Tutkimus- ja kehitystyö tukee valvontaa ja valmiutta

Säteilyturvakeskuksessa (STUK) tehdään säteilyn ja ydinenergian käytön valvontaa ja valmiutta tukevaa tutkimusta ja kehitystyötä (T&K). Laajamittaisempien T&K-hankkeiden toteuttaminen edellyttää yleensä yhteistyötä yliopistojen tai muiden tutkimuslaitosten kanssa. Vuonna 2023 tutkimus- ja kehitystyö painottui kansainvälisiin EU-rahoitteisiin yhteishankkeisiin.

STUKissa tehtävä tutkimus on pääosin soveltavaa. T&K-työn päämääränä on tarjota tutkimustietoon pohjautuen päättäjille, viranomaisille, säteilyn käyttäjille, kansalaisille ja muille sidosryhmille oikeaa ja ymmärrettävää säteilyturvallisuustietoa. Tällöin ihmiset pystyvät informaatiotulvan ja -vaikuttamisen keskelläkin ymmärtämään säteilyn riskejä oikealla tavalla. Säteilyturvallisuustutkimuksella STUK luo edellytyksiä säteilyturvalliselle elin- ja työympäristölle ja kehittää omaa tietotaitoaan säteilyn vaikutuksista, mittaamisesta sekä säteilystä aiheutuvien riskien hallintaan. Tutkimuksessa painotetaan suurten asiakokonaisuuksien hallintaa sekä hyödynnetään yhteistyöverkostojen osaamista.

STUK ylläpitää kansallisia ionisoivan säteilyn mittanormaaleja säteilymittausten luotettavuuden mahdollistamiseksi ja tarjoaa korkeatasoisia mittaus- ja asiantuntijapalveluja kansalaisille, elinkeinoelämälle, tutkimuslaitoksille ja muille viranomaisille. Metrologiaan eli mittaustoimintaan liittyvä T&K-toiminta mahdollistaa luotettavat, tarkat ja tehokkaat säteilymittaukset niin laboratoriossa kuin kentälläkin sekä pitää kansallisen mittanormaalitoiminnan laadun korkealla kansainvälisellä tasolla.

T&K-toiminnan avulla pidetään lisäksi yllä STUKin valmiutta muodostaa tilannekuva ydinlaitoksia ja säteilylähteitä koskevista onnettomuuksista ja muista poikkeavista tapahtumista, niiden kehittymisestä ja säteilytasoista, jotta voidaan arvioida säteilytilanteen turvallisuusmerkitys sekä ryhtyä toimiin säteilyaltistuksen pienentämiseksi. 

Suomessa on korkeatasoista säteilyturvallisuustutkimukseen liittyvää osaamista. Tämän osaamisen tehokkaaksi hyödyntämiseksi on perustettu Säteilyturvallisuustutkimuksen yhteenliittymä Cores (Finnish Consortium for Radiation Safety Research), jonka jäseninä ovat STUK, yhdeksän suomalaista yliopistoa ja viisi hyvinvointialuetta (yliopistollista sairaalaa). Yhteenliittymä koordinoi ja edistää säteilyturvallisuustutkimusta Suomessa. Cores järjestää myös seminaareja ja työpajoja. Vuonna 2023 järjestettiin seminaari turva- ja turvallisuusnäkökulmista (safety, security and safeguards). 

Painotus kansainvälisissä yhteishankkeissa

Vuonna 2023 STUKissa oli käynnissä useita EU-rahoitteisia valmiuteen ja mittanormaaliin liittyviä T&K-projekteja.

i-Violin-projektissa (Implementing verifiable oncological imaging by quality assurance and optimisation) tavoitteena on optimoida ja yhtenäistää syöpäpotilaiden kuvauskäytäntöjä Euroopassa. STUK tarjoaa projektille asiantuntemusta säteilymittauksiin ja kuvanlaadun määrittämiseen liittyen sekä tukee kansainvälisten koulutustilaisuuksien järjestämistä ja tiedottamista erityisesti eurooppalaisille säteilyturvallisuusviranomaisille. 

STUK koordinoi TraMeXI -nimistä projektia (Traceability in medical X-ray imaging dosimetry). Projektin tavoitteena on päivittää nykyisiä ja kehittää uusia kalibrointi- ja mittausmenetelmiä, joiden avulla potilaiden säteilyaltistuksen mittausten luotettavuus röntgenkuvantamisessa voidaan varmistaa. Tulokset viedään kansainvälisiin standardeihin, joita voidaan hyödyntää kansallisella tasolla. 

Metrology for the harmonisation of Environmental Compass in Europe (MetroPOEM) -projekti pyrkii mahdollistamaan ja yhtenäistämään mittausmenetelmiä sekä radioaktiivisten isotooppien että stabiilien saasteaineiden havaitsemiseen ja luonnehdintaan. STUK kehittää projektissa massaspektrometrisia mittauksia. 

STUKin koordinoima Risk management for large-scale radiological and nuclear emergiencies (KANTTURA) -projekti kehittää kansallista säteilymittaussuunnitelmaa laajamittaisen säteily- tai ydinonnettomuustilanteen varalta. Hankkeessa toteutetaan 1) kansallinen suunnitelma siitä, mitä, milloin ja miten mitataan, 2) vaatimukset eri mittauksille, instrumenteille ja tarvittavalle osaamiselle sekä 3) suunnitelma menetelmistä oikea-aikaisen ja kokonaisvaltaisen tilannekuvan muodostamiseksi. Työstettävä suunnitelma kattaa skenaariot, joissa merkittäviä määriä radioaktiivisia aineita pääsee ympäristöön. Tulokset otetaan operatiiviseen käyttöön kansallisella tasolla. 

RescEU -varastointihankekokonaisuudessa perustetaan ja ylläpidetään EU:n pelastuspalvelumekanismiin kuuluva CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear) -valmiusvarasto Suomeen. Varastossa säilytettävä materiaali on tarkoitettu sekä ensitoimijoiden että siviiliväestön käyttöön erilaisissa CBRN-onnettomuus- ja CBRN-häiriötilanteissa. Suomi koordinoi hanketta sisäministeriön johdolla yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja STUKin kanssa. 

Harmonisation, update and implementation of standards related to radiation protection dosimeters for photon radiation (GuideRadPROS) -projekti kehittää säteilysuojelumittausten laatua ja tarkkuutta alan standardeja kehittämällä sekä valmistautumalla uusien säteilysuojelusuureiden käyttöönottoon. STUK koordinoi projektia. 

Lue lisää projekteista