Vastuullisuus
Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.
Vastuullisuus on sisäänrakennettu valtion, ja siten myös Säteilyturvakeskuksen (STUK), toimintaan ja lakisääteisten tehtävien toteuttamiseen yhteiskunnan hyväksi. Ministeriöillä, virastoilla ja laitoksilla on myös vastuu työskennellä Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. STUKin toiminnan tarkoituksena on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Tämä sopii hyvin yhteen YK:n kestävän kehityksen globaalin toimintaohjelman, Agenda 2030:n, tavoitteiden kanssa. Valtionhallinnon ohjeistuksen mukaan STUK sekä kasvattaa kädenjälkeään että pienentää tavoitteellisesti omaa jalanjälkeään vastuullisuustoimillaan.
Valtiolla kaikki virastot raportoivat kestävän kehityksen eteen tehdystä työstä. Se auttaa samalla tunnistamaan alueita, joissa on vielä parannettavaa. STUK julkaisi huhtikuussa 2024 kolmannen vastuullisuusraporttinsa koskien vuotta 2023.
Vastuullisuusraportti 2023 (pdf)
Vastuullisuusraportti 2022 (pdf)
Vastuullisuusraportti 2021 (pdf)
STUK edistää useita kestävän kehityksen tavoitteita
Vuonna 2023 STUK edisti useita kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoja osana normaalia toimintaansa. Erityisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 3, 7 ja 16 ja niiden alatavoitteet (3.4, 7.1, 16.6, 16.8, 16.a) nähdään kytkeytyvän luontevasti STUKin toimintaan.
STUK edisti YK:n tavoitteiden mukaisesti terveellisen elämän ja hyvinvoinnin takaamista kaiken ikäisille oman roolinsa mukaisesti turvallisella ja oikeutetulla säteilyn käytön valvonnalla, luonnonsäteilyn ympäristövalvonnalla, säteilyyn liittyvällä viestinnällä sekä ylläpitämällä ja kehittämällä valmiutta ja varautumista erilaisiin säteilyvaaraa aiheuttaviin onnettomuus- ja muihin poikkeaviin tilanteisiin.
Säteilyn käytön osalta vuoden 2023 merkittävin muutos oli hyvinvointialueiden toiminnan aloittaminen, jonka vuoksi suurin osa turvallisuusluvista ja vastuista järjestettiin uudelleen. Työpaikkojen radonvalvontaa jatkettiin aktiivisesti päätavoitteen saavuttamiseksi, ettei yksikään työntekijä Suomessa altistuisi liikaa keuhkosyöpää aiheuttavalle radioaktiiviselle radonkaasulle.
Lisääntynyt kiinnostus ydinenergian lisärakentamiseen näkyi vuoden 2023 aikana aktiivisina toimenpiteinä mm. ydinenergialain ja sen alaisen säädöstön kokonaisuudistuksessa, STUKin osaamisen kehittämisenä sekä STUKin viestinnässä. Epävarma maailmantilanne näkyi valmiuden ja varautumisen osalta. Jatkettiin aktiivista turvallisuusympäristön seurantaa, ja erityisesti Ukrainan tilanteen seuranta vakiinnutettiin osaksi STUKin normaalia toimintaa.
YK:n tavoitteiden mukaisen edullisen, luotettavan, kestävän ja uudenaikaisen energian varmistamiseksi kaikille STUK on edistänyt vuoden 2023 aikana yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ydinenergialain kokonaisuudistusta, valvonut käytössä olevien ydinvoimalaitosten turvallisuutta sekä edistänyt ydinjätehuollon turvallisuutta valvomalla voimalaitosjätehuollon turvallisuusvaatimuksia. Lisäksi valvonnalla on edistetty käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen turvallista rakentamista ja käyttöönoton valmistelua. Tavoitteen edistämiseksi STUK on osallistunut vuoden 2023 aikana aktiivisesti myös kansainväliseen ydinturvallisuussääntelyn yhteistyöhön, jolla mahdollistetaan ydinenergian turvallinen käyttö Suomessa myös tulevaisuudessa.
Vuoden 2023 aikana edistettiin myös tehokkaiden, vastuullisten ja läpinäkyvien instituutioiden rakentamisen tavoitetta sekä tuettiin rauhanomaisten yhteiskuntien edistämistä. Kansainvälisillä asiantuntijapalveluhankkeillaan STUK on tukenut kohdemaissa ydin- ja säteilyturvallisuusviranomaisten kehittämistä sekä hyvän hallinnon periaatteita.
Afrikassa käynnistettiin vuoden 2023 aikana laaja ja monivuotinen ydinmateriaalivalvonnan koulutushanke, jossa STUK toimii Afrikan maiden ydinmateriaalivalvonnan osaajien kouluttajina.
Toimialan tehokkaat ja vastuulliset viranomaisinstituutiot ovat tärkeä osa tavoitteen saavuttamista, sillä ne edistävät paitsi turvallisuutta, myös ydinenergian rauhanomaista käyttöä ja lujittavat osaltaan kansainvälistä sopimusjärjestelmää muun muassa ydinmateriaalien valvonnan ja hallinnan osalta. STUK on toiminut aikaisempien vuosien tapaan aktiivisesti myös asiantuntijana ja kansallisena viranomaisena osana kansainvälistä ydinkoekiellon valvontaa ja tarjonnut asiantuntemustaan kansainvälisen ydinterrorismin ehkäisyyn.