Säteilyn käyttöä valvottiin teollisuudessa, tutkimuksessa ja terveysalalla

Vuonna 2022 Säteilyturvakeskus (STUK) jatkoi eri valvontakeinojen kehittämistä teollisuuden, tutkimuksen ja terveysalan säteilytoiminnan valvonnassa. Teimme valvontaa eri teemoihin keskittyvinä projekteina, joiden tulokset julkaisimme raportteina STUKin julkaisusarjoissa. Selvitimme projekteissa ja niistä valmistuneissa raporteissa esimerkiksi teollisuuden ja tutkimuksen omavalvontaa, säteilyturvallisuusasiantuntijan käyttämistä eläinröntgentoiminnassa, umpilähteitä varastoivia toiminnanharjoittajia, tietokonetomografiakuvausten optimointimenetelmiä ja säteilyn käyttöä kardiologisissa yksiköissä. Säteilyn käyttö on Suomessa turvallista.

Jotain hyvää koronastakin

Jatkoimme etätyöaikana käynnistyneitä STUKin webinaareja säteilyä työssään käyttäville eri alojen ammattilaisille. Webinaarit saivat edelleen hyvää palautetta.

Teollisuuden säteilytoiminta ja annosvalvonta -yksikkö järjesti säteilyn käyttäjille kolme webinaaria, joista kaksi ensimmäistä tallennettiin myös STUKin YouTube-kanavalle:

  • Tietoisku teollisuuden ja tutkimuksen toiminnanharjoittajille
  • Tietoisku umpilähdetoimijoille
  • Ajankohtaista säteilylähteiden turvajärjestelyistä.

Säteilyn käyttäjiä päästiin pitkän koronatauon jälkeen myös tapaamaan tarkastuksilla, neuvottelupäivillä ja seminaareissa. Järjestimme säteilyn käytön asiantuntijoille terveydenhuollon kuvantamisen neuvottelupäivät ja sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät. Jatkoimme myös vilkasta kansainvälistä ja kotimaista yhteistyötä eri viranomaisten sekä ammattiliittojen- ja järjestöjen kanssa.

SOTE-uudistus työllisti

Vuoden 2023 alussa tullut SOTE-uudistus työllisti myös STUKia etupainotteisesti. Loppuvuonna 2022 SOTE-uudistus aiheutti huomattavan ruuhkan lupakäsittelyyn, kun lähes kaikkien julkisen terveydenhuollon luvanhaltijoiden toiminnanharjoittaja vaihtui vuoden 2023 alusta. Toiminnanharjoittajan vaihdos edellyttää aina ennakkoon haettavaa lupamuutosta. Turvallisuuslupia, joita SOTE-uudistus koski, oli yli 400 kappaletta. SOTE-uudistukseen liittyvien toiminnanharjoittajan muutosten ohessa peruutettiin myös lukuisia turvallisuuslupia, kun uusi toiminnanharjoittaja eli hyvinvointialue yhdisti useita aiemmin erillisiä turvallisuuslupia hallinnollisesti samaan lupaan.

Lue lisää:

Säteilyn käyttö ja muu säteilylle altistava toiminta. Vuosiraportti 2022.
Kaikki STUKin valvontaraportit
STUKin julkaisut Julkari.fi:ssä
STUKin videot ja webinaarien tallenteet YouTube-kanavalla