Näytteiden radioaktiivisuusmittaukset
Näytteiden radioaktiivisuuden määrityksiä tarjotaan mm. tritiumille, strontiumille, plutoniumille ja amerikiumille, uraanille, lyijylle ja poloniumille sekä radonille ja pitkäikäisille alfa-aktiivisille aineille.
Lisäksi tarjotaan gammaspektrometrisiä mittauksia ja ihmisen radioaktiivisuusmittauksia. Nämä määritykset ja analysoinnit tehdään FINAS-akkreditoidussa testauslaboratoriossa T167.
Tutustu STUKin palveluhinnastoon ja mittaus- ja kalibrointipalveluiden yleisiin toimitusehtoihin.
Radioaktiivisuusmittaukset
Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Pitkäaikainen altistuminen korkealle radonpitoisuudelle lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi mitenkään aistia, joten mittaaminen on ainoa tapa saada radonpitoisuus selville.
Maanalaisissa kaivoksissa, louhintatyömailla ja tunneleissa radonpitoisuus mitataan usein työpisteestä otetuista hetkellisistä ilmanäytteistä, sillä normaalisti työpaikoilta vaadittua vähintään kaksi kuukautta kestävää radonpurkkimittausta ei useinkaan ole mahdollista suorittaa maanalaisissa kaivoksissa ja louhintatyömailla. Mittaus tehdään Pylon Model AB-5 -mittarilla ja mittaustulos ilmoitetaan valvovalle viranomaiselle toimitusehtojen mukaisesti.
Missä tiloissa mittaukset tehdään?
Maanalaisissa kaivoksissa, louhintatyömailla ja tunneleissa mittauksia tehdään:
- louhintaperissä, jossa louhintatyö on käynnissä
- käytössä olevissa huolto- ja taukotiloissa
- muissa jatkuvasti käytössä olevissa maanalaisissa työpisteissä
Radonmittaukset tehdään myös louhintatöiden jälkeisten rakennus- ja viimeistelytöiden aikana.
Tilaaminen
Täytä kaivosten ja louhosten radonmittauksen tilauslomake ja lähetä se lomakkeessa ilmoitettuihin sähköpostiosoitteisiin. Tilauksen vastaanottaja sopii tilauksen vastaanottamisen jälkeen asiakkaan kanssa ajankohdan, jolloin mittaus tullaan suorittamaan. Mittauksen lopuksi mittauksesta toimitetaan sähköisesti testausseloste asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Asiakkaalta laskutetaan käytetty työaika, matkakulut, päivärahat ja mahdolliset yöpymiskulut.
Radonmittauksen tilauslomake (pdf)
Lisää aiheesta
Pyyhintäkokeita suoritetaan pääsääntöisesti umpilähteiden tiiveyden varmistamiseksi. Pyyhintätestinäytteitä voidaan ottaa tarvittaessa myös muista kohteista. Gammaspektrometrinen määritys: mm. Co-60, Cs-137, Ir-192, Am-241 Alfa- ja beetasäteilylähteet: mm. Sr-90.
Rakennustuotteet ja -materiaalit
Rakennustuotteiden ja -materiaalien radioaktiivisuusmittaukset tehdään gammaspektrometrisesti. Mittauksessa määritetään STUKin määräyksen mukaiset arvot rakennustuotteille ja -materiaaleille (STUKin määräys S/6/2022 6 § ja 13 §). Mittaus täyttää määräyksessä STUK S/7/2021 asetetut vaatimukset mittauksen tarkkuudelle ja mittausjärjestelmälle.
Rakennustuotteet ja -materiaalit voivat olla esimerkiksi betonin tai rakennustuotteiden raaka-aineita, betonituotteita tai muita mineraaliperäisiä rakennustuotteita tai maarakentamisessa käytettävää soraa, mursketta tai tuhkaa.
Rakennustuotteet kuuluvat rakennustuoteasetuksen (EU) N:o 305/2011 mukaisiin tuotteisiin.
Tuhkanäytteen tutkimus
Tuhkanäytteistä tehdään pääsääntöisesti aina laaja tutkimus eli vaativa gamma-analyysi. Tämä on tarpeen, kun tuhkaa käsitellään jätteenä, hyödynnetään lannoitteissa tai käytetään mihin tahansa muuhun tarkoitukseen kuin rakennusmateriaalina. Laajempi tutkimus tarvitaan myös esimerkiksi säteilylain mukaista luonnonsäteilyaltistuksesta tehtävää selvitystä varten (146 §) tai selvittämään, tarvitseeko tuhkajätteen käsittely STUKin hyväksynnän (säteilylaki 84 §). Laajemmassa tutkimuksessa tuhkasta määritetään uraani-238- ja torium-232-luonnonsarjojen aktiivisuuspitoisuudet sekä myös rakennustuotteiden mukaiset arvot.
Jos tuhkaa hyödynnetään ainoastaan rakennustuotteessa (esimerkiksi talojen, katujen, teiden ja piha-alueiden rakentamisessa tai muussa maarakentamisessa), tuhkalle riittää rakennusmateriaalin mittaus, jossa tutkitaan vain rakennustuotteiden mukaiset arvot. Jos et ole varma riittävästä tutkimuksesta, kannattaa tuhkalle tehdä laaja tutkimus eli vaativa gamma-analyysi. Mikäli haluat tilata tuhkalle vain rakennusmateriaalin mittauksen, valitse lomakkeesta kohta ”Tuhka vain rakennustuotteena”. Muussa tapauksessa tuhkanäytteistä tehdään aina laaja tutkimus eli vaativa gamma-analyysi.
Jos et ole varma, tuleeko tuhkanäytteelle valita lisätutkimus, voit kysyä sitä sähköpostitse. Lähetä viesti osoitteeseen [email protected]
Säteilylaki 859/2018 (Finlex.fi)
STUKin määräys luonnonsäteilylle altistavasta toiminnasta (S/6/2022) (Stuklex.fi)
Rakennustuotteiden tai tuhkan radioaktiivisuuden mittaus -lomake (pdf)
Voit täyttää lomakkeet sähköisesti. Jos täyttäminen ei onnistu selaimessa, niin tallenna lomake ensin työasemalle.
NORM-tutkimuspaketeissa (Naturally Occurring Radioactive Material) analysoidaan näytteissä olevien luonnon radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuus. Tutkimus soveltuu
teollisuuden aloille, jotka hyödyntävät toiminnoissaan luonnonmateriaaleja, ja joilla on säteilylain mukainen säteilyaltistuksen selvitysvelvollisuus (säteilylaki 146 §). Jos kyseessä on jäte, tutkimuksella selviää, tarvitseeko jätteenkäsittely STUKin hyväksyntää (säteilylaki 84 §).
Näytteet voivat olla peräisin esim. kaivostoiminnasta, metallituotannosta, pohjaveden käsittelylaitoksista, fosforihapon tai -lannoitteiden tuotannosta tai energiatuotannon prosesseista. Analyysit voidaan tehdä kiinteistä, nestemäisistä tai ilmanäytteistä.
Näytemateriaaleja voivat olla esimerkiksi
• teollisuuden raaka-aineet, sivu-, ja lopputuotteet
• prosesseista kertyneet saostumat
• ilmasuodattimet
• päästövedet
• prosessijätteet.
Voimalaitosten tuhkalle tehtävät tutkimukset tilataan Rakennustuotteiden ja tuhkan radioaktiivisuuden mittaus -lomakkeella.
Luonnonsäteilyn valvonnan viranomaisvaatimuksista voi kysyä lisätietoa sähköpostiosoitteesta [email protected].
Tietoa aiheesta myös:
NORM-tutkimuspaketit ja tilausohje:
- Teollisuusmateriaalien tai jätteiden (NORM) radioaktiivisuuden mittaus -lomake (.pdf)
- Ohje näytteenottoon – teollisuusmateriaalit ja jätteet (NORM) (.pdf)
Lisätietoja näytteenotosta tai analyyseistä voi kysyä sähköpostiosoitteesta:
[email protected]
NORM-tutkimuspaketit ja niiden sisältämät mittausmenetelmät määräytyvät tutkittavan nuklidin ja näytemateriaalin mukaan, eli onko kyseessä ilma-, neste- vai kiinteä näyte.
Lisätietoa käytetyistä mittausmenetelmistä
Kiinteiden näytteiden kohdalla käytettäviin mittausmenetelmiin vaikuttaa lisäksi näytteen mahdollinen prosessointi. Kun kiinteät materiaalit ovat prosessoituja, on gamma-analyysin lisäksi tehtävä uraani- ja toriummääritys ICP-MS-menetelmällä.
Kiinteistä näytteistä voidaan määrittää torium (Th-232) ja uraani (U-238) gammaspektrometrisesti vain, jos kyseessä on käsittelemätön luonnonkivi (malmit, sivukivet, maaperä). Kiviaineksen murskaus ja jauhaminen eivät häiritse gammamääritystä.
Jos näyte ei vaadi uraanin ja toriumin ICP-MS-analyysiä, laskutetaan vain vaativan gamma-analyysin hinta palveluhinnaston mukaisesti. Jos näyte ei vaadi kaikkia pakettiin sisältyviä tutkimuksia, laskutetaan vain tehdyt tutkimukset palveluhinnaston mukaisesti. STUK tilaa tarvittaessa uraanin (U-238) ja toriumin (Th-232) ICP-MS-analyysin toisesta laboratoriosta.
Vaativa gamma-analyysi (U-238, Ra-226, Ra-228, Pb-210, Th-228, K-40)
• Vaativa gamma-analyysi (Ra-228, Pb-210, Th-228, Pa-234m, K-40)
• Radium (Ra-226) radiokemiallisesti nestetuikelaskennalla
• Uraani (U-238) ja torium (Th-232) ICP-MS-menetelmällä
Tehdään tarvittaessa erikseen muiden tulosten perusteella palveluhinnaston mukaisesti:
• Polonium (Po-210) radiokemiallisesti
• Uraani (U-234, U-235 ja U-238) radiokemiallisesti
• Vaativa gamma-analyysi (U-238, Ra-226, Ra-228, Pb-210, Th-232, Th-228, Pa-234m, K-40)
• Uraani (U-238) ja torium (Th-232) ICP-MS-menetelmällä (prosessoiduista näytteistä)
Tehdään tarvittaessa erikseen muiden tulosten perusteella palveluhinnaston mukaisesti:
• Polonium (Po-210) radiokemiallisesti
Kun kiinteät materiaalit ovat prosessoituja, on gamma-analyysin lisäksi tehtävä uraani- ja toriummääritys ICP-MS-menetelmällä. Kiinteistä näytteistä voidaan määrittää torium (Th-232) ja uraani (U-238) gammaspektrometrisesti vain, jos kyseessä on käsittelemätön luonnonkivi (malmit, sivukivet, maaperä). Kiviaineksen murskaus ja jauhaminen eivät häiritse gammamääritystä. Jos näyte ei vaadi uraanin ja toriumin ICP-MS-analyysiä, laskutetaan vain vaativan gamma-analyysin hinta palveluhinnaston mukaisesti.
Elintarvike- ja ympäristönäytteistä voidaan määrittää radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuuksia.
Gammasäteilyä lähettäviä radioaktiivisia aineita, kuten cesium-137:ää, määritetään elintarvike- ja ympäristönäytteistä gammaspektrometrisesti.
Lisäksi elintarvike- ja ympäristönäytteistä voidaan määrittää radiokemiallisesti strontiumin (Sr-90), plutoniumin (Pu-238, Pu-239,240), amerikiumin (Am-241) ja luonnon radioaktiivisten aineiden, kuten uraanin (U-234, U-238), poloniumin (Po-210) ja lyijyn (Pb-210), aktiivisuuspitoisuuksia.
Elintarvikkeet
- esimerkiksi sienet, marjat, kalat, riista, liha ja viljat
- prosessoidut elintarvikkeet, kuten suklaat, keksit, mausteet ja mehut.
Gammaspektrometrinen määritys: cecium (Cs-137) jne.
Radiokemiallinen määritys: strontium (Sr-90), amerikium (Am-241), uraani (U-234, U-238), polonium (Po-210) ja lyijy (Pb-210), kokonaisalfa- ja kokonaisbeeta-aktiivisuus
ICP-MS-määritykset: uraani
Ympäristönäytteet
- sedimenttinäytteet, maaperänäytteet
- jäkälät, sammaleet, puiden lehdet ja neulaset
- joki-, järvi-, meri- ja sadevesi.
Gammaspektrometrinen määritys: koboltti (Co-60), cesium (Cs-137) jne.
Radiokemiallinen määritys: strontium (Sr-90), amerikium (Am-241), plutonium (Pu-238, Pu-239,240), tritium (H-3), uraani (U-234, U-238), polonium (Po-210) ja lyijy (Pb-210), kokonaisalfa- ja kokonaisbeeta-aktiivisuus, radon (Rn-222 vesinäytteet)
ICP-MS-määritykset: uraani
Yksityiskaivojen radioaktiivisuusmittaukset
Yksityishenkilöiden kaivovesinäytteestä voidaan mitata radonin (Rn-222) ja pitkäikäisten alfasäteilyä lähettävien aineiden aktiivisuuspitoisuuksien summa (kokonaisalfa). Kokonaisalfamittauksesta selviää, onko vedessä radonin lisäksi muita merkittäviä luonnon radioaktiivisia aineita, kuten uraania, radiumia ja poloniumia. Uraani ja torium voidaan määrittää erikseen myös ICP-MS menetelmällä.
Vedenkäytön yhteydessä huoneilmaan vapautuu radonia. Jos veden radonpitoisuus on 1000 becquereliä litrassa, lisää veden käyttö huoneilman radonpitoisuutta keskimäärin 40 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m3). Tähän arvioon liittyy suurta vaihtelua, mikä johtuu muun muassa rakennuksien erilaisista ilmanvaihtotekniikoista ja veden käyttömääristä. Mikäli huoneilman radonpitoisuutta ei ole aikaisemmin mitattu, kannattaa se mitata.
Yksityiskaivojen osalta sosiaali- ja terveysministeriö on antanut pieniä yksiköitä koskevan asetuksen (401/2001), jossa on annettu yksityisessä käytössä olevien kaivojen vedelle radonia koskeva laatusuositus 1000 becquereliä litrassa.
Vesilaitosveden radioaktiivisuusmittaukset
Vesilaitosten, vedenottamoiden tai muiden julkisten paikkojen vesinäytteistä mitataan radonin, pitkäikäisten alfasäteilyä lähettävien aineiden ja tarvittaessa pitkäikäisten beetasäteilyä lähettävien aineiden aktiivisuuspitoisuudet. Mikäli nämä mittaukset osoittavat, että vedestä aiheutuva viitteellinen annos voi olla suurempi kuin 0,1 mSv, voidaan tehdä tarkempia määrityksiä veden radioaktiivisuudesta. Tarkempia määrityksiä ovat esimerkiksi veden poloniumpitoisuuden (Po-210), lyijypitoisuuden (Pb-210) tai radiumpitoisuuden (Ra-226, Ra-228) määritykset. Nämä ovat juomavesidirektiivin mukaisia mittauksia. Tulosten perusteella lasketaan vedestä aiheutuva viitteellinen annos.
Talousveden radonin aktiivisuuspitoisuusmäärityksiä tehdään yksityisten laboratorioiden lisäksi Säteilyturvakeskuksessa. STUKin laboratoriosta voi tilata kaikki talousveden radioaktiivisuuteen liittyvät määritykset.
Vesinäytteen mukana pitää toimittaa tilauslomake.
Tilauslomakkeet:
Tulokset
Kun vesinäytteestä selvitetään radonin aktiivisuuspitoisuus ja pitkäikäisten alfa-aktiivisten aineiden kokonaispitoisuus, mittaustulos toimitetaan asiakkaalle noin kahden kuukauden kuluessa vesinäytteen saapumisesta Säteilyturvakeskukseen.
Kun kyseessä on pelkkä radonmittaus, tulos lähetetään noin kahden viikon sisällä.
Suorat ja epäsuorat menetelmät kehon radioaktiivisuuden määrittämiseksi
Gammasäteilyä lähettävien aineiden määrä voidaan mitata suoraan ihmisen kehosta tai jostakin yksittäisestä elimestä, kuten kilpirauhasesta. Suora mittaus kestää noin puoli tuntia. Ennen mittausta mitattava käy suihkussa ja pukeutuu mittausasuun.
Eritenäytteistä (mm. virtsanäyte) voidaan epäsuorasti määrittää tritiumin (H-3), poloniumin (Po-210), uraanin (U-234, U-238) ja lyijyn (Pb-210) aktiivisuuspitoisuuksia. Nämä kaikki määritykset tehdään radiokemiallisesti siten, että tutkittava aine erotetaan näytteestä.
Mittaustulosten perusteella voidaan arvioida radioaktiivisuudesta aiheutunut säteilyannos. Yksinkertaisessa tapauksessa se voidaan arvioida yhdenkin mittauksen perusteella, mutta monimutkaisemmassa tapauksessa annoksen arviointi edellyttää useita tietylle aikavälille ajoitettuja mittauksia.
Mitattavat ovat säteilytyöntekijöitä tai valvontaohjelmissa määriteltyjen väestöryhmien edustajia. Työntekijöiden mittaukset tehdään sovitun ohjelman mukaisina palvelumittauksina tai jos on syytä epäillä, että työntekijä on saanut sisäänsä radioaktiivisia aineita.
Yksityishenkilöillä ei ole tavallisesti syytä hakeutua kehon säteilymittaukseen. Mittaukseen voi kuitenkin päästä, jos mittaus katsotaan tarpeelliseksi toisen viranomaisen kanssa tehdyn yhteisen arvioinnin pohjalta.
Mittaukset tehdään valvonta- ja palvelumittauksina, joista veloitetaan voimassa olevan STUKin palveluhinnaston mukaisesti.
Rakennustuotteiden, elintarvikenäytteiden, ympäristönäytteiden ja talousvesien lisäksi STUK tekee radioaktiivisuusmittauksia erilaisista muista näytteistä asiakkaiden tarpeiden mukaan. Mittauksia tehdään joko gammaspektrometrisesti tai radiokemiallisesti.
Näytteitä voivat olla esimerkiksi erilaiset elektroniikkakomponentit, kalibrointiliuokset, radioaktiivisilla aineilla saastuneet vaatteet, hiomakiekot tai muut vastaavat pienkappaleet.
Gammaspektrometriset laboratoriomittaukset
Näytteen radioaktiivisuus voidaan määrittää gammaspektrometrisesti lähes mistä näytteestä tahansa. Itse näyte asettaa harvoin rajoituksia mittaukselle, jos näyte on sen kokoinen, että se mahtuu ilmaisimelle. Gammaspektrometrisessa mittauksessa näytettä ei tarvitse hajottaa, vaan se voidaan usein mitata sellaisenaan.
Näytteestä voidaan tunnistaa gammasäteilyä lähettävät radionuklidit. Tietyissä tapauksissa voidaan myös määrittää kyseisen radionuklidin aktiivisuuspitoisuus tai antaa siitä arvio.
Radiokemialliset laboratorioanalyysit
Radiokemiallinen määritys vaatii lähes aina alkuaineen erottamisen muista mittausta häiritsevistä aineista. Radiokemiallinen määritys voidaan tehdä kaikille näytteille, jotka voidaan saattaa liuosmuotoon. Radiokemiallisesti voidaan määrittää hiili-14, tritium, strontium, uraani, lyijy, polonium, plutonium ja amerikium. Ilman erillistä alkuaine-erotusta voidaan määrittää näytteen kokonaisalfapitoisuus (alfasäteilyä lähettävien aineiden yhteismäärä) ja radon.
Tilaus