Ydinlaitosten säteilyturvallisuus
Säteilyturvallisuuden valvonta on osa ydinlaitoksen toimintakuntoisuuden valvontaa. Tavoitteena on varmistaa, että niin työntekijöille kuin ympäristön asukkaille ydinlaitoksen käytöstä aiheutuva kokonaissäteilyaltistus pidetään niin pienenä kuin käytännössä mahdollista. Lisäksi säteilyaltistus pidetään yksilötasolla selvästi annosrajojen alapuolella.
Työntekijöiden säteilyaltistus
STUK valvoo ydinlaitosten työntekijöiden säteilyturvallisuutta tarkastamalla laitoksen annosvalvontaa, säteilymittauksia, säteilysuojelun menettelytapoja, laitoksen säteilyolosuhteita sekä laitoksella tehtävien huolto- ym. töiden säteilysuojelujärjestelyjä. STUK valvoo ydinlaitostyöntekijöiden henkilökohtaisia säteilyannoksia, jotta henkilökohtaiset annosrajat eivät ylittyisi. Säteilytyöstä työntekijälle aiheutuva efektiivinen annos ei saa ylittää arvoa 20 millisievertiä (mSv) vuodessa (Valtioneuvoston asetus ionisoivasta säteilystä, 1034/2018).
Suomen ydinlaitosten säteilyannosvalvonnan piiriin kuuluu vuosittain noin 3000–5000 henkilöä. Ydinvoimalaitosten työntekijöiden säteilyannokset syntyvät pääasiassa vuosihuoltojen aikana, jolloin työntekijät tekevät töitä radioaktiivisten komponenttien ja avattujen prosessijärjestelmien läheisyydessä. Vuosihuollon pituus ja sen aikana tehtävien säteilysuojelullisesti merkittävien huoltotöiden laajuus vaikuttavat työntekijöiden yhteenlasketun annoksen suuruuteen kyseisenä vuonna.
Työntekijöiden yhteenlasketut säteilyannokset ovat olleet 2000-luvulla sekä Loviisassa että Olkiluodossa useimpina vuosina alle 1 mansievertin. Pääosa annoksista kertyy laitosten vuosihuoltojen aikana tehdyistä töistä.
Mansievert (manSv)
Kollektiivisen annoksen yksikkö. Jos esimerkiksi 1000 hengen suuruisessa väestöryhmässä jokainen saa keskimäärin 20 mSv (= 0,02 Sv) säteilyannoksen, kollektiivinen annos on 20 manSv.
Diagrammissa on esitetty Loviisan ydinvoimalaitoksen työntekijöiden kollektiiviset säteilyannokset voimalaitoksen käytön aloittamisesta alkaen. Loviisan voimalaitoksen henkilöstön säteilyannokset ovat pienentyneet 2000-luvulla mm. työtapojen kehittämisen ja järjestelmien parantamisen seurauksena sekä sen vuoksi, että primääripiiriin yhteydessä olevissa osissa on ALARA-periaatteen mukaisesti saatu merkittävästi vähennettyä voimakkaasti aktivoituvia aineita.
Diagrammissa on esitetty Olkiluodon ydinvoimalaitoksen työntekijöiden kollektiiviset säteilyannokset voimalaitoksen käytön aloittamisesta alkaen. Uudella Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä ei vielä ole ollut vuosihuoltoa, minkä vuoksi sen osuus Olkiluodon säteilyannoksista oli vielä vuonna 2022 alle 1 %.
Ympäristön säteilyvalvonta
Suomen ydinlaitosten ympäristötutkimukset alkoivat jo ennen laitosten käyttöönottoa, ja nykyään ydinlaitosten ympäristöä valvotaan monipuolisesti ja kattavasti. STUK hyväksyy ydinlaitosten ympäristövalvontaohjelmat sekä toteuttaa omaa riippumatonta valvontaansa.
Laitosten ympäristöstä kerätään ja analysoidaan vuosittain yhteensä noin 600 näytettä mm. talousvedestä, elintarvikkeista, ilmasta, sadevedestä, maaperästä, merivedestä ja merenpohjasta. Myös ulkoista taustasäteilyä ja ympäristön asukkaiden radioaktiivisuutta mitataan säännöllisesti. Ydinvoimalaitosten ympäristön asukkaiden saamaa säteilyaltistusta arvioidaan vuosittain voimalaitosten päästötietojen ja ympäristönäytteiden sekä meteorologisten mittausten perusteella.
Ydinvoimalaitosten päästöt laimentuvat tehokkaasti voimalaitosten ympärillä olevaan valtavaan ilma- ja vesimäärään, eli ilmakehään ja mereen. Sen seurauksena voimalaitosten ympäristöön kertyy radioaktiivisia aineita vain hyvin pieninä pitoisuuksina, joita voidaan havaita ainoastaan herkillä mittausmenetelmillä (ks. ympäristön säteilyvalvonnan tulokset). Normaalikäytön päästömäärät ovat niin pienet, että niistä aiheutuvaa väestön säteilyannosta on mahdotonta mitata. Tämän vuoksi väestön säteilyannokset määritetään laskennallisesti.
Ympäristön asukkaiden säteilyaltistus
Ympäristön asukkaiden säteilyaltistusta arvioidaan vuosittain voimalaitosten päästötietojen ja ympäristönäytteiden sekä meteorologisten mittausten perusteella. Suomessa ydinvoimalaitosten normaalista käytöstä yksittäiselle ympäristön asukkaalle aiheutuvan säteilyannoksen rajoitukseksi on valtioneuvosto asettanut 0,1 millisievertiä vuodessa. Tämä on noin kuudeskymmenesosa keskimääräisestä säteilyannoksesta, jonka suomalaiset saavat eri lähteistä vuoden aikana. Viime vuosina Suomessa ydinvoimalaitosten aiheuttama säteilyannos ympäristön asukkaille on ollut alle prosentin em. annosrajoituksesta.
Ydinlaitoksen ympäristön asukkaiden säteilyannosten arviointiin käytetyissä malleissa ei voida ottaa täysin huomioon ihmisten ja heidän elintapojensa yksilöllisiä eroja. Tämän vuoksi määritellään ns. edustava henkilö, joka edustaa iän ja elintapojen perusteella eniten altistuvaa väestöryhmää. Kyseessä on kuvitteellinen henkilö, joka asuu ydinvoimalaitoksen lähituntumassa. Hän syö pääasiassa voimalaitoksen ympäristöstä kerättyjä luonnontuotteita kuten marjoja, sieniä ja kaloja sekä hän juo läheisen maatilan maitoa ja käyttää paikallisia vilja- ja lihatuotteita. Lisäksi henkilö oleskelee ajallisesti paljon ydinvoimalaitoksen läheisillä rannoilla ja ui meressä. Tulos on hyvin konservatiivinen – käytännössä suurin mahdollinen säteilyannos, jonka henkilö voisi saada asuessaan ydinvoimalaitoksen ympäristössä. Todellisuudessa ydinvoimalaitosten ympäristön asukkaat saavat tätä paljon pienempiä säteilyannoksia.
Mikäli ydinvoimalaitoksilta pääsisi radioaktiivisia aineita niin paljon, että ne lisäisivät säteilytasoa lähiympäristössä, tilanne havaittaisiin välittömästi laitoksia ympäröivillä valvontaverkoilla. Verkot koostuvat 1–5 kilometrin etäisyydellä olevista mittausasemista, joiden tiedot välittyvät automaattisesti laitosten tietokoneille ja ovat milloin tahansa Säteilyturvakeskuksen tarkastettavissa. Jos annosnopeus jollakin asemalla nousee yli hälytysrajan 0,4 mikrosievertiä tunnissa, järjestelmä lähettää automaattisesti hälytysviestin STUKiin. Luonnollinen taustasäteily Suomessa vaihtelee välillä 0,05–0,30 mikrosievertiä tunnissa (µSv/h).
Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonta : Vuosiraportti 2023 (julkari.fi)
Ympäristön eniten altistuvaa väestöryhmää edustavan henkilön arvioitu annos Olkiluodossa ja Loviisassa laitosten koko käyttöiän aikana. Laitos- ja prosessimuutosten myötä on molemmilla laitospaikoilla pystytty merkittävästi vähentämään päästöjä ja sitä kautta ympäristön altistuneimman henkilön annos on myös pienentynyt merkittävästi. Nykyisin suurin osa annoksesta aiheutuu ilmaan tapahtuvan päästön nuklidista hiili-14.
Ympäristön altistuneimman henkilön laskennallinen annos Loviisassa on pysynyt selvästi alle 1 % ydinenergia-asetuksessa (161/1988) asetetusta rajasta 100 mikrosievertiä. Matala-aktiivisen haihdutusjätteen uloslaskun vaikutus näkyy vuosien 2013, 2017 ja 2021 lievästi korkeampana tasona.
Ympäristön altistuneimman henkilön laskennallinen annos Olkiluodossa on vuosina 2016–2019 esiintyneistä polttoainevuodoista huolimatta hyvin pieni, ollen alle 1 % ydinenergia-asetuksessa (161/1988) asetetusta rajasta 100 mikrosievertiä.