Mitä UV-säteily on?

Auringon ultraviolettisäteily (UV-säteily) on merkittävin UV-säteilyn lähde elinympäristössä. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. UV-säteily voi myös vaurioittaa silmiä.

UV-säteily on sähkömagneettista aaltoliikettä. UV-säteilyn aallonpituus on 100–400 nanometriä (nm). UV-säteily jaetaan aallonpituuden mukaan edelleen UVA-, UVB- ja UVC-säteilyyn. Maahan tulevasta auringon UV-säteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä ja noin 5 prosenttia UVB-säteilyä. UVC suodattuu kokonaan ilmakehässä. 

UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. UVA-säteily edistää ihosyövän syntyä. 

UVB-säteily polttaa ihoa. Se uppoaa ihon pintaosiin, ja sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros suojaa kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen eli pigmentin lisääntymisen kanssa. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisäävät kuitenkin riskiä sairastua ihosyöpään.

UVC-säteily suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa. UVC-säteily on erittäin polttavaa, ja sitä käytetään esimerkiksi erikoislampuissa, jotka on tarkoitettu bakteerien tappamiseen. Lue lisää UV-desinfioinnista.

UV-indeksi kuvaa UV-säteilyn voimakkuutta 

Mitä korkeammalta aurinko paistaa, sitä voimakkaampaa UV-säteily on. UV-indeksi kuvaa UV-säteilyn voimakkuutta. Mitä suurempi UV-indeksi, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi on vähintään 3. UV-indeksi 3 voi toteutua keskipäivällä etelärannikolla huhtikuusta syyskuulle. Keskikesällä UV-indeksi voi nousta kolmeen tai sen yli kello 10–17. UV-indeksin suurin arvo on Suomessa 6–7, ja se voidaan saavuttaa etelärannikolla keskikesällä keskipäivän aikaan. Välimeren maissa UV-indeksi on kesällä 8–10. Päiväntasaajan leveysasteilla tai vuoristossa UV-indeksi voi nousta yli 12:n. Korkein tunnettu UV-indeksin arvo 20 on mitattu Andeilla Chilessä.

UV-säteily on heikkoa, kun UV-indeksi on 0–2. Aurinkosuojausta ei yleensä tarvita, mutta jos ulkona oleskellaan hyvin kauan, suojautuminen voi olla tarpeen. 

UV-säteily on kohtalaista, kun UV-indeksi on 3–5. UV-säteily on voimakasta, kun UV-indeksi on 6–8. Kohtalaisen ja voimakkaan UV-säteilyn aikana suojautuminen on tarpeen. Hakeudu varjoon keskipäivällä, pue paita, käytä hattua sekä aurinkolaseja ja käytä aurinkovoidetta, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF).

UV-säteily on hyvin voimakasta, kun UV-indeksi on 8–10. Äärimmäisen voimakasta UV-säteily on silloin, kun UV-indeksi on yli 11. Voimakkaan ja äärimmäisen voimakkaan UV-säteilyn aikana ulkona olemista tulee välttää keskipäivällä ja ulkona ollessa täytyy hakeutua varjoon. Paita, aurinkovoide, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF), aurinkolasit ja hattu ovat välttämättömiä. 

Huomautus: Suositukset koskevat UV-indeksin päivittäistä enimmäistasoa, kun taivas on pilvetön.  

Varoitus: UV-altistuminen lumella, vesillä ja rannalla (vaaleat hiekka-alueet) voi olla korkeampi kuin ennustettu korkein UV-indeksi kyseisenä päivänä. Tämä johtuu siitä, että UV-säteily heijastuu vaaleilta tai heijastavilta pinnoilta. Tällaisissa tilanteissa on kiinnitettävä erityistä huomiota riittävään aurinkosuojaan.


Lue lisää auringolta suojautumisesta.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy ennuste UV-indeksistä eri puolilla maapalloa kuluvalle ja kahdelle seuraavalle päivälle. Ennusteiden lisäksi palvelusta löytyvät kuluvan päivän mitatut UV-indeksiarvot Suomen havaintoasemilta: Helsinki, Utö, Jokioinen, Jyväskylä, Kuopio, Sotkamo ja Sodankylä. 

Myös Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksesta voi tarkistaa UV-indeksin ennusteen eri puolilla maapalloa. Lue lisää UV-indeksistä ja tarkista UV-indeksin ennuste

Usein kysyttyä aiheesta

Ota yhteyttä:​​​
[email protected]