Turvallisuusperiaatteet
Ydinturvallisuuden varmistaminen perustuu kokemuksen ja tutkimustoiminnan pohjalta muotoutuneisiin yleisiin periaatteisiin. Niiden mukaan turvallisuus varmistetaan syvyyssuuntaisella puolustuksella ja moninkertaisin järjestelyin.
Onnettomuudet pyritään estämään hyvällä suunnittelulla, korkealla laadulla ja huolellisella käyttötoiminnalla. Jos häiriö tai onnettomuus kuitenkin sattuu, pyritään se saamaan hallintaan turvallisuusjärjestelmien avulla. Jos tässäkään ei onnistuta, pyritään onnettomuuden ympäristövaikutuksia lieventämään mahdollisimman tehokkaasti. Turvajärjestelmien suunnittelu ja mitoitus perustuu laskennallisiin onnettomuusanalyyseihin ja kokeelliseen tietoon.
Syvyyssuuntainen turvallisuusajattelu
Turvallisuuden varmistaminen reaktorivaurioiden ja säteilyn haitallisten vaikutusten estämiseksi tapahtuu usealla peräkkäisellä, toisiaan varmentavalla toiminnallisella ja rakenteellisella tasolla. Tätä toimintatapaa sanotaan syvyyssuuntaiseksi turvallisuusajatteluksi tai syvyyspuolustusperiaatteeksi. Turvallisuuden varmistamisessa voidaan erottaa ennalta ehkäisevä, suojaava ja lieventävä taso.
Ensimmäinen eli ennalta ehkäisevä taso
Tavoitteena on estää poikkeamat laitoksen normaalista käyttötilasta korkeatasoisen suunnittelun ja käyttötoiminnan avulla. Tärkeiden laitteiden suunnittelussa, valmistuksessa, asennuksessa ja huollossa sovelletaan korkeita laatuvaatimuksia ja riittäviä turvallisuusmarginaaleja. Lisäksi suunnittelussa pyritään käyttämään luontaisesti stabiileja ja epänormaaleja olosuhteita korjaavia ratkaisuja. Erityisesti reaktori suunnitellaan siten, että luontaiset takaisinkytkennät pyrkivät estämään reaktorin tehon hallitsemattoman kasvun. Tämä perustuu siihen, että tehon kasvu johtaa reaktorin lämpötilan nousuun, mikä puolestaan vaikuttaa tehoa pienentävästi.
Toinen eli suojaava taso
Vaikka laitosten suunnittelulle ja käytölle asetetaan korkeat laatuvaatimukset, voi onnettomuuksia ja käyttöhäiriöitä silti esiintyä. Niiden varalta ydinvoimalaitokset varustetaan järjestelmillä, joiden tehtävänä on havaita häiriöt ja estää niiden kehittyminen vakaviksi onnettomuuksiksi. Näillä järjestelmillä varmistetaan erityisesti reaktorin sammutus, reaktorisydämen jäähdytys ja jälkilämmön poisto.
Kolmas eli seurauksia lieventävä taso
Jos onnettomuuden etenemistä ei ensimmäisen ja toisen tason toimilla pystytä estämään, on vielä mahdollista lieventää sen seurauksia. Tällöin on tärkeintä varmistaa suojarakennuksen säilyminen ehjänä ja suojarakennukseen liittyvien järjestelmien toiminta.