Viranomaiset tekevät yhteistyötä säteilyvaaratilanteessa

Viranomaiset tekevät yhteistyötä säteilyvaaratilanteessa suojellakseen ihmisiä ja ympäristöä. Tavoitteena on torjua ja vähentää säteilystä aiheutuvia haittoja. Toimia tarvitaan kaikilla hallinnonaloilla ja -tasoilla. Myös yritykset ja järjestöt osallistuvat tilanteen hoitamiseen.

Vakava säteilyvaaratilanne edellyttää nopeaa ihmisten suojaamista sekä elintarvike- ja muuta tuotantoa koskevien suojelutoimien käynnistämistä. Lisäksi voidaan tarvita toimia, jotka koskevat esimerkiksi vesihuoltoa, maa- ja metsätaloutta, liikennettä, kuljetuksia sekä tuontia ja vientiä.

Tutustu joihinkin keskeisiin toimijoihin. Lista ei ole kattava. Tarkemmin kaikki säteilyvaaratilanteen toimijat ja näiden toiminta- ja viestintävastuut on kerrottu säteilytilanneohjeessa. 

""

 

Lisää aiheesta

Kanavat

  • Vaaratiedotteilla annetaan ohjeet ja kehotukset sisälle suojautumisesta, joditablettien ottamisesta sekä kotieläintuotannon ja muun tuotannon suojaamisesta. Vaaratiedotteet välitetään aina radiossa. Viranomainen voi päättää, että sen antama vaaratiedote välitetään myös televisiossa. Lisäksi vaaratiedote välitetään teksti-tv:n sivulle 112 sekä 112 Suomi -sovellukseen. Vaaratiedote välitetään myös Hätäkeskuslaitoksen internetsivuille 112.fi.
  • Yleisradio julkaisee vaaratiedotteet verkko- ja mobiilipalvelussaan sekä teksti-tv:ssä.
  • Lisäksi väestöhälyttimillä annetaan yleinen vaaramerkki tarvittaessa. Yleisen vaaramerkin soidessa tulee suojautua sisätiloihin.
  • Suomen 22 pelastuslaitosta tiedottavat myös omilla verkkosivuillaan ja somekanavissaan. Suomen pelastuslaitokset löytyvät kootusti Pelastustoimen verkkosivuilta. Voit hakea pelastuslaitosta myös kotikuntasi perusteella: Pelastustoimi - Etusivu.

Julkaisuja

Hyödyllisiä verkkosivustoja