Suojaudu auringolta oikein  Vältä palamista ja totuttaudu aurinkoon varovasti. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Sen takia palamista pitää välttää. Erityisen tärkeää auringon ultraviolettisäteilyltä (UV-säteily) suojautuminen on lapsille ja vaaleaihoisille, punatukkaisille ja pisamaisille (ihotyypit I ja II).  

Pidä siesta  

Vuorokauden aikana kertyvästä UV-annoksesta noin puolet tulee kello 11–15. Vältä paahtavaa aurinkoa keskipäivän tunteina, jotta pienennät saadun säteilyn määrää tehokkaasti.  

Vetäydy varjoon  

Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa. Jotta varjo antaisi täyden suojan, pitää suuren osan taivaastakin peittyä puiden tai rakennusten taakse. Säteilyn siroamisen takia UV-säteilystä korkeintaan puolet tulee suoraan auringosta, ja loput tulee tasaisesti koko taivaalta. Tästä syystä aurinko polttaa ihoa erityisen tehokkaasti, kun ollaan uimarannalla tai vesillä.  

Pysy pystyssä  

Tärkein syy aurinkorannalla palamiseen on makuuasento. Makoilija saa nelinkertaisen määrän UV-säteilyä pystyasennossa puuhailevaan verrattuna. Liikkuessa altistuminen jakautuu myös tasaisemmin eri ihoalueille.  

Paita päälle  

Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä vaatetus. Useimmat kesävaatteet tarjoavat hyvän suojan UV-säteilyä vastaan.  Kankaan ominaisuudet vaikuttavat vaatteen tarjoamaan UV-suojaan. Jos vaate on tehty värikkäästä tai tiiviisti kudotusta kankaasta, se tarjoaa iholle vaaleaa tai ohutta kangasta paremman UV-suojan. Tämä johtuu siitä, että tiiviistä tai värikkäästä kankaasta UV-säteily ei pääse niin helposti kankaan läpi iholle. Läpinäkyvä tai pitsimäinen kangas ei suojaa UV-säteilyltä juuri ollenkaan, koska UV-säteily pääsee kankaan läpi vaivatta. Vaatetta valitessa kannattaa kuitenkin valita sellainen väri ja malli, jota on helppo ja miellyttävä pitää myös lämpimällä säällä, esimerkiksi väljät, peittävät ja vaaleahkot vaatteet. Hyvä hattu suojaa kasvot, kaulan ja korvat.  

Lisää suojaa aurinkovoiteella  

Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Suoja-aineet torjuvat erityisen tehokkaasti UVB-säteilyä. 

Suojakerroin (SPF) kertoo tuotteen tehon. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä parempi aurinkovoiteen antama suoja on. Etenkin herkkäihoisten kannattaa valita suuri suojakerroin aurinkovoiteeseensa. Suurikaan suojakerroin ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Voiteesta huolimatta iho saa säteilyä sitä enemmän, mitä kauemmin auringonpaisteessa oleskellaan. Käytä aurinkovoidetta ihon säteilyrasituksen vähentämiseksi, älä auringossa oleskelun pidentämiseksi.  

Alle kaksivuotiaiden iholle ei suositella käytettävän suojavoiteita lainkaan. Suojaa iho sen sijaan vaatteilla tai varjolla. Isompienkin lasten iholla kannattaa käyttää lähinnä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita.  

Aurinkovoiteen tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Yleensä Ihmiset levittävät iholleen huomattavasti vähemmän ja harvemmin suojavoidetta kuin niiden valmistajat ovat suunnitelleet. Kun voidetta on ohuempi kerros kuin pitäisi, suojavaikutus jää huomattavasti pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.  

Levitä aurinkovoidetta iholle hyvissä ajoin ennen aurinkoon menoa, ja muista lisätä sitä auringossa oleskelun jatkuessa. Lisää voidetta uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen ja jos hikoilet niin voimakkaasti, että rasva valuu pois iholta.  

Aurinkolasit silmille  

Suojaa silmät aurinkolaseilla. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän linssi päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen. Tällöin säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti ja rappeuttaa sitä. Hyvät aurinkolasit ovat suuret ja suojaavat myös sivulta tulevalta UV-säteilyltä. Aurinkolaseissa oleva merkintä UV 100 % tai UV 400 kertoo, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan.  

Tarkista UV-indeksi  

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta. Auringolta tulee suojautua, kun UV-indeksi on vähintään 3. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 7, joka saavutetaan keskikesällä keskipäivällä etelärannikolla.  

Kesäaikaan UV-säteilyn voimakkuus Suomessa esitetään säätiedotusten yhteydessä. UV-säteilystä varoitetaan, jos UV-indeksin arvo on 6 tai sitä enemmän. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy UV-indeksiennusteet koko maailmalle. 

Ota yhteyttä:​​​
[email protected]