Ansvarsfullhet
Hållbar utveckling är kontinuerlig och styrd samhällelig förändring som sker globalt, regionalt och lokalt och vars mål är att trygga goda levnadsmöjligheter för nuvarande och kommande generationer. Detta innebär också att miljön, människan och ekonomin tas jämlikt i beaktande i beslutsfattandet och verksamheten.
Ansvarsfullheten är inbyggt i statens verksamhet, och därmed också i Strålsäkerhetscentralens (STUK) verksamhet, och i genomförandet av lagstadgade uppgifter för samhället. Ministerier, ämbetsverk och inrättningar har också ett ansvar att arbeta för att Förenta nationernas (FN) mål för hållbar utveckling ska uppnås. Syftet med STUKs verksamhet är att skydda människor, samhället, miljön och de kommande generationerna från strålningens skadliga effekter. Detta stämmer väl överens med målen i FN:s globala agenda för hållbar utveckling, Agenda 2030. Enligt statsförvaltningens riktlinjer kommer STUK att både öka sitt handavtryck och målmedvetet minska sitt fotavtryck med sina ansvarsåtgärder.
Hos staten rapporterar alla ämbetsverk om det arbete som utförts för hållbar utveckling. Detta hjälper samtidigt med att identifiera områden där det finns utrymme för förbättring. I juni 2023 publicerade STUK sin andra ansvarsrapport om 2022.
Ansvarsrapport 2022 (PDF)
STUK främjar flera mål för hållbar utveckling
Under 2022 främjade STUK flera teman förknippade med hållbar utveckling och ansvar som en del av sin normala verksamhet. I synnerhet anses FN:s mål 3, 7 och 16 och deras delmål (3.4, 7.1, 16.6, 16.8, 16.a) för hållbar utveckling som kopplas naturligt till STUKs verksamhet.
STUK övervakar säker användning av strålning genom att bevilja säkerhetstillstånd för strålningsverksamhet inom medicin, industri och forskning och genom att utföra inspektioner under pågående drift på platser där strålning används. Med korrekt riktade krav och övervakning skapar man förutsättningar för säker och berättigad användning av strålning både inom industrin och för upptäckt och behandling av sjukdomar vid medicinsk användning av strålning. STUK har hela tiden en exakt bild av finländarnas exponering för joniserande strålning och radioaktiva ämnen.
Strålsäkerhetens övervakningsmetoder reformeras kontinuerligt för att vara mer exakta, mer känsliga och fokuserade på frågor som är väsentliga för säkerheten. STUK samarbetar intensivt med universitet, forskningsinstitut och universitetssjukhus för att tillgodose nationella kompetens- och forskningsbehov förknippade med strålsäkerhet.
STUK bedriver kampanjer för att öka medborgarnas medvetenhet om de skadliga effekterna av radon och solens UV-strålning. STUK har förmåga och beredskap att reagera på nödsituationer med strålrisk och stödja andra myndigheter med sin sakkunskap för att skydda befolkningen i farliga situationer.
STUK övervakar säkerheten vid användning av kärnenergi i hemlandet. STUK deltar aktivt i
utvecklingen av branschens internationella regelverk under bland annat
Internationella atomenergiorganet (IAEA) och delar med sig av sina egna nationella erfarenheter och god praxis i sitt internationella sakkunnigarbete.
STUKs internationella experttjänstverksamhet främjar byggandet av effektiva och ansvarsfulla institutioner och stöder för sin del främjandet av fredliga samhällen. Med sina experttjänstprojekt stöder STUK utvecklingen av kärn- och strålsäkerhetsmyndigheterna i målländerna samt principerna om god förvaltning. Effektiva och ansvarsfulla myndighetsinstitutioner främjar både säkerheten och fredlig användning av kärnenergi och bidrar till att förstärka det internationella avtalssystemet, bland annat när det gäller övervakning och hantering av kärnmaterial.
STUK fungerar också som expert och nationell myndighet som en del av den internationella övervakningen av förbudet mot kärnvapenprov och tillhandahåller sin sakkunskap för att förebygga internationell nukleär terrorism.
STUKs fotavtryck i verksamhetsmiljön
Ur ansvarssynpunkt består verksamhetens fotavtryck av de negativa ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenser som organisationens existens och verksamhet orsakar för verksamhetsmiljön. Målet är att minska det fotavtryck som verksamheten förorsakar.
I STUKs verksamhet uppstår direkta skadliga miljökonsekvenser främst på grund av energiförbrukning, resor, uppkomsten av avfall, upphandling och pappersförbrukning. Byggandet av STUKs nya lokaler inleddes vintern 2020 och flytten till de nya lokalerna skedde stegvis i mars–juni 2022. Storleken på hela byggnaden är 12 700 bruttokvadratmeter. De nya lokalerna har effektivare rumsdisposition än de tidigare lokalerna och fastighetsautomatik som optimerar energianvändningen. Dessutom utnyttjar lokalerna geotermisk värme och solenergi. Automatstyrda LED-lampor är också sätt att minska energiförbrukningen. Elförbrukningen i den nya byggnaden halverades genast i det inledande skedet jämfört med de tidigare lokalerna.
STUKs mål är att vara en arbetsplats där personalen behandlas rättvist och jämlikt, och som erbjuder en god arbetsmiljö och -gemenskap, tydliga ansvarsområden och intressanta och meningsfulla arbetsuppgifter. År 2022 erbjöd STUK ePassi (idrotts-, välbefinnande-, kultur- och lunchförmån), möjligheten att använda eget gym och rekreationsverksamhet som anordnas av STUKs personalförening för att stödja personalens arbetsförmåga och välbefinnande i arbetet. STUK använder en psykologisk coachningstjänst för välbefinnande med låg tröskel, med hjälp av vilken det är möjligt att få diskussionshjälp från experter för livets olika utmaningar. Dessutom använder STUK omfattande företagshälsovårdstjänster.
STUK utvecklar kompetensen hos sin personal på ett målmedvetet och systematiskt sätt, med hänsyn till både organisationens behov och de anställdas individuella behov gällande professionell tillväxt. Med systematisk ledning av kompetens syftar man också till att svara på de utmaningar som den ständigt varierande verksamhetsmiljön medför. År 2022 utförde STUK mångsidigt arbete för att utveckla kompetensen. Utvecklingen av chefsarbete och ledarskap fortsatte, och teman för den gemensamma utbildningen var bland annat säkerhetskultur och olika introduktionsutbildningar.
Enligt STUKs VMBaro-undersökning om arbetstillfredsställelse år 2022 realiseras jämställdheten mellan könen väl i arbetsgemenskapen, människornas likabehandling likaså. STUKs jämställdhets- och likabehandlingsplan uppdaterades 2021 i en samarbetande arbetsgrupp och godkändes av STUKs ledningsgrupp i januari 2022. Mål och åtgärder fastställdes för delområdena rekrytering, karriärutveckling och kompetensutveckling, lika lön och övriga anställningsvillkor, förening av arbetsliv och familjeliv, utveckling av arbetsförhållandena och sexuella trakasserier och annat olämpligt bemötande.
STUKs medel används ansvarsfullt, omsorgsfullt och ändamålsenligt. Ett av målen i STUKs strategi för 2018–2022 har varit ”Balanserad ekonomi tryggar vår verksamhet”, som bland annat betonar STUKs kostnadsmedvetna verksamhet. Även vår nya strategi tar hänsyn till att kostnadseffektivitet möjliggör utveckling: när vi arbetar kostnadseffektivt förblir kostnaderna för vår myndighetsverksamhet rimliga för kunderna och det blir pengar över för utvecklingen av vår verksamhet. Upphandlingsanvisningarna för STUKs ledningssystem beskriver principerna om upphandlingarnas ansvarsfullhet. Principerna om socialt och ekologiskt ansvar beaktas i upphandlingar på ett ändamålsenligt sätt och bedöms från fall till fall. I STUKs egna konkurrensutsättningar förutsätts att anbudsgivarna har uppfyllt sina samhälleliga skyldigheter på ett korrekt sätt, har betalat sina skatter och socialskyddsavgifter och uppfyller sina lagstadgade skyldigheter avseende miljöskydd, arbetarskydd, arbetsförhållanden och anställningsvillkor.