Viranomaiset tekevät yhteistyötä säteilyvaaratilanteessa
Viranomaiset tekevät yhteistyötä säteilyvaaratilanteessa suojellakseen ihmisiä ja ympäristöä. Tavoitteena on torjua ja vähentää säteilystä aiheutuvia haittoja. Toimia tarvitaan kaikilla hallinnonaloilla ja -tasoilla. Myös yritykset ja järjestöt osallistuvat tilanteen hoitamiseen.
Vakava säteilyvaaratilanne edellyttää nopeaa ihmisten suojaamista sekä elintarvike- ja muuta tuotantoa koskevien suojelutoimien käynnistämistä. Lisäksi voidaan tarvita toimia, jotka koskevat esimerkiksi vesihuoltoa, maa- ja metsätaloutta, liikennettä, kuljetuksia sekä tuontia ja vientiä.
Tutustu joihinkin keskeisiin toimijoihin. Lista ei ole kattava. Tarkemmin kaikki säteilyvaaratilanteen toimijat ja näiden toiminta- ja viestintävastuut on kerrottu säteilytilanneohjeessa.
Säteilyturvakeskus (STUK) vastaanottaa kaikki säteilyyn liittyvät hälytykset ja ilmoitukset ympäri vuorokauden. Toiminta käynnistetään riittävässä laajuudessa noin 15 minuutissa.
STUK muodostaa tilannekuvan onnettomuudesta sekä arvioi mahdolliset säteilyvaikutukset ihmisille ja ympäristölle. STUK antaa muille viranomaisille, esimerkiksi Pelastuslaitokselle, suositukset tarvittavista suojelutoimista. STUK myös neuvoo muita viranomaisia ja muita toimijoita, esimerkiksi teollisuutta ja kauppaa, säteilyn haittavaikutusten vähentämisessä.
Viestintä
STUK viestii säteilyvaaratilanteesta sekä sen merkityksestä ihmisten ja ympäristön säteilyturvallisuudelle. STUK tukee suojelutoimista päättävien viranomaisten viestintää kertomalla, miksi suojelutoimia tarvitaan ja miten ihmiset voivat omin toimin välttää tai vähentää säteilyaltistustaan. STUK viestii myös vallitsevasta säteilytilanteesta sekä sen ennusteesta muun muassa median kautta (mediatiedotteet).
Kanavat
- STUK tiedottaa Stuk.fi-verkkosivuillaan
- X: @STUK_FI
- Facebook: facebook.com/sateilyturvakeskus
- Ylen Teksti-TV:n säteilyturvasivu 867
Ilmatieteen laitos vastaa säähavaintojen ja -ennusteiden sekä varoitusten tuottamisesta ja jakelusta kaikille säteilytilanteessa toimiville viranomaisille. Se myös tuottaa kulkeutumis- ja leviämisennusteita Säteilyturvakeskukselle ja pelastusviranomaisille.
Viestintä
Säteilytilanteessa Ilmatieteen laitos viestii väestölle ja medialle säätilanteesta sekä ilmavirtausten suunnasta. Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat voivat myös välittää taustatietoa sääilmiöistä ja niiden kehittymisestä.
Lisätietoa Säteilyvaaratilanteet-sivulla (ilmatieteenlaitos.fi)
Kanavat
- Ilmatieteen laitos tiedottaa verkkosivuillaan ilmatieteenlaitos.fi
- X: @meteorologit ja @IlmaTiede
Sisäministeriön hallinnonala vastaa pelastustoimelle, poliisille sekä rajavartiolaitokselle kuuluvista asioista. Säteilytilanteen operatiivinen johtovastuu laajoissa säteilyvaaratilanteissa on useimmiten pelastustoimella. Rikolliseen toimintaan sekä terrorismiin liittyvissä tapahtumissa johtovastuu on poliisilla.
Viestintä
Sisäministeriö koordinoi tarvittaessa oman toimialansa viranomaisten viestintää. Viestinnän päävastuu säilyy tilannetta johtavalla viranomaisella, esimerkiksi pelastuslaitoksella tai poliisilla. Ministeriön viestintäyksikkö auttaa tarvittaessa säteilyvaaratilanteisiin liittyvässä kansainvälisessä mediaviestinnässä.
Kanavat
- Sisäministeriö tiedottaa verkkosivuillaan intermin.fi
- X: @Sisaministerio
- Facebook: facebook.com/sisaministerio
Hätäkeskuslaitos vastaanottaa kaikki hätänumeroon 112 tulevat hätäilmoitukset Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi hätäilmoituksessa tarvittavan avun ja välittää tehtävän tarvittaessa vastuuviranomaiselle heidän antamiensa ohjeiden mukaisesti.
Säteilyvaaratilanteessa Hätäkeskuslaitos välittää pelastusviranomaisen antamat vaaratiedotteet suomeksi ja ruotsiksi 112 Suomi -sovellukseen ja Yleisradiolle. 112 Suomi -sovelluksessa vaaratiedote voidaan antaa alueellisena tai valtakunnallisena. Radiossa vaaratiedote annetaan alueellisena, ja viranomaisen niin päättäessä vaaratiedote voidaan antaa koko maahan, jolloin se annetaan myös television välityksellä. Kaikki vaaratiedotteet ilmestyvät Teksti-TV:n sivulle 112. Vaaratiedotteen sisällöstä päättää aina vaaratiedotteen antava viranomainen. Tarvittaessa Hätäkeskuslaitos käynnistää pelastusviranomaisen pyynnöstä väestöhälyttimillä annettavan yleisen vaaramerkin.
Viestintä
Säteilyvaaratilanteessa Hätäkeskuslaitos tukee omien viestintäkanaviensa kautta toimivaltaisten viranomaisten viestintää. Omalla viestinnällään Hätäkeskuslaitos ohjeistaa väestöä hätänumeron 112 oikeasta käytöstä ja ohjaa viestinnällään hätäkeskuksiin kuulumattomia kyselyitä oikeille tahoille, jotta hätäkeskusjärjestelmä ei kuormittuisi tarpeettomasti. Hätäkeskuslaitos tukee virallista vaaratiedotejärjestelmää julkaisemalla vaaratiedotteet myös omissa kanavissaan.
Kanavat
Hätäkeskuslaitoksen pääviestintäkanavana toimii viraston verkkosivut 112.fi, joiden lisäksi tietoa jaetaan viestipalvelu X:ssä @112_Finland ja Facebookissa facebook.com/hatakeskuslaitos.
Hätäkeskus vastaanottaa kaikki viranomaisille tulevat ilmoitukset. Vastuuviranomaiset laativat hätäkeskukselle ohjeet, esimerkiksi mitä voimavaroja hälytetään ja mitä toimenpiteitä tehdään.
Pelastustoiminnan johtaja päättää Säteilyturvakeskuksen (STUK) suositusten mukaisesti sisälle suojautumisesta, kulkurajoituksista ja evakuoinneista koko vaara-alueella. Säteilytilanteissa suojaudutaan ensisijaisesti rakennusten sisätiloihin.
Viestintä
Pelastustoiminnan johtaja vastaa säteilyvaaratilanteen tiedottamisesta ja toimintaohjeista sekä niiden yhteensovittamisesta mm. STUKin ja sisäministeriön kanssa. Lisäksi hän vastaa onnettomuutta, pelastustoimia, väestön varoittamista sekä välitöntä neuvontaa ja toimintaohjeita koskevasta viestinnästä. Sisäministeriön viestintä tukee pelastuslaitoksen valtakunnallista ja kansainvälistä mediaviestintää.
Kanavat
Vaaratiedotteilla annetaan ohjeet ja kehotukset sisälle suojautumisesta, joditablettien ottamisesta sekä kotieläintuotannon ja muun tuotannon suojaamisesta. Vaaratiedote julkaistaan televisiossa, radiossa, Teksti-TV:n sivulla 112, Ylen ja Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilla sekä 112 Suomi- ja Uutisvahti-sovelluksissa. Lisäksi väestöhälyttimillä annetaan yleinen vaaramerkki tarvittaessa. Yleisen vaaramerkin soidessa tulee suojautua sisätiloihin.
Suomen 22 pelastuslaitosta tiedottavat myös omilla verkkosivuillaan ja somekanavissaan:
Poliisi on johtovastuussa säteilyvaaratilanteissa, joihin liittyy rikollinen toiminta tai sen uhka.
Kaikissa säteilyvaaratilanteissa poliisi vastaa muun muassa alueen eristämisestä, liikenteen ohjaamisesta sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä. Poliisi voi tarvittaessa tukea mittaustoimintaa yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen ja muiden viranomaisten kanssa.
Viestintä
Esitutkinnasta tiedottamisesta vastaa poliisin tutkinnanjohtaja.
Virka-avun pyytäjä vastaa toiminnan viestinnästä. Poliisille virka-apua antavat viranomaiset tiedottavat omaan toimialaansa liittyvistä teknisistä kysymyksistä sekä muista toimialansa asioista.
Kanavat
- Poliisi tiedottaa vaaratilanteista poliisi.fi:ssä sekä mediatiedotteilla.
- Poliisi sosiaalisessa mediassa (mm. poliisin tilit somessa)
Rajavartiolaitos osallistuu säteilyvaaratilanteessa yhteisen tilannekuvan tuottamiseen, väestön varoittamiseen merialueella, eristys- ja evakuointitehtäviin sekä säteilymittauksiin.
Rajavartiolaitos antaa tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille.
Viestintä
Rajavartiolaitos (RVL) tiedottaa omaan toimintaansa liittyvistä asioista ja tarvittaessa jakaa muiden viranomaisten tiedotteita kansalaisten informoimiseksi. Säteilyvaaratilanteessa rajanylityspaikoilla (itäraja, lentoasemat, satamat) RVL jakaa tarvittaessa tietoa Suomeen saapuville matkustajille yhteistyössä muiden ylityspaikoilla toimivien viranomaisten kanssa tilannetta johtavien viranomaisten tietojen perusteella.
Kanavat
Rajavartiolaitos tiedottaa vaaratilanteista ensisijaisesti raja.fissä sekä X:ssä @rajavartijat.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) seuraa Säteilyturvakeskuksen (STUK) tilannearviota ja suosituksia suojelutoimista säteilyn haittavaikutusten vähentämiseksi ja ohjeistaa ohjauksessaan olevia viranomaisia (Valvira, aluehallintoviranomaiset). Ministeriö ohjaa aluehallintovirastojen välityksellä myös kuntia ja sairaanhoitopiirejä.
STM sekä sen alaiset virastot Fimea (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) ja STUK sekä pelastusviranomaiset ovat keskeiset viranomaiset, jotka ohjeistavat joditabletteihin liittyvissä kysymyksissä.
Säteilyvaaratilanteessa STM:n kansliapäällikkö päättää STUKin suosituksen pohjalta joditablettien ottamisesta. Kehotus joditablettien ottamiseen ohjeistetaan pelastustoiminnan johtajan vaaratiedotteella, joka on nähtävissä Ylen tv- ja radiokanavilla sekä löydettävissä viranomaisten omilla viestintäkanavilla.
Viestintä
STM viestii säteilytilanteen terveysvaikutuksista yhteistyössä STUKin ja muiden toimijoiden kanssa. STM vastaa myös viestinnästä, joka liittyy sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuuden varmistamiseen kaikissa olosuhteissa.
Kanavat
STM tiedottaa verkkosivuillaan stm.fi sekä X:ssä @STM_Uutiset.
Fimea valvoo markkinoilla olevien lääkevalmisteiden, kuten kaliumjodidia sisältävien valmisteiden, laatua, turvallisuutta ja saatavuutta sekä lääkkeiden laillisen hankintakanavan toimijoita. Fimean tehtävänä on muodostaa tilannekuva lääkkeiden saatavuudesta sekä viestiä lääkkeiden saatavuudesta lääkealan toimijoiden antaman tiedon perusteella.
Viestintä
Fimea viestii tarvittaessa lääkehuollon tilannekuvasta sekä tuottaa tietoja lääkevalmisteista ja niiden saatavuudesta.
Kanavat
Fimea tiedottaa verkkosivuillaan fimea.fi ja X:ssä @Fimea.
Muita viestintäkanavia:
Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto laatii määräyksiä ja ohjeita talousveden, sisätilojen ja elinympäristön turvallisuudesta. Valvira voi esimerkiksi määrätä sulkemaan ilmanvaihdon julkisista rakennuksista, jotta sisätilat eivät saastu. Valvira voi myös antaa tarvittaessa määräyksiä talousveden käytön rajoittamisesta.
Viestintä
Säteilyvaaratilanteessa Valvira viestii antamistaan ohjeista ja määräyksistä, miksi niitä on annettu, mille alueelle, mitä ne sisältävät ja mitä tahoja ne koskevat. Valvira myös tukee omien viestintäkanaviensa kautta Säteilyturvakeskuksen ja muiden viranomaisten viestintää.
Kanavat
- Valvira tiedottaa verkkosivuillaan valvira.fi
- X: @ValviraViestii
- LinkedIn: Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira
Ruokavirasto antaa elintarvikkeita, eläimiä ja eläimistä saatavia muita tuotteita kuin elintarvikkeita ja rehuja koskevat ohjeet. Ruokavirasto antaa rehuja ja teurastamoita koskevat määräykset. Lisäksi Ruokavirasto päättää rehujen suojaamisesta ja antaa ohjeet elintarvikkeiden, alkutuotannon ja sen vesihuollon suojaamiseksi.
Ruokavirasto päättää kotieläintuotannon ja muun alkutuotannon suojaamisesta sekä muista alkutuotantoon, elintarvikkeisiin ja rehuihin liittyvistä toimenpiteistä ja sopii niiden toimeenpanemisesta tarvittavien viranomaisten kanssa.
Ruokavirasto tekee yhteistyötä Säteilyturvakeskuksen kanssa elintarvikevälitteisen altistumisen riskinarvioinnissa. Ruokavirasto antaa elintarvikkeiden ja rehujen maahantuontia ja markkinoille saattamista ja käyttöä koskevat ohjeet ja määräykset sekä elintarvikkeisiin ja rehuihin liittyviä syönti- ja käyttösuosituksia.
Viestintä
Ruokavirasto tiedottaa elintarvikkeiden syöntisuosituksista, elintarvikkeiden ja rehujen käyttörajoituksista ja myyntikielloista sekä kehotuksista eläinten suojaamiseksi ja niistä saatavien tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Kanavat
- Ruokavirasto tiedottaa verkkosivuillaan ruokavirasto.fi
- X: @Ruokavirasto
Valtioneuvoston kanslia vastaa häiriötilanteiden hallinnan yleisestä yhteensovittamisesta valtioneuvostossa. Jos häiriötilanne koskettaa useampaa hallinnonalaa tai edellyttää hallitukselta toimenpiteitä, voi valtioneuvoston kanslia koordinoida tilanteen viestintää.
Kanavat
- Valtioneuvoston internetsivut valtioneuvosto.fi
- Valtioneuvoston kanslian internetsivut vnk.fi
- X: @valtioneuvosto
Valtioneuvoston tilannekeskus (VNTIKE) toimii ministeriöiden ja keskusvirastojen varallaolopäivystyksen yhteyspisteenä. VNTIKE vastaanottaa turvallisuustietoja useilta viranomaisilta ja välittää tietoa eteenpäin valtionjohdolle, ministeriöiden varalla oleville päivystäjille ja muille toimivaltaisille viranomaisille. Se informoi ympärivuorokautisesti hallinnonaloja havaituista turvallisuustapahtumista ja kutsuu tarvittaessa koolle yhteistyöelimet eri hallinnonaloilta ajantasaisen tiedonsaannin turvaamiseksi.
VNTIKE hälyttää valtion keskushallinnon toimijoita koolle valtion häiriötilanteen hallintamallin mukaisesti (valmiuspäällikkökokous, kansliapäällikkökokous, hallituksen neuvottelu, valtioneuvoston yleisistunto, ministerivaliokuntien kokoukset). VNTIKE koordinoi tarvittaessa tilannekuvan laatimisen häiriötilanteen hallintaan osallistuvien viranomaisten ja muiden toimijoiden tuella.
Säteilyvaaratilanteessa kunnat varautuvat väestön lyhytaikaiseen evakuointiin onnettomuuspaikan välittömästä läheisyydestä. Kuntien tulee hoitaa lakisääteiset tehtävänsä mahdollisimman häiriöttömästi myös säteilyvaaratilanteessa. Kunnat järjestävät yhteistoiminnassa muiden asiantuntijoiden kanssa psykososiaalista tukea ja palveluja niille, jotka ovat olleet osallisina säteilytilanteessa.
Kuntien valvontaviranomaiset (ympäristöterveydenhuolto, maaseutuviranomaiset) ohjaavat elintarvikealan ja rehualan toimijoita sekä alkutuottajia ja varmistavat määräysten toimeenpanon sekä riittävän tiedonsaannin Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan.
Viestintä
Kunta tiedottaa kunnan peruspalveluista sekä niiden järjestämisestä ja turvaamisesta.
Lisää aiheesta
Kanavat
- Vaaratiedotteilla annetaan ohjeet ja kehotukset sisälle suojautumisesta, joditablettien ottamisesta sekä kotieläintuotannon ja muun tuotannon suojaamisesta. Vaaratiedotteet välitetään aina radiossa. Viranomainen voi päättää, että sen antama vaaratiedote välitetään myös televisiossa. Lisäksi vaaratiedote välitetään teksti-tv:n sivulle 112 sekä 112 Suomi -sovellukseen. Vaaratiedote välitetään myös Hätäkeskuslaitoksen internetsivuille 112.fi.
- Yleisradio julkaisee vaaratiedotteet verkko- ja mobiilipalvelussaan sekä teksti-tv:ssä.
- Lisäksi väestöhälyttimillä annetaan yleinen vaaramerkki tarvittaessa. Yleisen vaaramerkin soidessa tulee suojautua sisätiloihin.
- Suomen 22 pelastuslaitosta tiedottavat myös omilla verkkosivuillaan ja somekanavissaan. Suomen pelastuslaitokset löytyvät kootusti Pelastustoimen verkkosivuilta. Voit hakea pelastuslaitosta myös kotikuntasi perusteella: Pelastustoimi - Etusivu.
Julkaisuja
- Säteilytilanneohje (julkaisut.valtioneuvosto.fi) (pdf)
- Säteilyvaara ja suojautuminen – Näin toimit vaaratilanteessa (julkari.fi)
- Säteilyvaara ja suojautuminen (tietoa säteilyn terveysvaikutuksista, säteilyvaaran aiheuttajista sekä suojelutoimista) (julkari.fi)
Hyödyllisiä verkkosivustoja
- Selviydytkö 72 tuntia? (pelastustoimi.fi)
- 72tuntia (spek.fi)
- Varautuminen säteilyvaaraan (stuk.fi)
- Väestönsuojelu (pelastustoimi.fi)
- Vaaramerkki (pelastustoimi.fi)
- Suojautuminen sisään (pelastustoimi.fi)
- Ohjeet lemmikkien omistajille väestösuojelutilanteissa (pelastustoimi.fi)