbildning och kompetensutveckling i rätt tid.

Bedömning av den långsiktiga säkerheten

STUK har slutfört granskningen av den säkerhetsmotivering som syftar till att påvisa långsiktig säkerhet och som ingår i ansökan om drifttillstånd. Samtidigt har STUK gjort en granskningsrapport om säkerhetsmotiveringen och utarbetat säkerhetsbedömningstexter om den långsiktiga säkerheten. Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK och externa experter dessutom utarbetat de senaste kompletterande analyserna av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider.

Under det första tertialet av 2025 har STUK bedömt Posivas svar på den begäran om utredning som framfördes under det andra tertialet av 2024. Dessutom fick STUK i slutet av det första tertialet av 2025 ett sista svar på begäran om utredning som gäller planändringarnas konsekvenser för den långsiktiga säkerheten.

I april skickade STUK till Posiva en första begäran om utredning för år 2025. Begäran gäller säkerhetsmotiveringen. Begäran om utredning innehåller frågor om sannolikhetsbaserade analyser och konsekvensanalyser, analyser med olika överföringsantaganden samt olika tidpunkter.


Övervakningsrapporter för 2024

Tertialrapport 3/2024, september–december

Posiva lämnade i slutet av 2021 in en ansökan om drifttillstånd för en slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle till arbets- och näringsministeriet. Ministeriet bad ursprungligen STUK att lämna in ett utlåtande före utgången av 2023. Eftersom det inte var möjligt att avge ett utlåtande enligt den ursprungliga tidtabellen kom man för ett år sedan överens om en förlängning av tidsfristen som varar till slutet av detta år. Eftersom bedömningsarbetet fortfarande pågår, föreslog STUK för ministeriet i december att det lämnar ett utlåtande senast den 31 december 2025, om möjligt. Ministeriet godkände STUK:s förslag. Färdigställandet av utlåtandet beror på när STUK har allt material som behövs för att göra en säkerhetsbedömning.

När Posiva har visat att användningen av anläggningarna och säkerheten vid slutförvaringen motsvarar kraven, slutförs säkerhetsbedömningen snabbt. Om de kommande uppdateringarna av Posivas material inte orsakar mer att utreda, är det möjligt att arbetet kan slutföras i god tid före årets slut.

Under det sista tertialet av 2024 har STUK mottagit Posivas uppdaterade material för ansökan om drifttillstånd och fortsatt att behandla dem. Dessutom har STUK övervakat driftsättningen av Posivas kärntekniska anläggning och förberedelser för driften. Den 30 augusti inledde Posiva ett samverkanstest på inkapslingsanläggningen, där man testar slutförvaringens funktion utan använt kärnbränsle. Detta test kommer att fortsätta under 2025.

Som helhet har behandlingen av ansökan om drifttillstånd vid STUK gått bra, men arbetet pågår fortfarande. De brister som observerats i materialet, materialuppdateringar som orsakats av ändringar i Posivas anläggningar och omfattningen av de nödvändiga uppdateringarna har fördröjt behandlingen mer än förväntat. STUK har fått en rad uppdaterade material från Posiva under tertialet. STUK har också gjort en ny begäran om utredning i anslutning till materialet för ansökan om drifttillstånd och väntar på svar på några tidigare begäran om utredningar.

STUK har fäst särskild uppmärksamhet vid Posivas organisations verksamhet. Som en del av säkerhetsbedömningen bedömer STUK Posivas organisations beredskap med tanke på driftsfasen. STUK har intensifierat tillsynen för att säkerställa att organisationen uppfyller fastställda säkerhetskrav och förutsättningar.

STUK avslutar behandlingen av materialet för ansökan om drifttillstånd med att utarbeta en säkerhetsbedömning, och denna bedömning bifogas STUK:s säkerhetsutlåtande. Statsrådet kan bevilja Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning drifttillstånd endast om STUK:s utlåtande stödjer beviljandet.

STUK kan inte göra en positiv bedömning förrän den har godkänt Posivas slutliga säkerhetsbeskrivning, säkerhetstekniska användningsvillkor, säkerhetsmotiveringen som gäller långsiktig säkerhet samt konstaterat under sin tillsyn att Posivas organisations verksamhet uppfyller alla krav som ställs på den.

STUK övervakar säkerheten inom flera delområden, och nedan presenteras de centrala tillsynsåtgärderna från början av september till slutet av december 2024.

Byggande och driftsättning

Under det sista tertialet år 2024 har STUK övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle samt en flyttbehållare och kapsel som innehåller det. STUK har granskat de uppdaterade konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar.

Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK fokuserar på systemen som är säkerhetsklassade, dvs. system, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Med tester av hela anläggningen visar man att de olika systemen och funktionerna som helhet fungerar som planerat under normala driftsförhållanden och att anläggningen kan användas i enlighet med anvisningarna. En rapport över testerna vid inkapslingsanläggningen behandlas av STUK. STUK har fått en rapport om testanvändning av endast ett säkerhetsklassat system, och utifrån detta har provdriften inte kunnat bedömas som en helhet. Bedömningen av driftsättningen görs när STUK har fått rapporterna i enlighet med kraven.

Mängden behandlat systemmaterial har minskat under det sista tertialet och majoriteten av de nödvändiga dokumenten har redan levererats till STUK. Det finns några frågor som ska utredas i anslutning till systemmaterialet och STUK har inte kunnat godkänna Posivas slutliga säkerhetsbeskrivning, som är ett av materialen i ansökan om drifttillstånd.

Anvisningar och drift av anläggningen

STUK utarbetade en begäran om utredning om säkerhetstekniska användningsvillkor. STUK förväntar sig att Posiva uppdaterar materialet i början av 2025 i enlighet med STUK:s begäran om utredning. De säkerhetstekniska användningsvillkoren är en del av ansökan om drifttillstånd och måste godkännas innan STUK slutför säkerhetsbedömningen.

STUK har också behandlat Posivas administrativa anvisningar, drift- och larmanvisningar samt anvisningar för nödsituationer som behövs när anläggningen tas i drift. STUK har följt valideringen av anvisningarna som görs i samband med anläggningens driftsättningstester och samverkanstest. Anvisningarna har ännu inte utarbetats eller uppdaterats och valideringen av dem pågår fortfarande.

Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang

Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har framskridit, men ärenden som gäller hanteringen av utsläppen från Posivas kärntekniska anläggningar pågår fortfarande. STUK kan inte utarbeta en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan inte börja använda anläggningen förrän dessa ärenden har slutförts.

Vad gäller Posivas beredskapsarrangemang har STUK förutsatt att Posiva och TVO uppdaterar den gemensamma beredskapsplanen.

Posivas samverkanstest

Posiva inledde samverkanstestet i slutet av augusti, och testet fortskred som planerat under de första tre kapslarna. STUK följde samverkanstestet och gjorde flera observationer. Enligt observationerna förbättrade Posiva verksamheten under testet. Efter tre kapslar beslutade Posiva att hålla en teknisk paus på cirka två månader, under vilken tekniska ändringar gjordes och verksamheten utvecklades. Testen fortsatte med en fjärde kapsel före jul. Samverkanstestet vid inkapslingsanläggningen fortsätter under början av 2025. Samverkanstestet av den underjordiska verksamheten förväntas starta senare under 2025.

Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer

Posivas utmaningar med att uppfylla de fastställda tekniska kraven har fortsatt, men framsteg har gjorts i en omvärdering av Posivas egna tekniska krav. Under hösten har STUK behandlat några av Posivas omdefinierade krav, men utifrån materialet har STUK inte kunnat bedöma effekten av de gjorda ändringarna på säkerheten som helhet. STUK väntar fortfarande på material som gäller de tekniska ändringar som Posiva har gjort.

STUK har godkänt kapselns första procedurprovningsrapport, som gäller tillverkningen av bottnen och locket. Härnäst väntas leveransen av en tillhörande konstruktionsplan. STUK har också avbrutit behandlingarna och gjort begäran om utredning av bristfälligt och dåligt material.

Vad gäller tunnelfyllnad har STUK godkänt planen för procedurprovning för installationen, men väntar fortfarande på en uppdaterad systembeskrivning. Procedurprovning för installation av tunnelfyllnad förväntas genomföras i början av 2025.

Systembeskrivningen av bentonitbufferten och konstruktionsplanen för installationen har inte levererats till STUK. STUK avbröt behandlingen av planen för procedurprovning för installation av bentonitbufferten och kapseln, eftersom betydande brister och motsägelser upptäcktes i materialet under förundersökningen. Planen har ännu inte lämnats in på nytt, vilket kan fördröja genomförandet av procedurprovningen.

STUK har utfört delkonstruktionsinspektioner i slutförvaringstunnlarna samt kontrollerat slutförvaringshålen som används i samverkanstestet samt slutförvaringstunnelns överensstämmelse med kraven. I övrigt inriktas Posivas bergbyggnadsarbeten främst på utjämning av tunnlarnas botten genom krossning.

Övervakning av kärnmaterial

Internationella atomenergiorganet IAEA och Europeiska kommissionen har fortsatt att installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. Installationsarbetet är nästan klart och slutinstallationerna kan göras under våren 2025.

De rapporteringsmetoder som behövs för övervakningen samt den datasäkra överföringen av uppgifter har diskuterats med IAEA, kommissionen och Posiva, och metoderna för dataöverföring utvecklas ännu under våren 2025.

Den installerade övervakningsutrustningen samt rapporteringsrutinerna som krävs för övervakningen har testats under samverkanstestet.

Skyddsarrangemang

På grund av kommande materialleveranser och inspektioner i anslutning till driftsättningen kan säkerhetsbedömningens slutsats om säkerhetsarrangemangen ännu inte ges.

STUK har behandlat materialet om säkerhetsarrangemang som gäller transport av använt kärnbränsle samt övervakat transportverksamheten i anslutning till Posivas samverkanstest. STUK har också genomfört en årlig inspektion där man särskilt behandlade inkapslingsanläggningens fysiska säkerhetsarrangemang, med beaktande av förberedelserna inför driftsättningen.

Posiva har fortfarande vissa öppna krav på säkerhetsarrangemang som är bundna till driftsättningen, vars uppfyllande STUK verifierar när Posiva har framskridit i införandet av säkerhetsarrangemangen.

Organisationsövervakning

STUK har följt organiseringen av Posivas oberoende egenkontroll och utvecklingen av förfarandena. Under samverkanstestet har Posiva som mål att samla in omfattande lärdomar för framtida drift. Ur STUK:s perspektiv syns tidspressen i Posivas verksamhet fortfarande så att ärendena kan framskrida även om planerna eller kärnkraftssektorns krav inte beaktas i alla avseenden. I tillsynen har detta visat sig bland annat som halvfärdiga ärenden. Dessutom har det observerats brister i godkännandeprocessen av det centrala materialet för drifttillståndet samt i materialet som anknyter till systemen som levererats under hösten.

STUK har betonat att Posiva måste närmare fastställa vilken typ av kärnsäkerhetskultur man eftersträvar för driftsfasen. Dessutom ska Posiva precisera konkreta åtgärder för att utveckla säkerhetskulturen. STUK har också observerat en långsamhet i genomförandet av vissa utvecklingsåtgärder som fastställts utifrån observationer som gjorts på basis av externa bedömningar.

STUK fäster i sin tillsyn fortsättningsvis uppmärksamhet vid tillräckligheten av de resurser som behövs för att säkerställa kompetensen och säkerheten. STUK har intensifierat tillsynen särskilt till de delar där tilläggsuppgifter och indikationer behövs för att upprätta säkerhetsbedömningen.

Bedömning av den långsiktiga säkerheten

STUK har fortsatt granskningen av den säkerhetsmotivering som syftar till att påvisa långsiktig säkerhet som inkluderats i ansökan om drifttillstånd.

STUK har under årets sista tertial bedömt de svar som Posiva skickade till STUK på begäran om utredning som skickades under andra tertialet. STUK väntar ännu på svar på två frågor i begäran om utredning som gäller bufferten och tunnelfyllnaden samt planändringarnas inverkan på den långsiktiga säkerheten.

Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK fortsatt att göra analyser av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider. Dessa är kopplade till bedömningen av radionuklidernas biosfäröverföring och doser.

Posiva förväntas svara på de återstående frågorna under vintern och våren 2025. När STUK har fått svar på sina frågor kan den slutföra sin bedömning av den långsiktiga säkerheten.

Tertialrapport 2/2024, maj–august

Under andra tertialet 2024 har STUK mottagit Posivas uppdaterade material för ansökan om drifttillstånd och fortsatt att behandla dem. Dessutom har STUK övervakat driftsättningen av Posivas kärntekniska anläggning och planerat tillsynen under driften. I slutet av tertialet inledde Posiva ett samverkanstest på inkapslingsanläggningen, där man testar slutförvaringens funktion utan använt kärnbränsle.

STUK utarbetar en säkerhetsbedömning i slutet av behandlingen av materialet för ansökan om drifttillstånd, och denna bedömning bifogas till STUK:s säkerhetsutlåtande. Statsrådet kan bevilja Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning drifttillstånd endast om STUK:s säkerhetsutlåtande stödjer det.

Som helhet har behandlingen av ansökan om drifttillstånd vid STUK gått bra, men arbetet pågår fortfarande. STUK har fått en rad uppdaterade material från Posiva i början av september. Utan detta material kan behandlingen inte slutföras. STUK väntar fortfarande på en del material. Materialens omfattning och behandlingen av nödvändiga uppdateringar har fördröjt behandlingen av ansökningsmaterialet mer än förväntat.

Ursprungligen begärde arbets- och näringsministeriet (ANM) som tillståndsmyndighet STUK:s utlåtande före slutet av 2023, men STUK har begärt ytterligare tid fram till slutet av 2024, eftersom behandlingen av materialet fortfarande pågår.

STUK övervakar säkerheten inom flera delområden, och nedan presenteras de centrala tillsynsåtgärderna från början av maj till slutet av augusti 2024.

Byggande och driftsättning

STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner för att säkerställa att anordningarna har installerats enligt godkända planer och metoder.

Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK fokuserar på systemen som är säkerhetsklassade, dvs. system, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdriften på plats.

Mängden behandlat systemmaterial har minskat under det sista tertialet och majoriteten av de nödvändiga dokumenten har redan levererats till STUK.

Med tester av hela anläggningen visar man att de olika systemen och funktionerna som helhet fungerar som planerat under normala driftsförhållanden och att anläggningen kan användas i enlighet med anvisningarna. STUK har behandlat planerna för tester som gäller anläggningens drift och övervakat provdriften under sommaren.

Anvisningar och drift av anläggningen

STUK kan inte utarbeta en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan inte börja använda anläggningen förrän STUK har godkänt anläggningens säkerhetstekniska användningsvillkor. Det uppdaterade materialet behandlas för närvarande av STUK.

STUK har också granskat Posivas administrativa anvisningar, drift- och larmanvisningar samt anvisningar för nödsituationer som behövs när anläggningen tas i drift. STUK har följt valideringen av anvisningarna som görs i samband med anläggningens driftsättningstester. En del av anvisningarna och deras valideringar pågår fortfarande eller ska uppdateras.

Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang

Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har avancerat. Posiva har ännu gjort ändringar i en del av utsläppsmätningsinstrumenten, så materialet behöver ännu uppdateras. STUK har också förutsatt att Posiva kompletterar materialet för ansökan om drifttillstånd i fråga om mätning och uppföljning av utsläpp. Posiva har gett svar på dessa i september.

STUK har förutsatt att Posiva och Industrins Kraft uppdaterar den gemensamma beredskapsplanen. Skyddszonen och beredskapsområdet för Posivas kärntekniska anläggningar är desamma som för Industrins Krafts anläggningar. Miljökonsekvenserna av potentiella olyckor vid Posivas kärntekniska anläggningar är avsevärt mindre än konsekvenserna av en allvarlig reaktorolycka vid ett kärnkraftverk.

Posivas samverkanstest

Posiva inledde ett samverkanstest i slutet av augusti. Under samverkanstestet gör STUK en inspektion under byggtiden, där Posivas organisations verksamhet, anvisningarnas funktionsduglighet och de olika systemens samverkan bedöms. Samtidigt testar STUK också sina egna övervakningsmetoder i driftsfasen för att övervakningen under driften ska vara smidig och i rätt tid. Samverkanstestet pågår i flera månader och först utförs testet på inkapslingsanläggningen, varefter testet fortsätter på slutförvaringsanläggningen. Inspektionen avslutas när samverkanstestet har avslutats.

Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer

Posiva har inte helt uppfyllt de tekniska krav som ställts vid tillverkning och installation av naturliga och tekniska barriärer. Posiva har levererat planer till STUK för att lösa dessa problem, och STUK väntar under hösten på slutrapporter om procedurprovningar för tillverkningen. Därför har Posiva gjort och gör ändringar i sina egna krav. Ändringarna påverkar även andra system, vilket måste beaktas när ändringarna görs. Detta har försenat leveransen av material till STUK. STUK har under sommaren fått bland annat procedurprovningsrapporter för kapselns botten och lock samt tillverkningen av bentonitbufferten för behandling.

STUK förväntar sig att Posiva under hösten kommer att gå vidare med procedurprovningar för installation av tekniska barriärer. Dessa måste vara klara innan Posiva övergår till samverkanstestet under jord på slutförvarsanläggningen. Under sommaren har STUK fått planer för procedurprovning för installationen vad gäller tunnelfyllnad, och resten av planerna väntas i början av hösten.

Övervakning av kärnmaterial

Internationella atomenergiorganet IAEA och Europeiska kommissionen har fortsatt att installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. STUK har konstaterat dessa i sina inspektioner. Installationsarbetet är nästan klart och slutinstallationerna kan göras under hösten eller nästa vår. Posivas samverkanstest har ingen betydande inverkan på tidtabellerna för installationen av övervakningsanordningarna.

I samband med IAEA:s installationsbesök i augusti upptäcktes att två av IAEA:s och kommissionens gemensamt installerade tillsynsförseglingar hade brutits under sommaren. På grund av händelsen måste en del av enheterna bakom förseglingarna bytas ut mot nya. STUK har till följd av händelsen krävt att Posiva ska överlämna en specialrapport om kärnmaterialtillsynen till STUK och kommissionen.

De rapporteringsmetoder som behövs för tillsynen samt den datasäkra överföringen av uppgifter har diskuterats med IAEA, kommissionen och Posiva. Diskussionerna fortsätter och metoderna för dataöverföring utvecklas ännu under 2024.

Avsikten är att en del av de installerade övervakningsanordningarna samt rapporteringsrutinerna som krävs för övervakningen ska testas under Posivas samverkanstest.

Skyddsarrangemang

Posiva har fortsatt att förmedla material till STUK som svar på STUK:s krav. Trots detta har Posiva fortfarande några öppna krav som är kopplade till driftsättningen. Även material om säkerhetsarrangemang som gäller transporter av använt kärnbränsle har förmedlats till STUK för behandling. Medan Posiva förbereder sig för samverkanstestet planerar STUK egna kontroller av säkerhetsarrangemangen under samverkanstestet för att verifiera att Posivas verksamhet överensstämmer med anvisningarna och planerna.

Organisationsövervakning

STUK har i tillsynen fäst uppmärksamhet vid organisationen och förfarandena för Posivas egenkontroll som är oberoende av myndighetstillsynen och STUK följer genomförandet av de praktiska förfarandena för egenkontroll under samverkanstestet. Under samverkanstestet är det tänkt att Posiva ska samla in omfattande lärdomar från egenkontrollen för framtida drift.

STUK har konstaterat att Posiva inte alltid har tillräckliga resurser för bland annat drifterfarenhetsverksamheten och för att utbildningarna ska avancera. Inom drifterfarenhetsverksamheten strävar man efter att identifiera eller inleda händelseutredningar för att förbättra strål- och kärnsäkerheten. STUK fäster i sin tillsyn uppmärksamhet vid tillräckligheten av de resurser som behövs för att säkerställa kompetensen och säkerheten även i fortsättningen.

Posiva har uppdaterat sitt ledningssystem och dess centrala dokument i samband med övergången till produktionsfasens organisation. STUK har utvärderat och följt förfarandena för Posivas organisationsförändring, säkerhetsbedömningarna av förändringen och ledningen av förändringen. Dessutom utvärderar och följer STUK de förväntningar som riktas mot säkerhetskulturen i Posivas produktionsfas och främjandet av dessa.

Ur STUK:s perspektiv har Posivas brådskande tidtabell på senare tid betonats bland annat vid inledningen av samverkanstestet. Testet inleddes trots att en del av provdriften av anläggningens system pågår och all personal på Posiva inte har hunnit utbildas. Detta har i STUK:s tillsyn även visat sig som ofullständiga ärenden samt delvis bristfälliga dokumentleveranser och verksamhet i anslutning till kvalitetssäkring. STUK fortsätter tillsynen av Posivas verksamhet både under samverkanstestet och som en del av normal tillsyn.

Bedömning av den långsiktiga säkerheten

STUK har fortsatt granskningen av den säkerhetsmotivering som syftar till att påvisa långsiktig säkerhet som inkluderats i ansökan om drifttillstånd.

STUK har under årets andra tertial lämnat in en begäran om utredning till Posiva, i vilken återstående frågor har ställts i anknytning till påvisandet av slutförvaringens långsiktiga säkerhet. Tyngdpunkten ligger på bedömningen av ändringar i planerna och deras inverkan på den långsiktiga säkerheten.

Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK fortsatt att göra analyser av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider. Dessa är kopplade till bedömningen av radionuklidernas biosfäröverföring och doser. Posiva förväntas svara på de återstående frågorna under hösten. När STUK har fått svaren kan det fortsätta att genomföra inspektionerna.


Tertialrapport 1/2024, januari–april

Under första tertialet 2024 har STUK fortsatt att behandla Posivas ansökan om drifttillstånd, övervakat idrifttagningen och planerat övervakningen av driften av Posivas kärntekniska anläggning.

Efter behandlingen av materialet gällande ansökan om drifttillstånd utarbetar STUK en säkerhetsbedömning som bifogas det säkerhetsutlåtande som krävs för ansökan om drifttillstånd. Ett positivt säkerhetsutlåtande från STUK är en förutsättning för att statsrådet ska kunna bevilja ett drifttillstånd för Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggning.

Sammantaget har behandlingen av ansökan om drifttillstånd gått bra vid STUK, men behandlingen av materialet pågår fortfarande. På grund av materialets omfattning och behandlingen av de uppdateringar av materialet som STUK har begärt av Posiva har behandlingen som helhet tagit längre tid än väntat.

Ursprungligen begärde Arbets- och näringsministeriet (ANM) som tillståndsmyndighet att STUK om möjligt skulle ge sitt utlåtande senast den 31 december 2023. I slutet av 2023 bad STUK att ANM skulle förlänga tidsfristen för utlåtandet till slutet av 2024, eftersom behandlingen av ansökan om drifttillstånd fortfarande pågår i STUK.

STUK:s tillsyn består av flera delområden. Nedan följer en beskrivning av huvudpunkterna i tillsynen av de olika områdena från början av januari till slutet av april 2024.

Byggande och driftsättning

STUK har övervakat tillverkningen, installationen och driftsättningen av de system som behövs i Posivas inkapslings- och slutförvaringsanläggningar. I inkapslings- och slutförvaringsanläggningen behövs lyft- och flyttanordningar för att flytta använt kärnbränsle och en flyttbehållare eller kapsel som innehåller det. STUK har granskat konstruktionsplanerna för dessa lyft- och flyttanordningar och utfört konstruktionsinspektioner. Vid konstruktionsinspektionerna konstateras att konstruktionen har förverkligats och installerats i enlighet med konstruktionsplanerna och godkända tillverknings- och installationsmetoder.

Genom att testa systemen vid den kärntekniska anläggningen säkerställer Posiva att de fungerar som planerat. STUK fokuserar på systemen som är säkerhetsklassade, dvs. system, vars funktion är viktig för kärn- och strålsäkerheten. Vid övervakningen av provdriften har STUK behandlat testningsplanerna för systemen och följt provdriften på plats.

Antalet ovannämnda systemmaterial som behandlas av STUK minskar hela tiden, eftersom merparten av dokumenten redan har levererats till STUK.

Driftsättningen av hela anläggningen inleddes i april med testning av slutförvaringsanläggningens ventilationssystem och testerna fortsätter under sommaren. Syftet med testerna är att visa att anläggningens olika system sammantaget fungerar som planerat och att anläggningen kan användas i enlighet med bruksanvisningarna. STUK behandlar planerna för tester som gäller hela anläggningens verksamhet samt övervakar provdriften och valideringen av instruktionerna i samband med testerna.

Anvisningar och drift av anläggningen

Innan STUK kan göra en positiv säkerhetsbedömning av inkapslings- och slutförvaringsanläggningen och Posiva kan börja använda anläggningen, måste STUK också godkänna anläggningens säkerhetstekniska användningsvillkor. STUK förväntar sig att få en uppdaterad version av de säkerhetstekniska användningsvillkoren för granskning före sommaren.

STUK har bland annat behandlat Posivas administrativa anvisningar samt de drift- och larmanvisningar som behövs när anläggningarna tas i drift. STUK väntar ännu på att flera bruksanvisningar ska färdigställas och levereras till STUK för att STUK ska kunna utvärdera de förfaranden som beskrivs i bruksanvisningarna i sin helhet. STUK bedömer situationen för Posivas bruksanvisningar innan den egentliga användningen av Posivas anläggningar inleds.

Strålningsmätningar och beredskapsarrangemang

Införandet av system för strålnings- och utsläppsmätningar har inletts i februari 2024. Posiva måste fortfarande göra ändringar i en del av utsläppsmätningsinstrumenten. STUK har också krävt att Posiva kompletterar materialet gällande ansökan om drifttillstånd för mätning och uppföljning av utsläppen, och Posiva väntas ge svar på dessa senare.

STUK behandlar just nu en uppdaterad beredskapsplan. Posivas plan är gemensam med Industrins Kraft-koncernen. Skyddszonen och beredskapsområdet som definierats för Posivas kärntekniska anläggningar med avseende på beredskapssituationer är desamma som TVO:s motsvarande områden. Konsekvenserna av potentiella olyckor vid Posivas kärntekniska anläggningar på miljön är avsevärt mindre än konsekvenserna av en allvarlig reaktorolycka vid ett kärnkraftverk.

Posivas samverkanstest

I samverkanstestet testar Posiva slutförvaringens funktion med övningsbränsle utan använt kärnbränsle. I testet övas överföring av använt kärnbränsle till inkapslingsanläggningen, inkapsling på inkapslingsanläggningen samt överföring och slutförvaring av kapseln på slutförvaringsanläggningen. Före samverkanstestet har alla system testats och på anläggningarna har man genomfört tester av hela anläggningens funktion. Samverkanstestet genomförs utifrån Posivas egna utgångspunkter och endast ett fåtal myndighetskrav riktas mot verksamheten.

STUK har planerat övervakningen av samverkanstestet och uppskattar att planeringen kommer att vara klar under början av sommaren. I samverkanstestet utvärderar STUK Posivas organisations funktion, huruvida riktlinjerna fungerar och huruvida de olika systemen samverkar sömlöst. STUK:s mål är att testa driftsfasens övervakningsmetoder i samverkanstestet för att säkerställa att övervakningen i driftsfasen sker smidigt och i rätt tid.

Slutförvaringsanläggningens naturliga och tekniska barriärer

Posiva har stött på utmaningar med att bygga slutförvaringshål enligt sina noggrannhetskrav. Slutförvaringshålen är hål som slutförvaringskapslarna avslutningsvis flyttas till. STUK följer situationen och bedömer problemets eventuella effekter på säkerheten när STUK får material från Posiva.

Kvalificeringen av produktionsmetoderna för slutförvaringskapseln, lerkomponenterna och andra tekniska barriärer som förhindrar och fördröjer utsläpp av kärnavfall i miljön har fortskridit. Som en del av tillverkningskvalificeringen har STUK deltagit i Posivas leverantörsbedömningar som observatör. Vad gäller tillverkningen av lerkomponenter har kvalificeringen redan genomförts. STUK har under våren mottagit kvalificeringsmaterial för tillverkningsmetoder för svetsning av kapselns botten och lock. När det gäller tillverkningen av kopparrör för slutförvaringskapseln har Posiva haft utmaningar med att tillverka kapslar som uppfyller de ställda kraven. I slutet av april fick STUK Posivas material om hur Posiva fortskrider i kvalificeringen av tillverkningen av kopparrör.

STUK förväntar sig att få material gällande kvalificeringen av installationen av lerkomponenter och slutförvaringskapseln under sommaren.

Övervakning av kärnmaterial

STUK:s kontroll av kärnmaterialet visar att Posiva har fullgjort sina förpliktelser i fråga om kontrollen av kärnmaterial. Internationella atomenergiorganet IAEA och Europeiska kommissionen har fortsatt att installera internationell övervakningsutrustning för kontroll av kärnmaterial vid Posivas inkapslingsanläggning. Installationerna kommer att fortsätta ännu under 2024. Avsikten är att en del av övervakningsanordningarna samt rapporteringsrutinerna som krävs för övervakningen ska testas under Posivas samverkanstest.

I mars genomförde IAEA ett kompletterande inspektionsbesök vid Posivas anläggningar. Europeiska kommissionen och STUK deltog i inspektionen.

Skyddsarrangemang

Posiva har gjort framsteg när det gäller att införa säkerhetsarrangemang. Posiva har också överlämnat till STUK diverse material förknippade med säkerhetsarrangemangen, som kan användas för att bedöma arrangemangens tillräcklighet. Posiva har fortfarande vissa öppna krav som det måste ta hänsyn till före driftsättningen. STUK har övervakat säkerhetsarrangemangens effektivitet och tillräcklighet genom att granska dokument och genomföra fältinspektioner.

Organisationsövervakning

STUK har i sin övervakning ägnat uppmärksamhet åt brister i Posivas kvalitetskontrollverksamhet samt åt hur de hanteras. Vid inspektionen av hanteringen av avvikelser förutsatte STUK att Posiva bedömer tillräckligheten av de befintliga förfarandena. Dessutom förutsatte STUK att Posiva säkerställer att alla förfaranden har tillräckliga anvisningar och uppmärksammar upprätthållandet och behörigheten av kvalitetskontrollpersonalens kompetens.

STUK har övervakat utvecklingen av Posivas organisatoriska beredskap under drift och tillståndshavarens egen uppföljning av beredskapen. Posiva har utvecklat rutiner för att fastställa användningsfasens organisatoriska beredskap. STUK följer upp tillämpningen av rutinerna bland annat vad gäller utvecklingen av säkerhetskulturen. STUK har konstaterat att det finns vissa brister i Posivas omfattande materialhelheter och har krävt att Posiva kompletterar materialet. Utifrån övervakningen har STUK observerat behovet av förbättringar i bedömningen av konsekvenserna av förändringar av stora helheter och delvis i hanteringen av helheten. Dessutom har det vid STUK:s övervakning framkommit iakttagelser om resursutmaningar. STUK kommer även i fortsättningen att övervaka tillräckligheten av Posivas resurser.

Bedömning av den långsiktiga säkerheten

STUK har fortsatt bedömningen av den säkerhetsmotivering för att påvisa långsiktig säkerhet som lämnats in som en del av ansökan om drifttillstånd. I början av året lämnade STUK en begäran om utredning till Posiva, där STUK krävde bakgrundsdokument förknippade med bytet av buffertmaterialet runt slutförvaringskapseln. Posiva har under behandlingen av ansökan om drifttillstånd gjort ändringar i planerna gällande barriärer, och STUK ska också utvärdera dessa ändringar med tanke på långsiktig säkerhet. Detta påverkar tiden som STUK behöver för att behandla materialet kring ansökan om drifttillstånd.

Som en del av granskningen av säkerhetsmotiveringen har STUK också fortsatt att göra analyser av utsläpp, överföring och konsekvenser förknippade med radionuklider som en del av utvärderingen av radionuklidernas biosfäröverföring och doser.