Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus
Tšernobylissä, nykyisen Ukrainan alueella, tapahtui ydinvoimalaonnettomuus 26.4.1986. Onnettomuus saastutti epätasaisesti Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä monen tuhannen neliökilometrin alueen useilla eri radioaktiivisilla aineilla. Ihmiset ja osa kotieläimistä evakuoitiin, mutta lähialueen luonnonvaraiset eläimet ja kasvit altistuivat suurelle määrälle säteilyä ja säteilyn haitallisia vaikutuksia havaittiin useissa lajeissa. Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuus aiheutti suoria terveysvaikutuksia parille sadalle ihmiselle. Turman myöhäisvaikutukset koskettavat miljoonia ihmisiä.
Osa Tšernobylin laitoksella onnettomuusyönä työskennelleistä sai vaikeita säteilyvammoja. Onnettomuusyönä laitosalueella menehtyi kolme ihmistä. Yksi heistä kuoli palovammoihin, toinen jäi sortuvien rakenteiden alle ja kolmannen kuoleman aiheutti sydänkohtaus. Onnettomuutta seuranneena aamuna 203 ihmistä vietiin sairaalaan, koska heidän epäiltiin sairastuneen säteilysairauteen. Myöhemmin säteilysairauksien määräksi varmistui 134. Sairastuneista kuoli muutaman seuraavan viikon aikana 28. Eloonjääneistä 106 henkilöstä 19 kuoli vuoteen 2006 mennessä. Heistä neljä kuoli luuytimen pahanlaatuiseen sairauteen, mikä todennäköisesti johtuu säteilyaltistuksesta. Säteilysairaudesta toipuneiden joukossa säteilyn aiheuttamat ihovauriot ja kaihi olivat yleisimipiä seurauksia.
Laskeumalle altistuneessa väestössä kukaan ei tiettävästi saanut säteilysairautta tai säteilypalovammoja.
Lähialueilta evakuoitiin yli 100 000 ihmistä
Tšernobylin ydinvoimalaitosta lähinnä oleva kaupunki, 49 000 asukkaan Pripjat, evakuoitiin parin vuorokauden kuluessa onnettomuudesta. Voimalaitoksen ympärille muodostettiin suoja-alue, joka tyhjennettiin ihmisistä toukokuun ensimmäisen viikon aikana. Tältä 30 kilometrin etäisyydelle onnettomuuspaikasta ulottuvalta alueelta evakuoitiin yhteensä 50 000 ihmistä. Seuraavina kuukausina evakuoitiin vielä 17 000 ihmistä pahiten saastuneista kylistä suoja-alueen ulkopuolelta. Evakuoitujen oli vuonna 1986 yhteensä 116 000. Myöhempinä vuosina Valko-Venäjän, Ukrainan ja Venäjän kylistä on siirretty vielä kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Kilpirauhassyöpä lisääntyi 1990-luvulla
Onnettomuusalueen lähellä olleet ihmiset saivat merkittäviä kilpirauhasannoksia radioaktiivisten jodipäästöjen vuoksi. Osa kilpirauhasannoksesta aiheutui alkupäivinä hengitysilman mukana saadusta jodista ja osa myöhemmin elintarvikkeiden, erityisesti maidon, kautta saadusta jodista. Jodi kertyy erityisesti kilpirauhaseen, joten radioaktiiviselle jodille altistuneiden ihmisten kilpirauhasen säteilyannos nousee moninkertaiseksi verrattuna muiden elinten saamiin annoksiin.
Vuoden 1990 jälkeen lasten ja nuorten kilpirauhassyöpätapausten määrä on saastuneella alueella Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Venäjällä lisääntynyt voimakkaasti. Vuosina 1991−2005 rekisteröitiin lähes 20 000 kilpirauhassyöpätapausta niiden joukossa, jotka vuonna 1986 olivat alle 18 vuotiaita. YK:n Ionisoivan säteilyn vaikutusten tieteellinen komitean UNSCEARin arvion mukaan näistä joka neljäs kilpirauhassyöpä on radiojodin aiheuttama. Toistatuhatta on sairastunut jo alle 15 vuoden iässä, ja nämä kasvaimet ovat varmasti melkein kaikki säteilyn aiheuttamia. Ne olisi voitu välttää, jos lapsille olisi annettu ajoissa joditabletteja, ja jos saastuneen maidon käyttö olisi heti alussa kielletty.
Suurin sairastumisriski on niillä, jotka altistumishetkellä olivat alle viiden vuoden ikäisiä. Vanhemmilla lapsilla ja nuorilla riski on pienempi. Onnettomuuden jälkeen syntyneillä lapsilla kilpirauhassyövän ilmaantuvuus ei ole suurentunut. Aikuisiässä altistuneilla ei ole osoitettu selvää yhteyttä altistuksen ja kilpirauhassyövän välillä. Kuolleisuus kilpirauhassyöpään on ollut hyvin alhainen (noin 1 %), mutta potilaat tarvitsevat hormonilääkitystä koko loppuelämänsä ajan.
Muita säteilyvaikutuksia ei ole havaittu väestön joukossa
Erilaisten sairauksien lisääntymisestä Tšernobylin onnettomuuden seurauksena on julkaistu monia raportteja. Kilpirauhassyöpätapausten lisäksi ei ole löydetty varmaa yhteyttä väestön muiden terveysvaikutusten ja säteilyn välillä. Esimerkiksi lasten leukemiatapausten määrä ei muuttunut lainkaan onnettomuutta seuranneiden kymmenen vuoden aikana. Säteilyaltistuksen ja raskauden aikaisten häiriöiden välillä ei ole osoitettu olevan yhteyttä. Ei ole löydetty säteilyaltistukseen yhdistettävää lisäystä epämuodostumien tai muiden kehityshäiriöiden määrässä, kromosomipoikkeamissa kuten Downin syndroomassa, eikä kuolleina syntyneiden lasten määrässä.
Onnettomuus aiheutti paljon sosiaalisia, taloudellisia ja psykologisia ongelmia sekä evakuoiduille ihmisille että niille, jotka jäivät asumaan saastuneille alueille. Väestönsiirrot toivat mukanaan omat ongelmansa, kun ihmiset menettivät tutun ympäristön ja sosiaaliset rakenteet. Tilannetta kärjistivät vielä Neuvostoliiton hajoamisesta johtuneet taloudelliset ja sosiaaliset muutokset. Vanhempien ahdinko on varmasti heijastunut myös lapsiin. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat väestön yleiseen terveydentilaan. Näitä ongelmia on käsitelty lähemmin vuonna 2002 julkaistussa YK-raportissa.
Sairastavuustilastoihin on kuitenkin eniten vaikuttanut se, että saastuneilla alueilla asuville ja evakuoiduille ihmisille on tehty toistuvia terveystarkastuksia, ja kaikki poikkeavat löydökset on tilastoitu. Näin saadut luvut eivät ole vertailukelpoisia sellaisten lukujen kanssa, jotka saadaan väestöstä, joka hakeutuu hoitoon vain oma-aloitteisesti.
Mahdollisia syöpätapauksia on vaikea havaita tilastollisesti
Eniten altistuneet väestöryhmät ovat puhdistustöihin vuosina 1986−1987 osallistuneet, lähialueilta evakuoidut sekä saastuneille alueille asumaan jääneet, yhteensä 600 000 ihmistä. Kansainvälinen asiantuntijaryhmä on arvioinut, että näiden joukossa syöpäkuolleisuus voi altistuksen vuoksi kasvaa muutaman prosentin verran, mikä tarkoittaisi noin neljä tuhatta ylimääräistä syöpäkuolemaa tulevina vuosikymmeninä. Samana aikana odotettavien syöpäkuolemien määrä kaikista muista syistä yhteensä on yli 100 000. Muissa väestöryhmissä säteilyannokset ovat pieniä ja syöpätapausten määrän ennakointi on hyvin epävarmaa.
Pieni lisäys syöpäsairastuvuudessa on hyvin vaikea havaita tilastollisesti. Toistaiseksi ei ole kilpirauhassyövän lisäksi pystytty osoittamaan selkeää yhteyttä väestön säteilyaltistuksen ja syöpäsairastuvuuden välillä. Puhdistystyöntekijöiden joukossa on raportoitu leukemian ja kaihin lisääntymistä.
Julkaisuja
- Kahdeksan kansainvälistä järjestöä julkaisi vuonna 2005 nimellä The Chernobyl Forum yhteisen näkemyksensä Tšernobylin turman vaikutuksista terveyden, ympäristön ja yhteiskunnan kannalta: Chernobyl's Legacy: Health, Environmental and Socia-Economic Impacts and Recommendations to the Governments of Belarus, Russian Federation and Ukraine (pdf) (iaea.org) (eng).
- UNSCEAR:in yhteenveto Tšernobylin onnettomuuden säteilyvaikutuksista. Sivulla ovat myös linkit UNSCEARin vuonna 2008 julkaisemiin raporttiin Health effects due to radiation from the Chernobyl accident (2008) ja Evaluation of data on thyroid cancer in regions affected by the Chernobyl accident (2018). The Chernobyl Accident (unscear.org) (eng).
- WHO:n vuonna 2016 julkaisema päivitys Tšernobylin onnettomuuden terveysvaikutuksista: 1986-2016: CHERNOBYL at 30 (who.int) (eng).
Onnettomuuden vaikutukset eläimiin ja ekosysteemiin
Tšernobylin onnettomuus on tarjonnut mahdollisuuden tutkia ionisoivan säteilyn vaikutusta ekosysteemeihin. Ulkoisen säteilyn aiheuttama annosnopeus on eristetyllä 30 kilometrin etäisyydelle onnettomuusreaktorista ulottuvalla suojavyöhykkeellä pysynyt niin suurena, että säteilyn vaikutuksia luonnonvaraisiin eläimiin on voitu ylipäätään tutkia. Tutkimuksia on tehty useita ja niissä on tutkittu muun muassa hyönteisiä (mm. perhosia, kimalaisia, heinäsirkkoja, sudenkorentoja), hämähäkkejä, lintuja ja nisäkkäitä (mm. hirviä, peuroja, susia, ilveksiä, villisikoja, lepakkoja).
Vieläkään, lähes 40 vuotta Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jälkeen, tiedeyhteisössä ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen siitä, miten pitkäaikainen altistuminen säteilylle on vaikuttanut luonnonvaraisiin eläimiin. Säteilyn vaikutuksista on ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi luonnossa tehdyt havainnot ja Kansainvälisen säteilysuojelutoimikunnan (ICRP) suosittelemat vertailuarvot eivät aivan yksiselitteisesti kerro, minkä raja-arvon yläpuolella säteilyllä olisi vaikutusta eläimiin.
Epäselvyyttä on myös siitä, mikä säteilytaso aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia ekosysteemiin. Tutkimustulosten epävarmuutta lisää muun muassa radioaktiivisten aineiden pitoisuuksien epätasainen jakautuminen tutkimusalueella, vaihtelu aineiden kulkeutumisessa ja sen myötä eliöstön todellisen säteilyannoksen arvioiminen. Tutkimukset ovat kuitenkin antaneet viitteitä siitä, että ekosysteemit voivat toipua suuristakin häiriöistä ja niiden monimuotoisuus palautua. Muun muassa Tšernobylin alueen mäntyjen siementuotanto palasi lähes ennalleen jo muutama vuosi onnettomuuden jälkeen.
Onnettomuuden ja sen aiheuttaman radioaktiivisen saastumisen takia muun muassa ydinvoimalaitoksen lähellä olleen mäntymetsän männyistä suurin osa kuoli, mäntyjen siementuotanto väheni, maaperän selkärangattomien eliöiden määrän väheni ja pienten nisäkkäiden kuolleisuus kasvoi. Vaikutukset olivat selkeitä ja yhteneväisiä vakiintuneiden käsitysten kanssa säteilyn haittavaikutuksista.
Kuolleiden mäntyjen metsää kutsutaan punaiseksi metsäksi. Säteilyn suorat vaikutukset tappoivat puut ja sitä seuranneiden epäsuorien vaikutusten takia alueen valo- ja ravinneolosuhteet muuttuivat. Ajan kuluessa punaisen metsän alueelle kasvoi lehtimetsä. Kun metsän tyyppi muuttui, myös eläimistö muuttui uudelle metsälle ominaiseksi ja lajien monimuotoisuus lisääntyi.
Tšernobylin onnettomuuden aiheuttamat häiriöt ja sen jälkeiset muutokset lajistossa ja lajiston monimuotoisuudessa ovat vaikuttaneet siihen, miten alue on edelleen muuttunut ajan mittaan. Ennen onnettomuutta myös ihmisellä oli vaikutusta ekosysteemiin. Kun alue evakuoitiin ja ihmisten vaikutus hävisi, tarjoutui eri eläinlajeille aivan uusia elinmahdollisuuksia. Pitkän aikavälin tutkimukset suurista nisäkkäistä ovatkin osoittaneet, että nyt alueella kukoistavat lajit, joita siellä ei ole ennen ollut, kuten biisoni ja Przewalskin hevonen.
Lisätietoa
- Tšernobylin onnettomuuden vaikutukset Suomessa
- Tšernobyl-laskeuma Suomessa kunnittain
- Kokemukset onnettomuuksista ja poikkeuksellisista tapahtumista ydinlaitoksilla, tietoa Tšernobylin ydinvoimalaitoksesta alkaen pdf:n sivulta 24 (Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjan teos 7. Ydinturvallisuus, luku 6) (pdf)
- Valokuvia Tšernobylin ydinvoimalaitoksesta (flickr.com)
Kysymyksiä ja vastauksia Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta
-
Äkilliseen säteilysairauteen ja säteilypalovammoihin kuoli lähiviikkoina 30 henkilöä. Myöhempinä vuosina sairastuneista muutamia on kuollut luuytimen lamaantumiseen sekä mahdollisesti säteilyn aiheuttamaan syöpään.
Tšernobylin jodilaskeuma on lisännyt lasten kilpirauhassyöpää onnettomuuden lähialueilla, ja erityisesti alle 15-vuotiaina altistuneilla. Lapsilla on todettu yli 6000 tapausta. Varhaisvaiheen kilpirauhassyöpä on usein hoidettavissa, joten alle 20 heistä on menehtynyt syöpään. Aikuisena altistuneilla syöpävaara on pienempi. Kaikkiaan kolmen eniten laskeumaa saaneen maan väestössä (Venäjä, Ukraina , Valkovenäjä) on raportoitu yli 11 000 kilpirauhassyöpää, mutta vain osan näistä katsotaan johtuvan ydinvoimalaitoksen onnettomuuden laskeumasta.
Lisätietoa WHO:n julkaisussa: 1986-2016: CHERNOBYL at 30 (who.int)Onnettomuusalueen puhdistustöihin osallistuneilla säteilyannokset olivat huomattavasti suurempia kuin muussa väestössä. Heidän terveydentilaansa seurataan erityisen tarkkaan edelleen.
Laskennallisesti ylimääräisiä syöpäkuolemia Tšernobyl-altistuksesta tulee olemaan tuhansia. Tähän kuluu kuitenkin 80 vuotta eli kokonainen elinikä, ja samana aikana miljoonat ihmiset tulevat kuolemaan syöpään muista syistä. Tästä syystä Tšernobylin uhrien kokonaismäärää ei voida todeta eikä syöpäsairastavuudessa havaita tästä johtuvaa nousua. Tästä poikkeuksena ovat ensimmäisten vuosien niin sanotut puhdistustyöntekijät, joita oli noin 226000. Heidän joukossaan on odotettavissa tuhatkunta ylimääräistä syöpäkuolemaa, kun taustalla on noin 45000 syöpäkuolemaa muista syistä (viidesosa kaikista ihmisistä kuolee aikanaan syöpään). Tämä on sellainen ylimäärä, jota mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan havaita käynnissä olevan seurantatutkimuksen ansiosta.
Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden vaikutukset ihmisiin
-
Tšernobylin laskeuma levisi erittäin epätasaisesti Suomeen. Eniten laskeumaa saaneet alueet sijoittuvat Keski-Suomeen ja Hämeeseen kun taas Lappiin ja Itä-Suomeen laskeumaa tuli vain vähän. Kartta cesium-137 laskeuman jakautumisesta Suomeen löytyy STUKin internetsivulta. Kartassa Suomi on jaettu laskeumatasoltaan viiteen vyöhykkeeseen, joista vyöhyke 5 sai eniten laskeumaa ja alue 1 vähiten. STUKin sivuilta löytyy myös tiedot laskeumasta kunnittain.
Jos juomavesi tehdään pintavedestä, niin siihen tulee laskeumasta radioaktiivisia aineita, jos laskeuma tulee avoveden aikana. Jos käytetään pohjavettä juomaveden raakavedeksi, laskeumalla ei ole siihen välittömiä vaikutuksia. Ainoastaan avoimina olevat pohjavesilähteet joutuvat laskeuman kohteiksi, muuten pohjavesi on suojassa laskeumalta maakerrosten alla. Pintaveden tapauksessa cesium-137 väheni Tšernobylin onnettomuuden jälkeen nopeasti vedestä, jo muutamassa kuukaudessa alle puoleen eniten laskeumaa saaneilla alueilla. Lisäksi pintaveden käsittelyprosessi vesilaitoksilla poistaa osan radioaktiivisesta cesiumista.
-
Tšernobyl-laskeuma levisi Suomeen erittäin epätasaisesti. STUKin internetsivuilla näkyy Cs-137-laskeuman jakautuminen Suomeen. Siinä Suomi on jaettu viiteen alueeseen Cs-137-laskeuman mukaan. Alueella 1 on vähiten laskeumaa ja alueella 5 eniten laskeumaa.
Laskeuman mukana maan pinnalle tullut cesium-137 'laimenee' maata muokatessa ja siirtyy pinnasta syvemmälle. Se sitoutuu viljelysmaassa tiukasti hienojakoiseen maa-ainekseen.Se sitoutuu viljelysmaassa tiukasti hienojakoiseen maa-ainekseen, joten viljelyskasvien cesiumpitoisuudet ovat tyypillisesti pieniä. Sen sijaan metsäympäristössä cesium-137 pysyy kauan orgaanisessa pintakerroksessa ja on kasveille ja sienille käyttökelpoisessa muodossa. Samoin järvissä cesium-137 säilyy kauan ravintoketjussa. Luonnosta saatavien tuotteiden käytölle ei ole säteilyn takia rajoituksia, mutta tuotteita kannattaa syödä monipuolisesti, eri kala-lajeja ja eri sienilajeja. Kalalajien osalta pitoisuudet ovat korkeimmat petokaloissa ja pienimmät ei-petokaloissa. Metsämarjojen pitoisuudet ovat huomattavasti pienemmät kuin sienten. Sienilajien välillä on cesium-137-pitoisuuksissa eroja ja keittämisessä poistuu valtaosa sienten cesium-137:sta keitinveden mukana.
Cesium-137-laskeuma Suomessa kunnittain [linkki]
-
Mahdollisuus, että Tšernobylin laskeuma olisi vaikuttanut kilpirauhasen toimintaan Suomessa, on täysin poissuljettu. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisin aiheuttaja on kilpirauhastulehdus, jota on useita muotoja. Se voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama, mutta useimmiten se on sisäsyntyinen eli syy on tuntematon. Paikalliset havainnot jonkin sairauden määrän vaihtelusta eivät välttämättä ole tieteellisesti perusteltuja. Jos havainto kuitenkin on oikea, syynä voi olla sattuma tai jokin muu tekijä, ei kuitenkaan säteily.
On totta, että ainoa syöpälaji joka on ollut liitettävissä Tšernobyl-laskeumaan on kilpirauhassyöpä. Tämä koskee kuitenkin vain lähiympäristössä asuvia (Valko-Venäjä, pohjois-Ukraina ja länsi-Venäjä) ja sielläkin selkeästi vain lapsuudessa altistuneita. Mitään näyttöä ei ole siitä, että aikuisena altistuneilla olisi lisääntynyt kilpirauhassyövän riski. On hyvä muistaa, että syöpä on yleinen tauti, johon on lukuisia muita syitä kuin säteily.
-
Suomessa ei ole terveysseurannoissa havaittu Tšernobylin aiheuttamaa lisäystä syövässä eikä epämuodostumien tai mutaatioiden määrässä. Sen sijaan Tšernobylin ympäristössä Valko-Venäjällä ja Ukrainassa havaittiin selvä lisäys lasten kilpirauhassyövässä, mikä johtui radioaktiivisesta jodista. Jodille lapset altistuivat sekä hengitysilman että maidon kautta ja osa sikiökaudella äidin kohdussa. Suomessa maidon jodipitoisuudet jäivät hyvin pieniksi, koska lehmät olivat vielä sisäruokinnassa huhtikuun lopulla. Ilmassakin jodipitoisuudet olivat meillä erittäin pieniä verrattuna Tshernobylin lähialueisiin.
Lasten kilpirauhassyöpätapausten lisäksi ei ole löydetty varmaa yhteyttä muiden terveysvaikutusten ja säteilyn välillä. Esimerkiksi lasten leukemiat eivät lisääntyneet eikä säteilyaltístuksen ja raskauden aikaisten häiriöiden välillä todettu yhteyttä edes pahiten saastuneilla alueilla. Vuosina 1985-1986 syntyneet suomalaiset voivat turvallisin mielin suunnitella tulevaisuutta ja perheen perustamista.
-
Säteilyannos ja sen merkitys ihmisen terveydelle on huonekalujen sisältämän cesium-137:n tapauksessa käytännössä merkityksetön. Altistumista voidaan verrata asumiseen hirsitalossa, mikä aiheuttaa Suomessa vain pienen osan rakennusmateriaaleista saatavasta hyväksyttävästä annoksesta. Huonekalun puuosat voivat sisältää vain erittäin pienen määrän jotakin radioaktiivista isotooppia, eikä puusta tehty huonekalu voi olla merkittävä säteilylähde.
Mänty ei puulajina aiheuta sen suurempaa riskiä kuin muutkaan pohjoisten metsien puulajit. Puutavara on Suomessa erittäin vähän kontaminoitunut Tšernobyl-laskeumasta. STUK tutkii sekä metsien että puutavaran radioaktiivisuutta. Tiedossani ei ole sellaista tuontipuun alkuperää, joka tulisi ottaa kysymyksenne johdosta erityisesti huomioon.
Lisätietoa metsien tuotteista Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarjan Säteily ympäristössä -teoksen luvussa 6: Radioaktiiviset aineet ja ravinto (pdf)
-
Moskovassa sai vähemmän säteilyä Tšernobyl-laskeumasta kuin Suomessa.
-
Pahiten saastuneilta alueilta Tšernobylin ympäristössä ihmiset voitiin viedä pois ja ihmisten säteilyaltistusta voidaan myös monin eri keinoin muutoinkin vähentää. Kasvit ja eläimet ovat tässä suhteessa eri asemassa, ja monien eliöiden saamat säteilyannokset Tšernobylin ympäristössä olivat - ja ovat edelleen - huomattavan korkeita. Erilaisia mutaatioita ja kehityshäiriöitä on raportoitu muun muassa myyrissä, vesi- ja maakasveissa ja vesieliöissä Tšernobylin ympäristössä. Toisaalta eliökunta on myös useilla alueilla hyötynyt siitä, että ihmiset on siirretty sieltä pois ja alueet on jätetty luonnontilaan.
Tšernobylin onnettomuuden vaikutukset eläimiin ja ekosysteemiin
-
Tšernobylin laskeumassa oli vallitsevana radionuklidina pitkäikäinen cesium-137. Keinokuiduissa cesiumia ei ole. Luonnonkuidut ovat viljelykasveja, jotka kasvavat runsaasti ravinteita sisältävässä maassa. Tällaisesta maasta cesiumin siirtyminen kasveihin on hyvin vähäistä. Lisäksi kuitujen vahva prosessointi kankaan valmistuksen yhteydessä poistaa ne vähätkin cesium-määrät, joita kasveissa saattaisi olla. Eläimillä (ja ihmisellä) laskeumassa mahdollisesti ollut cesium kulkeutuu lihakseen, joten villassa sitä ei ole, ei myöskään Tšernobylin lähistöllä valmistetuissa vaatteissa.
-
Tšernobyliin jäi paljon vuoden 1986 onnettomuudesta aiheutuneita ydinjätteitä.
Tuhoutuneen nelosreaktorin voimakkaasti radioaktiivinen sydän levisi osin ympäristöön, mutta pääosa materiaalista jäi raunioituneen reaktorirakennuksen jäänteisiin.
Raunioiden päälle Neuvostoliiton hallitus rakennutti vielä samana vuonna sarkofagiksi kutsutun suojarakennuksen. Vaikeissa olosuhteissa, voimakkaan säteilyn alaisena rakennettua sarkofagia ei saatu ilmatiiviiksi eikä myöskään rakenteellisesti kovin kestäväksi.
Rakennuksen ulkopuolella pahimmin saastuneita rakenteita ja maata koottiin onnettomuuden jälkeen satoihin maahautoihin laitospaikan ympäristöön.
Ukrainan itsenäistyttyä 1990-luvun alussa aloitettiin kansainväliset yhteishankkeet Tšernobylin laitospaikan saattamiseksi pysyvästi turvalliseen tilaan. Tätä varten perustettiin Euroopan Jälleenrakennus- ja kehityspankin yhteyteen Tšernobylin suojarakennusrahasto, jota myös Suomen hallitus tukee. Rahaston päähanke on rakentaa sarkofagin päälle uusi ilmatiivis suojarakennus, josta radioaktiivisia aineita ei pääse vapautumaan ympäristöön ja jonka suojassa sarkofagi ja rauniot voidaan vähitellen purkaa ja pakata kuljettaviksi erikseen rakennettavaan loppusijoitustilaan. Näille tehtäville suunniteltu aikajänne on sata vuotta. Uuden suojarakennuksen on määrä valmistua vuonna 2017.
Uuden suojarakennuksen rakentamisen valmisteluna on pantu toimeen lukuisia pienempiä hankkeita. Rapautunutta sarkofagia on mm. vahvistettu sortumisen estämiseksi. Tšernobylin ydinvoimalaitoksen kolme muuta reaktoria on myös vuosien mittaan pysäytetty ja niiden purkamiseen liittyviä toimenpiteitä on menossa.
Tšernobylin voimalaitosta ympäröi säteilyarvojen perusteella määritelty suljettu suojavyöhyke, jonka säde on 30 kilometriä. Tilapäinen oleskelu tällä alueella ei ole vaarallista, mutta pysyvä asuminen tai maatalouden harjoittaminen ei ole sallittua. Säteilyä aiheuttavat reaktorin räjähtäessä ympäristön maaperään levinneet reaktorisydämen radioaktiiviset aineet. Aineiden poiskerääminen ei ole käytännössä mahdollista. Ympäristön säteilytaso pysyy poikkeuksellisen korkeana erityisesti muutaman kilometrin säteellä vielä tuhansia vuosia.
Luonnon eläimistöä ja kasvistoa jätteet eivät häiritse siinä määrin, että haittavaikutuksia olisi huomattu. Päinvastoin seudun alkuperäinen eläimistö on lisääntynyt ja monipuolistunut, kun ihmisten toiminta ei ole niille haitaksi.