Suomen ensimmäisen ydinreaktorin purku alkoi

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n FiR 1-tutkimusreaktorin käytöstäpoistoon liittyvät purkutyöt alkoivat Espoon Otaniemessä kesäkuussa 2023. Käytöstäpoiston ehdottomana lähtökohtana on turvallisuus. Kaikki purkutyöhön liittyvät toimenpiteet toteutetaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) valvonnassa.

Kuva: VTT

FiR 1 (Finnish Reactor 1), Suomen ensimmäinen ydinreaktori, otettiin käyttöön Espoon Otaniemessä vuonna 1962. Reaktori oli yhdysvaltalaisen General Atomicsin valmistama TRIGA Mark 2 -allastyyppinen reaktori. Vuosikymmenien ajan tutkimusta, opetusta, sädehoitoa ja isotooppituotantoa palvelleen tutkimusreaktorin toiminta päättyi kesäkuussa 2015. VTT sai kesäkuussa 2021 valtioneuvostolta luvan poistaa reaktori käytöstä. Osana lupakäsittelyä STUK arvioi käytöstäpoiston turvallisuutta. 

Purkutyöt alkoivat kesäkuussa 2023 STUKin valvomina. Fortum toimii projektissa VTT:lle pääurakoitsijana ja vastaa purkutöistä, jätteiden käsittelystä ja loppusijoituksesta. Purku on edennyt suunnitellusti aikataulussa, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 aikana. 

Suunnitelmallinen, säteilyturvallinen purkuprojekti

FiR 1 on ensimmäinen Suomessa purettava ydinreaktori. Muualla, esimerkiksi Tanskassa ja Saksassa, vastaavia reaktoreita on purettu useita, ja niistä saatuja oppeja hyödynnetään myös Otaniemen reaktorin purkutyössä. Vastaavasti FiR 1:stä saatavia oppeja on mahdollista siirtää Suomen ydinvoimalaitosten reaktoreiden käytöstäpoiston suunnitteluun ja lainsäädäntöön käynnissä olevan ydinenergialain uudistuksen yhteydessä.

Lämpöteholtaan 250 kilowatin tutkimusreaktori on pieni, käyttöturvallinen ja opetuskäyttöön suunniteltu ydinlaitos. Siksi myös syntyneen käytetyn ydinpolttoaineen ja huolto- ja purkujätteen määrä ja radioaktiivisuus on suhteellisen pieni. VTT palautti tutkimusreaktorin käytetyn ydinpolttoaineen Yhdysvaltoihin vuodenvaihteessa 2020–2021. Muun jätehuollon osalta on huomioitava käytön aikana syntynyt ja reaktorirakenteiden ja -järjestelmien purkamisesta syntyvä ja matala- ja keskiaktiivinen jäte. Reaktorin käyttö- ja purkujäte, yhteensä noin 60 kuutiota, loppusijoitetaan Fortumin matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitokseen Loviisassa. 

”Vanha sanonta, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pitää tässä projektissa paikkansa. Tutkimusreaktorin käytöstäpoiston ja purkutöiden suunnittelu toteutettiin huolella, minkä ansiosta toteutus on sujunut turvallisesti ja aikataulussa. Viranomaisen näkökulmasta valvontaa on helpottanut huomattavasti VTT:n ja Fortumin osaaminen ja avoimuus. Säteilysuojelun kannalta purkutyöt ovat onnistuneet erinomaisesti, ja työntekijöiden toteutuneet säteilyannokset ovat alittaneet suunnittelun yhteydessä tehdyt arviot säteilyannoksista. Säteilysuojelullisesti haastaviin työvaiheisiin oli varattu riittävästi aikaa, ja ne toteutettiin ilman hätäilyä”, kertoo johtava asiantuntija Kai Hämäläinen STUKista. 

Opit talteen tulevaisuutta varten

Purkutyöt alkoivat kesäkuussa 2023 reaktoritankin sisäosien purkutöillä. Sisäosien viimeisen suuren komponentin, heijastimen, irrotustöiden yhteydessä 9.8.2023 reaktoritankista pääsi vuotamaan noin 3 kuutiota vettä reaktorihallin lattialle. Mitattujen näytteiden perusteella vesi sisälsi pieniä määriä radioaktiivisia aineita.

STUKin edustaja oli tapahtumahetkellä valvontakäynnillä FiR:llä, joten STUK sai tapahtumasta tiedon välittömästi. Hallissa oli varauduttu erilaisiin poikkeustilanteisiin, myös vesivahinkoon, ja kaikki vesi saatiin kerättyä saman päivän aikana talteen. Veden radioaktiivisuuden vähäisyyden vuoksi kukaan purkutöihin osallistunut ei altistunut normaalista poikkeavalle säteilylle, eikä säteilyä tai vettä päässyt valvonta-alueen ulkopuolelle. Purkutyöt keskeytettiin poikkeavan tapahtuman selvittämiseksi. Tapahtumaan ei sisältynyt onnettomuus- tai ympäristöriskiä.

Viimeisenä purkutyönä käynnissä on biologisen suojan aktivoituneiden osien piikkaustyöt. Sen jälkeen työmaa siivotaan ennen pintojen puhtauden mittaamista ja valvonnasta vapautusta. Työmaalla on vielä iso osa purkujätteistä, jotka kuljetetaan Loviisaan loppusijoitettavaksi ennen laitosalueen valvonnasta vapautusta. 

”FiR 1 -tutkimusreaktorin käytöstäpoiston opit on hyvä pitää mielessä myös tulevaisuudessa, kun nyt käytössä olevien ydinvoimalaitosten käytöstäpoistosuunnitelmia päivitetään seuraavan kerran. Lisäksi jätteiden käsittely ja loppusijoitusratkaisut pitää olla valmiiksi suunniteltuna, jotta niiden toteutus purkutyömaalla onnistuu sujuvasti”, summaa Hämäläinen.

Lähteet ja lisätietoa