Cores - Säteilyturvallisuustutkimuksen yhteenliittymä
Säteilyturvallisuustutkimuksen yhteenliittymä Cores (Finnish Consortium for Radiation Safety Research) on Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja yhdeksän suomalaisen yliopiston perustama yhteenliittymä, jonka tarkoitus on koordinoida ja edistää säteilyturvallisuustutkimusta Suomessa.
Nykyään Coresissa on jo 16 jäsentä. Syksyllä 2021 mukaan on liittynyt viisi Suomen sairaanhoitopiiriä (nykyään hyvinvointialuetta): Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.
Coresin tavoitteet
Säteilyturvallisuustutkimuksen yhteenliittymällä vahvistetaan säteilyturvallisuustutkimusta ja alan osaajien kouluttamista Suomessa. Tällöin Suomi saa jatkossakin alalle uusia osaajia ja suomalainen tutkimus säilyttää asemansa osana korkeatasoista kansainvälistä tutkimusta.
Säteilyturvallisuustutkimus kattaa laajan kirjon tieteenaloja, aina säteily- ja ydinfysiikasta biolääketieteisiin, ympäristötieteisiin, tekniikkaan ja yhteiskunta- ja käyttäytymistieteisiin. Suomen yliopistoissa on vahvaa tieteenalojen osaamista, ja tämä osaaminen saadaan nyt entistä paremmin mukaan yhteiskunnan tarpeista lähtevään säteilyturvallisuuden tutkimukseen.
Lisätietoja Coresista
Cores-yhteenliittymässä ovat mukana:
- Säteilyturvakeskus (STUK)
- Aalto yliopisto
- Helsingin yliopisto
- Itä-Suomen yliopisto
- Jyväskylän yliopisto
- Lappeenrannan teknillinen yliopisto
- Oulun yliopisto
- Tampereen yliopisto
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
- Turun yliopisto
- Åbo Akademi
- Pirkanmaan hyvinvointialue
- Varsinais-Suomen hyvinvointialue
- Pohjois-Savon hyvinvointialue
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialue
Yhteenliittymään voi liittyä uusiksi jäseniksi muita alan tutkimusta tekeviä korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Uudet jäsenet hyväksytään johtoryhmän konsensuspäätöksellä ja täydennetyn sopimuksen allekirjoituksilla. Sopijaosapuolet voivat myös tehdä erikseen tarkentavia sopimuksia käytännön järjestelyistä ja syvemmästä yhteistyöstä.
Yhteenliittymän hallinnoinnista huolehtii johtoryhmä, jossa on mukana edustajat kaikista jäsenorganisaatioista. Johtoryhmän puheenjohtaja tulee Säteilyturvakeskuksesta.
Johtoryhmän käsittelemiin asioihin kuuluvat erityisesti
- säteilyturvallisuustutkimuksen edistäminen
- kansallisen säteilyturvallisuustutkimuksen ohjelman ylläpito ja päivittäminen
- toiminnan suunnittelu ja seuranta
- aloitteet yhteenliittymän tavoitteita tukevista tutkimusohjelmista ja –toimista
- tietovarantojen ja infrastruktuurien yhteiskäytön edistäminen
- alan koulutuksen edistäminen ja koordinaatio
- innovaatiotoiminnan edistäminen ja yhteydet elinkeinoelämään.
Yhteenliittymän toimintaa ohjaa ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtaja tulee sosiaali- ja terveysministeriöstä. Ohjausryhmän pysyvät jäsenet ovat sosiaali- ja terveysministeriö, Säteilyturvakeskus, työ- ja elinkeinoministeriö sekä sisäministeriö.
Coresin johtoryhmä esittää sosiaali- ja terveysministeriölle ohjausryhmän vaihtuvat jäsenet. Tällä hetkellä vaihtuvina jäseninä ovat Helsingin ja Jyväskylän yliopistot sekä Kuopion yliopistollinen sairaala.
Ohjausryhmän tehtäviin kuuluu
- ohjata Cores-verkoston toimintaa strategisella tasolla ja arvioida verkoston toimintaa
- välittää verkostolle tietoa lainsäädäntötyön edellyttämistä tutkimustarpeista
- tukea verkostoa kansallisen säteilyturvallisuusosaamisen kehittämisessä
- tukea Cores-verkostoa viestinnässä ja vaikuttavuustavoitteiden saavuttamisessa.
Cores-seminaari 11.2.2025 Tampereen yliopistolla
Cores järjestää terveysteemaisen seminaarin helmikuun 11. päivä Tampereen yliopistolla. Aiheet kattavat sekä ionisoivan että ionisoimattoman säteilyn terveysvaikutukset ja viimeaikaiset kansainväliset suositukset ja tutkimustulokset. Tutkijoilla on mahdollisuus esitellä omia alaan liittyviä tutkimustuloksia lyhyissä (n. 15 min) esityksissä.