Radioaktivitetsmätningar av prover
Bestämning av radioaktivitet i prover erbjuds för bland annat tritium, strontium, plutonium och americium, uran, bly och polonium, samt radon och långlivade alfa-aktiva ämnen.
Dessutom erbjuds gammaspektrometri och mätningar av mänsklig radioaktivitet. Dessa bestämningar och analyser utförs i det FiNAS-ackrediterade testlaboratoriet T167.
Titta på ytterligare information om priser och leveransvillkor
Radioaktivitetsmätningar
Radon är en luktfri och osynlig radioaktiv gas som kan förekomma i inomhusluften. Långvarig exponering för höga radonhalter ökar avsevärt risken för lungcancer. Man kan inte varsebli radon på något sätt och därför är mätning det enda sättet att undersöka radonhalten.
I underjordiska gruvor, brytningar och tunnlar mäts radonhalten ofta från temporära luftprover tagna från arbetsplatsen, eftersom den tvåmånaders radonmätning som normalt krävs på arbetsplatser ofta inte är möjlig i gruvor och brytningar. Mätningen utförs med en Pylon modell AB-5 mätare och mätresultatet rapporteras till tillsynsmyndigheten i enlighet med leveransvillkoren.
På vilka ställen kommer mätningarna att utföras?
Mätningarna utförs i underjordiska gruvor, brytningar och tunnlar:
- i utgrävningsgropen där utgrävningsarbete pågår
- i underhålls- och pausrum som används
- andra underjordiska arbetsplatser som används kontinuerligt
Radonmätningar kommer också att göras under konstruktion och efterarbete efter utgrävning.
Beställning
Fyll i beställningsblanketten för radonmätning i gruvor och brytningar och skicka den till de e-postadresser som anges på blanketten. Efter mottagandet av beställningen kommer beställningsmottagaren överens med kunden om datum och tid då mätningen ska utföras. I slutet av mätningen kommer en testrapport att skickas elektroniskt till den e-postadress som kunden har angett. Kunden faktureras för nedlagd tid, resekostnader, dagtraktamente och eventuella kostnader för övernattning.
Beställningsblankett för radonmätning (pdf)
Mer information
Som regel utförs strykprov för att säkerställa tätheten hos slutna källor. Vid behov kan strykprov också tas från andra objekt.
Gammaspektrometrisk bestämning: bl.a. Co-60, Cs-137, Ir-192, Am-241
Källor till alfa- och betastrålning: bl.a. Sr-90
Annat strykprov (pdf)
Byggprodukter och -material
Radioaktivitetsmätningar av byggprodukter och -material utförs med gammaspektrometer. I mätningen bestäms värdena för byggprodukter och -material i enlighet med STUK:s föreskrift (6 § och 13 § i STUK:s föreskrift S/6/2022). Mätningen uppfyller de krav på mätnoggrannhet och mätsystem som anges i STUK:s föreskrift S/7/2021.
Byggprodukter och -material kan till exempel vara råvaror för betong eller byggprodukter, betongprodukter eller andra mineralbaserade byggprodukter, eller grus, kross eller aska som används i jordschaktning.
Byggprodukter omfattas av byggproduktsförordningen (EU) nr 305/2011.
Undersökning av askprov
Askproverna genomgår i regel alltid en omfattande undersökning, dvs. en krävande gamma-analys. Detta är nödvändigt när aska behandlas som avfall, utnyttjas i gödselmedel eller används för vilket som helst annat ändamål än som byggmaterial. En mer omfattande undersökning behövs också till exempel för utredning av exponering för naturlig strålning i enlighet med strålsäkerhetslagen (146 §) eller för att utreda om behandlingen av askavfall kräver STUK:s godkännande (84 § i strålsäkerhetslagen). I en mer omfattande undersökning bestämmer man från askan aktivitetskoncentrationerna av uran-238- och torium-232-naturserierna samt värdena i enlighet med byggprodukterna.
Om askan utnyttjas endast i byggprodukter (till exempel vid byggande av hus, gator, vägar och gårdar eller i andra jordarbeten) räcker det med en mätning av byggmaterialet där endast värden i enlighet med byggprodukterna undersöks. Om du inte är säker på vilken undersökning som är tillräcklig lönar det sig att göra en omfattande undersökning av askan, dvs. en krävande gamma-analys. Om du vill beställa endast mätning av byggmaterialet för askan ska du markera i blanketten att askan endast är en byggprodukt. I annat fall genomgår askproverna alltid en omfattande undersökning, dvs. en krävande gamma-analys.
Om du är osäker på om askprovet kräver en tilläggsundersökning kan du fråga om det per e-post. Skicka ett meddelande till adressen [email protected]
- Strålsäkerhetslagen (859/2018 – Finlex.fi)
- STUK:s föreskrift om verksamhet som medför exponering för naturlig strålning (S/6/2022) (Stuklex.fi)
Du kan fylla i blanketten elektroniskt. Om du inte kan fylla i blanketten i webbläsaren ska du först spara den på arbetsstationen.
I NORM-undersökningspaket (Naturally Occurring Radioactive Material) analyseras aktivitetskoncentrationen av naturliga radioaktiva ämnen i proverna. Undersökningen lämpar sig för industribranscher som utnyttjar naturmaterial i sin verksamhet och har skyldighet att utreda strålningsexponering i enlighet med strålsäkerhetslagen (146 § i strålsäkerhetslagen). I fråga om avfall utreder man med undersökningen huruvida avfallsbehandlingen kräver STUK:s godkännande (84 § i strålsäkerhetslagen).
Prover kan komma från till exempel gruvdrift, metallproduktion, grundvattenverk, produktion av fosforsyra eller -gödselmedel eller energiproduktionsprocesser. Analyserna kan utföras på fasta prover, flytande prover eller luftprover.
Provmaterialet kan till exempel bestå av
- industriella råvaror, biprodukter och slutprodukter
- sediment som ansamlats från processerna
- luftfilter
- utsläppsvatten
- processavfall
Undersökningar av aska från kraftverk
beställs med pdf-blanketten för mätning av radioaktivitet i byggprodukter och aska
För mer information om myndighetskrav på övervakning av naturlig strålning, kontakta [email protected].
Mer information om ämnet:
- Strålsäkerhetslagen (859/2018 – Finlex.fi)
- STUK:s föreskrift om verksamhet som medför exponering för naturlig strålning (S/6/2022) (Stuklex.fi)
NORM-undersökningspaket och beställningsanvisning:
- Blankett för mätning av radioaktivitet i industrimaterial eller avfall (NORM) (PDF)
- Anvisning för provtagning – industrimaterial och avfall (NORM) (PDF)
För mer information om provtagning eller analyser kan du kontakta
[email protected]
NORM-undersökningspaketen och mätmetoderna som ingår i dem fastställs enligt provmaterialet och den nuklid som undersöks, dvs. enligt huruvida det är fråga om ett luftprov, vätskeprov eller fast prov.
Mer information om de mätmetoder som används.
Dessutom påverkas de mätmetoder som används för fasta prover av den eventuella processningen av provet. Efter processningen av fasta material måste man utöver en gamma-analys utföra en uran- och toriumbestämning med ICP-MS-metoden.
I fasta prover kan torium (Th-232) och uran (U-238) bestämmas gammaspektrometriskt endast om det är fråga om obehandlad natursten (malm, sidosten, jordmån). Krossning och finfördelning av stenaggregat påverkar inte gammabestämningen. Om provet inte kräver ICP-MS-analys av uran och torium debiteras du endast priset för den krävande gamma-analysen i enlighet med tjänsteprislistan.
Om provet inte kräver alla undersökningar som ingår i paketet debiteras du endast för de genomförda undersökningarna enligt tjänsteprislistan. Vid behov beställer STUK en ICP-MS-analys av uran (U-238) och torium (Th-232) från ett annat laboratorium.
Krävande gamma-analys (U-238, Ra-226, Ra-228, Pb-210, Th-228, K-40)
• Krävande gamma-analys (Ra-228, Pb-210, Th-228, Pa-234m, K-40)
• Radium (Ra-226) radiokemiskt med vätskescintillationsräkning
• Uran (U-238) och torium (Th-232) med ICP-MS-metoden
Utförs vid behov separat baserat på de övriga resultaten i enlighet med tjänsteprislistan:
• Polonium (Po-210) radiokemiskt
• Uran (U-234, U-235 och U-238) radiokemiskt
• Krävande gamma-analys (U-238, Ra-226, Ra-228, Pb-210, Th-232, Th-228, Pa-234m, K-40)
• Uran (U-238) och torium (Th-232) med ICP-MS-metoden (från processade prover)
Utförs vid behov separat baserat på de övriga resultaten i enlighet med tjänsteprislistan:
• Polonium (Po-210) radiokemiskt
När fasta material processas måste, förutom gamma-analys, uran och torium bestämmas med ICP-MS. Gammaspektrometrisk bestämning av torium (Th-232) och uran (U-238) i fasta prover är endast möjlig när det gäller oprocessat naturligt stenmaterial (malmer, gråberg, jord). Krossning och malning av stenmaterialet stör inte gamma-analysen. Om provet inte kräver ICP-MS-analys för uran och torium, debiteras endast priset för den krävande gamma-analysen enligt prislistan för tjänsten.
Livsmedels- och miljöprover kan användas för att bestämma aktivitetskoncentrationen av radioaktiva ämnen.
Radioaktiva ämnen som avger gammastrålning, såsom cesium-137, bestäms från livsmedels- och miljöprover gammaspektrometriskt.
Dessutom kan man radiokemiskt definiera aktivitetskoncentrationerna av strontium (Sr-90), plutonium (Pu-238, Pu-239,240), americium (Am-241) och naturliga radioaktiva ämnen såsom uran (U-234, U-238), polonium (Po-210) och bly (Pb-210) i livsmedels- och miljöprover.
Livsmedel
- till exempel svamp, bär, fisk, vilt, kött och spannmål
- processade livsmedel såsom choklad, kex, kryddor och saft.
Gammaspektrometrisk bestämning: cesium (Cs-137) osv.
Radiokemisk bestämning: strontium (Sr-90), americium (Am-241), uran (U-234, U-238), polonium (Po-210) och bly (Pb-210), totalalfa- och totalbeta-aktivitet
ICP-MS-bestämningar: uran
Miljöprover
- sedimentprover, jordmånsprover
- lavar, mossor, löv och barr från träd
- älv-, sjö-, havs- och regnvatten.
Gammaspektrometrisk bestämning: kobolt (Co-60), cesium (Cs-137) osv.
Radiokemisk bestämning: strontium (Sr-90), americium (Am-241), plutonium (Pu-238, Pu-239,240), tritium (H-3), uran (U-234, U-238), polonium (Po-210) och bly (Pb-210), totalalfa- och totalbeta-aktivitet, radon (Rn-222 vattenprover)
ICP-MS-bestämningar: uran
Radioaktivitetsmätningar av privata brunnar
I mätningar av privatpersoners brunnsvattenprover kan man mäta den totala aktivitetskoncentrationen (totalalfa) av radon (Rn-222) och långlivade ämnen som avger alfastrålning. Totalalfamätningar visar huruvida det utöver radon finns andra betydande naturliga radioaktiva ämnen såsom uran, radium och polonium i vattnet. Uran och torium kan också mätas separat med ICP-MS-metoden.
När vatten används frigörs radon i rumsluften. Om vattnet har en radonhalt på 1 000 becquerel per liter ökar användningen av vatten radonhalten i rumsluften med i genomsnitt 40 becquerel per kubikmeter (Bq/m3). Denna uppskattning är förknippad med mycket variation bland annat på grund av de olika ventilationstekniker som används i byggnader och mängden vatten som används. Om radonhalten i rumsluften inte har mätts tidigare lönar det sig att mäta den.
För privata brunnars del har social- och hälsovårdsministeriet utfärdat en förordning som gäller små enheter (401/2001). För radon innehåller den kvalitetsrekommendationen 1 000 becquerel per liter i vatten från brunnar i privat bruk.
Radioaktivitetsmätningar av vatten från vattenverk
I vattenprover från vattenverk, vattentäkter eller andra offentliga platser mäts aktivitetskoncentrationerna av radon, långlivade ämnen som avger alfastrålning och vid behov långlivade ämnen som avger betastrålning. Om dessa mätningar visar att den riktgivande dosen som vattnet ger upphov till kan vara större än 0,1 mSv, kan man göra noggrannare bestämningar av vattnets radioaktivitet. Noggrannare bestämningar är till exempel bestämning av poloniumhalten (Po-210), blyhalten (Pb-210) eller radiumhalten (Ra-226, Ra-228) i vattnet. Dessa mätningar följer dricksvattendirektivet. På basis av resultaten beräknas den riktgivande dosen som vattnet ger upphov till.
Utöver privata laboratorier utförs bestämning av aktivitetskoncentrationen av radon i hushållsvatten även vid Strålsäkerhetscentralen. Från STUK:s laboratorium kan man beställa samtliga bestämningar som gäller radioaktiviteten av hushållsvatten.
Provtagningsanvisning (pdf)
OBS! Beställningsblanketten ska skickas tillsammans med vattenprovet.
Beställningsblanketter
Resultat
När aktivitetskoncentrationen av radon och den totala halten av långlivade alfa-aktiva ämnen bestäms från ett vattenprov levereras mätresultatet till kunden inom cirka två månader efter det att vattenprovet anlänt till Strålsäkerhetscentralen.
När det enbart är fråga om radonmätning skickas resultatet inom cirka två veckor.
Direkta och indirekta metoder för bestämning av radioaktivitet i kroppen
Mängden ämnen som avger gammastrålning kan mätas direkt från människokroppen eller från ett enskilt organ, såsom sköldkörteln. Direkt mätning tar ungefär en halv timme. Innan mätningen tar personen som ska mätas en dusch och klär sig i mätningskläderna.
Aktivitetskoncentrationerna av tritium (H-3), polonium (Po-210), uran (U-234, U-238) och bly (Pb-210) kan bestämmas indirekt från sekretprover (bl.a. urinprov). Alla dessa bestämningar utförs radiokemiskt så att det undersökta ämnet separeras från provet.
Utifrån mätresultaten kan man uppskatta stråldosen som orsakas av radioaktivitet. I ett enkelt fall kan den till och med uppskattas utifrån en enda mätning, men i mer invecklade fall förutsätter bedömning av dosen flera mätningar som utförs under en viss tidsperiod.
Personerna som mäts är strålningsarbetare eller representanter för de befolkningsgrupper som definieras i övervakningsprogrammen. Mätningen av arbetstagare utförs som servicemätningar enligt överenskommet program eller om det finns anledning att misstänka att radioaktiva ämnen har hamnat i arbetstagaren.
Privatpersoner har vanligen ingen anledning att söka sig till strålningsmätning av kroppen. Mätningen kan dock utföras om den anses nödvändig på grundval av en bedömning som gjorts tillsammans med en annan myndighet.
Mätningarna utförs som övervaknings- och servicemätningar och debiteras enligt STUK:s gällande tjänsteprislista.
Övriga radioaktivitetsmätningar
Utöver byggprodukter, livsmedelsprover, miljöprover och hushållsvatten utför STUK också radioaktivitetsmätningar av andra slags prover enligt kundernas behov. Mätningar utförs antingen gammaspektrometriskt eller radiokemiskt.
Prover kan till exempel vara olika slags elektronikkomponenter, kalibreringslösningar, kläder som förorenats med radioaktiva ämnen, slipskivor eller andra motsvarande små föremål.
Gammaspektrometriska laboratoriemätningar
Radioaktiviteten av ett prov kan bestämmas gammaspektrometriskt från nästan vilket prov som helst. Själva provet ställer sällan upp gränser för mätningen om provet är av en storlek som får rum på detektorn. Vid gammaspektrometrisk mätning behöver provet inte söndras, utan kan ofta mätas som sådant.
Från provet kan identifieras radionuklider som avger gammastrålning. I vissa fall kan man också bestämma aktivitetskoncentrationen av radionukliden i fråga eller ge en uppskattning av den.
Radiokemiska laboratorieanalyser
Radiokemisk bestämning kräver nästan alltid separation av grundämnet från andra ämnen som stör mätningen. Den radiokemiska bestämningen kan utföras på alla prover som kan göras till en lösning. Kol-14, tritium, strontium, uran, bly, polonium, plutonium och americium kan bestämmas radiokemiskt. Utan en separat grundämnesseparation kan man bestämma provets totalalfahalt (den sammanlagda halten av de ämnen som avger alfastrålning) och radon.
Beställning