STUKlaisia uratarinoita: Matti toimii tarkastajana ydinvoimalaitosten valvonnassa

Valmistuin keväällä 2019 Aalto-yliopistosta konetekniikan diplomi-insinööriksi. Opinnoissani keskityin lujuuslaskentaan sekä virtausmekaniikkaan. Valtaosa tarkastajan työtehtävistäni liittyvät keskeisesti näihin aihepiireihin. Ydinvoimalaitoksen suunnittelussa ja käytön aikana laaditaan monia selvityksiä ja analyysejä, joiden tarkoituksena on varmistaa, että voimalaitoksen komponentit, kuten putkistot, pumput ja venttiilit, kestävät niihin kohdistuvat kuormitukset. Minun tehtävänäni on muun muassa tarkastaa näitä analyysejä, jotta ydinvoimalaitoksien käyttö olisi turvallista.

Matti Hautala henkilökuva.
Matti työskentelee tarkastajana ydinvoimalaitoisten valvonnassa.

 

Etsin toisen yliopisto-opintovuoteni aikana kesäharjoittelupaikkaa, jossa pääsisin kiinni oman alani töihin. Tuossa vaiheessa opintoja minulla ei ollut vielä kovinkaan paljoa käytännön osaamista. Avoimia paikkoja selatessani silmäni osui STUKin ilmoitukseen, jossa haettiin konetekniikkaa opiskelevaa henkilöä, jolla olisi myös ohjelmointi- ja tietokantaosaamista. STUK ei ollut minulle entuudestaan tuttu ja pohdin, kannattaako paikkaa hakea. Minulla oli jonkinlainen ennakkoluulo valtion virastoja ja oletettua paperinpyöritystä kohtaan. Päädyin kuitenkin laittamaan hakemuksen ja haastatteluiden myötä tajusin nopeasti, että ennakko-oletukseni oli väärä.

Kesätyön aikana pääsin kehittämään laskentamenettelyitä putkistossa virtaavan veden lämpötilanmuutoksista aiheutuville kuormille. Pääsin myös tutustumaan tietokantaan, joka sisältää tietoja ydinvoimalaitoksilla tapahtuneista vaurioista, niiden juurisyistä ja korjaavista toimenpiteistä. Opin tuon kesän aikana paljon ja mielenkiintoni opintojakin kohtaan kasvoi samalla. Seuraavat kolme kesää menivätkin sitten samalla kaavalla. Päädyin myös tekemään sekä kandi- että DI-työni STUKin ehdottamasta aiheesta, lämpötilakerrostumasta. Opinnäytetöiden myötä kasvoin aihepiirin asiantuntijaksi ja osaamistani arvostettiin nuoresta iästäni huolimatta. Työvuosien myötä osaamiseni on monipuolistunut ja huomaan, että lämpötilakerrostumien lisäksi on monia muitakin teemoja, joissa puoleeni käännytään.

Ydinvoima-alalla opittavaa riittää koko elämäksi ja halutessaan STUKista voi ponnistaa myös kansainvälisiin tehtäviin.

Nuoren asiantuntijan näkökulmasta STUK on mainio paikka oppia. Tarkastuksia tehdessä pääsee keskustelemaan niin STUKin kollegoiden kuin voimayhtiöiden ja laitostoimittajien asiantuntijoiden kanssa. Kyseessä on kiistatta alan huippuosaajia, joten kun vain pitää silmät ja korvat auki, oppii jatkuvasti uutta. Ydinvoima-alalla opittavaa riittää koko elämäksi ja halutessaan STUKista voi ponnistaa myös kansainvälisiin tehtäviin. Omaa osaamista voi rakentaa myös talon sisällä muun muassa tehtävänkierrolla, joka on mainio mahdollisuus ymmärtää vaikkapa ydinvoiman turvallisen käytön kokonaisuutta.

”Valtion virkamies” ei välttämättä kuulosta houkuttelevalta uravaihtoehdolta, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella todellisuus voi olla aivan muuta. STUK on sekä harjoittelijoiden että lopputyöntekijöiden näkökulmasta mahtava työnantaja, joka tukee oppimista ja tarjoaa kiinnostavia työtehtäviä.”.