Talousveden radioaktiivisuuden valvonta
Kunnan terveydensuojeluviranomainen valvoo talousveden radioaktiivisuutta sosiaali- ja terveysministeriön asetusten 401/2001 ja 1352/2015 mukaisesti. Asetus 401/2001 koskee pieniä talousvesiyksiköitä ja asetus 1352/2015 suuria yksiköitä, elintarvikehuoneistoja sekä pullotettua vettä. Asetus 1352/2015 asettaa laatuvaatimukset radonille, viitteelliselle annokselle ja tritiumille. Radonille on asetettu myös laatutavoite. Pienille talousvesiyksiköille ja yksityiskaivoille on annettu laatusuositus radonille.
STUK toimii talousveden radioaktiivisuuden valvonnassa asiantuntijatahona, joka neuvoo kunnan terveydensuojeluviranomaista tarvittaessa. Jos esimerkiksi asetuksen 1352/2015 mukaisen talousvesiyksikön toimittamassa vedessä radonpitoisuus on suurempi kuin laatutavoite, mutta pienempi kuin laatuvaatimus, STUK auttaa asetuksen edellyttämän riskinarvioinnin laatimisessa (radonvalvonta (at) stuk.fi). STUK myös valvoo talousvesien tritium-pitoisuuksia ja neuvoo viitteellisen annoksen arviointiin käytetyistä menetelmistä.
Huom. Vuoden 2023 radioaktiivisuuden valvontatutkimustietoja ei enää raportoida STUKiin, vaan Valviran Vatiin.
Tritiumia ei tarvitse tutkia säännöllisessä valvonnassa talousvedestä, sillä STUK valvoo tritiumin aktiivisuuspitoisuuksia valtakunnallisessa ympäristön säteilyvalvontaohjelmassa.
Radonpitoisuuden laatuvaatimus on 1000 becquereliä litrassa (Bq/l). Sen ylittyessä korjaavat toimet ovat säteilyturvallisuussyistä välttämättömiä aina ilman lisäarviointeja veden käyttötavasta riippumatta. Radonin laatutavoite on 300 Bq/l. Jos laatutavoite ei täyty, korjaavien toimenpiteiden tarpeellisuus harkitaan riskin arvioinnin perusteella.
Vedenjakelualueilla ei tarvitse tutkia radonpitoisuutta, jos talousvedeksi valmistettava vesi on peräisin yksinomaan pintavesimuodostumasta. Radonnäyte otetaan vesilaitokselta lähtevästä vedestä. Radonia tutkitaan yleensä jaksottaisessa seurannassa. Näytteenottoa voidaan harventaa tai seuranta lopettaa, jos radonpitoisuuden testaustulokset täyttävät talousvesiasetuksen liitteen II kohdan 5 ehdot.
Viitteellisellä annoksella tarkoitetaan talousvedestä aiheutuvan efektiivisen säteilyannoksen kertymää yhden vuoden aikana saaduista luonnollisista ja keinotekoisista radioaktiivisista aineista. Tässä ei kuitenkaan oteta huomioon tritiumia, kalium-40:tä, radonia ja radonin lyhytikäisiä hajoamistuotteita.
Viitteellisen annoksen laatuvaatimus on alle 0,10 millisievertiä vuodessa (mSv/v). Viitteellisen annoksen tasoa voidaan arvioida näytteen alfa-aktiivisuuden kokonaispitoisuudesta tai yksittäisten radioaktiivisten aineiden (radionuklidien) aktiivisuuspitoisuuksista.
Jos alfa-aktiivisuuden kokonaispitoisuus on pienempi kuin 0,1 Bq/l eikä radonin aktiivisuuspitoisuus ylitä laatutavoitetta 300 Bq/l, voidaan olettaa, että viitteellinen annos ei ylitä tasoa 0,10 mSv/v. Tällöin ei tarvitse määrittää yksittäisten radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuuksia.
Jos alfa-aktiivisuuden kokonaispitoisuus ylittää 0,1 Bq/l, määritetään yksittäisten radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuudet näytteessä viitteellisen annoksen arvioimiseksi. Vesinäytteestä määritettäviä alfa-aktiivisia aineita voivat olla radium-226, uraani-234, uraani-238 ja polonium-210 sekä beeta-aktiivisia radium-228 ja lyijy-210. Poikkeustapauksissa voidaan edellyttää, että näytteestä mitataan myös muita radioaktiivisia aineita.
Vedenjakelualueilla ei tarvitse tutkia viitteellistä annosta, jos talousvedeksi valmistettava vesi on peräisin yksinomaan pintavesimuodostumasta. Näyte viitteellisen annoksen tutkimiseksi otetaan lähtevästä vedestä. Näytteenottoa voidaan harventaa tai seuranta lopettaa, jos testaustulokset täyttävät talousvesiasetuksen liitteen II kohdan 5 ehdot.
Viitteellistä annosta tutkitaan yleensä jaksottaisessa seurannassa. Viitteellinen annos voidaan tutkia viiden vuoden välein, jos viitteellinen annos on pienempi kuin 0,05 mSv/v eikä ole ilmeistä syytä viitteellisen annoksen nousemiseen. Asiantuntija-apua viitteellisen annoksen arvioimisesta saa STUKista (radonvalvonta (at) stuk.fi).
STUKin julkaisuja talousveden radioaktiivisuudesta
- Talousvesiasetuksen mukainen yhteenveto talousveden radioaktiivisuuden mittaustuloksista 2019–2021 (Julkari.fi)
- Talousvesiasetuksen mukainen yhteenveto talousveden radioaktiivisuuden mittaustuloksista 2016–2018 (Julkari.fi)
- Talousveden radionuklidien poisto (Julkari.fi)
- Ohjeita vedenkäsittelylaitoksille sisäilman radonista (pdf, stuk.fi)